ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про визнання таким, що втратив чиннiсть, Закону України "Про створення вiльної економiчної зони "Крим" та про особливостi здiйснення економiчної дiяльностi на тимчасово окупованiй територiї України" та внесення змiн до деяких законодавчих актiв України

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Визнати таким, що втратив чиннiсть, Закон України "Про створення вiльної економiчної зони "Крим" та про особливостi здiйснення економiчної дiяльностi на тимчасово окупованiй територiї України" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2014 р., N 43, ст. 2030 iз наступними змiнами).

     II. Внести змiни до таких законiв України:

     1. Частину третю статтi 131 Закону України "Про нотарiат" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1993 р., N 39, ст. 383; 2009 р., N 13, ст. 161) викласти в такiй редакцiї:

     "Нотарiус не вправi здiйснювати нотарiальну дiяльнiсть за межами свого нотарiального округу, за винятком замiщення iнших нотарiусiв у випадках, передбачених цим Законом, за зверненням спадкоємця для завершення спадкування у iншому територiальному окрузi, у випадках, якщо спадкова справа була зареєстрована у Спадковому реєстрi до початку тимчасової окупацiї Автономної Республiки Крим та м. Севастополь, але не закiнчена".

     2. Частину першу статтi 14 Закону України "Про безоплатну правову допомогу" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., N 51, ст. 577 iз наступними змiнами) доповнити пунктом 24 такого змiсту:

     "24) громадяни України, якi проживають на тимчасово окупованiй територiї, - на правовi послуги, передбаченi пунктами 2 i 3 частини другої статтi 13 цього Закону, з питань, пов'язаних iз захистом порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи iнтересiв фiзичних осiб (в тому числi про вiдшкодування шкоди, завданої внаслiдок обмеження у здiйсненнi права власностi на нерухоме майно або його знищення, пошкодження) у зв'язку iз збройною агресiєю Росiйської Федерацiї та тимчасовою окупацiєю територiї України".

     3. У Законi України "Про державнi лотереї в Українi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2013 р., N 31, ст. 369; 2014 р., N 43, ст. 2030):

     пункт 4 частини першої статтi 8 виключити;

     у частинi п'ятiй статтi 14 слова "Закону України "Про створення вiльної економiчної зони "Крим" та про особливостi здiйснення економiчної дiяльностi на тимчасово окупованiй територiї України" замiнити словами "Закону України "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України".

     4. У Законi України "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2014 р., N 26, ст. 892 iз наступними змiнами):

     у статтi 1:

     частину першу доповнити словами "та мiжнародних договорiв, згода на обов'язковiсть яких надана Верховною Радою України";

     частину другу викласти в такiй редакцiї:

     "2. Датою початку тимчасової окупацiї Автономної Республiки Крим та мiста Севастополя є 20 лютого 2014 року";

     статтю 3 доповнити частинами другою i третьою такого змiсту:

     "2. Адмiнiстративна межа мiж тимчасово окупованою територiєю та iншою територiєю України збiгається iз суходiльним адмiнiстративним кордоном мiж Автономною Республiкою Крим та Херсонською областю.

     3. На адмiнiстративнiй межi мiж тимчасово окупованою територiєю та iншою територiєю України запроваджується тимчасовий прикордонний контроль";

     у статтi 7:

     у частинi другiй слова "i не отримують пенсiй та iнших соцiальних виплат вiд уповноважених органiв Росiйської Федерацiї" виключити;

     частину третю доповнити абзацом другим такого змiсту:

     "Порядок надання соцiальних послуг громадянам, якi проживають на тимчасово окупованiй територiї, визначається Кабiнетом Мiнiстрiв України";

     в абзацi шостому частини дванадцятої слова i цифри "у населених пунктах на лiнiї зiткнення пiсля 20 лютого 2014 року" виключити та доповнити словами i цифрами "за винятком осiб, якi здобуття вищої освiти на тимчасово окупованiй територiї почали пiсля 20 лютого 2014 року";

     у статтi 10:

     частини першу i другу викласти в такiй редакцiї:

     "1. Громадяни України мають право на вiльний та безперешкодний в'їзд на тимчасово окуповану територiю i виїзд з неї лише через контрольнi пункти в'їзду-виїзду, в яких здiйснюється тимчасовий прикордонний контроль, за умови пред'явлення будь-якого документа, визначеного статтею 5 Закону України "Про громадянство України" або статтею 2 Закону України "Про порядок виїзду з України i в'їзду в Україну громадян України".

     2. Iноземцi та особи без громадянства в'їжджають на тимчасово окуповану територiю та виїжджають з неї лише через контрольнi пункти в'їзду-виїзду, в яких здiйснюється тимчасовий прикордонний контроль, за умови пред'явлення паспортного документа iноземця (документа, що посвiдчує особу iноземця або особу без громадянства) та спецiального дозволу з урахуванням положень Закону України "Про правовий статус iноземцiв та осiб без громадянства";

     доповнити частинами третьою - п'ятою такого змiсту:

     "3. Норми мiжнародних договорiв України, укладених мiж компетентними органами України та iнших держав, про в'їзд, виїзд i пересування фiзичних осiб територiєю договiрних сторiн, не поширюються на тимчасово окуповану територiю.

     4. Виїзд з тимчасово окупованої територiї iноземцiв та осiб без громадянства може здiйснюватися у випадках та за процедурою, передбаченими Конвенцiєю Органiзацiї Об'єднаних Нацiй про статус бiженцiв 1951 року.

     5. Порядок в'їзду громадян України, iноземцiв та осiб без громадянства на тимчасово окуповану територiю та виїзду з неї встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України";

     статтю 11 доповнити частиною сьомою такого змiсту:

     "7. Громадяни України, якi проживають на тимчасово окупованiй територiї, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу з питань, пов'язаних iз захистом порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи iнтересiв фiзичних осiб (в тому числi про вiдшкодування шкоди, завданої внаслiдок обмеження у здiйсненнi права власностi на нерухоме майно або його знищення, пошкодження) у зв'язку iз збройною агресiєю Росiйської Федерацiї та тимчасовою окупацiєю територiї України, в порядку, встановленому Законом України "Про безоплатну правову допомогу";

     статтю 111 доповнити частиною четвертою такого змiсту:

     "4. Вчинення нотарiальних дiй щодо спадкових справ, якi були зареєстрованi у Спадковому реєстрi до початку тимчасової окупацiї, але не закiнченi, здiйснюється будь-яким нотарiусом на пiдконтрольнiй Уряду України територiї за зверненням спадкоємця";

     текст статтi 13 викласти в такiй редакцiї:

     "1. Здiйснення господарської дiяльностi юридичними особами, фiзичними особами - пiдприємцями та фiзичними особами, якi провадять незалежну професiйну дiяльнiсть, мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) яких є тимчасово окупована територiя, дозволяється виключно пiсля змiни їхньої податкової адреси на iншу територiю України.

     Правочин, стороною якого є суб'єкт господарювання, мiсцезнаходженням (мiсцем проживання) якого є тимчасово окупована територiя, є нiкчемним. На такi правочини не поширюється дiя положення абзацу другого частини другої статтi 215 Цивiльного кодексу України.

     2. Пiд час режиму тимчасової окупацiї платiжний режим дiє з урахуванням того, що система електронних платежiв Нацiонального банку України та внутрiшньодержавнi платiжнi системи, платiжними органiзацiями яких є резиденти України, не застосовуються на тимчасово окупованiй територiї.

     На тимчасово окуповану територiю поширюються норми Закону України "Про платiжнi системи та переказ коштiв в Українi" з урахуванням того, що електроннi платiжнi засоби, емiтованi на тимчасово окупованiй територiї, у тому числi мобiльнi платiжнi iнструменти, не можуть використовуватися на iншiй територiї України з метою iнiцiювання переказу коштiв.

     3. Державнi гарантiї за внутрiшнiми та зовнiшнiми мiсцевими запозиченнями (позиками) Автономної Республiки Крим та мiста Севастополя, а також осiб, якi мають мiсцезнаходження (проживання, перебування) на цiй територiї, та заборгованостi Автономної Республiки Крим та мiста Севастополя перед державним бюджетом за бюджетними позичками i кредитами з державного бюджету, що залишаються непогашеними станом на дату початку тимчасової окупацiї, встановлюється Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     4. Залучення на територiї України вкладiв (депозитiв) та/або надання позик (кредитiв), виражених у валютi держави-окупанта, забороняється.

     5. Переказ коштiв мiж тимчасово окупованою територiєю та iншою територiєю України забороняється.

     6. Пiд час режиму тимчасової окупацiї Нацiональний банк України може встановити особливий порядок ввезення на територiю України готiвкової валюти держави-окупанта через державний кордон України та/або особливий порядок обмiну валюти держави-окупанта на гривню на територiї України, обмежити чи заборонити такий обмiн на строк тимчасової окупацiї.

     7. Пiд час режиму тимчасової окупацiї норми регуляторного законодавства на тимчасово окупованiй територiї не застосовуються.

     8. Лiцензiї, наданi суб'єктам господарювання до набрання чинностi Законом України "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України" згiдно iз Законом України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi", та/або сертифiкати, наданi згiдно iз Декретом Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 травня 1993 року N 46-93 "Про стандартизацiю i сертифiкацiю", та/або дозволи, наданi згiдно iз Законом України "Про дозвiльну систему у сферi господарської дiяльностi":

     а) вважаються недiйсними на тимчасово окупованiй територiї;

     б) можуть використовуватися для проведення господарської (пiдприємницької) дiяльностi на iншiй територiї України до закiнчення строку їх дiї, у випадку перереєстрацiї таких суб'єктiв на iншiй територiї України, у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику;

     в) не можуть бути продовженими вiдповiдно до законодавства України, крiм випадкiв, коли до закiнчення строку дiї таких лiцензiй (дозволiв) втрачає чиннiсть Закон України "Про забезпечення прав i свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованiй територiї України".

     На товари, виробленi на тимчасово окупованiй територiї, не може бути видано сертифiкат українського походження.

     9. На тимчасово окупованiй територiї забороняється будь-яка дiяльнiсть операторiв державних лотерей та органiзаторiв азартних iгор.

     10. На тимчасово окупованiй територiї особа не несе юридичної вiдповiдальностi за невиплату або за затримку виплати заробiтної плати працiвникам, передбаченої законодавством України, якщо така невиплата (затримка) виникла внаслiдок тимчасової окупацiї (обставин непереборної дiї)";

     доповнити статтею 131 такого змiсту:

     "Стаття 131. Особливостi перемiщення товарiв на/з тимчасово окупованої територiї

     1. На перiод тимчасової окупацiї перемiщення товарiв (робiт, послуг) з тимчасово окупованої територiї на iншу територiю України та/або з iншої територiї України на тимчасово окуповану територiю усiма видами транспорту, в тому числi автомобiльним, залiзничним, повiтряним та трубопровiдним транспортом, а також лiнiями електропередач та гiдротехнiчними спорудами, заборонено.

     Контроль в'їзду-виїзду з метою виявлення, запобiгання перемiщенню товарiв на тимчасово окуповану територiю та з такої територiї поза межами контрольних пунктiв в'їзду-виїзду проводять уповноваженi службовi особи Державної прикордонної служби України.

     2. Фiзичним особам дозволяється перемiщення на тимчасово окуповану територiю та з такої територiї особистих речей у ручнiй поклажi та супроводжуваному багажi.

     Перелiк i обсяги (вартiсть/вага/кiлькiсть) обмежених або заборонених до перемiщення через адмiнiстративну межу, а також товарiв, якi можуть бути вiднесенi до особистих речей, затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну полiтику з питань тимчасово окупованих територiй у Донецькiй i Луганськiй областях та тимчасово окупованої територiї Автономної Республiки Крим i м. Севастополя.

     3. Перемiщення товарiв, маркування (етикетування) яких свiдчить про вироблення таких товарiв на тимчасово окупованiй територiї, забороняється, крiм речей, якi вiднесенi до особистих речей, що перемiщуються у ручнiй поклажi та/або супроводжуваному багажi.

     4. Громадяни, в разi необхiдностi евакуацiї з тимчасово окупованої територiї на iншу територiю України, мають право вивезення з тимчасово окупованої територiї на iншу територiю України особистих речей та майна, бувших у вжитку, якi, на їхнiй розсуд, необхiднi для облаштування на новому мiсцi проживання, включаючи меблi, побутову технiку та iншi предмети домашнього вжитку.

     5. Здiйснення водопостачання на тимчасово окуповану територiю забороняється до вiдновлення на цiй територiї конституцiйного ладу України";

     у статтi 15:

     назву статтi викласти у такiй редакцiї:

     "Стаття 15. Приватизацiя об'єктiв державної та комунальної власностi, розташованих на тимчасово окупованiй територiї, та iпотечнi кредити";

     доповнити новою частиною першою такого змiсту:

     "1. На перiод тимчасової окупацiї приватизацiя об'єктiв державної та комунальної власностi, розташованих на тимчасово окупованiй територiї, забороняється, крiм випадкiв приватизацiї жилих примiщень, що знаходяться на тимчасово окупованiй територiї, вiйськовослужбовцями вiйськових формувань та правоохоронних органiв України".

     У зв'язку з цим частини першу - четверту вважати вiдповiдно частинами другою - п'ятою;

     у частинах четвертiй i п'ятiй слово "першiй" замiнити словом "другiй";

     доповнити частиною шостою такого змiсту:

     "6. Упродовж строку тимчасової окупацiї особи, якi проживають на тимчасово окупованiй територiї або перемiстилися з неї, звiльняються вiд обов'язку погашення основної суми iпотечного кредиту та нарахованих вiдсоткiв за ним, якщо об'єктом iпотеки є майно, розташоване (зареєстроване) на територiї, що пiсля укладення такого iпотечного договору була тимчасово окупована. Нацiональний банк України приймає рiшення про змiну класифiкацiї таких iпотечних кредитiв або iншi рiшення з метою недопущення погiршення лiквiдностi (фiнансового стану) кредитора.

     Норми цього пункту не поширюються на нерухоме житлове майно, загальна площа якого перевищує показники, встановленi статтею 265 Податкового кодексу України".

     III. Прикiнцевi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi через три мiсяцi з дня, наступного за днем його опублiкування.

     2. Кабiнету Мiнiстрiв України протягом чотирьох мiсяцiв з дня опублiкування цього Закону:

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
1 липня 2021 року
N 1618-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.