КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 9 листопада 2011 р. N 1156


Про внесення змiн до Регламенту Кабiнету Мiнiстрiв України

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     Внести змiни до Регламенту Кабiнету Мiнiстрiв України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 липня 2007 р. N 950 (Офiцiйний вiсник України, 2007 р., N 54, ст. 2180; 2009 р., N 52, ст. 1789, N 78, ст. 2640; 2010 р., N 19, ст. 829, N 32, ст. 1177, N 50, ст. 1625), виклавши його в редакцiї, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 70

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 18 липня 2007 р. N 950
(у редакцiї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 9 листопада 2011 р. N 1156)

РЕГЛАМЕНТ
Кабiнету Мiнiстрiв України

     Регламент Кабiнету Мiнiстрiв України (далi - Регламент) встановлює порядок проведення засiдань Кабiнету Мiнiстрiв України (далi - Кабiнет Мiнiстрiв), пiдготовки та прийняття рiшень, визначає iншi процедурнi питання його дiяльностi.

     Роздiл 1. Загальнi положення

     § 1. Основи дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв

     1. Кабiнет Мiнiстрiв є вищим органом у системi органiв виконавчої влади, який здiйснює виконавчу владу безпосередньо та через мiнiстерства, iншi центральнi органи виконавчої влади, Раду мiнiстрiв Автономної Республiки Крим i мiсцевi держадмiнiстрацiї, спрямовує та координує дiяльнiсть зазначених органiв.

     2. Кабiнет Мiнiстрiв є колегiальним органом, який здiйснює свої повноваження шляхом прийняття рiшень на засiданнях.

     3. Дiяльнiсть Кабiнету Мiнiстрiв спрямовується на забезпечення iнтересiв Українського народу шляхом виконання Конституцiї та законiв України, актiв Президента України, Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, схваленої Верховною Радою України (далi - Верховна Рада), вирiшення питань державного управлiння у сферах, вiднесених до його компетенцiї.

     4. Кабiнет Мiнiстрiв видає на основi i на виконання Конституцiї та законiв України, актiв Президента України у межах своєї компетенцiї постанови i розпорядження, обов'язковi для виконання.

     5. Кабiнет Мiнiстрiв має право законодавчої iнiцiативи у Верховнiй Радi.

     § 2. Вiдповiдальнiсть, пiдконтрольнiсть i пiдзвiтнiсть

     Кабiнет Мiнiстрiв вiдповiдальний перед Президентом України, пiдконтрольний i пiдзвiтний Верховнiй Радi у межах, передбачених у статтях 85 i 87 Конституцiї України.

     § 3. Взаємодiя з громадськiстю

     Кабiнет Мiнiстрiв iнформує громадськiсть про свою дiяльнiсть, залучає громадян до процесу прийняття рiшень з питань, що мають важливе суспiльне значення.

     Кабiнет Мiнiстрiв залучає до прийняття рiшень з питань, що стосуються формування та реалiзацiї державної соцiальної та економiчної полiтики, регулювання трудових, соцiальних, економiчних вiдносин, всеукраїнськi профспiлки, їх об'єднання та всеукраїнськi об'єднання органiзацiй роботодавцiв.

     Роздiл 2. Органiзацiя роботи Кабiнету Мiнiстрiв

     § 4. Органiзацiйнi засади дiяльностi

     1. Кабiнет Мiнiстрiв планує свою роботу на основi та на виконання Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, для чого розробляє i затверджує щорiчний план дiй щодо виконання зазначеної Програми, основнi напрями економiчної полiтики України, розробляє i подає на розгляд Верховної Ради проект Основних напрямiв бюджетної полiтики та проект Закону про Державний бюджет України на вiдповiдний рiк, проекти загальнодержавних програм, планує свою нормотворчу дiяльнiсть, у тому числi з розроблення проектiв регуляторних актiв.

     2. Члени Кабiнету Мiнiстрiв забезпечують його єднiсть та несуть вiдповiдно до закону солiдарну вiдповiдальнiсть за результати дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв як колегiального органу виконавчої влади i особисто несуть вiдповiдальнiсть за стан справ у дорученiй сферi державного управлiння.

     3. Члени Кабiнету Мiнiстрiв не можуть дiяти всупереч позицiї Кабiнету Мiнiстрiв, оприлюднювати без згоди Прем'єр-мiнiстра України (далi - Прем'єр-мiнiстр) будь-яку iнформацiю про перебiг засiдання Кабiнету Мiнiстрiв та оцiнку позицiй, якi висловлюються членами Кабiнету Мiнiстрiв на засiданнях.

     4. Кабiнет Мiнiстрiв для забезпечення здiйснення своїх повноважень утворює тимчасовi консультативнi, дорадчi та iншi допомiжнi органи, що дiють вiдповiдно до положень, якi затверджуються Кабiнетом Мiнiстрiв на пiдставi Типового положення, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 червня 2009 р. N 599 "Питання консультативних, дорадчих та iнших допомiжних органiв, утворених Кабiнетом Мiнiстрiв України" (Офiцiйний вiсник України, 2009 р., N 45, ст. 1511).

     § 5. Програма дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв

     1. Програма дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, у якiй визначається стратегiя його дiяльностi, розробляється на основi передвиборної програми Президента України та пропозицiй членiв Кабiнету Мiнiстрiв. Програма дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв розробляється на перiод здiйснення його повноважень.

     2. Кабiнет Мiнiстрiв утворює робочу групу для розроблення проекту Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв.

     3. Члени Кабiнету Мiнiстрiв подають робочiй групi з розроблення проекту Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв пропозицiї, в яких зазначаються стратегiчнi цiлi, прiоритети та завдання у вiдповiднiй сферi державного управлiння, наводяться орiєнтовнi фiнансово-економiчнi розрахунки матерiальних i фiнансових витрат, необхiдних для виконання Програми, визначаються очiкуванi результати та строки виконання вiдповiдних завдань.

     4. Проект Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв пiсля публiчного обговорення розглядається на його засiданнi за участю керiвникiв центральних i мiсцевих органiв виконавчої влади, народних депутатiв України та затверджується постановою Кабiнету Мiнiстрiв.

     5. Програма дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв подається до Верховної Ради разом iз супровiдним листом, пiдписаним Прем'єр-мiнiстром, та проектом постанови Верховної Ради про її схвалення.

     6. Програма дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв одночасно з внесенням до Верховної Ради подається Президентовi України.

     § 6. Безперервнiсть дiяльностi

     1. Кабiнет Мiнiстрiв забезпечує безперервнiсть своєї дiяльностi.

     2. У разi припинення повноважень Кабiнету Мiнiстрiв заступник мiнiстра - керiвник апарату мiнiстерства забезпечує пiдготовку iнформацiйно-аналiтичних матерiалiв щодо поточного стану справ у вiдповiднiй галузi та сферi дiяльностi iз зазначенням основних показникiв розвитку галузi, перелiку проблемних питань та пропозицiй щодо виконання першочергових завдань на короткострокову перспективу для розгляду новопризначеним мiнiстром. Згаданi матерiали подаються Секретарiатовi Кабiнету Мiнiстрiв.

     3. Узагальнена iнформацiя, пiдготовлена за результатами аналiзу iнформацiйно-аналiтичних матерiалiв, зазначених у пунктi 2 цього параграфа, подається Секретарiатом Кабiнету Мiнiстрiв новопризначеному Прем'єр-мiнiстровi.

     § 7. Питання, що розглядаються на засiданнi

     1. На своїх засiданнях Кабiнет Мiнiстрiв розглядає:

     1) концептуальнi засади реалiзацiї державної полiтики;

     2) питання щодо реалiзацiї програм Президента України;

     3) питання, що потребують нормативно-правового врегулювання актами Кабiнету Мiнiстрiв;

     4) питання органiзацiйно-розпорядчого характеру, в тому числi кадровi питання, питання присудження премiй та призначення стипендiй Кабiнету Мiнiстрiв;

     5) законодавчi iнiцiативи Кабiнету Мiнiстрiв;

     6) питання, що потребують врегулювання актами Президента України;

     7) проекти урядових заяв, декларацiй, директив, листiв, звернень i меморандумiв;

     8) питання вiдзначення державними нагородами мiнiстрiв, керiвникiв iнших центральних органiв виконавчої влади, Голови Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, голiв обласних, Київської та Севастопольської мiських держадмiнiстрацiй;

     9) питання нагородження Почесною грамотою Кабiнету Мiнiстрiв;

     10) питання погодження спискiв кандидатур, зарахованих до кадрового резерву на посади державних службовцiв першої - третьої категорiї, призначення на якi здiйснюється в установленому порядку Президентом України за поданням Кабiнету Мiнiстрiв та Кабiнетом Мiнiстрiв;

     11) iншi питання згiдно з цим Регламентом.

     2. Кабiнет Мiнiстрiв заслуховує звiти (iнформацiю) керiвникiв органiв виконавчої влади про здiйснення ними своїх повноважень та з окремих питань дiяльностi вiдповiдних органiв.

     § 8. Органiзацiя роботи членiв Кабiнету Мiнiстрiв

     1. Органiзацiя роботи члена Кабiнету Мiнiстрiв здiйснюється згiдно з тижневим графiком, який передбачає його участь у засiданнях Кабiнету Мiнiстрiв, утворених Кабiнетом Мiнiстрiв органiв, колегiй центральних органiв виконавчої влади, у роботi Верховної Ради, мiжнародних заходах, нарадах тощо.

     2. Члени Кабiнету Мiнiстрiв органiзовують свою роботу з урахуванням потреби в особистiй участi у засiданнях Кабiнету Мiнiстрiв та заходах, що здiйснюються Кабiнетом Мiнiстрiв.

     3. Вiдпустки членам Кабiнету Мiнiстрiв надаються за графiком, затвердженим Прем'єр-мiнiстром. Питання щодо вiдрядження членiв Кабiнету Мiнiстрiв погоджуються Прем'єр-мiнiстром.

     4. Члени Кабiнету Мiнiстрiв забезпечують узгодження та скоординованiсть своїх дiй пiд час реалiзацiї державної полiтики. Мiнiстр, визнаючи домiнуючу компетенцiю iнших мiнiстрiв у дорученiй сферi державного управлiння i не допускаючи втручання у сферу їх вiдповiдальностi, не може iнiцiювати перед Кабiнетом Мiнiстрiв установлення завдання iншому мiнiстру, якщо для вирiшення питання ним не було проведено спiльнi наради, робочi зустрiчi, консультацiї тощо.

     5. Пропозицiї, пiдготовленi членами Кабiнету Мiнiстрiв для розгляду на його засiданнi, з питань, що належать до компетенцiї iнших членiв Кабiнету Мiнiстрiв, вносяться до Кабiнету Мiнiстрiв лише пiсля спiльного опрацювання та узгодження зазначених пропозицiй.

     6. У разi коли вiдповiдно до прийнятого рiшення пiдготовку матерiалiв (виконання завдань) покладено на кiлькох мiнiстрiв, головним є мiнiстр, визначений у перелiку виконавцiв першим.

     7. Згiдно iз Законом України "Про Кабiнет Мiнiстрiв України" питання дiяльностi мiнiстерств у Кабiнетi Мiнiстрiв представляють вiдповiднi мiнiстри. Питання дiяльностi центральних органiв виконавчої влади, керiвники яких не входять до складу Кабiнету Мiнiстрiв, - мiнiстри, якi спрямовують i координують дiяльнiсть таких органiв.

     Питання дiяльностi Антимонопольного комiтету, Фонду державного майна, Держкомтелерадiо та iнших органiв iз спецiальним статусом у Кабiнетi Мiнiстрiв представляє Прем'єр-мiнiстр.

     § 9. Здiйснення повноважень членами Кабiнету Мiнiстрiв

     1. Члени Кабiнету Мiнiстрiв здiйснюють свої повноваження вiдповiдно до статей 42 - 44 Закону України "Про Кабiнет Мiнiстрiв України" за процедурами, визначеними цим Регламентом.

     2. Прем'єр-мiнiстр, керуючи роботою Кабiнету Мiнiстрiв, дає доручення, якi є обов'язковими для виконання, членам Кабiнету Мiнiстрiв, керiвникам iнших центральних органiв виконавчої влади, крiм тих, дiяльнiсть яких спрямовується i координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдних мiнiстрiв, Головi Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим та головам мiсцевих держадмiнiстрацiй.

     У разi коли питання, що потребує вирiшення, належить до компетенцiї центрального органу виконавчої влади, дiяльнiсть якого спрямовується i координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдного мiнiстра, доручення Прем'єр-мiнiстра надається такому мiнiстровi.

     Доручення Прем'єр-мiнiстра оформляється як офiцiйний документ органiзацiйно-розпорядчого характеру на спецiальному бланку.

     Прем'єр-мiнiстр, здiйснюючи наданi законом повноваження, проводить наради, робочi зустрiчi та консультацiї з керiвниками центральних органiв виконавчої влади, Головою Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим та головами мiсцевих держадмiнiстрацiй, заслуховує iнформацiю керiвникiв зазначених органiв з окремих питань їх дiяльностi, надсилає їм офiцiйнi листи.

     Прем'єр-мiнiстр:

     вносить на розгляд Президента України подання шляхом надсилання листа за своїм пiдписом та завiзований проект Указу Президента України про:

     - призначення членiв Кабiнету Мiнiстрiв разом з вiдомостями, передбаченими частиною п'ятою статтi 9 Закону України "Про Кабiнет Мiнiстрiв України";

     - призначення перших заступникiв та заступникiв мiнiстрiв, заступникiв мiнiстрiв - керiвникiв апарату, керiвникiв iнших центральних органiв виконавчої влади та їх заступникiв разом з вiдомостями, передбаченими пунктом 9 Порядку розгляду питань, пов'язаних з пiдготовкою i внесенням подань щодо осiб, призначення на посаду та звiльнення з посади яких здiйснюється Президентом України або Кабiнетом Мiнiстрiв України чи погоджується з Кабiнетом Мiнiстрiв України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 22 листопада 2010 р. N 1065 (Офiцiйний вiсник України, 2010 р., N 90, ст. 3181);

     вносить на розгляд Президента України за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв шляхом надсилання листа за своїм пiдписом подання про вiдзначення державними нагородами мiнiстрiв, керiвникiв iнших центральних органiв виконавчої влади, Голови Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, голiв обласних, Київської та Севастопольської мiських держадмiнiстрацiй разом iз нагородним листом;

     вносить на розгляд Президента України подання шляхом надсилання листа за своїм пiдписом та завiзований проект Указу або розпорядження Президента України про призначення на посаду та звiльнення з посади голiв мiсцевих держадмiнiстрацiй;

     вносить на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв шляхом надсилання листа за своїм пiдписом подання щодо:

     - призначення на посаду i звiльнення з посади керiвника Апарату Прем'єр-мiнiстра;

     - призначення на посаду i звiльнення з посади Керiвника Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв та його заступникiв;

     - призначення на посаду i звiльнення з посади керiвникiв державних господарських об'єднань, пiдприємств, установ та органiзацiй, функцiї з управлiння якими здiйснює Кабiнет Мiнiстрiв, та їх заступникiв;

     пiдписує пiсля розгляду на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв листи-погодження стосовно призначення на посаду та звiльнення з посади перших заступникiв, заступникiв, заступникiв голiв - керiвникiв апарату обласних, Севастопольської мiської держадмiнiстрацiй, заступникiв, заступника голови - керiвника апарату Київської мiської держадмiнiстрацiї, повноваження яких стосуються сфери виконавчої влади.

     3. Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України, вiце-прем'єр-мiнiстри України, здiйснюючи наданi законом повноваження, проводять за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв або за дорученням Прем'єр-мiнiстра наради за участю керiвникiв центральних органiв виконавчої влади, Голови Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим та голiв мiсцевих держадмiнiстрацiй, а також робочi зустрiчi та консультацiї iз зазначеними особами, надсилають їм офiцiйнi листи.

     § 10. Виконання повноважень Прем'єр-мiнiстра у разi його вiдсутностi

     1. У разi вiдсутностi Прем'єр-мiнiстра у зв'язку з вiдпусткою, закордонним вiдрядженням чи хворобою його повноваження виконує Перший вiце-прем'єр-мiнiстр України (далi - Перший вiце-прем'єр-мiнiстр) або Вiце-прем'єр-мiнiстр України (далi - Вiце-прем'єр-мiнiстр) згiдно з визначеним Кабiнетом Мiнiстрiв розподiлом повноважень.

     2. Вiдпустка Прем'єр-мiнiстра оформляється розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв.

     3. Перший вiце-прем'єр-мiнiстр або Вiце-прем'єр-мiнiстр у разi вiдсутностi Прем'єр-мiнiстра виконує його повноваження, передбаченi пунктами 1, 8 - 10 частини першої статтi 42 Закону України "Про Кабiнет Мiнiстрiв України". Перший вiце-прем'єр-мiнiстр у разi вiдсутностi Прем'єр-мiнiстра виконує також його повноваження, передбаченi пунктами 4 i 5 частини першої статтi 42 Закону України "Про Кабiнет Мiнiстрiв України".

     4. У разi вiдсутностi Прем'єр-мiнiстра з причин, зазначених у пунктi 1 цього параграфа, рiшення щодо визначення концептуальних засад реалiзацiї державної полiтики та з iнших питань, якi мають важливе суспiльне значення, Кабiнетом Мiнiстрiв не приймаються.

     § 11. Документування дiяльностi

     1. Для забезпечення документування дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв використовуються печатка з його найменуванням та зображенням Державного Герба України, iншi печатки, штампи i бланки, що виготовленi за зразками, затвердженими Керiвником Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв. Порядок використання зазначених печаток, штампiв i бланкiв встановлює Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. Для забезпечення листування Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра пiд час здiйснення ними своїх повноважень використовуються бланки листiв Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 12. Забезпечення дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв

     1. Органiзацiйне, експертно-аналiтичне, правове, iнформацiйне та матерiально-технiчне забезпечення дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв здiйснює Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв, що дiє на пiдставi Положення про Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв, яке затверджує Кабiнет Мiнiстрiв.

     2. Для забезпечення здiйснення Прем'єр-мiнiстром своїх повноважень у складi Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв утворюється Апарат Прем'єр-мiнiстра.

     3. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв, зокрема, забезпечує:

     1) пiдготовку проведення засiдань Кабiнету Мiнiстрiв;

     2) дiяльнiсть Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра;

     3) доведення до центральних органiв виконавчої влади, Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, мiсцевих держадмiнiстрацiй актiв Кабiнету Мiнiстрiв, протокольних рiшень Кабiнету Мiнiстрiв та доручень Прем'єр-мiнiстра.

     4. Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв подає Прем'єр-мiнiстровi для пiдписання прийнятi Кабiнетом Мiнiстрiв акти, а для вiзування - схваленi проекти законiв та актiв Президента України.

     5. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв готує плани органiзацiї пiдготовки проектiв актiв, необхiдних для забезпечення реалiзацiї законiв України та органiзацiї виконання указiв Президента України, якi подаються Керiвником Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв.

     Зазначенi плани схвалюються на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв, що фiксується у протоколi засiдання.

     6. Документи, адресованi Кабiнетовi Мiнiстрiв, Прем'єр-мiнiстровi, Першому вiце-прем'єр-мiнiстровi, реєструються у Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв, який опрацьовує їх та готує для розгляду i прийняття рiшення Кабiнетом Мiнiстрiв та зазначеними посадовими особами. Проекти актiв Кабiнету Мiнiстрiв пiсля їх реєстрацiї вносяться до бази даних електронної комп'ютерної мережi.

     Документи з питань, вирiшення яких не належить до компетенцiї Кабiнету Мiнiстрiв, Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає протягом п'яти днiв у встановленому порядку вiдповiдним державним органам за належнiстю.

     7. Документи з питань, пiдготовка до розгляду яких Кабiнетом Мiнiстрiв, Прем'єр-мiнiстром, Першим вiце-прем'єр-мiнiстром потребує попереднього вивчення вiдповiдними центральними та мiсцевими органами виконавчої влади, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв у передбачених цим Регламентом випадках надсилає таким органам для пiдготовки висновкiв та внесення пропозицiй.

     8. У разi коли за результатами розгляду кореспонденцiї, що надходить до Кабiнету Мiнiстрiв, Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра, потрiбно надати вiдповiдь за пiдписом зазначених посадових осiб, її проект готується з урахуванням того, що вiдповiдь повинна бути надана в мiсячний строк, якщо iнше не передбачено законодавством та цим Регламентом.

     9. Документи, поданi органами виконавчої влади на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв, Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра з порушенням вимог цього Регламенту в частинi їх пiдготовки та оформлення, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв повертає протягом двох робочих днiв для приведення у вiдповiднiсть iз зазначеними вимогами.

     10. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв взаємодiє з Адмiнiстрацiєю Президента України, мiнiстерствами, iншими центральними органами виконавчої влади, Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними, Київською та Севастопольською мiськими держадмiнiстрацiями.

     11. Для аналiзу та пiдготовки матерiалiв з питань, що розглядаються Кабiнетом Мiнiстрiв, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв може запитувати у центральних i мiсцевих органiв виконавчої влади, пiдприємств, установ та органiзацiй необхiднi матерiали.

     12. Робота з документами, що надходять до Кабiнету Мiнiстрiв, здiйснюється в Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв вiдповiдно до цього Регламенту, а також Порядку роботи з документами та органiзацiї дiловодства в Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв, який затверджує Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 13. Робота з документами, якi мiстять iнформацiю з обмеженим доступом

     Робота з документами, якi надходять до Кабiнету Мiнiстрiв i мiстять iнформацiю з обмеженим доступом, та з iнформацiєю з обмеженим доступом, що створюється у Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв, проводиться вiдповiдно до Закону України "Про доступ до публiчної iнформацiї", цього Регламенту i Порядку роботи з документами та органiзацiї дiловодства в Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв.

     Роздiл 3. Засiдання Кабiнету Мiнiстрiв

     Глава 1. Органiзацiя засiдання

     § 14. Скликання

     1. Засiдання Кабiнету Мiнiстрiв скликає Прем'єр-мiнiстр.

     2. Засiдання Кабiнету Мiнiстрiв проводяться щосереди i розпочинаються о 10-й годинi.

     3. Прем'єр-мiнiстр може прийняти рiшення про скликання позачергового засiдання Кабiнету Мiнiстрiв.

     4. За iнiцiативою Президента України або за рiшенням Прем'єр-мiнiстра можуть проводитися засiдання Кабiнету Мiнiстрiв з питань, якi стосуються певної сфери, а також з питань реалiзацiї програм Президента України.

     § 15. Кворум

     1. Засiдання Кабiнету Мiнiстрiв вважається правоможним, якщо на ньому присутнi бiльше нiж половина посадового складу Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. Члени Кабiнету Мiнiстрiв беруть участь у засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв особисто.

     3. Член Кабiнету Мiнiстрiв може бути вiдсутнiй на засiданнi у разi вiдпустки, вiдрядження, а також через хворобу чи з iнших поважних причин. Питання щодо своєї вiдсутностi, зумовленої iншими поважними причинами, член Кабiнету Мiнiстрiв узгоджує з Прем'єр-мiнiстром.

     4. У разi коли мiнiстр не може бути присутнiй на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв, у засiданнi бере участь з правом дорадчого голосу перший заступник мiнiстра або заступник мiнiстра (у разi введення посади). У разi вiдсутностi зазначених осiб участь у засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв бере заступник мiнiстра - керiвник апарату.

     § 16. Порядок денний

     1. Пропозицiї Прем'єр-мiнiстровi щодо порядку денного засiдання Кабiнету Мiнiстрiв готує Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв на пiдставi матерiалiв, пiдготовлених для розгляду в порядку, встановленому роздiлами 4 - 7 цього Регламенту.

     2. Порядок денний засiдання Кабiнету Мiнiстрiв складається з таких роздiлiв:

     концептуальнi засади реалiзацiї державної полiтики;

     акти законодавства;

     кадровi питання;

     звiти та питання контролю;

     рiзне.

     3. Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв подає Прем'єр-мiнiстровi для схвалення проект порядку денного засiдання Кабiнету Мiнiстрiв разом з вiдповiдними матерiалами до нього.

     § 17. Надання матерiалiв

     1. Схвалений Прем'єр-мiнiстром проект порядку денного засiдання Кабiнету Мiнiстрiв та матерiали до нього Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає членам Кабiнету Мiнiстрiв, iншим учасникам засiдання не пiзнiше нiж за 24 години до початку засiдання, а у разi проведення позачергового засiдання надає їх до початку або в ходi засiдання. Матерiали з кадрових питань надаються учасникам засiдання в день засiдання перед його початком.

     2. Проект порядку денного та матерiали до нього надсилаються Президентовi України, Головi Верховної Ради, до Адмiнiстрацiї Президента України та Апарату Верховної Ради у строк, визначений в пунктi 1 цього параграфа.

     3. Проект порядку денного засiдання Кабiнету Мiнiстрiв, а також включенi до нього проекти актiв Кабiнету Мiнiстрiв, що мають важливе суспiльне значення i стосуються прав та обов'язкiв громадян, розмiщуються на офiцiйному веб-сайтi Кабiнету Мiнiстрiв (Єдиному веб-порталi органiв виконавчої влади) не пiзнiше нiж за 24 години до початку засiдання. Проекти актiв, щодо яких залишилися неврегульованi розбiжностi, розмiщуються разом з iнформацiєю про позицiю заiнтересованих органiв, зауваження яких не враховано, iз зазначенням мотивiв.

     § 18. Учасники засiдання

     1. У разi коли в засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв беруть участь Президент України та/або Голова Верховної Ради, головуючий оголошує про це на початку засiдання.

     2. У засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв вiдповiдно до закону можуть брати участь народнi депутати України, Генеральний прокурор України або його заступник, Уповноважений Верховної Ради з прав людини, Голова Нацiонального банку або його заступник, Голова Антимонопольного комiтету та уповноважений Президентом України представник.

     3. Кабiнет Мiнiстрiв за пропозицiями членiв Кабiнету Мiнiстрiв визначає iнших осiб, якi беруть участь у його засiданнях з правом дорадчого голосу (постiйнi учасники).

     4. На засiдання Кабiнету Мiнiстрiв можуть запрошуватися у разi необхiдностi посадовi особи, яких стосується обговорюване питання. Список таких осiб складає Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв з урахуванням пропозицiй членiв Кабiнету Мiнiстрiв.

     У засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв пiд час розгляду питань, що стосуються формування та реалiзацiї державної соцiальної та економiчної полiтики, регулювання трудових, соцiальних, економiчних вiдносин, можуть брати участь уповноважений представник всеукраїнських профспiлок, їх об'єднань та уповноважений представник всеукраїнських об'єднань органiзацiй роботодавцiв.

     На засiдання Кабiнету Мiнiстрiв, на якому розглядається питання щодо призначення керiвника територiального органу мiнiстерства, iншого центрального органу виконавчої влади, призначення керiвника пiдприємства, установи, органiзацiї, запрошується голова вiдповiдної облдержадмiнiстрацiї, якому надається можливiсть вносити пропозицiї з обговорюваного питання, робити застереження, давати пояснення.

     5. Працiвникiв Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв, присутнiсть яких необхiдна на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв для органiзацiйно-технiчного забезпечення його проведення, визначає Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     6. Учасникам засiдання та запрошеним особам забороняється приносити на засiдання Кабiнету Мiнiстрiв кiно-, вiдео- i фотоапаратуру та звукозаписувальну технiку, а також засоби зв'язку.

     7. Питання щодо присутностi на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв представникiв засобiв масової iнформацiї та проведення ними кiно-, вiдео- i фотозйомки, а також звукозапису вирiшує Прем'єр-мiнiстр.

     8. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв забезпечує реєстрацiю учасникiв засiдання.

     Глава 2. Проведення засiдання

     § 19. Головування та затвердження порядку денного

     1. На засiданнях Кабiнету Мiнiстрiв головує Прем'єр-мiнiстр, а в разi його вiдсутностi - Перший вiце-прем'єр-мiнiстр.

     2. Порядок денний засiдання Кабiнету Мiнiстрiв затверджує Кабiнет Мiнiстрiв.

     3. За пропозицiями членiв Кабiнету Мiнiстрiв до порядку денного пiд час засiдання Кабiнету Мiнiстрiв можуть вноситися змiни, крiм включення питань про розгляд проектiв актiв законодавства, за винятком тих, невiдкладний розгляд яких пов'язаний iз запобiганням виникненню аварiї, катастрофи, стихiйного лиха чи лiквiдацiєю їх наслiдкiв.

     § 20. Доповiдачi

     1. З питань, передбачених порядком денним, доповiдають на засiданнi члени Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. За пропозицiєю члена Кабiнету Мiнiстрiв з окремих питань на засiданнi може доповiдати керiвник центрального органу виконавчої влади, який не входить до складу Кабiнету Мiнiстрiв, або iнша посадова особа.

     3. З питань заслуховування звiтiв (iнформацiї) доповiдають керiвники органiв виконавчої влади.

     § 21. Обговорення

     1. Обговорення питань на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв здiйснюється вiдповiдно до порядку його проведення, який готується Секретарiатом Кабiнету Мiнiстрiв для кожного засiдання та узгоджується з Прем'єр-мiнiстром.

     2. За пропозицiєю головуючого рiшення про прийняття акта Кабiнету Мiнiстрiв або схвалення проекту закону чи акта Президента України може бути прийняте без обговорення, якщо у членiв Кабiнету Мiнiстрiв немає зауважень до нього.

     3. Якщо у члена Кабiнету Мiнiстрiв за результатами вивчення поданих для розгляду матерiалiв виникли принциповi зауваження i пропозицiї до проекту акта, вони подаються у письмовiй формi членам Кабiнету Мiнiстрiв та iншим учасникам засiдання пiд час обговорення.

     4. Особи, запрошенi на засiдання, можуть вносити пропозицiї з обговорюваного питання, робити застереження, давати пояснення.

     5. Обговорення питання припиняється за рiшенням головуючого.

     § 22. Прийняття рiшень

     1. Рiшення Кабiнету Мiнiстрiв приймаються шляхом голосування бiльшiстю голосiв посадового складу Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. У разi рiвного розподiлу голосiв вирiшальним є голос головуючого на засiданнi.

     3. Головуючий на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв на пiдставi результатiв обговорення та голосування оголошує про прийняте рiшення.

     4. Рiшення за результатами розгляду проектiв актiв законодавства приймаються у порядку, встановленому пунктами 2 i 3 § 55 цього Регламенту.

     § 23. Протокольнi рiшення

     Кабiнет Мiнiстрiв з окремих питань, вирiшення яких не потребує прийняття актiв Кабiнету Мiнiстрiв, може приймати рiшення, що фiксуються у протоколi засiдання (протокольнi рiшення).

     § 24. Протокол засiдання

     1. За результатами засiдання Кабiнету Мiнiстрiв складається протокол, який є офiцiйним документом.

     2. У протоколi засiдання зазначаються прiзвища та iнiцiали членiв Кабiнету Мiнiстрiв, а також iнших посадових осiб, якi взяли участь у засiданнi, питання, що розглядалися, та рiшення, прийнятi за результатами розгляду.

     3. Протокол засiдання складає Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв протягом однiєї доби пiсля завершення засiдання.

     4. Протокол засiдання пiдписують головуючий i Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     5. Протокол засiдання надсилається членам Кабiнету Мiнiстрiв, Президентовi України та Верховнiй Радi, а також iншим державним органам за перелiком, який затверджує Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     6. Протокол засiдання разом з оригiналами прийнятих актiв Кабiнету Мiнiстрiв, копiями схвалених проектiв законiв, актiв Президента України, iншими документами та матерiалами, розглянутими на засiданнi, передається для постiйного зберiгання до архiву.

     § 25. Стенографування

     1. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв здiйснює стенографування засiдання Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. Стенограма засiдання Кабiнету Мiнiстрiв є внутрiшнiм робочим документом Кабiнету Мiнiстрiв, що має конфiденцiйний характер, використовується лише для складення протоколу засiдання i зберiгається в установленому порядку разом з матерiалами засiдання. Стенограма надається Президентовi України, членам Кабiнету Мiнiстрiв на їх запит.

     § 26. Закритi засiдання

     1. За рiшенням Прем'єр-мiнiстра може бути проведено закрите засiдання Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. У закритому засiданнi беруть участь члени Кабiнету Мiнiстрiв, а також особи, присутнiсть яких необхiдна для розгляду питання.

     3. Пiдготовка матерiалiв з питань, якi розглядаються на закритому засiданнi, допуск на засiдання, оформлення протоколу та прийнятих актiв здiйснюються з дотриманням встановлених правил роботи iз секретними документами або документами, якi мiстять iнформацiю з обмеженим доступом.

     Глава 3. Доведення рiшень до виконавцiв

     § 27. Порядок та строки доведення рiшень

     1. Акти Кабiнету Мiнiстрiв надсилаються Секретарiатом Кабiнету Мiнiстрiв заiнтересованим центральним i мiсцевим органам виконавчої влади, Радi мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, iншим державним органам, державним господарським об'єднанням, пiдприємствам, установам та органiзацiям не пiзнiше нiж протягом двох робочих днiв з моменту їх пiдписання.

     2. Протокольнi рiшення Кабiнету Мiнiстрiв доводяться до виконавцiв у формi витягiв з протоколу засiдання протягом одного робочого дня з моменту пiдписання протоколу.

     § 28. Iнформування громадськостi

     1. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв забезпечує iнформування громадськостi про рiшення, прийнятi на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. З метою iнформування громадськостi надаються прес-релiзи, органiзовуються прес-конференцiї, брифiнги членiв Кабiнету Мiнiстрiв, оприлюднюються вiдповiднi матерiали у друкованих та електронних засобах масової iнформацiї.

     Роздiл 4. Пiдготовка проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв

     Глава 1. Акти Кабiнету Мiнiстрiв

     § 29. Постанови

     1. Акти Кабiнету Мiнiстрiв нормативного характеру видаються у формi постанов.

     2. Постанови Кабiнету Мiнiстрiв видаються з питань:

     затвердження положення, статуту, порядку, регламенту, правил, методики та в iнших випадках, коли суспiльнi вiдносини потребують нормативно-правового врегулювання;

     затвердження, прийняття мiжнародного договору або приєднання до нього.

     § 30. Розпорядження

     1. Акти Кабiнету Мiнiстрiв з органiзацiйно-розпорядчих та iнших поточних питань видаються у формi розпоряджень.

     2. Розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв видаються з питань:

     схвалення концепцiї реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi, концепцiї державної цiльової програми та концепцiї закону, директив, урядової заяви, листа, звернення, декларацiї, меморандуму тощо;

     затвердження державної цiльової програми, плану заходiв;

     утворення та затвердження складу робочих груп з питань лiквiдацiї наслiдкiв надзвичайних ситуацiй;

     видiлення коштiв з резервного фонду державного бюджету;

     делегування повноважень Кабiнету Мiнiстрiв органам виконавчої влади у передбачених законом випадках;

     передачi майна;

     кадрових та iнших питань органiзацiйно-розпорядчого характеру.

     § 31. Набрання чинностi

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв набирає чинностi з дня її офiцiйного опублiкування, якщо iнше не передбачено такою постановою, але не ранiше дня її опублiкування.

     Постанови Кабiнету Мiнiстрiв публiкуються в офiцiйних виданнях - Офiцiйному вiснику України та газетi "Урядовий кур'єр".

     2. Постанови Кабiнету Мiнiстрiв або їх окремi положення, що мiстять iнформацiю з обмеженим доступом (з грифом "Таємно", "Цiлком таємно", "Особливої важливостi" або "Для службового користування"), не пiдлягають опублiкуванню i набирають чинностi з моменту їх доведення в установленому порядку до виконавцiв, якщо такими постановами не встановлено пiзнiший строк набрання ними чинностi.

     3. Розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв набирає чинностi з моменту його прийняття, якщо таким розпорядженням не встановлено пiзнiший строк набрання ним чинностi.

     4. Датою видання акта Кабiнету Мiнiстрiв є дата його прийняття на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     5. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає акти Кабiнету Мiнiстрiв Мiн'юсту на паперових та електронних носiях для включення їх до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актiв.

     6. Акти Кабiнету Мiнiстрiв розмiщуються на офiцiйному веб-сайтi Кабiнету Мiнiстрiв (Єдиному веб-порталi органiв виконавчої влади).

     Глава 2. Процедура пiдготовки

     § 32. Загальнi вимоги

     1. Проекти актiв Кабiнету Мiнiстрiв готуються на основi та на виконання Конституцiї i законiв України, актiв i доручень Президента України, актiв Кабiнету Мiнiстрiв, доручень Прем'єр-мiнiстра, а також за iнiцiативою членiв Кабiнету Мiнiстрiв, центральних органiв виконавчої влади, державних колегiальних органiв, Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласних, Київської та Севастопольської мiських держадмiнiстрацiй.

     2. Проекти актiв Кабiнету Мiнiстрiв, що стосуються укладення, виконання та припинення дiї мiжнародних договорiв України, готуються вiдповiдно до Закону України "Про мiжнароднi договори України".

     3. Проекти регуляторних актiв Кабiнету Мiнiстрiв готуються з урахуванням особливостей, передбачених Законом України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi", та вiдповiдно до Методики проведення аналiзу впливу регуляторного акта, затвердженої постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 11 березня 2004 р. N 308 (Офiцiйний вiсник України, 2004 р., N 10, ст. 612).

     4. Проекти розпоряджень Кабiнету Мiнiстрiв з кадрових питань готуються в установленому Кабiнетом Мiнiстрiв порядку.

     5. Проекти актiв Кабiнету Мiнiстрiв оформляються згiдно з Правилами пiдготовки проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв України, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 6 вересня 2005 р. N 870 (Офiцiйний вiсник України, 2005 р., N 36, ст. 2200).

     § 33. Головний розробник, розробник та заiнтересованi органи

     1. Головним розробником проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв є орган, який вносить проект акта до Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. Розробниками проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв є мiнiстерства, iншi центральнi органи виконавчої влади, державнi колегiальнi органи, Рада мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласнi, Київська та Севастопольська мiськi держадмiнiстрацiї вiдповiдно до своєї компетенцiї.

     3. Пiдготовку проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв з питань забезпечення його дiяльностi та органiзацiї дiяльностi Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв за дорученням Прем'єр-мiнiстра здiйснює Мiн'юст або iнше мiнiстерство вiдповiдно до компетенцiї для подальшого внесення в установленому порядку на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв вiдповiдного проекту акта.

     4. Якщо питання, що потребує врегулювання, належить до компетенцiї кiлькох органiв виконавчої влади, розробником проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв є орган, компетенцiя якого у вiдповiднiй сферi правового регулювання є домiнуючою. Iншi органи виконавчої влади, що вiдповiдно до компетенцiї беруть участь у розробленнi проекту акта або його погодженнi, є заiнтересованими органами.

     5. Проект акта Кабiнету Мiнiстрiв пiдлягає обов'язковому погодженню усiма заiнтересованими органами, а також Мiнфiном та Мiнекономрозвитку (за винятком проекту розпорядження з кадрових питань).

     6. Пiд час опрацювання проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв повиннi бути вжитi вичерпнi заходи для врегулювання розбiжностей (проведенi узгоджувальнi процедури, консультацiї, наради, робочi зустрiчi тощо).

     7. До розроблення проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв можуть залучатися за згодою народнi депутати України, науковцi та iншi фахiвцi, а також представники об'єднань громадян.

     Пiд час пiдготовки проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв з питань, що стосуються формування та реалiзацiї державної соцiальної та економiчної полiтики, регулювання трудових, соцiальних, економiчних вiдносин, вiдповiдний проект акта в обов'язковому порядку надсилається уповноваженому представнику всеукраїнських профспiлок, їх об'єднань та уповноваженому представнику всеукраїнських об'єднань органiзацiй роботодавцiв.

     § 34. Аналiз та розрахунки

     1. Пiд час розроблення проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв розробник аналiзує стан справ у вiдповiднiй сферi правового регулювання, причини, якi зумовлюють необхiднiсть пiдготовки проекту, визначає предмет правового регулювання, механiзм вирiшення питання, що потребує врегулювання, передбачає правила i процедури, якi, зокрема, унеможливлювали б вчинення корупцiйних правопорушень, а також робить прогноз результатiв реалiзацiї акта та визначає критерiї (показники), за якими оцiнюватиметься ефективнiсть його реалiзацiї.

     2. Якщо реалiзацiя акта потребує фiнансування з державного чи мiсцевого бюджетiв, розробник проводить необхiднi фiнансово-економiчнi розрахунки.

     3. Фiнансово-економiчнi розрахунки пiд час пiдготовки проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв проводяться за методикою, що розробляється та затверджується Мiнфiном.

     § 35. Опрацювання на вiдповiднiсть законодавству Європейського Союзу

     1. Проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв, а також проект розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв про схвалення концепцiї реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi, концепцiї державної цiльової програми та концепцiї закону, що за предметом правового регулювання належить до сфери, правовiдносини в якiй регулюються правом Європейського Союзу, пiдлягає опрацюванню з урахуванням acquis communautaire.

     2. Пiд час опрацювання проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв розробник:

     1) визначає:

     сферу правового регулювання, до якої належить проект;

     джерела acquis communautaire, що регулюють правовiдносини у зазначенiй сферi;

     положення джерел acquis communautaire, що повиннi бути врахованi в проектi;

     2) обґрунтовує в разi необхiдностi недоцiльнiсть урахування положень джерел acquis communautaire та передбачає в проектi акта строк його дiї.

     3. Результати опрацювання проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв з урахуванням acquis communautaire вiдображаються розробником у довiдцi (додаток 1).

     § 36. Опрацювання на вiдповiднiсть європейським стандартам у сферi дотримання прав людини

     1. Проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв, а також проект розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв про схвалення концепцiї реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi, концепцiї державної цiльової програми та концепцiї закону, що зачiпає права та свободи, гарантованi Конвенцiєю про захист прав людини i основоположних свобод, пiдлягає опрацюванню з урахуванням положень зазначеної Конвенцiї та практики Європейського суду з прав людини. При цьому розробник визначає:

     чи мiстяться у проектi акта положення, що зачiпають права та свободи, гарантованi Конвенцiєю про захист прав людини i основоположних свобод;

     яких положень Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод стосується проект акта.

     2. Розробник забезпечує врахування у проектi акта Кабiнету Мiнiстрiв положень Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод.

     3. Результати опрацювання проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв вiдображаються розробником у довiдцi (додаток 2).

     Глава 3. Погодження та консультацiї

     § 37. Процедура погодження

     1. Розробник надсилає заiнтересованому органу проект акта Кабiнету Мiнiстрiв, завiзований керiвником органу, який є розробником, разом з пояснювальною запискою, а також порiвняльною таблицею (якщо проектом акта передбачено внесення змiн до iнших актiв Кабiнету Мiнiстрiв).

     Якщо розробником проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв є центральний орган виконавчої влади, дiяльнiсть якого спрямовується та координується Кабiнетом Мiнiстрiв через мiнiстра, проект надсилається заiнтересованому органу лише пiсля його погодження вiдповiдним мiнiстром.

     Центральний орган виконавчої влади, дiяльнiсть якого спрямовується та координується Кабiнетом Мiнiстрiв через мiнiстра, надсилає завiзований керiвником органу проект акта Кабiнету Мiнiстрiв разом з пояснювальною запискою, а також порiвняльною таблицею (якщо проектом акта передбачено внесення змiн до iнших актiв Кабiнету Мiнiстрiв) вiдповiдному мiнiстерству для його погодження мiнiстром.

     Свою позицiю щодо проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв мiнiстр, що спрямовує та координує дiяльнiсть центрального органу виконавчої влади, доводить до вiдома розробника шляхом надсилання листа, до якого в разi вiдсутностi зауважень додається також завiзований ним проект акта. Позицiя мiнiстра може бути доведена до вiдома розробника через уповноважену ним особу шляхом надсилання листа за пiдписом такої особи.

     У разi висловлення до проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв, поданого центральним органом виконавчої влади, дiяльнiсть якого спрямовується i координується Кабiнетом Мiнiстрiв через мiнiстра, зауважень i пропозицiй, проект акта повертається розробнику для його доопрацювання та внесення в установленому порядку на розгляд мiнiстра.

     Порядок взаємодiї мiнiстерства та центрального органу виконавчої влади, дiяльнiсть якого спрямовується та координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдного мiнiстра, пiд час пiдготовки проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв, його погодження, а також погодження проектiв актiв, що надiйшли вiд iнших органiв виконавчої влади, встановлюється мiнiстром, що спрямовує та координує дiяльнiсть вiдповiдного центрального органу виконавчої влади, з урахуванням процедури, визначеної цим Регламентом.

     2. Заiнтересований орган зобов'язаний за зверненням розробника у визначений ним строк взяти участь в опрацюваннi та погодженнi проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв у частинi, що стосується його компетенцiї.

     3. Свою позицiю щодо проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв керiвник заiнтересованого органу доводить до вiдома розробника шляхом надсилання листа, до якого в разi вiдсутностi зауважень додається завiзований ним проект акта. Позицiя керiвника заiнтересованого органу може бути доведена до вiдома розробника через уповноважену ним особу шляхом надсилання листа за пiдписом такої особи.

     4. Заiнтересований орган зобов'язаний чiтко обґрунтувати свою позицiю щодо проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв, а в разi потреби викласти окремi положення проекту у вiдповiднiй редакцiї.

     5. Якщо заiнтересованим органом є центральний орган виконавчої влади, дiяльнiсть якого спрямовується та координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдного мiнiстра, позицiя такого органу щодо проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв погоджується вiдповiдним мiнiстром.

     6. Якщо у позицiях розробника i заiнтересованого органу щодо проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв є розбiжностi, якi не можуть бути врегульованi на рiвнi фахiвцiв таких органiв, керiвник органу, який є розробником, та керiвник заiнтересованого органу зобов'язанi особисто провести узгоджувальнi процедури, передбаченi пунктом 6 § 33 цього Регламенту.

     У разi коли розробником проекту акта або заiнтересованим органом є Мiн'юст, Мiнекономрозвитку або Мiнфiн узгоджувальнi процедури можуть бути проведенi на рiвнi перших заступникiв або заступникiв керiвникiв зазначених органiв (у разi введення посад).

     7. Для оперативного обмiну iнформацiєю пiд час опрацювання та погодження проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв розробник та заiнтересованi органи використовують електронну пошту та iншi засоби зв'язку.

     § 38. Строк погодження

     Розробник визначає строк погодження проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв заiнтересованими органами виходячи iз складностi та обсягу проекту з урахуванням строкiв виконання завдань, установлених актами законодавства, протокольними рiшеннями Кабiнету Мiнiстрiв.

     Проект акта з питань пiдготовки та проведення в Українi фiнальної частини чемпiонату Європи 2012 року з футболу погоджується заiнтересованими органами невiдкладно, але не довше двох днiв.

     § 39. Погодження за вмовчанням

     У разi коли заiнтересований орган не висловив своєї позицiї щодо проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв у визначений розробником строк з дотриманням процедури, передбаченої пунктом 3 § 37 цього Регламенту, проект вважається погодженим без зауважень.

     § 40. Повторне погодження

     1. Якщо в результатi врахування розробником зауважень заiнтересованих органiв проект акта Кабiнету Мiнiстрiв або окремi його положення, погодженi iншими заiнтересованими органами, зазнали змiн, що суттєво змiнюють проект акта Кабiнету Мiнiстрiв, проект у вiдповiднiй частинi пiдлягає повторному погодженню такими органами.

     2. У разi змiни керiвника органу, який брав участь у пiдготовцi поданого Кабiнетовi Мiнiстрiв проекту акта, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв повертає такий проект розробниковi для погодження (внесення) новопризначеним керiвником.

     § 41. Iнтереси регiонiв

     1. Проекти актiв Кабiнету Мiнiстрiв з питань розвитку адмiнiстративно-територiальних одиниць розробник погоджує з вiдповiдними мiсцевими держадмiнiстрацiями, якi у визначений розробником строк повiдомляють йому про свою позицiю в порядку, встановленому пунктом 3 § 37 цього Регламенту.

     2. Проекти актiв Кабiнету Мiнiстрiв з питань, що стосуються функцiонування мiсцевого самоврядування чи iнтересiв територiальних громад, розробник надсилає вiдповiдним органам мiсцевого самоврядування для ознайомлення та у разi надходження пропозицiй вiд зазначених органiв розглядає їх пiд час опрацювання таких проектiв.

     § 42. Громадське обговорення

     1. Розробник органiзовує громадське обговорення проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв, що мають важливе суспiльне значення i стосуються прав та обов'язкiв громадян, а також проектiв, якi передбачають надання пiльг, переваг окремим суб'єктам господарювання, делегування функцiй, повноважень органiв виконавчої влади або органiв мiсцевого самоврядування, зокрема, органiзацiям недержавної форми власностi.

     2. Громадське обговорення проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв проводиться вiдповiдно до законодавства.

     3. У разi проведення громадської антикорупцiйної експертизи розробник надає громадянам або об'єднанням громадян за їх зверненням проект акта з необхiдними матерiалами, повiдомляє про строки завершення його пiдготовки. Пропозицiї, що надiйшли в результатi проведення громадської антикорупцiйної експертизи, головний розробник розглядає пiд час опрацювання проекту.

     § 43. Зберiгання матерiалiв погодження

     Матерiали погодження проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв (листи iз зауваженнями i пропозицiями, копiї проекту акта з вiзами тощо) зберiгаються протягом п'яти рокiв в архiвi розробника.

     Глава 4. Правова експертиза

     § 44. Подання матерiалiв Мiн'юсту

     1. Проект акта Кабiнету Мiнiстрiв (за винятком проекту розпорядження з кадрових питань) розробник подає Мiн'юсту для проведення правової експертизи разом з пояснювальною запискою, матерiалами погодження (листами iз зауваженнями i пропозицiями) та довiдками, зазначеними у пунктi 3 § 35 i пунктi 3 § 36 цього Регламенту.

     2. Проект акта Кабiнету Мiнiстрiв, який розробник подає Мiн'юсту для проведення правової експертизи, обов'язково погоджується керiвником юридичної служби вiдповiдного органу.

     Якщо розробником є центральний орган виконавчої влади, дiяльнiсть якого спрямовується та координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдного мiнiстра, проект акта Кабiнету Мiнiстрiв також обов'язково погоджується керiвником юридичної служби вiдповiдного мiнiстерства.

     § 45. Проведення експертизи

     Мiн'юст пiд час проведення правової експертизи перевiряє проект акта Кабiнету Мiнiстрiв на вiдповiднiсть Конституцiї України, актам законодавства та чинним мiжнародним договорам України, стандартам Ради Європи у сферi демократiї, верховенства права та прав людини, зокрема положенням Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, принципу забезпечення рiвних прав та можливостей жiнок i чоловiкiв (гендерно-правова експертиза), а в разi, коли проект акта належить до прiоритетних сфер адаптацiї законодавства України до законодавства Європейського Союзу, - на його вiдповiднiсть acquis communautaire.

     З метою виявлення у проектi акта Кабiнету Мiнiстрiв норм, що можуть сприяти вчиненню корупцiйних правопорушень, надання рекомендацiй стосовно їх усунення Мiн'юст проводить антикорупцiйну експертизу.

     § 46. Висновок Мiн'юсту

     1. За результатами правової експертизи проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв Мiн'юст оформляє висновок за встановленою ним формою, невiд'ємними частинами якого є висновки за результатами експертизи на вiдповiднiсть проекту акта положенням Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод, з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, а в разi, коли проект акта належить до прiоритетних сфер адаптацiї законодавства України до законодавства Європейського Союзу, - на його вiдповiднiсть acquis communautaire. Висновок пiдписує Мiнiстр, а у разi його вiдсутностi - перший заступник Мiнiстра.

     2. Мiн'юст надсилає висновок розробниковi в узгоджений з ним строк.

     3. Висновок Мiн'юсту в частинi, що стосується експертизи на вiдповiднiсть проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв acquis communautaire, повинен мiстити:

     1) iнформацiю про:

     належнiсть проекту до прiоритетних сфер, визначених Законом України "Про Загальнодержавну програму адаптацiї законодавства України до законодавства Європейського Союзу", та джерела acquis communautaire, якi використовувалися розробником пiд час пiдготовки проекту;

     вiдповiднiсть проекту положенням джерел acquis communautaire, якi використовувалися розробником пiд час його пiдготовки, iз зазначенням неврахованих положень таких джерел;

     порядок врегулювання в acquis communautaire вiдносин, якi передбачається врегулювати в проектi;

     2) оцiнку повноти врахування розробником джерел acquis communautaire;

     3) обґрунтування необхiдностi прийняття акта та строку його дiї, подане розробником (у разi, коли проект повнiстю або частково не вiдповiдає acquis communautaire);

     4) резюме з питання вiдповiдностi проекту acquis communautaire;

     5) пропозицiї щодо можливих шляхiв доопрацювання проекту (у разi потреби).

     § 47. Наслiдки невiдповiдностi законодавству

     У разi коли за висновком Мiн'юсту проект акта Кабiнету Мiнiстрiв не вiдповiдає Конституцiї та законам України, актам Президента України, рiшення щодо такого проекту акта приймається на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     Глава 5. Внесення проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв

     § 48. Суб'єкти внесення

     1. Проекти актiв Кабiнету Мiнiстрiв вносяться на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв головними розробниками - мiнiстерствами, iншими центральними органами виконавчої влади (крiм тих органiв, дiяльнiсть яких спрямовується та координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдних мiнiстрiв), Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними, Київською та Севастопольською мiськими держадмiнiстрацiями.

     Проекти актiв, пiдготовленi центральними органами виконавчої влади, дiяльнiсть яких спрямовується та координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдного мiнiстра, вносяться на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв вiдповiдним мiнiстром.

     Центральнi органи виконавчої влади забезпечують пiдготовку та подання вiдповiдному мiнiстровi матерiалiв (виступiв) до таких проектiв актiв для їх представлення на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     Проекти актiв, пiдготовленi державними колегiальними органами, вносяться на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв мiнiстерствами вiдповiдно до їх компетенцiї.

     2. Iншi державнi органи можуть порушувати перед мiнiстерствами вiдповiдно до їх компетенцiї питання щодо внесення на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв. У такому разi мiнiстерства забезпечують пiдготовку зазначених проектiв актiв iз залученням представникiв вiдповiдних державних органiв.

     § 49. Порядок внесення

     1. Проект акта Кабiнету Мiнiстрiв вiзується керiвником органу, який є головним розробником, або особою, що його замiщує, та вноситься до Кабiнету Мiнiстрiв разом iз супровiдним листом (додаток 3).

     Проект акта Кабiнету Мiнiстрiв обов'язково вiзує також керiвник юридичної служби органу, який є головним розробником.

     У разi коли мiнiстерство очолює Перший вiце-прем'єр-мiнiстр, Вiце-прем'єр-мiнiстр, проект акта Кабiнету Мiнiстрiв повинен бути завiзований зазначеними посадовими особами.

     2. У разi коли проект акта Кабiнету Мiнiстрiв мiстить iнформацiю з обмеженим доступом, головний розробник проставляє на проектi, супровiдному листi та iнших документах, що додаються до нього, вiдповiдний гриф обмеження доступу.

     § 50. Обов'язковi додатки

     1. До проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв додаються:

     1) пояснювальна записка (додаток 4), у якiй викладаються пiдстава та мета розроблення проекту, результати аналiзу проблеми, наводиться обґрунтування необхiдностi прийняття акта, зазначаються позицiя заiнтересованих органiв та заходи, здiйсненi для врегулювання розбiжностей (якщо проект подано з розбiжностями), вiдомостi про наявнiсть або вiдсутнiсть у проектi акта правил i процедур, якi можуть мiстити ризики вчинення корупцiйних правопорушень, вiдображаються фiнансово-економiчнi розрахунки та пропозицiї щодо визначення джерел покриття можливих втрат доходiв або додаткових видаткiв бюджету, а також очiкуванi соцiально-економiчнi результати реалiзацiї акта. Якщо реалiзацiя акта не потребує фiнансування з державного чи мiсцевого бюджетiв, про це окремо зазначається в записцi.

     До пояснювальної записки додаються фiнансово-економiчнi розрахунки, проведенi вiдповiдно до пунктiв 2 i 3 § 34 цього Регламенту, а також пропозицiї за результатами громадської антикорупцiйної експертизи проекту акта (у разi її проведення). Крiм того, можуть додаватися довiдковi та iншi iнформацiйно-аналiтичнi матерiали, що обґрунтовують необхiднiсть прийняття акта;

     2) довiдка про погодження проекту акта (додаток 5);

     3) протокол узгодження позицiй згiдно з додатком 6 (у разi потреби);

     4) висновок Мiн'юсту (крiм випадкiв, коли вноситься проект розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв з кадрових питань), до якого у разi проведення експертизи на вiдповiднiсть проекту акта acquis communautaire додається офiцiйний переклад вiдповiдних актiв acquis communautaire на українську мову;

     5) порiвняльна таблиця, оформлена згiдно з додатком 7 (якщо проектом акта передбачено внесення змiн до iнших актiв Кабiнету Мiнiстрiв);

     6) проект акта та матерiали до нього разом з їх електронними копiями, що готуються у Microsoft Word (формат RTF, шрифт Times New Roman чотирнадцятого розмiру). При цьому таблицi та дiаграми готуються у Microsoft Excel.

     2. До проекту розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв про схвалення концепцiї реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi та концепцiї закону пояснювальна записка не додається, а замiсть неї вноситься полiтична пропозицiя, яка готується вiдповiдно до § 56 цього Регламенту.

     3. До проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв, що має важливе суспiльне значення i стосується прав та обов'язкiв громадян, додається комунiкативний план за формою згiдно з додатком 11.

     4. Висновок Мiн'юсту до проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв, головним розробником якого є зазначене Мiнiстерство, розробниками - центральнi органи виконавчої влади, дiяльнiсть яких спрямовується та координується Кабiнетом Мiнiстрiв через Мiнiстра юстицiї, не подається, а правовi аспекти, зазначенi у § 45 цього Регламенту, вiдображаються у пояснювальнiй записцi.

     § 51. Пiдписання документiв

     1. Супровiдний лист, пояснювальну записку, довiдку про погодження, протокол узгодження позицiй до проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв пiдписує керiвник органу, який є головним розробником, або особа, що його замiщує.

     2. Факсимiльне вiдтворення пiдпису керiвника органу виконавчої влади за допомогою засобiв механiчного або iншого копiювання на документах, що подаються Кабiнетовi Мiнiстрiв, не допускається.

     3. Керiвник органу, який є головним розробником, несе вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть вiдомостей, що мiстяться у довiдцi про погодження проекту акта.

     Глава 6. Опрацювання проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв у Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв

     § 52. Експертиза та редагування

     1. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв проводить експертизу (фахову i юридичну) поданого до Кабiнету Мiнiстрiв проекту акта та здiйснює його опрацювання (вносить поправки, пов'язанi з приведенням у вiдповiднiсть з правилами нормопроектувальної технiки, редагує його та у разi потреби узгоджує поправки з головним розробником). Порядок проведення експертизи проектiв актiв встановлює Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. Пiд час опрацювання проекту акта не допускається внесення поправок, якi змiнюють суть проекту або окремих його положень.

     3. Пiд час проведення експертизи Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв, зокрема:

     1) перевiряє проект акта на вiдповiднiсть Конституцiї та законам України, актам Президента України, чинним мiжнародним договорам України, Програмi дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, державним цiльовим програмам, програмам Президента України, а також на узгодженiсть з актами Кабiнету Мiнiстрiв та вiдповiднiсть вимогам, установленим цим Регламентом;

     2) вивчає достатнiсть фiнансово-економiчних розрахункiв;

     3) перевiряє повноту узгодження iз заiнтересованими органами;

     4) оцiнює ефективнiсть обраного способу нормативно-правового врегулювання проблеми, реалiстичнiсть прогнозних соцiально-економiчних та iнших показникiв результативностi реалiзацiї акта;

     5) аналiзує регуляторний вплив проекту регуляторного акта;

     6) аналiзує результати експертизи на вiдповiднiсть проекту акта acquis communautaire.

     4. Якщо проект акта Кабiнету Мiнiстрiв внесено до Кабiнету Мiнiстрiв з порушенням вимог, установлених пунктом 5 § 33, пунктами 5 i 6 § 37, пунктом 1 § 49, пунктами 1 - 3 § 50, пунктами 1 i 2 § 51 цього Регламенту, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв не пiзнiше нiж протягом двох робочих днiв пiсля надходження повертає його головному розробниковi разом iз супровiдним листом за пiдписом Керiвника Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв або одного з його заступникiв вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв для приведення у вiдповiднiсть iз зазначеними вимогами.

     5. З метою узгодження позицiй членiв Кабiнету Мiнiстрiв стосовно внесеного на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв проекту акта, щодо якого є неврегульованi на рiвнi керiвникiв органiв виконавчої влади розбiжностi, за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв або за дорученням Прем'єр-мiнiстра такий проект розглядається на нарадi у Першого вiце-прем'єр-мiнiстра за участю керiвника органу - головного розробника, розробника та керiвникiв заiнтересованих органiв виконавчої влади.

     § 53. Експертний висновок

     За результатами експертизи проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв оформляє експертний висновок (додаток 8).

     § 54. Строк опрацювання

     1. Проект акта Кабiнету Мiнiстрiв опрацьовується у Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв у строк, що становить не бiльш як 20 днiв, виходячи з того, що вiн повинен бути розглянутий Кабiнетом Мiнiстрiв, як правило, протягом одного мiсяця з дня його надходження.

     2. У разi необхiдностi строк опрацювання проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв у Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв може бути продовжено Керiвником Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв або його заступником вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв, як правило, на один мiсяць з дня надходження такого проекту.

     3. Тривалiсть опрацювання у Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв проекту акта Кабiнету Мiнiстрiв, розробленого на виконання закону України чи указу Президента України, визначається з урахуванням строку, встановленого вiдповiдним актом для прийняття Кабiнетом Мiнiстрiв рiшення.

     Глава 7. Розгляд проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв

     § 55. Розгляд на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв

     1. Пiсля опрацювання у Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв проект акта Кабiнету Мiнiстрiв включається до порядку денного чергового засiдання Кабiнету Мiнiстрiв. До проекту акта, крiм матерiалiв, поданих головним розробником, додається також експертний висновок Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв, який є обов'язковим для розгляду на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. Акт Кабiнету Мiнiстрiв приймається, якщо за результатами розгляду на засiданнi до нього не висловлено зауважень.

     3. Не ставиться на голосування рiшення про прийняття акта Кабiнету Мiнiстрiв, щодо якого пiд час обговорення на засiданнi членами Кабiнету Мiнiстрiв висловлено зауваження i пропозицiї. Такий проект повертається головному розробниковi для доопрацювання та повторного внесення в установленому порядку на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв. Якщо строк доопрацювання не визначено, проект вноситься не пiзнiше нiж через 10 днiв пiсля розгляду на засiданнi.

     4. Прийнятi акти Кабiнету Мiнiстрiв Прем'єр-мiнiстр пiдписує в день проведення засiдання. Акт, прийнятий Кабiнетом Мiнiстрiв з поправками, оформляється у визначений ним строк виходячи з того, що такий акт повинен бути пiдписаний Прем'єр-мiнiстром у перiод до проведення чергового засiдання Кабiнету Мiнiстрiв. В iншому разi рiшення Кабiнету Мiнiстрiв про прийняття акта скасовується, наслiдком чого є повторний розгляд такого акта на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     5. Пiсля пiдписання акта Кабiнету Мiнiстрiв внесення до його тексту будь-яких змiн, у тому числi виправлення орфографiчних та стилiстичних помилок, здiйснюється шляхом прийняття вiдповiдного рiшення на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     Глава 8. Концептуальнi засади реалiзацiї державної полiтики

     § 56. Полiтична пропозицiя

     1. Для вирiшення питань суспiльно-економiчного життя, якi потребують визначення концептуальних засад реалiзацiї державної полiтики, прiоритетiв та стратегiчних напрямiв соцiально-економiчного розвитку, послiдовностi дiй, вибору оптимальних шляхiв i способiв розв'язання проблеми, проведення реформ, розробляються полiтичнi пропозицiї щодо реалiзацiї державної полiтики, якi подаються на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв за формою згiдно з додатком 9.

     2. Полiтична пропозицiя вноситься на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв разом з концепцiєю реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi.

     3. До полiтичної пропозицiї додаються перелiк критерiїв, за якими оцiнюється ефективнiсть результатiв її реалiзацiї, та порядок проведення монiторингу реалiзацiї (додаток 10), а також комунiкативний план, у якому зазначаються заходи щодо висвiтлення у засобах масової iнформацiї вiдповiдного рiшення Кабiнету Мiнiстрiв (додаток 11).

     4. Полiтична пропозицiя, подана з порушенням вимог цiєї глави, пiдлягає поверненню у порядку, встановленому пунктом 4 § 52 цього Регламенту.

     5. Полiтична пропозицiя береться за основу пiд час пiдготовки планiв заходiв, проектiв законiв та iнших актiв законодавства.

     6. За результатами розгляду полiтичної пропозицiї Кабiнет Мiнiстрiв приймає розпорядження про схвалення концепцiї реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi. Проект такого розпорядження готується та подається на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв у порядку, встановленому главами 2 - 5 цього роздiлу.

     7. Концепцiя реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi базується на оптимальному варiантi розв'язання проблеми та мiстить такi роздiли:

     проблема, яка потребує розв'язання;

     мета i строки реалiзацiї концепцiї;

     шляхи i способи розв'язання проблеми;

     очiкуванi результати;

     обсяг фiнансових, матерiально-технiчних, трудових ресурсiв.

     § 57. Концепцiя закону

     1. Концепцiя закону розробляється та подається на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв з урахуванням вимог, установлених до розроблення та подання концепцiї реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi.

     2. Концепцiя закону подається на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв не пiзнiше нiж за два мiсяцi до завершення строку, встановленого для розроблення закону.

     § 58. Концепцiя державної цiльової програми

     Концепцiя державної цiльової програми розробляється та подається на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв вiдповiдно до вимог, установлених Законом України "Про державнi цiльовi програми".

     § 59. Суб'єкти внесення полiтичної пропозицiї

     Полiтичну пропозицiю вносять на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв мiнiстри.

     § 60. Реалiзацiя полiтичної пропозицiї

     Мiнiстерство протягом одного мiсяця пiсля схвалення концепцiї реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi розробляє та подає на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв план заходiв щодо її реалiзацiї.

     § 61. Звiтування

     Мiнiстри подають Кабiнетовi Мiнiстрiв звiти про результати реалiзацiї полiтичних пропозицiй. Пiдготовка вiдповiдних матерiалiв здiйснюється у порядку, встановленому § 63 цього Регламенту.

     Роздiл 5. Пiдготовка матерiалiв з питань заслуховування звiту (iнформацiї)

     § 62. Рiшення про заслуховування звiту

     Рiшення про заслуховування звiту (iнформацiї) керiвника центрального чи мiсцевого органу виконавчої влади, Голови Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим (далi - керiвник органу) приймається на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв за пропозицiєю Прем'єр-мiнiстра.

     § 63. Процедура пiдготовки матерiалiв

     1. Керiвник органу, звiт (iнформацiя) якого заслуховується на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв, подає у визначений строк письмову доповiдь (додаток 12).

     2. Письмова доповiдь повинна мiстити результати всебiчного аналiзу, проведеного на пiдставi перевiрених та документально пiдтверджених фактiв, з об'єктивною оцiнкою стану справ i пiдсумкiв дiяльностi (реалiзацiї полiтичної пропозицiї, актiв законодавства, виконання завдань, здiйснення повноважень тощо); за наявностi негативних фактiв - причини їх виникнення та заходи, що вживаються для виправлення становища.

     3. Обсяг письмової доповiдi не повинен перевищувати п'яти аркушiв. До письмової доповiдi можуть додаватися iнформацiйно-довiдковi матерiали обсягом не бiльш як 20 аркушiв.

     § 64. Опрацювання матерiалiв звiту

     Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв за результатами аналiзу письмової доповiдi та iнформацiйно-довiдкових матерiалiв готує не пiзнiше нiж протягом одного тижня, а у разi, коли визначено дату заслуховування звiту, - в межах установленого строку для подання Прем'єр-мiнiстровi iнформацiйно-аналiтичнi матерiали обсягом один-два аркушi та викладає свої пропозицiї щодо рiшення Кабiнету Мiнiстрiв з цього питання.

     § 65. Щорiчнi звiти

     Голови обласних, Київської та Севастопольської мiських держадмiнiстрацiй подають у встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв порядку щороку до 1 березня Кабiнетовi Мiнiстрiв звiти про результати дiяльностi очолюваних ними органiв.

     Роздiл 6. Законопроектна дiяльнiсть

     Глава 1. Планування законопроектної роботи

     § 66. Перспективнi та поточнi плани

     1. Розроблення законопроектiв, що подаються до Верховної Ради Кабiнетом Мiнiстрiв у порядку законодавчої iнiцiативи, здiйснюється вiдповiдно до перспективних i поточних планiв законопроектних робiт, завдань, визначених законами України, актами i дорученнями Президента України, актами Кабiнету Мiнiстрiв та дорученнями Прем'єр-мiнiстра.

     2. Перспективний план законопроектних робiт строком на п'ять рокiв розробляє Мiн'юст вiдповiдно до Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв з урахуванням Загальнодержавної програми адаптацiї законодавства України до законодавства Європейського Союзу, iнших державних програм, концепцiй реалiзацiї державної полiтики та пропозицiй центральних органiв виконавчої влади.

     Пропозицiї центральних органiв виконавчої влади, дiяльнiсть яких спрямовується i координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдних мiнiстрiв, погоджуються такими мiнiстрами.

     3. Перспективний план законопроектних робiт затверджується Кабiнетом Мiнiстрiв не пiзнiше нiж через три мiсяцi пiсля схвалення Верховною Радою Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв.

     4. Орiєнтовний план законопроектних робiт на рiк формує Мiн'юст з урахуванням поданих центральними органами виконавчої влади пропозицiй.

     5. Рада мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласнi, Київська та Севастопольська мiськi держадмiнiстрацiї подають у разi необхiдностi пропозицiї щодо формування планiв законопроектних робiт центральним органам виконавчої влади, до компетенцiї яких належать питання, що передбачається врегулювати.

     § 67. Порядок формування планiв

     1. Центральнi органи виконавчої влади подають Мiн'юсту пропозицiї до орiєнтовного плану законопроектних робiт за встановленою формою не пiзнiше нiж до 1 жовтня поточного року.

     2. Сформований Мiн'юстом орiєнтовний план законопроектних робiт подається для затвердження Кабiнету Мiнiстрiв не пiзнiше нiж до 1 грудня поточного року.

     3. У пропозицiях до перспективного та поточного планiв зазначаються:

     1) орiєнтовна назва законопроекту;

     2) проблема, яка потребує законодавчого врегулювання. Якщо проект закону є проектом регуляторного акта, про це зазначається окремо;

     3) пiдстава для розроблення законопроекту;

     4) строк внесення законопроекту до Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 68. Коригування орiєнтовного плану

     1. Мiн'юст веде постiйний облiк законопроектiв, розроблення яких передбачено новими завданнями, визначеними законами України, актами i дорученнями Президента України, актами Кабiнету Мiнiстрiв та дорученнями Прем'єр-мiнiстра пiсля затвердження орiєнтовного плану законопроектних робiт. Про такi законопроекти центральнi органи виконавчої влади - головнi розробники iнформують Мiн'юст щомiсяця до 20 числа.

     2. Про перелiк законопроектiв, зазначених у пунктi 1 цього параграфа, Мiн'юст iнформує Кабiнет Мiнiстрiв щомiсяця.

     § 69. Звiтування про виконання орiєнтовного плану

     Мiн'юст на основi iнформацiї центральних органiв виконавчої влади, що подається ними до 10 сiчня, готує i подає до 31 сiчня Кабiнетовi Мiнiстрiв звiт про виконання орiєнтовного плану законопроектних робiт за попереднiй рiк.

     Глава 2. Пiдготовка проектiв законiв

     § 70. Процедура пiдготовки

     1. Законопроекти, що вносяться у порядку законодавчої iнiцiативи Кабiнетом Мiнiстрiв на розгляд Верховної Ради, готуються Мiн'юстом, iншими центральними органами виконавчої влади з дотриманням вимог, передбачених Регламентом Верховної Ради України, главами 2 - 5 роздiлу 4 цього Регламенту, та з урахуванням особливостей, передбачених цiєю главою.

     Проект Закону про Державний бюджет України на вiдповiдний рiк готується Мiнфiном з дотриманням вимог Бюджетного кодексу України та вiдповiдно до Основних напрямiв бюджетної полiтики, порядок пiдготовки та внесення яких на розгляд Верховної Ради визначено статтею 33 Бюджетного кодексу України.

     2. Проект закону, яким встановлюються новi або змiнюються чиннi норми, що регулюють суспiльнi вiдносини, готується на основi концепцiї, яка розробляється у порядку, встановленому главою 8 роздiлу 4 цього Регламенту.

     3. Разом з проектом закону, що вноситься до Кабiнету Мiнiстрiв, подаються документи та матерiали, передбаченi пунктом 1 § 50 цього Регламенту для проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв, а також:

     1) проект постанови Верховної Ради про прийняття проекту закону за основу;

     2) перелiк нових законiв та законiв, якi потребують викладення у новiй редакцiї, iнших нормативних актiв, прийняття або перегляд яких необхiдно здiйснити для реалiзацiї положень закону;

     3) окремий законопроект про внесення змiн до iнших законiв, якщо такi змiни необхiднi для реалiзацiї закону i не викладенi в його перехiдних положеннях.

     У разi внесення законопроекту, прийняття якого призведе до змiни показникiв бюджету в поточному бюджетному перiодi, до проекту закону додається фiнансово-економiчне обґрунтування (включаючи вiдповiднi розрахунки). Якщо такi змiни показникiв бюджету передбачають зменшення надходжень бюджету та/або збiльшення витрат бюджету, до законопроекту додаються пропозицiї щодо внесення змiн до законодавчих актiв стосовно скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення його збалансованостi. Законопроект (крiм проектiв законiв про Державний бюджет України, про внесення змiн до Закону про Державний бюджет України, про ратифiкацiю мiжнародних договорiв України щодо одержання Україною вiд iноземних держав, банкiв i мiжнародних фiнансових органiзацiй позик, не передбачених державним бюджетом) не має мiстити положень, прийняття яких призведе до збiльшення державного боргу i державних гарантiй.

     4. Супровiдний лист до законопроекту повинен мiстити пропозицiю щодо визначення кандидатури доповiдача, який представлятиме проект у Верховнiй Радi.

     5. Пiдготовка та подання Президентовi України Кабiнетом Мiнiстрiв законопроектiв здiйснюються вiдповiдно до цього параграфа i з урахуванням вимог, передбачених Положенням про порядок роботи з законопроектами та iншими документами, що вносяться Президентом України на розгляд Верховної Ради України, затвердженим Указом Президента України вiд 30 березня 1995 р. N 270.

     6. Внесенi до Кабiнету Мiнiстрiв проекти законiв опрацьовуються та розглядаються у порядку, встановленому главами 6 i 7 роздiлу 4 цього Регламенту.

     7. У разi порушення вимог, передбачених пунктами 3 i 4 цього параграфа, а також з пiдстав, зазначених у пунктi 4 § 52 цього Регламенту для повернення проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв повертає проект закону головному розробниковi для приведення у вiдповiднiсть з установленими вимогами.

     § 71. Подання до Верховної Ради

     Схвалений Кабiнетом Мiнiстрiв проект закону вiзується Прем'єр-мiнiстром i подається до Верховної Ради разом iз:

     супровiдним листом за пiдписом Прем'єр-мiнiстра, в якому визначається доповiдач, що представлятиме проект у Верховнiй Радi;

     пояснювальною запискою за пiдписом керiвника органу - головного розробника;

     порiвняльною таблицею (у разi подання законопроекту про внесення змiн до чинного закону);

     проектом постанови Верховної Ради про прийняття проекту закону за основу;

     перелiком нових законiв та законiв, якi потребують викладення у новiй редакцiї, iнших нормативних актiв, прийняття або перегляд яких необхiдно здiйснити для реалiзацiї положень закону;

     окремим законопроектом про внесення змiн до iнших законiв, якщо такi змiни необхiднi для реалiзацiї закону i не викладенi в його перехiдних положеннях. У разi внесення законопроекту, прийняття якого призведе до змiни показникiв бюджету в поточному бюджетному перiодi, додається фiнансово-економiчне обґрунтування (включаючи вiдповiднi розрахунки). Якщо такi змiни показникiв бюджету передбачають зменшення надходжень бюджету та/або збiльшення витрат бюджету, до законопроекту додаються пропозицiї щодо внесення змiн до законодавчих актiв стосовно скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення його збалансованостi. Законопроект (крiм проектiв законiв про Державний бюджет України, про внесення змiн до Закону про Державний бюджет України, про ратифiкацiю мiжнародних договорiв України щодо одержання Україною вiд iноземних держав, банкiв i мiжнародних фiнансових органiзацiй позик, не передбачених державним бюджетом) не має мiстити положень, прийняття яких призведе до збiльшення державного боргу i державних гарантiй;

     проектом закону та матерiалами до нього в електроннiй формi.

     Роздiл 7. Пiдготовка проектiв актiв Президента України

     § 72. Процедура пiдготовки

     1. Проекти актiв Президента України готуються центральними органами виконавчої влади вiдповiдно до Положення про порядок пiдготовки та внесення проектiв актiв Президента України, затвердженого Указом Президента України вiд 15 листопада 2006 р. N 970, з дотриманням вимог глав 2 - 5 роздiлу 4 цього Регламенту, передбачених для проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. Внесенi до Кабiнету Мiнiстрiв проекти актiв Президента України опрацьовуються та розглядаються у порядку, встановленому главами 6 i 7 роздiлу 4 цього Регламенту для проектiв актiв Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 73. Подання Президентовi України

     Схвалений Кабiнетом Мiнiстрiв та завiзований Прем'єр-мiнiстром проект акта Президента України подається на розгляд Президента України разом iз:

     супровiдним листом за пiдписом Прем'єр-мiнiстра;

     пояснювальною запискою до проекту акта за пiдписом керiвника органу - головного розробника;

     довiдкою про погодження проекту акта, пiдписаною Керiвником Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв, iз зазначенням посадових осiб, якими погоджено проект;

     порiвняльною таблицею (у разi подання проекту акта про внесення змiн до чинного акта);

     проектом акта та матерiалами до нього в електроннiй формi.

     § 74. Вiдкликання

     1. У разi втрати актуальностi або з iнших причин Кабiнет Мiнiстрiв за пропозицiєю члена Кабiнету Мiнiстрiв може прийняти рiшення про вiдкликання в установленому порядку внесеного проекту акта Президента України.

     2. Звернення iз зазначенням причини вiдкликання проекту акта подається Президентовi України Прем'єр-мiнiстром.

     Роздiл 8. Виконання актiв законодавства

     Глава 1. Органiзацiя виконання

     § 75. Виконавцi

     Виконання законiв України, актiв i доручень Президента України, актiв Кабiнету Мiнiстрiв, доручень Прем'єр-мiнiстра забезпечують мiнiстерства, iншi центральнi та мiсцевi органи виконавчої влади, Рада мiнiстрiв Автономної Республiки Крим.

     § 76. Взаємодiя

     Пiд час виконання акта законодавства, доручення Президента України та доручення Прем'єр-мiнiстра орган виконавчої влади, визначений вiдповiдальним за виконання, взаємодiє з iншими органами виконавчої влади.

     Iнформацiя про завдання, встановленi органам виконавчої влади у дорученнях Прем'єр-мiнiстра, у разi потреби доводиться до вiдома iнших державних органiв шляхом надсилання їм копiй таких доручень.

     § 77. Планування виконання

     1. Для органiзацiї пiдготовки проектiв актiв законодавства, необхiдних для забезпечення реалiзацiї закону України та органiзацiї виконання указу Президента України, якi мiстять завдання Кабiнетовi Мiнiстрiв, розробляється вiдповiдний план (додаток 13) у порядку, встановленому пунктом 5 § 12 цього Регламенту.

     2. У планi зазначаються положення (завдання), вiдповiдальнiсть за реалiзацiю (виконання) яких покладена актом на Кабiнет Мiнiстрiв, заходи з реалiзацiї (виконання) зазначених положень (завдань), органи, вiдповiдальнi за виконання, строк виконання (у разi потреби).

     Глава 2. Строки виконання та контроль

     § 78. Строки

     1. Завдання, щодо яких визначено строк виконання, виконуються в установлений строк. Якщо строк виконання завдання не зазначено, орган виконавчої влади, вiдповiдальний за виконання, самостiйно визначає строк i порядок виконання з урахуванням цiлей та складностi завдання.

     2. У разi коли з об'єктивних причин виконати завдання у визначений строк неможливо, керiвник органу виконавчої влади, вiдповiдального за виконання, визначає можливий новий строк та до завершення встановленого строку повiдомляє про це з викладенням вiдповiдного обґрунтування Кабiнетовi Мiнiстрiв та iншим заiнтересованим органам виконавчої влади.

     3. Якщо за результатами проведеного Секретарiатом Кабiнету Мiнiстрiв аналiзу поданої iнформацiї перенесення строку не матиме негативних наслiдкiв, контроль за виконанням завдання здiйснюється з урахуванням нового строку. В iншому разi рiшення про перенесення строку приймає Прем'єр-мiнiстр або за його дорученням Перший вiце-прем'єр-мiнiстр чи Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     4. Питання щодо перенесення строкiв виконання завдань, визначених актами i дорученнями Президента України, вирiшується вiдповiдно до Положення про контроль за виконанням указiв, розпоряджень i доручень Президента України, затвердженого Указом Президента України вiд 19 лютого 2002 р. N 155.

     § 79. Контроль та монiторинг

     1. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв здiйснює:

     1) контроль за своєчасним поданням органами виконавчої влади проектiв законiв, актiв Президента України та Кабiнету Мiнiстрiв, iнших документiв для пiдготовки їх до розгляду Кабiнетом Мiнiстрiв;

     2) монiторинг виконання органами виконавчої влади актiв Кабiнету Мiнiстрiв, планiв органiзацiї пiдготовки проектiв актiв, необхiдних для забезпечення реалiзацiї законiв України та органiзацiї виконання указiв Президента України, а також доручень Президента України та Прем'єр-мiнiстра в частинi дотримання строкiв, визначених для їх виконання.

     2. Про результати контролю та монiторингу Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв систематично iнформує Прем'єр-мiнiстра.

     3. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв проводить аналiз поданих центральними та мiсцевими органами виконавчої влади, Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим вiдповiдно до прийнятих рiшень iнформацiї, звiтiв, статистичних показникiв з питань виконання актiв Кабiнету Мiнiстрiв, планiв органiзацiї пiдготовки проектiв актiв, необхiдних для забезпечення реалiзацiї законiв України та органiзацiї виконання указiв Президента України, а також доручень Президента України та Прем'єр-мiнiстра i готує вiдповiднi матерiали i висновки для розгляду Прем'єр-мiнiстром.

     § 80. Iнформування

     1. Органи виконавчої влади письмово iнформують Кабiнет Мiнiстрiв про виконання актiв Кабiнету Мiнiстрiв та встановлених ними завдань, а також планiв, зазначених у § 77 цього Регламенту, доручень Президента України та Прем'єр-мiнiстра, якщо така вимога передбачена у зазначених документах.

     2. Для пiдготовки узагальненої iнформацiї, що подається Кабiнетовi Мiнiстрiв, на запит органу, вiдповiдального за виконання акта Кабiнету Мiнiстрiв або доручень Президента України та Прем'єр-мiнiстра, iншi заiнтересованi органи виконавчої влади зобов'язанi подати такому органовi iнформацiю з питань, що належать до їх компетенцiї.

     Роздiл 9. Здiйснення повноважень Кабiнету Мiнiстрiв у вiдносинах з органами виконавчої влади, державними господарськими об'єднаннями, пiдприємствами, установами та органiзацiями

     Глава 1. Здiйснення повноважень у вiдносинах з центральними органами виконавчої влади, державними господарськими об'єднаннями, пiдприємствами, установами та органiзацiями

     § 81. Спрямування i координацiя

     1. Кабiнет Мiнiстрiв вiдповiдно до Конституцiї та законiв України спрямовує i координує дiяльнiсть мiнiстерств та iнших центральних органiв виконавчої влади. З цiєю метою Кабiнет Мiнiстрiв:

     1) визначає стратегiчнi цiлi, прiоритети i першочерговi завдання щодо реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi;

     2) визначає критерiї оцiнки ефективностi дiяльностi центральних органiв виконавчої влади;

     3) затверджує заходи, спрямованi на узгодження дiй центральних органiв виконавчої влади та об'єднання їх зусиль для виконання спiльних завдань;

     4) здiйснює iншi заходи.

     2. Спрямування i координацiя дiяльностi центральних органiв виконавчої влади здiйснюються Кабiнетом Мiнiстрiв шляхом видання вiдповiдних актiв та прийняття протокольних рiшень з окремих питань за результатами їх обговорення на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     3. Кабiнет Мiнiстрiв заслуховує на своїх засiданнях звiти (iнформацiю) керiвникiв центральних органiв виконавчої влади про стан справ у вiдповiднiй сферi. Пiдготовка матерiалiв з таких питань здiйснюється у порядку, встановленому роздiлом 5 цього Регламенту.

     § 82. Здiйснення iнших повноважень

     1. Кабiнет Мiнiстрiв, здiйснюючи вiдповiдно до Закону України "Про Кабiнет Мiнiстрiв України" свої повноваження у вiдносинах з центральними органами виконавчої влади, видає акти з питань здiйснення заходiв щодо кадрового забезпечення центральних органiв виконавчої влади та встановлення умов оплати працi i затвердження граничної чисельностi працiвникiв мiнiстерств та iнших центральних органiв виконавчої влади.

     2. Проекти актiв з питань, зазначених у пунктi 1 цього параграфа, готують центральнi органи виконавчої влади вiдповiдно до своєї компетенцiї у порядку, встановленому главами 2 - 5 роздiлу 4 цього Регламенту.

     3. Кабiнет Мiнiстрiв приймає вiдповiдно до законодавства рiшення з iнших питань, пов'язаних iз здiйсненням його повноважень у вiдносинах з центральними органами виконавчої влади.

     4. Повноваження Кабiнету Мiнiстрiв у вiдносинах з центральними органами виконавчої влади, статус та особливостi дiяльностi яких визначенi окремими законами, здiйснюються з урахуванням положень таких законiв.

     § 83. Розгляд пропозицiй та звернень

     1. Центральнi органи виконавчої влади самостiйно в межах наданих їм повноважень виконують покладенi на них завдання.

     Центральнi органи виконавчої влади, крiм тих, дiяльнiсть яких спрямовується та координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдного мiнiстра, вносять на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв пропозицiї лише з питань, передбачених у пунктi 1 § 7 цього Регламенту.

     2. Керiвник центрального органу виконавчої влади звертається до Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра лише у разi, коли вичерпано всi можливостi для самостiйного розв'язання проблеми в межах наданих йому повноважень.

     3. Керiвники центральних органiв виконавчої влади, дiяльнiсть яких спрямовується i координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдного мiнiстра, з питань, що потребують вирiшення Прем'єр-мiнiстром, Першим вiце-прем'єр-мiнiстром, звертаються до вiдповiдного мiнiстра для прийняття ним рiшення щодо подальших дiй.

     4. У зверненнi викладаються суть проблеми, розв'язання якої потребує участi Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра з вiдповiдним обґрунтуванням, позицiя заiнтересованих органiв iз зазначеного питання, iнформацiя про заходи, вжитi для розв'язання проблеми, пропозицiї щодо визначення форми участi (проведення наради, консультацiй тощо), а також у разi необхiдностi зазначаються органи (органiзацiї), якi повиннi взяти участь у розв'язаннi проблеми.

     5. Звернення центральних органiв виконавчої влади опрацьовуються Секретарiатом Кабiнету Мiнiстрiв та готуються для iнформування Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра у тижневий строк з моменту їх надходження.

     6. Керiвники пiдприємств, установ та органiзацiй, що належать до сфери управлiння вiдповiдних центральних органiв виконавчої влади, з питань, що потребують вирiшення Кабiнетом Мiнiстрiв, звертаються до керiвникiв таких органiв для прийняття ними рiшення щодо подальших дiй.

     7. Звернення, поданi до Кабiнету Мiнiстрiв з порушенням вимог пунктiв 3 i 6 цього параграфа, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв повертає протягом двох робочих днiв керiвникам вiдповiдних органiв, пiдприємств, установ та органiзацiй без розгляду.

     § 84. Скасування актiв

     Кабiнет Мiнiстрiв скасовує акти центральних органiв виконавчої влади повнiстю чи в окремiй частинi у разi їх невiдповiдностi Конституцiї i законам України, актам Президента України та актам Кабiнету Мiнiстрiв шляхом прийняття вiдповiдних розпоряджень. Проект такого розпорядження готує Мiн'юст за дорученням Прем'єр-мiнiстра.

     § 85. Взаємодiя

     1. Центральнi органи виконавчої влади, взаємодiючи з Кабiнетом Мiнiстрiв:

     1) спрямовують свою дiяльнiсть на досягнення програмних цiлей Кабiнету Мiнiстрiв, забезпечують реалiзацiю державної полiтики у вiдповiднiй сферi та проводять постiйний аналiз її ефективностi, виконують покладенi на них завдання, забезпечуючи цiлiснiсть та органiчну єднiсть дiй Кабiнету Мiнiстрiв;

     2) своєчасно iнформують Кабiнет Мiнiстрiв про результати своєї дiяльностi з вирiшення важливих суспiльно-економiчних питань, а також з iнших питань, що виникають у їх вiдносинах з Президентом України, Верховною Радою, iншими державними органами i стосуються компетенцiї Кабiнету Мiнiстрiв;

     3) регулярно iнформують громадськiсть про стан виконання Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, проводять роз'яснювальну роботу щодо змiсту, цiлей та механiзму реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi;

     4) приймають в межах наданих повноважень рiшення з питань, якi мають важливе соцiально-економiчне значення i стосуються життєвих iнтересiв громадян, пiсля консультацiй з Прем'єр-мiнiстром, Першим вiце-прем'єр-мiнiстром;

     5) забезпечують в установленому цим Регламентом порядку опрацювання матерiалiв, що надходять вiд Кабiнету Мiнiстрiв, з питань розгляду депутатських запитiв, звернень, пiдготовки висновкiв до законопроектiв, iнiцiйованих народними депутатами України, i законiв, що надходять на пiдпис Президентовi України, та з iнших питань;

     6) супроводжують законопроекти пiд час їх розгляду у Верховнiй Радi у порядку, встановленому главою 2 роздiлу 11 цього Регламенту;

     7) спiвпрацюють iз Секретарiатом Кабiнету Мiнiстрiв, у тому числi Апаратом Прем'єр-мiнiстра, з питань, що виникають у їх вiдносинах з Кабiнетом Мiнiстрiв i Прем'єр-мiнiстром, проводять консультацiї стосовно процедури пiдготовки проектiв актiв законодавства та iнших документiв, якi подаються на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв, органiзацiї роботи з контролю виконання рiшень Кабiнету Мiнiстрiв, а також з iнших питань, що регулюються цим Регламентом.

     2. Якщо для пiдготовки документiв, якi подаються на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв, або для вирiшення iнших питань, що належать до спiльної компетенцiї, вiдповiдно до прийнятого рiшення залучається кiлька центральних органiв виконавчої влади, орган, визначений у перелiку виконавцiв першим, є головним i взаємодiє з iншими органами в порядку, встановленому пунктом 6 § 33 цього Регламенту.

     § 86. Здiйснення повноважень у вiдносинах з державними господарськими об'єднаннями, пiдприємствами, установами та органiзацiями

     1. Кабiнет Мiнiстрiв, здiйснюючи вiдповiдно до Закону України "Про Кабiнет Мiнiстрiв України" свої повноваження у вiдносинах з державними господарськими об'єднаннями, пiдприємствами, установами та органiзацiями, видає, зокрема, акти з питань їх утворення, реорганiзацiї та лiквiдацiї, затвердження положень про такi об'єднання, пiдприємства, установи та органiзацiї (їх статутiв), визначення розмiру асигнувань на утримання та граничної чисельностi працiвникiв, призначення на посаду та звiльнення з посади керiвникiв i заступникiв керiвникiв та застосування до них заходiв дисциплiнарної вiдповiдальностi.

     2. Матерiали з питань, зазначених у пунктi 1 цього параграфа, готують та подають на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв в установленому цим Регламентом порядку центральнi органи виконавчої влади, вiдповiдальнi за забезпечення реалiзацiї державної полiтики у вiдповiднiй сферi.

     3. Кабiнет Мiнiстрiв, здiйснюючи вiдповiдно до законодавства свої повноваження щодо контролю за дiяльнiстю державних господарських об'єднань, пiдприємств, установ та органiзацiй, зокрема:

     1) визначає критерiї ефективностi управлiння об'єктами державної власностi та порядок їх застосування;

     2) установлює порядок здiйснення контролю за виконанням функцiй з управлiння об'єктами державної власностi;

     3) призначає позаплановi ревiзiї та перевiрки фiнансово-господарської дiяльностi, якi стосуються використання об'єктiв державної власностi;

     4) визначає методику затвердження фiнансових планiв i обчислення обсягу доходiв бюджету вiд управлiння державними корпоративними правами;

     5) визначає центральнi органи виконавчої влади, якi здiйснюють контроль за дiяльнiстю державних господарських об'єднань, пiдприємств, установ та органiзацiй;

     6) затверджує в разi необхiдностi директиви суб'єктам природних монополiй на переговори з iноземними суб'єктами господарювання.

     4. Кабiнет Мiнiстрiв приймає рiшення з питань, пов'язаних iз здiйсненням координацiї дiяльностi державних господарських об'єднань, пiдприємств, установ та органiзацiй, за пропозицiями центральних органiв виконавчої влади, вiдповiдальних за реалiзацiю державної полiтики у вiдповiднiй сферi.

     5. Керiвники державних господарських об'єднань, пiдприємств, установ та органiзацiй з питань, що потребують вирiшення Кабiнетом Мiнiстрiв, Прем'єр-мiнiстром, Першим вiце-прем'єр-мiнiстром, звертаються до центральних органiв виконавчої влади вiдповiдно до їх компетенцiї для розгляду та прийняття ними рiшення щодо подальших дiй.

     Звернення, поданi з порушенням зазначеної вимоги, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв повертає протягом двох робочих днiв керiвникам таких об'єднань, пiдприємств, установ та органiзацiй без розгляду.

     Глава 2. Здiйснення повноважень у вiдносинах з Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим та мiсцевими держадмiнiстрацiями

     § 87. Порядок взаємодiї з Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим

     1. Кабiнет Мiнiстрiв здiйснює свої повноваження у вiдносинах з Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим вiдповiдно до Конституцiї i законiв України. Рада мiнiстрiв Автономної Республiки Крим бере участь у виконаннi загальнодержавних програм та здiйсненнi iнших заходiв загальнодержавного значення у разi, коли вiдповiднi державнi функцiї i повноваження делегованi Автономнiй Республiцi Крим законами України.

     2. Кабiнет Мiнiстрiв координує дiяльнiсть Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, пов'язану iз здiйсненням заходiв щодо запобiгання виникненню катастрофи, стихiйного лиха, епiдемiї та епiзоотiї i лiквiдацiї їх наслiдкiв, забезпечення рацiонального природокористування, охорони навколишнього природного середовища, екологiчної безпеки, безпечних i здорових умов життя населення, охорони пам'яток iсторiї та культури, органiзацiї роботи у сферi освiти, науки i культури, фiзичної культури та спорту, забезпечення правопорядку i громадської безпеки, реалiзацiї спiльних проектiв у регiонi, а також вирiшенням iнших питань, що належать до компетенцiї виконавчих органiв, за процедурою, передбаченою пунктом 2 § 81 цього Регламенту для центральних органiв виконавчої влади.

     § 88. Заслуховування звiтiв Голови Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим

     1. Кабiнет Мiнiстрiв заслуховує звiти Голови Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим з питань здiйснення Радою мiнiстрiв державних функцiй i повноважень. Пiдготовка матерiалiв з таких питань проводиться у порядку, встановленому роздiлом 5 цього Регламенту.

     2. У разi неналежного здiйснення Головою Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим покладених на нього повноважень Кабiнет Мiнiстрiв має право звернутися до Президента України та Верховної Ради Автономної Республiки Крим з поданням про звiльнення його з посади. Вiдповiдне подання пiдписує Прем'єр-мiнiстр на пiдставi рiшення, що приймається на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 89. Спрямування i координацiя дiяльностi мiсцевих держадмiнiстрацiй

     1. Кабiнет Мiнiстрiв спрямовує i координує дiяльнiсть мiсцевих держадмiнiстрацiй, для чого:

     1) визначає прiоритети та першочерговi завдання щодо реалiзацiї державної полiтики;

     2) затверджує програмнi документи з питань регiонального розвитку;

     3) затверджує заходи, спрямованi на узгодження дiй центральних i мiсцевих органiв виконавчої влади та об'єднання їх зусиль для виконання спiльних завдань;

     4) затверджує типовий регламент мiсцевих держадмiнiстрацiй, рекомендацiйний перелiк управлiнь, вiддiлiв та iнших структурних пiдроздiлiв мiсцевих держадмiнiстрацiй i типовi положення про них;

     5) визначає критерiї оцiнки ефективностi дiяльностi мiсцевих держадмiнiстрацiй;

     6) здiйснює iншi заходи.

     2. Спрямування i координацiя дiяльностi мiсцевих держадмiнiстрацiй здiйснюються Кабiнетом Мiнiстрiв за процедурою, визначеною пунктом 2 § 81 цього Регламенту для центральних органiв виконавчої влади.

     3. Кабiнет Мiнiстрiв заслуховує на своїх засiданнях iнформацiю та звiти голiв мiсцевих держадмiнiстрацiй з питань їх дiяльностi. Пiдготовка матерiалiв з таких питань здiйснюється у порядку, встановленому роздiлом 5 цього Регламенту.

     § 90. Здiйснення iнших повноважень

     1. Кабiнет Мiнiстрiв, здiйснюючи вiдповiдно до Закону України "Про Кабiнет Мiнiстрiв України" свої повноваження у вiдносинах з мiсцевими держадмiнiстрацiями:

     1) видає акти з питань визначення граничної чисельностi працiвникiв i фонду оплати їх працi, витрат на утримання мiсцевих держадмiнiстрацiй та їх апарату;

     2) розглядає питання щодо погодження кандидатур заступникiв голiв облдержадмiнiстрацiй;

     3) подає Президентовi України пропозицiї щодо скасування:

     актiв мiсцевих держадмiнiстрацiй, що суперечать Конституцiї та законам України, iншим актам законодавства, з одночасним зупиненням їх дiї;

     актiв Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, що суперечать Конституцiї та законам України, iншим актам законодавства.

     2. Проекти актiв з питань, зазначених у пiдпунктi 1 пункту 1 цього параграфа, готують центральнi органи виконавчої влади вiдповiдно до своєї компетенцiї у порядку, встановленому главами 2 - 5 роздiлу 4 цього Регламенту.

     3. Кабiнет Мiнiстрiв вiдповiдно до законодавства приймає також рiшення з iнших питань, пов'язаних iз здiйсненням своїх повноважень у вiдносинах з мiсцевими держадмiнiстрацiями.

     § 91. Монiторинг дiяльностi

     Кабiнет Мiнiстрiв визначає членiв Кабiнету Мiнiстрiв, вiдповiдальних за взаємодiю з Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласними, Київською та Севастопольською мiськими держадмiнiстрацiями (далi - уповноваженi представники Кабiнету Мiнiстрiв). Завданням уповноважених представникiв Кабiнету Мiнiстрiв є сприяння реалiзацiї Радою мiнiстрiв Автономної Республiки Крим i мiсцевими держадмiнiстрацiями державної полiтики, виконанню ними Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, iнших державних програм у вiдповiдних регiонах, iнформування Кабiнету Мiнiстрiв про результати дiяльностi зазначених органiв.

     § 92. Розгляд пропозицiй та звернень

     1. Кабiнет Мiнiстрiв розглядає пропозицiї обласних, Київської та Севастопольської мiських держадмiнiстрацiй з питань, що потребують його рiшення. Такi пропозицiї готуються i подаються як проект акта Кабiнету Мiнiстрiв у порядку, встановленому главами 2 - 5 роздiлу 4 цього Регламенту.

     2. Районнi, районнi у мм. Києвi та Севастополi держадмiнiстрацiї подають пропозицiї з питань, що потребують рiшення Кабiнету Мiнiстрiв, вiдповiдно до Ради мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласних, Київської та Севастопольської мiських держадмiнiстрацiй для розгляду та подальшого внесення їх до Кабiнету Мiнiстрiв у встановленому порядку.

     3. Звернення обласних, Київської та Севастопольської мiських держадмiнiстрацiй, адресованi Прем'єр-мiнiстровi, Першому вiце-прем'єр-мiнiстровi, готуються та розглядаються з дотриманням вимог, визначених § 83 цього Регламенту для центральних органiв виконавчої влади.

     § 93. Взаємодiя

     1. Обласнi, Київська та Севастопольська мiськi держадмiнiстрацiї у взаємодiї з Кабiнетом Мiнiстрiв:

     1) розглядають у першочерговому порядку документи, що надходять вiд Кабiнету Мiнiстрiв, i звернення центральних органiв виконавчої влади з питань, що потребують рiшення Кабiнету Мiнiстрiв;

     2) беруть участь в органiзацiї громадського обговорення вiдповiдних проектiв актiв законодавства, якi готуються центральними органами виконавчої влади для розгляду Кабiнетом Мiнiстрiв;

     3) розглядають надiсланi центральними органами виконавчої влади проекти актiв законодавства з питань розвитку адмiнiстративно-територiальних одиниць та подають свої зауваження i пропозицiї;

     4) регулярно iнформують громадськiсть про стан виконання Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, проводять роз'яснювальну роботу щодо цiлей та механiзму реалiзацiї державної полiтики у вiдповiдному регiонi;

     5) спiвпрацюють iз Секретарiатом Кабiнету Мiнiстрiв, у тому числi Апаратом Прем'єр-мiнiстра, з питань, що виникають у вiдносинах з Кабiнетом Мiнiстрiв i Прем'єр-мiнiстром, проводять консультацiї стосовно процедури пiдготовки проектiв актiв та iнших документiв, якi подаються на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв, органiзацiї роботи з контролю за виконанням рiшень Кабiнету Мiнiстрiв, а також з iнших питань, що регулюються цим Регламентом.

     2. Обласнi, Київська та Севастопольська мiськi держадмiнiстрацiї iнформують у встановленому порядку Кабiнет Мiнiстрiв про результати своєї дiяльностi та про соцiально-полiтичну ситуацiю у вiдповiдному регiонi, проводять консультацiї з уповноваженими представниками Кабiнету Мiнiстрiв з метою вирiшення важливих питань соцiально-економiчного розвитку.

     3. Голови обласних, Київської та Севастопольської мiських держадмiнiстрацiй беруть в установленому порядку участь у засiданнях Кабiнету Мiнiстрiв.

     Роздiл 10. Здiйснення повноважень Кабiнету Мiнiстрiв у вiдносинах з Президентом України, Радою нацiональної безпеки i оборони України, консультативними, дорадчими та iншими допомiжними органами i службами, утворюваними Президентом України

     Глава 1. Засади спiвпрацi

     § 94. Iнформування

     1. Кабiнет Мiнiстрiв, здiйснюючи свої повноваження, визначенi Конституцiєю i законами України, спiвпрацює з Президентом України, забезпечує виконання актiв i доручень Президента України, реалiзацiю програм Президента України та iнформує його про свою дiяльнiсть.

     2. Кабiнет Мiнiстрiв iнформує Президента України про дату, час i мiсце проведення засiдання Кабiнету Мiнiстрiв у порядку, встановленому пунктом 2 § 17 цього Регламенту.

     3. У разi коли на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв розглядаються питання про стан виконання Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, пiдсумки соцiально-економiчного розвитку України, iншi важливi питання, Прем'єр-мiнiстр вiд iменi Кабiнету Мiнiстрiв звертається до Президента України iз запрошенням взяти участь у засiданнi.

     4. На прохання уповноваженого Президентом України представника йому надається слово для представлення на засiданнях Кабiнету Мiнiстрiв позицiї Президента України з питань, що розглядаються.

     5. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв подає Представниковi Президента України у Кабiнетi Мiнiстрiв необхiднi для виконання покладених на нього обов'язкiв документи та iнформацiйнi матерiали.

     6. Акти Кабiнету Мiнiстрiв надсилаються до Адмiнiстрацiї Президента України не пiзнiше дня, що настає пiсля їх пiдписання, а протоколи засiдань Кабiнету Мiнiстрiв - у день їх пiдписання.

     7. Звернення Президента України до Кабiнету Мiнiстрiв або Прем'єр-мiнiстра подаються Прем'єр-мiнiстровi для розгляду невiдкладно. У разi потреби такi звернення за рiшенням Прем'єр-мiнiстра надсилаються органам виконавчої влади вiдповiдно до їх компетенцiї для вивчення та пiдготовки пропозицiй.

     Про результати розгляду порушеного у зверненнi Президента України питання Прем'єр-мiнiстр письмово iнформує Президента України.

     § 95. Iнiцiювання прийняття актiв Президента України

     1. Кабiнет Мiнiстрiв вiдповiдно до Конституцiї та законiв України може вносити на розгляд Президента України проекти актiв Президента України з питань, вирiшення яких належить до повноважень Президента України.

     2. Проекти актiв Президента України готуються та подаються в порядку, встановленому § 72 i § 73 цього Регламенту.

     § 96. Клопотання про невiдкладний розгляд законопроекту

     У разi коли iснує потреба у нагальному законодавчому врегулюваннi питання, Кабiнет Мiнiстрiв може звернутися до Президента України з пропозицiєю щодо визначення ним як невiдкладного вiдповiдного законопроекту, розробленого Кабiнетом Мiнiстрiв, для позачергового розгляду Верховною Радою. Лист Президентовi України iз зазначеного питання пiдписує Прем'єр-мiнiстр.

     § 97. Участь у пiдготовцi послання

     1. Кабiнет Мiнiстрiв за результатами аналiзу стану справ у сферi своєї дiяльностi подає Президентовi України iнформацiйно-аналiтичнi матерiали для пiдготовки щорiчного i позачергового послання Президента України про внутрiшнє i зовнiшнє становище України.

     2. Iнформацiйно-аналiтичнi матерiали, зазначенi у пунктi 1 цього параграфа, готує центральний орган виконавчої влади, визначений Прем'єр-мiнiстром вiдповiдальним, разом з iншими заiнтересованими органами виконавчої влади та надсилає їх у визначений строк Кабiнетовi Мiнiстрiв для внесення Президентовi України. Зазначенi матерiали подаються Президентовi України разом iз супровiдним листом за пiдписом Прем'єр-мiнiстра.

     3. Кабiнет Мiнiстрiв обов'язково враховує послання Президента України у своїй роботi.

     § 98. Пiдготовка директив

     1. Кабiнет Мiнiстрiв за рiшенням Президента України подає йому для затвердження проект директив делегацiї чи представниковi України на переговори, якi проводяться вiд iменi України.

     2. Проект директив готує та вносить в установленому порядку для попереднього розгляду на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв МЗС разом з iншими заiнтересованими органами виконавчої влади.

     3. Схвалений на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв проект директив подається Президентовi України разом iз супровiдним листом за пiдписом Прем'єр-мiнiстра.

     § 99. Протокольнi заходи

     Члени Кабiнету Мiнiстрiв беруть участь у протокольних заходах за участю Президента України вiдповiдно до Положення про Державний Протокол та Церемонiал України, затвердженого Указом Президента України вiд 22 серпня 2002 р. N 746.

     § 100. Погодження проектiв актiв та доручень Президента України

     1. У разi коли Адмiнiстрацiєю Президента України до Кабiнету Мiнiстрiв надiслано для погодження розроблений iншим органом чи органiзацiєю проект акта або доручення Президента України, окремi положення якого належать до компетенцiї Кабiнету Мiнiстрiв, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає такий проект у день реєстрацiї центральним органам виконавчої влади вiдповiдно до компетенцiї для пiдготовки у визначений строк висновкiв та пропозицiй.

     2. Про висновки та пропозицiї, внесенi центральними органами виконавчої влади, пiсля невiдкладного опрацювання у Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв Прем'єр-мiнiстровi доповiдає Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     3. Про прийняте за результатами розгляду рiшення Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв не пiзнiше нiж протягом семи робочих днiв з дня надходження проекту акта або доручення Президента України iнформує Адмiнiстрацiю Президента України. У разi потреби Адмiнiстрацiї Президента України надсилаються також висновки та пропозицiї вiдповiдних центральних органiв виконавчої влади.

     4. Внесений Кабiнетом Мiнiстрiв проект акта або доручення Президента України, що зазнав змiн концептуального характеру в процесi опрацювання в Адмiнiстрацiї Президента України i надiсланий Кабiнетовi Мiнiстрiв для погодження, розглядається за процедурою, визначеною пунктами 1 - 3 цього параграфа.

     Глава 2. Експертиза закону України, що надiйшов на пiдпис Президентовi України

     § 101. Строк проведення

     Кабiнет Мiнiстрiв за рiшенням Президента України органiзовує проведення експертизи закону України, що надiйшов на пiдпис Президентовi України, та не пiзнiше нiж протягом семи днiв подає йому свої пропозицiї щодо такого закону.

     § 102. Пiдготовка пропозицiй

     1. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв не пiзнiше нiж через три години пiсля надходження до Кабiнету Мiнiстрiв вiд Адмiнiстрацiї Президента України копiї прийнятого Верховною Радою закону України надсилає її для вивчення центральним органам виконавчої влади, до компетенцiї яких належать питання, що регулюються таким законом, а також Мiн'юсту.

     2. Центральнi органи виконавчої влади визначають, чи є економiчно доцiльним прийнятий закон України, проводять аналiз очiкуваних соцiально-економiчних результатiв його реалiзацiї i перевiрку вiдповiдностi положень закону Конституцiї України та їх узгодженостi з iншими законами України.

     3. За результатами аналiзу закону України центральнi органи виконавчої влади готують пропозицiї щодо доцiльностi його пiдписання Президентом України або застосування Президентом України права вето щодо такого закону i подають їх разом iз завiзованою керiвником вiдповiдного органу копiєю закону центральному органу виконавчої влади, визначеному у супровiдному листi Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв першим (далi - вiдповiдальний центральний орган виконавчої влади), не пiзнiше нiж протягом 48 годин з моменту надходження копiї закону, якщо iнший строк не визначено у супровiдному листi Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     4. Зауваження i пропозицiї центральних органiв виконавчої влади стосовно необхiдностi застосування Президентом України права вето щодо прийнятого Верховною Радою закону України повиннi бути вмотивованi та обґрунтованi з економiчної, правової i соцiально-полiтичної позицiї, мiстити нову редакцiю вiдповiдних норм закону або його нову редакцiю в цiлому, а в разi потреби - пропозицiю щодо його вiдхилення.

     5. Вiдповiдальний центральний орган виконавчої влади вивчає зауваження i пропозицiї до закону України, що надiйшли вiд iнших центральних органiв виконавчої влади. У разi потреби керiвник зазначеного органу органiзовує проведення консультацiй з керiвниками iнших центральних органiв виконавчої влади щодо узгодження позицiї у режимi, який забезпечує подання Кабiнетом Мiнiстрiв пропозицiй Президентовi України у визначений строк.

     § 103. Внесення пропозицiй

     1. Вiдповiдальний центральний орган виконавчої влади подає Кабiнетовi Мiнiстрiв узагальненi зауваження i пропозицiї не пiзнiше нiж за 48 годин до закiнчення семиденного строку, якщо iнший строк не визначено у супровiдному листi Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. У супровiдному листi вiдповiдального центрального органу виконавчої влади чiтко та однозначно формулюється пропозицiя стосовно пiдписання Президентом України закону України або доцiльностi застосування Президентом України права вето щодо такого закону, а також зазначається кандидатура доповiдача на пленарному засiданнi Верховної Ради пiд час повторного розгляду закону (крiм випадкiв, коли законопроект внесено до Верховної Ради з iнiцiативи Президента України) в разi внесення пропозицiї стосовно застосування Президентом України права вето.

     3. Супровiдний лист та пропозицiї, що надiйшли вiд центральних органiв виконавчої влади, надсилаються до Кабiнету Мiнiстрiв разом з їх електронними копiями, що готуються у Microsoft Word (формат RTF, шрифт Times New Roman чотирнадцятого розмiру). При цьому таблицi i дiаграми готуються у Microsoft Excel.

     § 104. Розгляд пропозицiй

     Про поданi вiдповiдальним центральним органом виконавчої влади Кабiнетовi Мiнiстрiв зауваження i пропозицiї до закону України пiсля невiдкладного опрацювання у Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв Прем'єр-мiнiстровi доповiдає Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 105. Повiдомлення про позицiю Кабiнету Мiнiстрiв

     1. За результатами розгляду Прем'єр-мiнiстром зауважень i пропозицiй до закону України позицiя Кабiнету Мiнiстрiв доводиться до Адмiнiстрацiї Президента України листом за пiдписом Керiвника Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв або одного з його заступникiв.

     2. Копiя закону України, який за результатами вивчення пропонується пiдписати, повертається Адмiнiстрацiї Президента України з вiзою Прем'єр-мiнiстра. Якщо стосовно закону пропонується застосувати право вето Президента України, копiя повертається з мотивованими зауваженнями i пропозицiями до нього.

     3. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв подає у разi потреби Адмiнiстрацiї Президента України додатковi матерiали та роз'яснення стосовно зауважень i пропозицiй до закону України, внесених Кабiнетом Мiнiстрiв.

     Глава 3. Скрiплення пiдписами актiв Президента України

     § 106. Порядок i строки скрiплення

     1. Акти Президента України, виданi в межах повноважень, передбачених пунктами 3, 4, 5, 8, 10, 14, 15, 17, 18, 21, 22, 23 i 24 частини першої статтi 106 Конституцiї України, в день їх надходження надсилаються за дорученням Прем'єр-мiнiстра вiдповiдному мiнiстровi.

     Копiя акта Президента України надсилається також Мiн'юсту для пiдготовки висновку, крiм випадкiв, коли акт пiдлягає скрiпленню пiдписом Мiнiстра юстицiї.

     2. Скрiплений пiдписом мiнiстра акт Президента України разом з висновком Мiн'юсту Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв невiдкладно подає Прем'єр-мiнiстровi для скрiплення його пiдписом.

     3. Акт Президента України, скрiплений пiдписами Прем'єр-мiнiстра та мiнiстра, вiдповiдального за акт та його виконання, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв повертає Адмiнiстрацiї Президента України разом iз супровiдним листом за пiдписом Керiвника Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв або одного з його заступникiв, до якого у разi потреби додається також висновок Мiн'юсту.

     4. Загальна тривалiсть процедури скрiплення акта Президента України пiдписами Прем'єр-мiнiстра i мiнiстра, вiдповiдального за акт та його виконання, не може перевищувати п'яти днiв з моменту надходження такого акта до Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     Глава 4. Здiйснення повноважень у вiдносинах з Радою нацiональної безпеки i оборони України, консультативними, дорадчими та iншими допомiжними органами i службами, утворюваними Президентом України

     § 107. Участь у роботi Ради нацiональної безпеки i оборони України

     Члени Кабiнету Мiнiстрiв, якi вiдповiдно до статтi 107 Конституцiї України входять до складу Ради нацiональної безпеки i оборони України, беруть в установленому порядку участь у пiдготовцi та прийняттi рiшень Ради.

     § 108. Взаємодiя

     1. Члени Кабiнету Мiнiстрiв, керiвники iнших органiв виконавчої влади можуть включатися до складу консультативних, дорадчих та iнших допомiжних органiв i служб, що утворюються Президентом України для здiйснення своїх повноважень, та брати участь у роботi таких органiв i служб на громадських засадах з обов'язковим iнформуванням Прем'єр-мiнiстра.

     2. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв iнформує в установленому порядку Апарат Ради нацiональної безпеки i оборони України про стан виконання рiшень Ради з питань, що належать до компетенцiї Кабiнету Мiнiстрiв.

     3. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв розглядає звернення консультативних, дорадчих та iнших допомiжних органiв i служб, утворюваних Президентом України, у порядку, встановленому пунктами 6 i 7 § 12 цього Регламенту, i надсилає зазначеним органам та службам необхiднi матерiали, пов'язанi з виконанням покладених на них завдань.

     Роздiл 11. Здiйснення повноважень Кабiнету Мiнiстрiв у вiдносинах з Верховною Радою та її органами

     Глава 1. Загальнi положення

     § 109. Засади спiвпрацi

     1. Пiд час здiйснення своїх повноважень Кабiнет Мiнiстрiв спiвпрацює з Верховною Радою.

     2. Кабiнет Мiнiстрiв iнформує Верховну Раду про дату, час i мiсце проведення засiдання Кабiнету Мiнiстрiв у порядку, встановленому пунктом 2 § 17 цього Регламенту.

     3. Для участi в розглядi питань, якi потребують широкого обговорення, Прем'єр-мiнiстр вiд iменi Кабiнету Мiнiстрiв запрошує на засiдання Кабiнету Мiнiстрiв Голову Верховної Ради та його заступникiв, голiв комiтетiв, груп та фракцiй, а також окремих народних депутатiв України.

     4. Члени Кабiнету Мiнiстрiв мають право брати участь у встановленому Регламентом Верховної Ради України порядку в її пленарних засiданнях, засiданнях її комiтетiв та iнших органiв, парламентських слуханнях та слуханнях у комiтетах Верховної Ради, у роботi Погоджувальної ради депутатських фракцiй, взаємодiють з депутатськими фракцiями, групами та позафракцiйними народними депутатами України. За дорученням членiв Кабiнету Мiнiстрiв у засiданнях комiтетiв, тимчасових спецiальних та тимчасових слiдчих комiсiй Верховної Ради мають право брати участь посадовi особи мiнiстерств, iнших центральних органiв виконавчої влади та Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     5. На запрошення Верховної Ради Кабiнет Мiнiстрiв у повному складi бере участь в урочистому засiданнi Верховної Ради з нагоди складення присяги новообраними народними депутатами України, у засiданнях пiд час заслуховування щорiчного та позачергового послання Президента України, щорiчного звiту про хiд i результати виконання Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, проведення "години запитань до Уряду" та в iнших випадках за рiшенням Верховної Ради чи Прем'єр-мiнiстра.

     6. Кабiнет Мiнiстрiв звiтує перед Верховною Радою з окремих питань своєї дiяльностi, подає народним депутатам України необхiдну iнформацiю, розглядає депутатськi звернення i запити, звернення та рекомендацiї комiтетiв Верховної Ради, подає висновки до законопроектiв, внесених на розгляд Верховної Ради народними депутатами України.

     § 110. Забезпечення взаємодiї

     1. Кабiнет Мiнiстрiв визначає членiв Кабiнету Мiнiстрiв, якi вiдповiдають за забезпечення його взаємодiї з вiдповiдними депутатськими фракцiями та групами у Верховнiй Радi, її комiтетами та iншими органами i постiйно спiвпрацюють з ними.

     2. Для забезпечення взаємодiї з Верховною Радою керiвники центральних органiв виконавчої влади з числа їх заступникiв визначають посадових осiб, вiдповiдальних за виконання вiдповiдних функцiй.

     Глава 2. Супроводження законопроектiв

     § 111. Представлення законопроекту

     1. Законопроект, поданий до Верховної Ради Кабiнетом Мiнiстрiв, представляє у Верховнiй Радi та супроводжує на всiх стадiях розгляду посадова особа, визначена Прем'єр-мiнiстром з числа членiв Кабiнету Мiнiстрiв, а у разi, коли визначений член Кабiнету Мiнiстрiв не може представляти проект закону у Верховнiй Радi, за згодою Прем'єр-мiнiстра його може представляти заступник мiнiстра, керiвник центрального органу виконавчої влади, який не входить до складу Кабiнету Мiнiстрiв (далi - представник Кабiнету Мiнiстрiв), про що Верховнiй Радi повiдомляється листом за пiдписом Керiвника Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. Представник Кабiнету Мiнiстрiв пiд час супроводження законопроекту:

     1) доповiдає про законопроект на засiданнi комiтету Верховної Ради, аргументує позицiю Кабiнету Мiнiстрiв, дає пояснення щодо окремих його норм, вiдповiдає на запитання, подає у разi необхiдностi членам комiтету додатковi аналiтичнi та iнформацiйно-довiдковi матерiали;

     2) доповiдає про законопроект на пленарному засiданнi Верховної Ради пiд час його розгляду в першому читаннi, вiдповiдає на запитання, виступає iз заключним словом;

     3) за результатами розгляду законопроекту в першому читаннi бере участь у його пiдготовцi комiтетом Верховної Ради до другого читання або до повторного першого читання, у тому числi в разi доопрацювання законопроекту з урахуванням результатiв його публiчного обговорення;

     4) iнформує Кабiнет Мiнiстрiв про хiд та результати розгляду законопроекту у Верховнiй Радi.

     3. У разi подання Кабiнетом Мiнiстрiв пропозицiй i поправок до законопроекту, який готується до другого читання, представник Кабiнету Мiнiстрiв аргументує позицiю Кабiнету Мiнiстрiв пiд час розгляду законопроекту в другому читаннi комiтетом Верховної Ради та на пленарному засiданнi Верховної Ради, наполягає у разi необхiдностi на обговореннi вiдхилених комiтетом Верховної Ради пропозицiй чи поправок.

     4. Представник Кабiнету Мiнiстрiв висловлює позицiю Кабiнету Мiнiстрiв щодо пропозицiй i поправок до законопроекту, поданих iншими суб'єктами права законодавчої iнiцiативи, з урахуванням, зокрема, їх вiдповiдностi Конституцiї України, Програмi дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, аргументує позицiю Кабiнету Мiнiстрiв пiд час розгляду Верховною Радою пропозицiй Президента України до поверненого ним для повторного розгляду закону.

     5. У разi одночасного розгляду на засiданнях кiлькох комiтетiв Верховної Ради законопроекту, внесеного Кабiнетом Мiнiстрiв, у засiданнi головного комiтету бере участь представник Кабiнету Мiнiстрiв, а в засiданнях iнших комiтетiв - посадовi особи, визначенi керiвником вiдповiдного центрального органу виконавчої влади.

     6. У разi неврахування висловленої на засiданнi комiтету Верховної Ради позицiї Кабiнету Мiнiстрiв перед розглядом законопроекту у другому читаннi Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв органiзовує проведення наради за участю представникiв головного розробника, про результати якої доповiдає Першому вiце-прем'єр-мiнiстровi для подальшого представлення позицiї Кабiнету Мiнiстрiв представником Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 112. Звернення щодо розгляду

     У разi коли комiтет Верховної Ради не ухвалив у визначений Регламентом Верховної Ради України строк висновок щодо включення поданого Кабiнетом Мiнiстрiв законопроекту до порядку денного, представник Кабiнету Мiнiстрiв готує проект звернення Кабiнету Мiнiстрiв до Верховної Ради щодо розгляду на пленарному засiданнi питання про включення до порядку денного сесiї такого законопроекту.

     § 113. Участь у розглядi законопроектiв, iнiцiйованих народними депутатами України

     1. З метою представлення позицiї Кабiнету Мiнiстрiв пiд час розгляду законопроектiв, внесених до Верховної Ради народними депутатами України, центральнi органи виконавчої влади:

     1) проводять монiторинг законопроектiв з питань, що належать до їх компетенцiї, та аналiзують такi проекти на вiдповiднiсть засадам державної полiтики;

     2) формують пропозицiї щодо визначення позицiї Кабiнету Мiнiстрiв стосовно таких законопроектiв i подають їх Кабiнетовi Мiнiстрiв не пiзнiше четверга тижня, який передує тижню пленарних засiдань, на яких будуть розглядатися вiдповiднi законопроекти;

     3) визначають посадових осiб, якi представлятимуть позицiю Кабiнету Мiнiстрiв пiд час розгляду таких законопроектiв, i повiдомляють про це вiдповiдним комiтетам Верховної Ради та Кабiнетовi Мiнiстрiв.

     2. Посадовi особи, якi представляють позицiю Кабiнету Мiнiстрiв пiд час розгляду законопроектiв, внесених до Верховної Ради народними депутатами України, беруть участь у роботi комiтетiв Верховної Ради та пленарних засiданнях, дають пояснення, вiдповiдають на запитання.

     3. Посадова особа, яка представляє позицiю Кабiнету Мiнiстрiв пiд час розгляду законопроекту, внесеного до Верховної Ради народними депутатами України, iнформує Кабiнет Мiнiстрiв про хiд та результати розгляду у Верховнiй Радi законопроекту, стосовно якого Кабiнет Мiнiстрiв займає принципову позицiю.

     § 114. Повiдомлення про учасникiв засiдання

     Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв напередоднi кожного пленарного засiдання Верховної Ради подає Апарату Верховної Ради письмову iнформацiю про посадових осiб вiд Кабiнету Мiнiстрiв, якi братимуть участь у розглядi законопроектiв.

     Глава 3. Подання документiв, необхiдних для реалiзацiї закону

     § 115. План заходiв

     1. У разi пiдготовки законопроекту до розгляду в третьому читаннi Кабiнет Мiнiстрiв на звернення комiтету Верховної Ради подає план органiзацiйних, кадрових, матерiально-технiчних, фiнансових та iнформацiйних заходiв, необхiдних для введення в дiю закону.

     2. План органiзацiйних, кадрових, матерiально-технiчних, фiнансових та iнформацiйних заходiв готує центральний орган виконавчої влади вiдповiдно до компетенцiї разом з iншими заiнтересованими органами виконавчої влади i вносить його в установлений строк до Кабiнету Мiнiстрiв для подальшого подання комiтетовi Верховної Ради у порядку, встановленому пунктом 1 § 119 цього Регламенту для висновкiв до законопроектiв, iнiцiйованих iншими суб'єктами права законодавчої iнiцiативи.

     § 116. Пiдготовка проектiв пiдзаконних актiв

     У разi коли за рiшенням Верховної Ради необхiдно розробити проекти актiв Кабiнету Мiнiстрiв, прийняття яких передбачено законопроектом, що готується до третього читання, або є необхiдне для введення вiдповiдного закону в дiю, та подати їх до третього читання, такi проекти актiв готуються центральними органами виконавчої влади вiдповiдно до їх компетенцiї та подаються до Верховної Ради в порядку, встановленому пунктом 1 § 119 цього Регламенту для висновкiв до законопроектiв, iнiцiйованих iншими суб'єктами права законодавчої iнiцiативи.

     Глава 4. Експертиза законопроектiв

     § 117. Строк проведення

     Вiдповiдно до статтi 27 Бюджетного кодексу України Кабiнет Мiнiстрiв у двотижневий строк з дня надходження законопроекту, iнiцiйованого суб'єктами права законодавчої iнiцiативи та надiсланого до Кабiнету Мiнiстрiв Верховною Радою, подає до Комiтету Верховної Ради з питань бюджету експертний висновок щодо його впливу на показники бюджету i вiдповiдностi законам, якими регулюються бюджетнi вiдносини, пiдготовлений Мiнфiном за участю заiнтересованих центральних органiв виконавчої влади, а також вiдповiдно до статтi 103 Регламенту Верховної Ради України за зверненням Голови Верховної Ради, його першого заступника, заступника або голови комiтету Верховної Ради - експертний висновок по сутi законопроекту, який подається Верховнiй Радi не пiзнiше нiж через 14 днiв з дня надходження законопроекту до Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 118. Пiдготовка експертного висновку

     1. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає законопроект, який надiслано до Кабiнету Мiнiстрiв Верховною Радою, Мiнфiну та заiнтересованим центральним органам виконавчої влади для пiдготовки проекту експертного висновку щодо його впливу на показники бюджету i вiдповiдностi законам, якими регулюються бюджетнi вiдносини.

     Мiнфiн готує проект експертного висновку вiдповiдно до вимог статтi 27 Бюджетного кодексу України та подає у семиденний строк з дня надходження законопроекту Кабiнетовi Мiнiстрiв. Проект експертного висновку повинен бути завiзований Мiнiстром фiнансiв, а у разi його вiдсутностi - першим заступником Мiнiстра.

     2. Для пiдготовки проекту експертного висновку по сутi законопроекту Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає його центральному органу виконавчої влади, до компетенцiї якого належить питання, що є предметом регулювання законопроекту.

     Центральний орган виконавчої влади готує проект експертного висновку за участю заiнтересованих органiв виконавчої влади та у п'ятиденний строк з дня надходження законопроекту подає Кабiнетовi Мiнiстрiв. Проект експертного висновку повинен бути завiзований керiвником центрального органу виконавчої влади, який його пiдготував.

     3. За наявностi розбiжностей у позицiях заiнтересованих органiв щодо законопроекту проект експертного висновку до законопроекту розглядається на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 119. Розгляд та подання до Верховної Ради

     1. Проект експертного висновку до законопроекту, iнiцiйованого iншим суб'єктом права законодавчої iнiцiативи, розглядає Прем'єр-мiнiстр або за його дорученням Перший вiце-прем'єр-мiнiстр. Експертний висновок до законопроекту щодо його впливу на показники державного бюджету i вiдповiдностi законам, якими регулюються бюджетнi вiдносини, надсилається Комiтетовi Верховної Ради з питань бюджету, а експертний висновок по сутi законопроекту надсилається Верховнiй Радi (комiтетовi Верховної Ради) разом iз супровiдним листом за пiдписом вiдповiдно Прем'єр-мiнiстра або Першого вiце-прем'єр-мiнiстра.

     2. За рiшенням Прем'єр-мiнiстра проект експертного висновку до законопроекту може бути розглянутий на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     3. Експертний висновок до законопроекту, iнiцiйованого iншим суб'єктом права законодавчої iнiцiативи, звернення щодо подання якого адресоване безпосередньо центральному органу виконавчої влади, готується з урахуванням вимог, установлених пунктом 2 § 118 цього Регламенту. Якщо законопроект, надiсланий центральному органу виконавчої влади, стосується питань, що мають важливе суспiльне значення, експертний висновок надсилається таким органом Верховнiй Радi пiсля консультацiй з Прем'єр-мiнiстром.

     Глава 5. Вiдкликання законопроекту

     § 120. Пiдстави та процедура вiдкликання

     1. Кабiнет Мiнiстрiв вiдкликає поданий до Верховної Ради законопроект у разi втрати ним актуальностi або з iнших причин.

     2. Питання про вiдкликання законопроекту розглядається на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв. Пропозицiю з цього питання вносить головний розробник - iнiцiатор законопроекту.

     3. Письмова заява про вiдкликання законопроекту повинна бути подана Головi Верховної Ради Прем'єр-мiнiстром не пiзнiше нiж буде прийнято рiшення про прийняття законопроекту в першому читаннi за основу.

     § 121. Робота iз законопроектами, що вважаються вiдкликаними

     1. Вiдкликаними вiдповiдно до Регламенту Верховної Ради України вважаються поданi Кабiнетом Мiнiстрiв до Верховної Ради законопроекти, не прийнятi у першому читаннi за основу на момент припинення повноважень Верховної Ради чи Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. Копiї вiдкликаних законопроектiв надсилаються Секретарiатом Кабiнету Мiнiстрiв головним розробникам - iнiцiаторам законопроектiв наступного дня пiсля набуття повноважень новосформованим Кабiнетом Мiнiстрiв для вивчення їх на предмет актуальностi.

     3. Вiдкликаний законопроект, який за висновком головного розробника - iнiцiатора законопроекту не втратив актуальностi, подається у мiсячний строк пiсля набуття повноважень новосформованим Кабiнетом Мiнiстрiв на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв з дотриманням процедури, визначеної главою 2 роздiлу 6 цього Регламенту.

     Глава 6. Розгляд депутатських звернень i запитiв, звернень та рекомендацiй комiтетiв Верховної Ради

     § 122. Процедура розгляду депутатських запитiв i звернень

     1. Депутатськi запити i звернення розглядаються в порядку, встановленому Законом України "Про статус народного депутата України".

     2. Депутатський запит чи звернення до Кабiнету Мiнiстрiв, а також депутатське звернення до Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає в день реєстрацiї мiнiстерствам, iншим центральним органам виконавчої влади, Радi мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласним, Київськiй та Севастопольськiй мiським держадмiнiстрацiям, до компетенцiї яких належить вирiшення порушеного питання, для розгляду та пiдготовки проекту вiдповiдi.

     3. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв опрацьовує надiсланий органом виконавчої влади до Кабiнету Мiнiстрiв проект вiдповiдi та подає його на розгляд Прем'єр-мiнiстра або Першого вiце-прем'єр-мiнiстра.

     § 123. Надання вiдповiдi

     1. Вiдповiдь на депутатське звернення до Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра надає посадова особа, якiй воно адресоване. Якщо депутатський запит чи звернення адресоване Кабiнетовi Мiнiстрiв, вiдповiдь надає Прем'єр-мiнiстр.

     2. Письмова вiдповiдь на депутатський запит надається Головi Верховної Ради та народному депутатовi України не пiзнiше нiж протягом 15 днiв пiсля надходження такого запиту або в iнший встановлений Верховною Радою строк.

     3. Письмова вiдповiдь на депутатське звернення надається народному депутатовi України не пiзнiше нiж у десятиденний строк пiсля його надходження.

     4. Якщо депутатський запит чи звернення з об'єктивних причин не може бути розглянуто у визначений строк, народному депутатовi України, а стосовно депутатського запиту - також Головi Верховної Ради надсилається повiдомлення iз зазначенням причини продовження строку за пiдписом посадових осiб, яким адресовано запит чи звернення.

     5. Строк розгляду депутатського запиту чи звернення з урахуванням продовження не може перевищувати 30 днiв з моменту його надходження.

     § 124. Особистий прийом народних депутатiв України

     Вiдповiдно до закону Прем'єр-мiнiстр, Перший вiце-прем'єр-мiнiстр, iнший член Кабiнету Мiнiстрiв невiдкладно приймає народного депутата України з питань депутатської дiяльностi у разi його звернення.

     § 125. Запит групи народних депутатiв України, звернення комiтету, Спецiальної контрольної комiсiї з питань приватизацiї, тимчасової спецiальної та тимчасової слiдчої комiсiї Верховної Ради

     1. Депутатський запит групи народних депутатiв України чи комiтету Верховної Ради до Кабiнету Мiнiстрiв розглядається у порядку, встановленому для розгляду запиту народного депутата України.

     2. Кабiнет Мiнiстрiв розглядає звернення комiтету Верховної Ради з питань, що належать до його компетенцiї, в порядку, встановленому для розгляду депутатських звернень.

     3. Звернення Спецiальної контрольної комiсiї з питань приватизацiї, тимчасової спецiальної та тимчасової слiдчої комiсiї Верховної Ради, що надiйшло до Кабiнету Мiнiстрiв, розглядається з дотриманням процедури, передбаченої пунктами 2 i 3 § 122 та пунктом 1 § 123 цього Регламенту.

     4. Вiдповiдь на звернення Спецiальної контрольної комiсiї з питань приватизацiї, тимчасової спецiальної та тимчасової слiдчої комiсiї Верховної Ради надається у мiсячний строк, якщо iнший строк не встановлено у такому зверненнi.

     § 126. Рекомендацiї комiтетiв Верховної Ради

     Рекомендацiї комiтетiв Верховної Ради, що надiйшли до Кабiнету Мiнiстрiв, за рiшенням Прем'єр-мiнiстра надсилаються для розгляду та врахування в роботi вiдповiдним центральним органам виконавчої влади. Про результати розгляду зазначенi органи iнформують вiдповiдний комiтет Верховної Ради i Кабiнет Мiнiстрiв, а в разi виникнення потреби у прийняттi рiшення вносять в установленому порядку на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв вiдповiднi пропозицiї.

     Глава 7. Пiдготовка до проведення "години запитань до Уряду"

     § 127. Порядок участi

     1. З метою iнформування Верховної Ради про дiяльнiсть Кабiнету Мiнiстрiв вiдповiдно до Закону України "Про Кабiнет Мiнiстрiв України" Кабiнет Мiнiстрiв у повному складi, крiм тих його членiв, якi не можуть бути присутнi з поважних причин, бере участь у проведеннi у Верховнiй Радi "години запитань до Уряду".

     2. Про членiв Кабiнету Мiнiстрiв, якi з поважних причин не можуть взяти участь у проведеннi "години запитань до Уряду", Керiвник Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв письмово iнформує Верховну Раду напередоднi проведення зазначеного заходу.

     3. Пiд час проведення "години запитань до Уряду" член Кабiнету Мiнiстрiв вiдповiдає у межах своєї компетенцiї на запитання народних депутатiв України та представникiв депутатських фракцiй. Вiдповiдi можуть доповнити iншi члени Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 128. Пiдготовка вiдповiдей та матерiалiв

     1. Письмовi запитання, що надiйшли на адресу Прем'єр-мiнiстра та Першого вiце-прем'єр-мiнiстра у зв'язку з проведенням "години запитань до Уряду", Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає у день надходження центральним органам виконавчої влади вiдповiдно до їх компетенцiї для пiдготовки iнформацiї, довiдкових матерiалiв з порушених питань та проекту вiдповiдi.

     2. Матерiали, що надiйшли вiд центральних органiв виконавчої влади, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв пiсля опрацювання подає Прем'єр-мiнiстровi або Першому вiце-прем'єр-мiнiстровi не пiзнiше нiж за один день до проведення у Верховнiй Радi "години запитань до Уряду".

     3. Мiнiстри, до яких надiйшли письмовi запитання безпосередньо вiд Верховної Ради, за один день до проведення "години запитань до Уряду" надсилають Кабiнетовi Мiнiстрiв копiї вiдповiдей разом з необхiдними довiдковими матерiалами, якi надаються Прем'єр-мiнiстровi та Першому вiце-прем'єр-мiнiстровi.

     Глава 8. Пiдготовка до парламентських слухань

     § 129. Пiдготовка матерiалiв

     1. Кабiнет Мiнiстрiв вiдповiдно до постанови Верховної Ради щодо проведення парламентських слухань забезпечує надання Верховнiй Радi аналiтичних i довiдкових матерiалiв з питань, що розглядатимуться пiд час парламентських слухань.

     2. Пiдготовку матерiалiв до парламентських слухань здiйснює центральний орган виконавчої влади вiдповiдно до компетенцiї за участю iнших заiнтересованих центральних та мiсцевих органiв виконавчої влади.

     3. Матерiали до парламентських слухань, пропозицiї щодо складу учасникiв таких слухань та кандидатура доповiдача (спiвдоповiдача) вiд Кабiнету Мiнiстрiв, а також тези його виступу подаються Кабiнетовi Мiнiстрiв не пiзнiше нiж за сiм днiв до початку проведення парламентських слухань.

     4. Матерiали до парламентських слухань iз зазначенням доповiдача (спiвдоповiдача), схваленi Прем'єр-мiнiстром, подаються до Верховної Ради разом iз супровiдним листом за його пiдписом не пiзнiше нiж за п'ять днiв до початку проведення парламентських слухань.

     § 130. Список учасникiв

     Список учасникiв парламентських слухань пiсля його погодження Першим вiце-прем'єр-мiнiстром Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає комiтету Верховної Ради, що проводить пiдготовку до слухань, не пiзнiше нiж за п'ять днiв до початку проведення парламентських слухань.

     Глава 9. Звiтування Кабiнету Мiнiстрiв

     § 131. Звiт про виконання Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв

     1. Матерiали до щорiчного звiту Кабiнету Мiнiстрiв про хiд i результати виконання Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв готують мiнiстерства, iншi центральнi органи виконавчої влади, Рада мiнiстрiв Автономної Республiки Крим, обласнi, Київська i Севастопольська мiськi держадмiнiстрацiї та подають їх до 30 сiчня поточного року Мiнекономрозвитку.

     2. Координацiю роботи з пiдготовки звiту, надання методичної допомоги, узагальнення вiдповiдних матерiалiв здiйснює Мiнекономрозвитку.

     3. Проект звiту Мiнекономрозвитку подає Кабiнетовi Мiнiстрiв до 5 лютого поточного року.

     4. З доповiддю про проект звiту на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв виступає Перший вiце-прем'єр-мiнiстр, а iз спiвдоповiдями - вiдповiднi мiнiстри.

     5. Кабiнет Мiнiстрiв затверджує на своєму засiданнi звiт та подає його протягом 45 днiв пiсля закiнчення календарного року Верховнiй Радi.

     6. З доповiддю про щорiчний звiт Кабiнету Мiнiстрiв про хiд i результати виконання Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв на пленарному засiданнi Верховної Ради виступає Прем'єр-мiнiстр.

     7. У разi прийняття Верховною Радою рiшення про позачергове звiтування Кабiнету Мiнiстрiв про хiд i результати виконання Програми дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв вiдповiднi матерiали готуються в установленому пунктами 1 - 3 цього параграфа порядку у строки, визначенi Прем'єр-мiнiстром з урахуванням строкiв, визначених Верховною Радою.

     § 132. Звiт про виконання державного бюджету

     1. Проект рiчного звiту про виконання Закону про Державний бюджет України на вiдповiдний рiк готує Мiнфiн за участю центральних органiв виконавчої влади - головних розпорядникiв бюджетних коштiв i вносить його Кабiнетовi Мiнiстрiв до 20 квiтня року, що настає за звiтним. Зазначенi органи одночасно готують i подають Кабiнетовi Мiнiстрiв та Мiнфiну доповiдi про хiд виконання загальнодержавних програм економiчного, науково-технiчного, соцiального, нацiонально-культурного розвитку та охорони навколишнього природного середовища i досягнення показникiв результативностi своєї дiяльностi.

     2. Публiчне представлення iнформацiї про виконання Державного бюджету України Кабiнетом Мiнiстрiв, Мiнфiном та головними розпорядниками бюджетних коштiв здiйснюється вiдповiдно до вимог Бюджетного кодексу України.

     3. Кабiнет Мiнiстрiв розглядає на своєму засiданнi проект рiчного звiту про виконання Закону про Державний бюджет України на вiдповiдний рiк та подає його до 1 травня поточного року Верховнiй Радi.

     4. Рiчний звiт про виконання Закону про Державний бюджет України на вiдповiдний рiк на пленарному засiданнi Верховної Ради представляє Мiнiстр фiнансiв.

     5. У разi прийняття Верховною Радою рiшення про заслуховування iнформацiї головних розпорядникiв бюджетних коштiв про використання ними коштiв матерiали звiтiв подаються для ознайомлення Прем'єр-мiнiстровi, Першому вiце-прем'єр-мiнiстровi та Мiнiстровi фiнансiв.

     6. Члени Кабiнету Мiнiстрiв беруть участь у засiданнях комiтетiв Верховної Ради пiд час розгляду звiтiв вiдповiдно до їх компетенцiї.

     § 133. Звiт про витрачання коштiв резервного фонду та таємнi видатки

     1. Кабiнет Мiнiстрiв подає щомiсяця Верховнiй Радi звiт про витрачання коштiв резервного фонду державного бюджету.

     2. Проект звiту готує Мiнекономрозвитку разом з Мiнфiном та iншими заiнтересованими органами виконавчої влади i подає його для розгляду на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв не пiзнiше нiж до 10 числа мiсяця, що настає за звiтним перiодом.

     3. Якщо головним розпорядником бюджетних коштiв подається для розгляду вiдповiдними комiтетами Верховної Ради або Верховною Радою звiт про здiйсненi таємнi видатки державного бюджету, копiя такого звiту надсилається Кабiнетовi Мiнiстрiв.

     § 134. Звiт посадових осiб

     Кабiнет Мiнiстрiв як суб'єкт права законодавчої iнiцiативи може вносити Верховнiй Радi пропозицiю щодо розгляду на її пленарному засiданнi звiтiв чи iнформацiї посадових осiб, щодо яких Верховна Рада дає згоду на призначення на посаду або яких призначає на посаду (крiм суддiв Конституцiйного Суду України та суддiв судiв загальної юрисдикцiї). Така пропозицiя розглядається на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв та вноситься до Верховної Ради шляхом надсилання листа за пiдписом Прем'єр-мiнiстра.

     Глава 10. Питання про вiдповiдальнiсть Кабiнету Мiнiстрiв

     § 135. Пiдготовка матерiалiв

     1. Кабiнет Мiнiстрiв подає Верховнiй Радi необхiдну iнформацiю, а також вiдповiдi на запитання її комiтетiв у разi розгляду Верховною Радою питання про його вiдповiдальнiсть.

     2. Iнформацiю з питання про вiдповiдальнiсть Кабiнету Мiнiстрiв готують визначенi Прем'єр-мiнiстром центральнi органи виконавчої влади.

     3. Центральнi органи виконавчої влади готують вiдповiдi на запитання комiтетiв Верховної Ради. Запитання комiтетiв Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає зазначеним органам вiдповiдно до компетенцiї у день їх надходження.

     4. Головний центральний орган виконавчої влади подає у триденний строк пiсля надходження запитань Кабiнетовi Мiнiстрiв пiдготовленi разом з iншими органами iнформацiю та вiдповiдi на запитання.

     5. Iнформацiя з питання про вiдповiдальнiсть Кабiнету Мiнiстрiв та вiдповiдi на запитання комiтетiв Верховної Ради розглядаються на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв та надсилаються разом iз супровiдним листом за пiдписом Прем'єр-мiнiстра Верховнiй Радi у десятиденний строк пiсля отримання запитань вiд комiтетiв.

     § 136. Виступ вiд iменi Кабiнету Мiнiстрiв

     Пiд час розгляду питання про вiдповiдальнiсть Кабiнету Мiнiстрiв на пленарному засiданнi Верховної Ради виступає Прем'єр-мiнiстр. Iншi члени Кабiнету Мiнiстрiв можуть виступати з iнформацiєю за рiшенням Верховної Ради.

     Глава 11. Вiдносини з Уповноваженим Верховної Ради з прав людини

     § 137. Порядок взаємодiї

     1. Вiдповiдно до Закону України "Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини" Уповноважений Верховної Ради з прав людини має право бути присутнiм на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв iнформує Уповноваженого Верховної Ради з прав людини про дату, час i мiсце проведення засiдання Кабiнету Мiнiстрiв у порядку, встановленому пунктом 2 § 17 цього Регламенту.

     3. Вiдповiдно до закону Прем'єр-мiнiстр невiдкладно приймає Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у разi його звернення.

     4. Подання Уповноваженого Верховної Ради з прав людини до Кабiнету Мiнiстрiв за рiшенням Прем'єр-мiнiстра надсилається у день його надходження органам виконавчої влади, посадовим особам, до компетенцiї яких належить порушене питання, для вивчення, реагування та пiдготовки у разi необхiдностi пропозицiй для прийняття Кабiнетом Мiнiстрiв вiдповiдного рiшення. За результатами розгляду подання Прем'єр-мiнiстр iнформує в мiсячний строк Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

     Глава 12. Вiдносини з Рахунковою палатою

     § 138. Порядок взаємодiї

     1. Матерiали за результатами проведення перевiрки та ревiзiї, поданi Кабiнетовi Мiнiстрiв Рахунковою палатою, за рiшенням Прем'єр-мiнiстра розглядаються на нарадах пiд його головуванням або пiд головуванням Першого вiце-прем'єр-мiнiстра чи вiдповiдними органами виконавчої влади, а також можуть розглядатися на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв, на якому заслуховуються звiти керiвникiв центральних та мiсцевих органiв виконавчої влади.

     2. Прем'єр-мiнiстр або за його рiшенням керiвники вiдповiдних органiв виконавчої влади iнформують Рахункову палату про заходи, вжитi за результатами розгляду матерiалiв перевiрки та ревiзiї.

     3. З метою забезпечення виконання державного бюджету Кабiнет Мiнiстрiв може звернутися до Рахункової палати з вiдповiдними пропозицiями та запитами. Такi пропозицiї та запити готуються Мiнфiном разом iз заiнтересованими центральними органами виконавчої влади та надсилаються Рахунковiй палатi iз супровiдним листом за пiдписом Прем'єр-мiнiстра.

     Роздiл 12. Вiдносини Кабiнету Мiнiстрiв з органами судової влади та закордонними юрисдикцiйними органами

     Глава 1. Вiдносини з Конституцiйним Судом України

     § 139. Конституцiйне подання

     1. Кабiнет Мiнiстрiв як суб'єкт права на конституцiйне подання звертається до Конституцiйного Суду України з питань:

     1) вiдповiдностi Конституцiї України чинних мiжнародних договорiв України або тих мiжнародних договорiв, що вносяться до Верховної Ради для надання згоди на їх обов'язковiсть;

     2) офiцiйного тлумачення Конституцiї та законiв України.

     2. Питання про доцiльнiсть звернення Кабiнету Мiнiстрiв до Конституцiйного Суду України попередньо розглядається на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв. Пропозицiї стосовно вирiшення такого питання готуються та вносяться членами Кабiнету Мiнiстрiв i повиннi мiстити правове обґрунтування тверджень щодо неконституцiйностi чинного мiжнародного договору України чи мiжнародного договору, що вноситься до Верховної Ради для надання згоди на його обов'язковiсть, або необхiдностi офiцiйного тлумачення Конституцiї чи закону України.

     3. У разi визнання доцiльностi звернення до Конституцiйного Суду України за рiшенням Кабiнету Мiнiстрiв проект конституцiйного подання готує з дотриманням вимог, передбачених статтею 39 Закону України "Про Конституцiйний Суд України", Мiн'юст за участю iнших органiв виконавчої влади вiдповiдно до їх компетенцiї та подає його на розгляд Кабiнету Мiнiстрiв разом з проектом вiдповiдного розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв.

     4. Конституцiйне подання, розглянуте Кабiнетом Мiнiстрiв, надсилається до Конституцiйного Суду України за пiдписом Прем'єр-мiнiстра.

     § 140. Представництво iнтересiв Кабiнету Мiнiстрiв

     1. Iнтереси Кабiнету Мiнiстрiв у Конституцiйному Судi України представляє уповноважений Кабiнетом Мiнiстрiв член Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. Член Кабiнету Мiнiстрiв погоджує та уточнює правову позицiю Кабiнету Мiнiстрiв з Прем'єр-мiнiстром або за його рiшенням з Першим вiце-прем'єр-мiнiстром.

     3. Участь у розглядi справи в Конституцiйному Судi України за рiшенням Прем'єр-мiнiстра можуть брати iншi члени Кабiнету Мiнiстрiв або керiвники центральних органiв виконавчої влади.

     § 141. Пiдготовка матерiалiв на вимогу Конституцiйного Суду України

     1. У разi витребування суддею Конституцiйного Суду України, колегiєю суддiв Конституцiйного Суду України, Конституцiйним Судом України вiд Прем'єр-мiнiстра необхiдних документiв, матерiалiв та iнших вiдомостей, що стосуються справи, такi матерiали готуються органами виконавчої влади вiдповiдно до їх компетенцiї за дорученням Прем'єр-мiнiстра.

     2. Матерiали та iншi вiдомостi надсилаються до Конституцiйного Суду України разом iз супровiдним листом за пiдписом Прем'єр-мiнiстра.

     § 142. Виконання рiшення Конституцiйного Суду України

     1. У разi покладення Конституцiйним Судом України на Кабiнет Мiнiстрiв зобов'язання щодо забезпечення виконання рiшення Конституцiйного Суду України або дотримання його висновку Кабiнет Мiнiстрiв у межах своїх повноважень вживає вiдповiдних заходiв та надає у разi витребування Конституцiйним Судом України письмове пiдтвердження виконання його рiшення або дотримання висновку.

     2. Рiшення Конституцiйного Суду України щодо визнання акта Кабiнету Мiнiстрiв або його окремих положень неконституцiйними надсилається листом за пiдписом Прем'єр-мiнiстра центральним та мiсцевим органам виконавчої влади i посадовим особам, яким ранiше доводився акт, що був предметом розгляду в Конституцiйному Судi України, для врахування в роботi.

     Глава 2. Вiдносини iз судами загальної юрисдикцiї

     § 143. Представництво iнтересiв Кабiнету Мiнiстрiв

     Iнтереси Кабiнету Мiнiстрiв пiд час розгляду справ судами загальної юрисдикцiї (далi - суди) представляє Мiн'юст, якщо iнше не передбачено законами України або актами Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 144. Пiдготовка матерiалiв

     1. Документи, що надходять до Кабiнету Мiнiстрiв, з питань розгляду судами справ, стороною або третьою особою в яких є Кабiнет Мiнiстрiв, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає в день їх реєстрацiї Мiн'юсту та органу виконавчої влади (пiдприємству, установi, органiзацiї), причетному до вирiшення питання, що розглядається судом (далi - причетний орган), для пiдготовки необхiдних матерiалiв та документiв Кабiнету Мiнiстрiв.

     2. У разi надходження ухвали суду про вiдкриття провадження у справi щодо оскарження актiв Кабiнету Мiнiстрiв Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв невiдкладно надсилає Мiн'юсту копiї оспорюваного акта та документiв, на пiдставi яких вiн був прийнятий.

     3. Причетний орган подає Мiн'юсту на його вимогу та у визначений ним строк обґрунтований висновок разом з копiями необхiдних документiв, завiреними у встановленому порядку, а також у разi потреби вiдповiднi пояснення.

     4. Мiн'юст разом з причетним органом забезпечує пiдготовку необхiдних для провадження у справi матерiалiв, готує вiдповiднi документи Кабiнету Мiнiстрiв (вiдзив, заява тощо) та надсилає їх суду у визначений законодавством строк з одночасним поданням копiй Кабiнетовi Мiнiстрiв.

     5. В окремих випадках Мiн'юст може вносити пропозицiї щодо надсилання до суду документiв за пiдписом Прем'єр-мiнiстра. У разi потреби такi документи за рiшенням Прем'єр-мiнiстра розглядаються на засiданнi Кабiнету Мiнiстрiв.

     § 145. Монiторинг розгляду справ

     1. Мiн'юст iнформує Кабiнет Мiнiстрiв про хiд розгляду справ у судах i прийнятi рiшення та подає Кабiнетовi Мiнiстрiв пропозицiї щодо подальших дiй.

     2. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв проводить постiйний монiторинг та аналiз результатiв розгляду судами справ, стороною або третьою особою в яких є Кабiнет Мiнiстрiв, вивчає причини та умови, що стали пiдставою для звернення до суду з позовом, про що iнформує Прем'єр-мiнiстра.

     § 146. Виконання рiшення суду

     1. Виконавчий документ або постанова про вiдкриття виконавчого провадження у разi надходження до Кабiнету Мiнiстрiв надсилається вiдповiдним центральним та мiсцевим органам виконавчої влади, державним господарським об'єднанням, пiдприємствам, установам та органiзацiям листом за пiдписом Керiвника Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв або за його дорученням одного iз заступникiв Керiвника Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв для внесення у визначений строк Кабiнетовi Мiнiстрiв пропозицiй щодо забезпечення виконання рiшення суду. Про виконавчий документ або постанову Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв одночасно iнформує Прем'єр-мiнiстра.

     2. Розгляд окремих ухвал судiв, що надiйшли до Кабiнету Мiнiстрiв, та надання судам вiдповiдi про заходи, вжитi для усунення причин та умов, що сприяли вчиненню порушення, здiйснюється за процедурою, визначеною § 151 цього Регламенту для розгляду документiв прокурорського реагування. Вiдповiдь надається в мiсячний строк.

     Глава 3. Вiдносини iз закордонними юрисдикцiйними органами

     § 147. Захист прав та iнтересiв України

     Пiд час урегулювання спорiв за участю iноземного суб'єкта, розгляду в закордонних юрисдикцiйних органах справ за позовами до України, Президента України, Кабiнету Мiнiстрiв захист прав та iнтересiв України здiйснює Мiн'юст вiдповiдно до Порядку здiйснення захисту прав та iнтересiв України пiд час урегулювання спорiв, розгляду у закордонних юрисдикцiйних органах справ за участю iноземного суб'єкта та України, затвердженого Указом Президента України вiд 25 червня 2002 р. N 581 (у редакцiї Указу вiд 3 березня 2011 р. N 261).

     § 148. Представництво України в Європейському судi з прав людини

     Представництво України в Європейському судi з прав людини у разi розгляду питання дотримання нею Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод, участi України як третьої сторони, а також у разi розгляду справ за заявами України стосовно порушення зазначеної Конвенцiї iншими державами - її учасницями та звiтування про хiд виконання рiшень Європейського суду з прав людини у справах проти України здiйснюється в установленому порядку Мiн'юстом через Урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини, який дiє вiдповiдно до Порядку забезпечення представництва України пiд час розгляду справ у Європейському судi з прав людини, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 квiтня 2004 р. N 553 "Про органiзацiйнi заходи, пов'язанi iз забезпеченням представництва України пiд час розгляду справ у Європейському судi з прав людини" (Офiцiйний вiсник України, 2004 р., N 17, ст. 1183).

     Роздiл 13. Вiдносини Кабiнету Мiнiстрiв з Нацiональним банком та Генеральною прокуратурою України

     Глава 1. Вiдносини з Нацiональним банком

     § 149. Порядок взаємодiї

     1. Вiдповiдно до Закону України "Про Нацiональний банк України" Голова Нацiонального банку або за його дорученням один iз заступникiв мають право брати участь у засiданнях Кабiнету Мiнiстрiв з правом дорадчого голосу. Для iнформування Голови Нацiонального банку про день, час i мiсце проведення засiдань Кабiнету Мiнiстрiв Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає Нацiональному банку проект порядку денного засiдання.

     2. Члени Кабiнету Мiнiстрiв вiдповiдно до Закону України "Про Нацiональний банк України" можуть брати участь у засiданнях Правлiння Нацiонального банку з правом дорадчого голосу. Про участь у таких засiданнях члени Кабiнету Мiнiстрiв iнформують Прем'єр-мiнiстра.

     3. Члени Кабiнету Мiнiстрiв проводять робочi зустрiчi, наради, консультацiї з уповноваженими особами Нацiонального банку з питань грошово-кредитної полiтики, розроблення прогнозних i програмних документiв соцiально-економiчного розвитку.

     4. Запит щодо подання Нацiональним банком Кабiнетовi Мiнiстрiв iнформацiї про монетарнi процеси робить Прем'єр-мiнiстр, Перший вiце-прем'єр-мiнiстр i Мiнiстр фiнансiв.

     5. На запит Нацiонального банку до Кабiнету Мiнiстрiв щодо подання iнформацiї, яка має вплив на стан платiжного балансу, така iнформацiя готується Мiнфiном та подається Нацiональному банку разом iз супровiдним листом за пiдписом Прем'єр-мiнiстра.

     Глава 2. Вiдносини з Генеральною прокуратурою України

     § 150. Порядок взаємодiї

     1. Вiдповiдно до Закону України "Про прокуратуру" Генеральний прокурор України та його заступники мають право брати участь у засiданнях Кабiнету Мiнiстрiв. Для iнформування Генерального прокурора про день, час i мiсце проведення засiдання Кабiнету Мiнiстрiв Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає йому проект порядку денного засiдання.

     2. Вiдповiдно до закону Прем'єр-мiнiстр невiдкладно приймає Генерального прокурора України у разi його звернення.

     § 151. Розгляд документiв прокурорського реагування

     1. Документ прокурорського реагування (протест, припис, подання Генерального прокурора України), що надiйшов до Кабiнету Мiнiстрiв, за рiшенням Прем'єр-мiнiстра надсилається у день його надходження керiвниковi органу виконавчої влади, до компетенцiї якого належить порушене питання, для вiдповiдного реагування.

     2. Керiвник органу виконавчої влади вживає необхiдних заходiв для усунення порушення та iнформує про результати Кабiнет Мiнiстрiв, а у разi, коли питання потребує прийняття рiшення Кабiнетом Мiнiстрiв, вносить в установленому порядку вiдповiднi пропозицiї.

     3. Вiдповiдь Генеральному прокуроровi України про результати розгляду документа прокурорського реагування надає Прем'єр-мiнiстр. Проект вiдповiдi готує Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв на пiдставi поданої органом виконавчої влади iнформацiї або прийнятого Кабiнетом Мiнiстрiв рiшення у строк, який визначається з урахуванням того, що про результати розгляду протесту та припису слiд повiдомити Генеральному прокуроровi України у десятиденний строк, а про результати розгляду подання - у мiсячний строк з моменту надходження вiдповiдного документа.

     4. Виїмка документiв (постанов i розпоряджень Кабiнету Мiнiстрiв, листiв) iз зазначенням реквiзитiв вiдповiдних документiв проводиться за вмотивованою постановою слiдчого, яка надсилається супровiдним листом за пiдписом керiвництва Генеральної прокуратури України, який реєструється у Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв.

     За результатами розгляду листа та постанови слiдчого за дорученням Керiвника Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв слiдчому видається належним чином завiрена копiя вiдповiдних документiв, про що складається протокол.

     Посадовi особи Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв не мають права вiдмовляти у пред'явленнi або наданнi документiв чи їх копiй, якi вимагає слiдчий пiд час проведення виїмки (якщо слiдчим дотриманi вимоги кримiнально-процесуального законодавства України щодо оформлення вiдповiдної постанови та порядку проведення виїмки).

     Виїмка та огляд проводяться протягом робочого дня.

     Роздiл 14. Вiдносини Кабiнету Мiнiстрiв з органами мiсцевого самоврядування та громадськiстю

     Глава 1. Вiдносини з органами мiсцевого самоврядування

     § 152. Порядок взаємодiї

     1. Кабiнет Мiнiстрiв розглядає на своїх засiданнях питання щодо стимулювання розвитку регiонiв (територiй), iншi питання, пов'язанi з функцiонуванням мiсцевого самоврядування, заслуховує звiти керiвникiв органiв виконавчої влади про виконання органами мiсцевого самоврядування делегованих їм повноважень органiв виконавчої влади.

     2. Кабiнет Мiнiстрiв залучає органи мiсцевого самоврядування до обговорення проектiв нормативно-правових актiв, iнiцiйованих Кабiнетом Мiнiстрiв, з питань, що стосуються iнтересiв територiальних громад, проводить консультацiї iз всеукраїнськими асоцiацiями органiв мiсцевого самоврядування у порядку, встановленому Законом України "Про асоцiацiї органiв мiсцевого самоврядування".

     § 153. Розгляд пропозицiй (звернень)

     1. Пропозицiї (звернення) органiв мiсцевого самоврядування, адресованi Кабiнетовi Мiнiстрiв, Прем'єр-мiнiстровi, Першому вiце-прем'єр-мiнiстровi розглядаються за процедурою, визначеною пунктами 6 i 7 § 12 цього Регламенту.

     2. Про результати розгляду пропозицiй (звернень) органам мiсцевого самоврядування повiдомляє у мiсячний строк Прем'єр-мiнiстр, Перший вiце-прем'єр-мiнiстр або уповноважена ними посадова особа.

     3. Пропозицiї (звернення) органiв мiсцевого самоврядування, що стосуються питання, вирiшення якого не належить до повноважень Кабiнету Мiнiстрiв, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає протягом п'яти днiв за належнiстю вiдповiдному органу чи посадовiй особi для надання у мiсячний строк вiдповiдi, про що повiдомляється органам мiсцевого самоврядування.

     Глава 2. Вiдносини з громадськiстю

     § 154. Iнформування

     1. Кабiнет Мiнiстрiв створює умови для здiйснення громадського контролю за дiяльнiстю органiв виконавчої влади шляхом оприлюднення звiтiв за результатами монiторингу виконання своїх рiшень та iншої iнформацiї про свою дiяльнiсть у засобах масової iнформацiї, на офiцiйному веб-сайтi Кабiнету Мiнiстрiв (Єдиному веб-порталi органiв виконавчої влади), проведення роз'яснювальної роботи щодо цiлей, змiсту та механiзму реалiзацiї державної полiтики.

     2. Кабiнет Мiнiстрiв з питань, що належать до його компетенцiї, забезпечує надання об'єднанням громадян iнформацiї, необхiдної для досягнення їх цiлей i виконання вiдповiдних завдань.

     § 155. Консультацiї

     Кабiнет Мiнiстрiв забезпечує проведення консультацiй з громадськiстю з питань формування та реалiзацiї державної полiтики за процедурами, визначеними § 42 цього Регламенту.

     § 156. Розгляд пропозицiй (звернень)

     1. Пропозицiї (звернення) об'єднань громадян, адресованi Кабiнетовi Мiнiстрiв, Прем'єр-мiнiстровi, Першому вiце-прем'єр-мiнiстровi, з питань, вирiшення яких належить до повноважень Кабiнету Мiнiстрiв, розглядаються за процедурою, визначеною пунктами 6 i 7 § 12 цього Регламенту.

     2. Про результати розгляду пропозицiй (звернень) об'єднанням громадян повiдомляє у мiсячний строк Прем'єр-мiнiстр, Перший вiце-прем'єр-мiнiстр або уповноважена ними посадова особа.

     3. Пропозицiї (звернення) об'єднань громадян, що стосуються питання, вирiшення якого не належить до повноважень Кабiнету Мiнiстрiв, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає протягом п'яти днiв за належнiстю вiдповiдному органу чи посадовiй особi для надання у мiсячний строк вiдповiдi, про що повiдомляється об'єднанням громадян.

     § 157. Задоволення запиту на iнформацiю

     Задоволення запиту на iнформацiю, що перебуває у володiннi Кабiнету Мiнiстрiв, здiйснюється у порядку, встановленому Законом України "Про доступ до публiчної iнформацiї".

     Глава 3. Розгляд звернень громадян

     § 158. Процедура розгляду звернень

     1. Звернення громадян, адресованi Кабiнетовi Мiнiстрiв, Прем'єр-мiнiстровi, Першому вiце-прем'єр-мiнiстровi, розглядаються вiдповiдно до Закону України "Про звернення громадян" та в порядку, встановленому цим Регламентом.

     2. Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв опрацьовує звернення громадян та готує пропозицiї для розгляду Прем'єр-мiнiстром, Першим вiце-прем'єр-мiнiстром для прийняття рiшення щодо порушеного питання.

     3. Вiдповiдi за результатами розгляду звернень громадян надають Прем'єр-мiнiстр, Перший вiце-прем'єр-мiнiстр та вiдповiдно до компетенцiї керiвники органiв виконавчої влади, iншi уповноваженнi посадовi особи.

     4. Якщо вирiшення питання, порушеного у зверненнi, не належить до повноважень Прем'єр-мiнiстра, Першого вiце-прем'єр-мiнiстра, Секретарiат Кабiнету Мiнiстрiв надсилає звернення протягом п'яти днiв за належнiстю вiдповiдному органу чи посадовiй особi, про що повiдомляється авторовi.

     § 159. Особистий прийом громадян

     1. Прем'єр-мiнiстр проводить особистий прийом громадян в установленому ним порядку.

     2. Члени Кабiнету Мiнiстрiв (крiм Прем'єр-мiнiстра) проводять особистий прийом громадян у порядку, встановленому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 жовтня 2010 р. N 924 "Про органiзацiю особистого прийому громадян у Кабiнетi Мiнiстрiв України" (Офiцiйний вiсник України, 2010 р., N 78, ст. 2757).

     Примiтка. Обчислення строкiв, визначених у цьому Регламентi, здiйснюється в календарних днях, якщо не мiститься посилання на робочi днi.

 

Додаток 1
(до пункту 3 § 35)

ДОВIДКА
щодо вiдповiдностi acquis communautaire
проекту
_____________________________
(назва проекту акта)

Проект акта розроблено   .
(найменування органу виконавчої влади)

     1. Належнiсть проекту до прiоритетних сфер

     Зазначається належнiсть проекту за предметом правового регулювання до прiоритетних сфер адаптацiї законодавства України до законодавства Європейського Союзу, визначених Законом України "Про Загальнодержавну програму адаптацiї законодавства України до законодавства Європейського Союзу". Якщо проект розроблено вiдповiдно до плану заходiв з виконання Загальнодержавної програми адаптацiї законодавства України до законодавства Європейського Союзу, робиться посилання на вiдповiдний пункт плану.

     2. Порядок вирiшення в acquis communautaire питань, що належать до сфери правового регулювання проекту

     Зазначаються джерела acquis communautaire, якi регулюють правовiдносини у визначенiй сферi (сферах), обов'язковi реквiзити та джерела офiцiйного опублiкування, порядок вирiшення в acquis communautaire питань, що належать до сфери правового регулювання проекту, переваги та недолiки такого регулювання.

     3. Порiвняльно-правовий аналiз

     Наводиться iнформацiя про вiдповiднiсть проекту положенням джерел acquis communautaire у порiвняльнiй таблицi за такою формою:

Порядковий номер Положення проекту Вiдповiднi положення джерел acquis communautaire Вiдповiднiсть acquis communautaire (вiдповiдає, не вiдповiдає, не врегульовано)

     4. Очiкуванi результати

     Вiдображаються результати економiчного, соцiального та полiтичного аналiзу реалiзацiї акта.

     5. Узагальнений висновок

     Наводиться узагальнена iнформацiя про вiдповiднiсть проекту acquis communautaire. У разi коли проект не вiдповiдає acquis communautaire, обґрунтовується необхiднiсть його прийняття та строк дiї акта.

     
(посада керiвника органу виконавчої влади) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

 

Додаток 2
(до пункту 3 § 36)

ДОВIДКА
щодо вiдповiдностi положенням Конвенцiї про захист прав людини i основоположних свобод
проекту
________________________________________
(назва проекту акта)

Проект акта розроблено   .
(найменування органу виконавчої влади)

     1. Належнiсть проекту до сфери, правовiдносини в якiй регулюються Конвенцiєю

     Зазначається, чи мiстяться у проектi акта норми, що зачiпають права i свободи, гарантованi Конвенцiєю.

     2. Положення Конвенцiї, яких стосується проект акта

     Зазначаються статтi Конвенцiї, а також права та свободи, яких стосується проект.

     3. Висновок розробника щодо вiдповiдностi проекту акта положенням Конвенцiї з урахуванням практики Європейського Суду з прав людини

     Зазначається, чи вiдповiдає проект акта положенням Конвенцiї, наведеним у роздiлi 2.

     
(посада керiвника органу виконавчої влади) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

 

Додаток 3
(до пункту 1 § 49)
На бланку листа органу виконавчої влади
Кабiнет Мiнiстрiв України

 

  подає на
(найменування органу виконавчої влади)
розгляд Кабiнету Мiнiстрiв проект  
(назва акта)
  ,
пiдготовлений   .
(пiдстава)
Додаток: 1. Проект акта на _____ арк.
2. Пояснювальна записка на _____ арк.
3. Довiдка про погодження на _____ арк.
4. Протокол узгодження позицiй на _____ арк.*
5. Висновок Мiн'юсту на _____ арк.*
6. Порiвняльна таблиця на _____ арк.*
7. Iнформацiйно-довiдковi матерiали на _____ арк.*
8. Проект акта та матерiали до нього в електроннiй формi.
     
(посада керiвника органу виконавчої влади) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20___ р.

____________
     * У разi потреби.

 

Додаток 4
(до пункту 1 § 50)

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
до проекту
____________________________
(назва проекту акта)

     1. Обґрунтування необхiдностi прийняття акта

     Зазначається пiдстава розроблення проекту акта (на виконання акта законодавства, за власною iнiцiативою тощо) та стисло викладається суть проблеми, на розв'язання якої спрямовується акт, i причини її виникнення, наводяться данi, що пiдтверджують необхiднiсть правового врегулювання проблеми.

     2. Мета i шляхи її досягнення

     Розкривається мета, якої планується досягти з прийняттям акта, та механiзм його реалiзацiї, а також суть найважливiших положень проекту.

     3. Правовi аспекти

     Зазначаються правовi пiдстави розроблення проекту акта та перелiк нормативно-правових актiв, що дiють у вiдповiднiй сферi суспiльних вiдносин.

     Виходячи iз змiсту проекту акта зазначається, чи передбачає реалiзацiя акта внесення змiн до чинних актiв або визнання актiв такими, що втратили чиннiсть, а також наводяться завдання щодо розроблення нових правових актiв (або зазначається, що реалiзацiя акта не потребує внесення змiн до чинних чи розроблення нових актiв).

     У разi коли проект акта стосується прав та обов'язкiв громадян, про це зазначається окремо.

     4. Фiнансово-економiчне обґрунтування

     Наводяться фiнансово-економiчне обґрунтування проекту акта, розрахунок необхiдних матерiальних i фiнансових витрат, їх обсяг та джерела покриття. Якщо реалiзацiя акта не потребує додаткових матерiальних та iнших витрат, про це зазначається окремо. Детальнi фiнансово-економiчнi розрахунки можуть додаватися до пояснювальної записки.

     5. Позицiя заiнтересованих органiв

     Зазначається, чи стосується проект акта iнтересiв iнших органiв, та стисло викладається їх позицiя.

     Якщо заiнтересованим органом є центральний орган виконавчої влади, дiяльнiсть якого спрямовується та координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдного мiнiстра, зазначається, чи погоджено позицiю такого органу мiнiстром.

     Якщо проект подано з розбiжностями, наводиться iнформацiя про роботу, пов'язану з їх урегулюванням (стисло повiдомляється про вжитi розробником заходи, що спрямованi на пошук взаємоприйнятного рiшення, врегулювання спiрної позицiї, зазначається, чи проводилися переговори, консультацiї, робочi зустрiчi, наради тощо, а також хто з керiвникiв органiв виконавчої влади брав у них участь).

     6. Регiональний аспект

     Якщо проект акта стосується питання розвитку адмiнiстративно-територiальних одиниць, зазначається, чи враховують положення проекту потреби регiонiв, його вплив на регiональний розвиток.

     7. Запобiгання корупцiї

     Зазначається про наявнiсть або вiдсутнiсть у проектi акта правил i процедур, якi можуть мiстити ризики вчинення корупцiйних правопорушень. Наводиться iнформацiя про проведення громадської антикорупцiйної експертизи.

     8. Громадське обговорення

     Вiдображаються результати проведення консультацiй з громадськiстю, пропозицiї та зауваження громадськостi i ступiнь їх врахування, запропонованi шляхи мiнiмiзацiї негативних наслiдкiв неврахування таких пропозицiй та зауважень, а також способи врегулювання конфлiкту iнтересiв.

     Якщо проект акта не потребує проведення консультацiй з громадськiстю, про це зазначається окремо.

     9. Позицiя соцiальних партнерiв

     Якщо проект акта стосується соцiально-трудової сфери, зазначається позицiя уповноважених представникiв всеукраїнських профспiлок, їх об'єднань та всеукраїнських об'єднань органiзацiй роботодавцiв, а також визначається ступiнь її вiдображення в проектi.

     10. Оцiнка регуляторного впливу

     Якщо проект є регуляторним актом, наводиться обґрунтування необхiдностi державного регулювання шляхом прийняття регуляторного акта, аналiз впливу, який справлятиме регуляторний акт на ринкове середовище, забезпечення прав та iнтересiв суб'єктiв господарювання, громадян та держави, а також обґрунтування вiдповiдностi проекту регуляторного акта принципам державної регуляторної полiтики.

     11. Прогноз результатiв

     Наводиться прогнозна оцiнка результатiв реалiзацiї акта, зазначаються критерiї (показники), за якими оцiнюється її ефективнiсть, аналiзуються можливi ризики та заходи щодо їх мiнiмiзацiї. Критерiї оцiнки ефективностi повиннi виражатися в конкретних одиницях (грошовi одиницi, одиницi продукцiї тощо). Прогнознi розрахунки та критерiї оцiнки ефективностi можуть додаватися до пояснювальної записки.

     
(посада керiвника органу виконавчої влади) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20___ р.

 

Додаток 5
(до пункту 1 § 50)

ДОВIДКА
про погодження проекту акта

______________________________________
(назва проекту акта)

Проект акта розроблено   .
(найменування органу виконавчої влади)
1. Проект акта погоджено без зауважень
   
(прiзвище та iнiцiали) (посада)
2. До проекту акта висловлено зауваження (пропозицiї), якi враховано
   
(прiзвище та iнiцiали) (посада)
3. До проекту акта висловлено зауваження (пропозицiї), якi враховано частково
   
(прiзвище та iнiцiали) (посада)
4. До проекту акта висловлено зауваження (пропозицiї), якi не враховано
   
(прiзвище та iнiцiали) (посада)
5. Заiнтересованi органи виконавчої влади, якi вiдповiдно до § 40 цього Регламенту вважаються такими, що погодили проект без зауважень:
   
(найменування органу) (дата надходження проекту до органу виконавчої влади, вхiдний номер)
6. Позицiя заiнтересованих органiв, дiяльнiсть яких спрямовується та координується Кабiнетом Мiнiстрiв через вiдповiдних мiнiстрiв, узгоджена з такими мiнiстрами:
   
(прiзвище та iнiцiали) (посада)
7. Висновок Мiн'юсту   .
(зазначається дата проведення правової експертизи та її результати - iз зауваженнями чи без зауважень)
Протокол узгодження позицiй додається.
     
(посада керiвника органу виконавчої влади, що є головним розробником) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

____________
     Примiтка. Пункти 2 - 7 включаються до довiдки у разi потреби.

 

Додаток 6
(до пункту 1 § 50)

ПРОТОКОЛ УЗГОДЖЕННЯ ПОЗИЦIЙ
щодо проекту
_____________________________________
(назва проекту акта)

     1. Неврегульованi розбiжностi

Редакцiя спiрної частини проекту акта Найменування органу виконавчої влади, що подав зауваження (пропозицiї) та їх змiст Мотиви вiдхилення зауважень (пропозицiй) розробником

     2. Врахованi зауваження (пропозицiї)

Редакцiя частини проекту акта, до якої висловлено зауваження (пропозицiї) Найменування органу виконавчої влади, що подав зауваження (пропозицiї) та їх змiст Спосiб врахування
     
(посада керiвника органу виконавчої влади, що є головним розробником) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

 

Додаток 7
(до пункту 1 § 50)

ПОРIВНЯЛЬНА ТАБЛИЦЯ
до проекту _______________________________
(назва проекту акта)

Змiст положення (норми)
чинного акта законодавства
Змiст вiдповiдного положення (норми) проекту акта
     
(посада керiвника структурного пiдроздiлу органу виконавчої влади) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

 

Додаток 8
(до § 53)

ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК

до проекту   та матерiалiв до нього
(назва акта)
Проект акта внесено  
(найменування органу виконавчої влади,
  .
дата та вхiдний номер реєстрацiї у Секретарiатi Кабiнету Мiнiстрiв)

     1. Фахова експертиза

     Проблема

     Стисло викладається проблема, на розв'язання якої спрямований проект акта.

     Оцiнка ефективностi

     Наводяться результати оцiнки ефективностi проекту акта, зокрема зазначається:

     чи потребує розв'язання проблеми втручання Кабiнету Мiнiстрiв;

     чи є дiєвi шляхи i механiзм розв'язання проблеми;

     чи реально виконати акт, який пропонується прийняти.

     Крiм того, зазначаються:

     можливi ускладнення та ризики в процесi виконання акта;

     можливi негативнi наслiдки.

     Наводяться результати оцiнки iнших аспектiв проекту, зокрема щодо вiдповiдностi програмам Президента України, Програмi дiяльностi Кабiнету Мiнiстрiв, державним цiльовим програмам, а також складеного головним розробником прогнозу наслiдкiв прийняття акта.

     Фiнансово-економiчне обґрунтування

     Наводяться результати оцiнки достатностi наданих головним розробником розрахункiв матерiально-технiчних i фiнансових ресурсiв та економiчного обґрунтування, визначається їх повнота та реалiстичнiсть.

     Оцiнка регуляторного впливу

     Зазначається, чи має проект акта регуляторний характер та оцiнюється його регуляторний вплив.

     Узгодження

     Наводяться результати експертної оцiнки повноти узгодження проекту акта (зазначається, чи усiма заiнтересованими органами погоджено проект, а також чи узгоджуються його положення iз зауваженнями (пропозицiями) заiнтересованих органiв, якi вважаються врахованими).

     Якщо проект акта подано з неврегульованими розбiжностями, експерт оцiнює обґрунтованiсть позицiй розробника та заiнтересованого органу. В разi потреби висновки можуть викладатися у довiдцi щодо врегулювання розбiжностей, яка додається до експертного висновку.

     Наводиться iнформацiя про те, чи проводилося публiчне обговорення проекту акта, якщо вiн має важливе суспiльне значення та стосується прав i обов'язкiв громадян.

     Якщо проект акта стосується соцiально-трудової сфери, зазначається, чи враховано позицiю уповноважених представникiв всеукраїнських профспiлок, їх об'єднань та всеукраїнських об'єднань органiзацiй роботодавцiв.

     2. Юридична експертиза

     За результатами проведеної експертизи зазначається:

     чи належить предмет правового регулювання проекту до повноважень Кабiнету Мiнiстрiв;

     чи вiдповiдає проект акта Конституцiї та законам України, iншим актам вищої юридичної сили i чи узгоджується з актами законодавства такої ж юридичної сили;

     чи вiдповiдає проект акта чинним мiжнародним договорам України.

     У разi потреби пропонуються шляхи пiдвищення рiвня пiдготовки проекту (формулюються новi положення, якi пропонується включити до проекту, окремi пункти з урахуванням юридичних поправок та вимог нормопроектувальної технiки, зазначаються пункти, що необхiдно виключити, тощо).

     Висновок за результатами юридичної експертизи може подаватися окремо.

     Про наявнiсть не врахованих розробником зауважень Мiн'юсту окремо зазначається у висновку. Висловлюється позицiя щодо таких зауважень.

     3. Резюме

     За результатами експертизи зазначається, чи забезпечує проект акта досягнення поставленої мети i чи вiдповiдає вiн встановленим вимогам.

     Якщо за результатами експертизи проекту акта виявлено недолiки, стисло викладається їх суть, а також можуть пропонуватися шляхи усунення недолiкiв та пiдвищення рiвня пiдготовки проекту. Пропозицiї можуть додаватися до експертного висновку окремо та мiстити вiдповiднi формулювання положень проекту.

     
(посада керiвника структурного пiдроздiлу) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

 

ПОГОДЖУЮ
Перший заступник (заступник)
Керiвника Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв
________
(пiдпис)
________________
(iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

 

Додаток 9
(до пункту 1 § 56)

ПОЛIТИЧНА ПРОПОЗИЦIЯ
(доповiдна записка Кабiнетовi Мiнiстрiв щодо реалiзацiї державної полiтики)

_______________________________________________
(тема записки)

     Пiдготовка доповiдної записки здiйснюється двома етапами:

     проведення аналiзу передумов виникнення проблеми та розроблення варiантiв (не менше двох) її розв'язання;

     викладення за результатами проведеного аналiзу рекомендованого рiшення (оптимального варiанта).

     Доповiдна записка складається з двох частин: рекомендоване рiшення i аналiтична частина.

I. Рекомендоване рiшення

     Цей роздiл є самостiйним i логiчно завершеним. Метою роздiлу є стисле викладення iнформацiї, необхiдної для прийняття рiшення членами Кабiнету Мiнiстрiв.

     На основi узагальнення змiсту доповiдної записки у роздiлi стисло (обсягом до трьох аркушiв) формулюються пропозицiї щодо рiшення Кабiнету Мiнiстрiв, яке рекомендується прийняти для розв'язання проблеми, та викладається iнша iнформацiя, важливi деталi та аспекти, що обґрунтовують запропоноване рiшення.

     1. Предмет розгляду

     В одному реченнi узагальнено викладається проблема, яка потребує розв'язання.

     2. Оптимальний варiант

     Цей пiдроздiл повинен мiстити такi позицiї:

     шляхи i способи розв'язання проблеми (iнформацiя повинна повнiстю збiгатися з вiдповiдними положеннями документа, що затверджується розпорядженням);

     фiнансово-економiчне обґрунтування;

     ризики;

     результати проведення консультацiй (узагальнюється iнформацiя, що вiдображає ставлення громадськостi до запропонованого варiанта розв'язання проблеми, з урахуванням позицiї заiнтересованих груп, яких стосується полiтична пропозицiя);

     позицiя заiнтересованих органiв (викладається позицiя заiнтересованих органiв виконавчої влади, зазначаються питання, щодо яких не досягнуто згоди).

     3. Обґрунтування вибору оптимального варiанта

     Наводяться основнi аргументи на пiдтримку оптимального варiанта розв'язання проблеми.

II. Аналiтична частина

     У цьому роздiлi записки (обсягом до 15 аркушiв) викладаються результати повного, збалансованого та об'єктивного аналiзу передумов виникнення проблеми, наводяться її детальний опис та можливi варiанти розв'язання. Iнформацiя, що мiститься у цьому роздiлi, повинна надавати членам Кабiнету Мiнiстрiв вичерпну можливiсть вивчення запропонованих варiантiв розв'язання проблеми.

     1. Дослiдження проблеми

     Наводиться довiдково-аналiтична iнформацiя, необхiдна для всебiчного висвiтлення i розкриття сутi проблеми та обґрунтування необхiдностi її розв'язання. Коротко викладаються передумови виникнення проблеми i надаються необхiднi пояснення. Пiд час проведення аналiзу враховуються традицiйна точка зору, практика розв'язання подiбних проблем, можливий вплив на галузi економiки та регiони, визначаються очевиднi переваги, у тому числi для окремих верств (груп) населення, i недолiки, а також прогнозованi результати прийняття вiдповiдного рiшення Кабiнету Мiнiстрiв, наводяться iншi фактори, якi враховуються пiд час розроблення варiантiв рiшення, а також повiдомляється про можливi наслiдки у разi вiдхилення Кабiнетом Мiнiстрiв полiтичної пропозицiї.

     2. Можливi варiанти розв'язання проблеми

     В одному реченнi стисло перелiчуються умовнi назви розроблених варiантiв розв'язання проблеми iз зазначенням особливостей кожного з них.

     Далi детально викладається кожний iз запропонованих варiантiв. Наприклад:

     Варiант 1 (умовна назва).

     Шляхи i способи розв'язання проблеми

     Визначаються напрями i послiдовнiсть дiй, органiзацiйнi заходи, способи, принципи та особливостi реалiзацiї державної полiтики, спрямованої на розв'язання проблеми, строки реалiзацiї полiтичної пропозицiї.

     Фiнансово-економiчне обґрунтування

     Наводяться результати детального фiнансового аналiзу вiдповiдного варiанта i необхiднi розрахунки, обсяги фiнансових витрат, необхiдних для реалiзацiї полiтичної пропозицiї, джерела їх покриття, прогнозований вплив полiтичної пропозицiї на видаткову та дохiдну частину державного бюджету. Якщо реалiзацiя полiтичної пропозицiї не потребує додаткових бюджетних витрат, про це зазначається окремо.

     Регуляторний вплив

     Якщо варiант рiшення мiстить регулятивнi положення, наводяться результати аналiзу регуляторного впливу.

     Ризики

     Наводяться результати аналiзу полiтичних аспектiв рiшення, визначаються можливi ризики, негативнi наслiдки, потенцiйнi складнощi, якi можуть виникнути пiд час розв'язання проблеми, критичнi зауваження, що можуть бути викликанi прийняттям вiдповiдного рiшення, та шляхи запобiгання їх виникненню.

     Iншi варiанти викладаються у такий самий спосiб.

     
(мiнiстр) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

____________
     Примiтка. Доповiдна записка подається разом з проектом розпорядження Кабiнету Мiнiстрiв та додатками 10 i 11 до цього Регламенту.

 

Додаток 10
(до пункту 3 § 56)

КРИТЕРIЇ РЕЗУЛЬТАТИВНОСТI ТА ПРОВЕДЕННЯ МОНIТОРИНГУ

     Критерiї результативностi

     Виходячи з цiлей програмного документа визначаються три-чотири основних критерiї (кiлькiсть створених робочих мiсць, обсяги бюджетних надходжень та видаткiв, рiвень заробiтної плати, пенсiй, iншi статистичнi показники), за якими оцiнюватиметься ефективнiсть результатiв реалiзацiї рiшення, спрямованого на розв'язання проблеми.

     Проведення монiторингу

     Установлюється порядок проведення монiторингу процесу реалiзацiї рiшення, динамiки основних показникiв, досягнення прогнозованих результатiв, визначається перiодичнiсть проведення аналiзу ефективностi результатiв реалiзацiї рiшення та шляхи їх застосування для коригування державної полiтики, а також зазначаються центральнi органи виконавчої влади, що братимуть участь у проведеннi монiторингу. Визначається перiодичнiсть подання звiтiв Кабiнетовi Мiнiстрiв за результатами монiторингу процесу реалiзацiї рiшення.

     
(посада заступника мiнiстра) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

 

Додаток 11
(до пункту 3 § 56)

КОМУНIКАТИВНИЙ ПЛАН

     Комунiкативний план складається з метою органiзацiї роботи з роз'яснення широкiй громадськостi та окремим верствам (групам) населення цiлей Кабiнету Мiнiстрiв.

     У планi зазначається, якi питання i в який спосiб висвiтлюватимуться в засобах масової iнформацiї.

     Обсяг плану, як правило, не перевищує трьох аркушiв.

     1. Мета

     Зазначається мета, якої заплановано досягти за допомогою комунiкативного плану. Розкриття мети здiйснюється для забезпечення її сприйняття i розумiння намiрiв Кабiнету Мiнiстрiв громадськiстю.

     2. Ключовi повiдомлення

     Визначаються три - чотири основних аспекти полiтичного рiшення, про якi необхiдно повiдомити, без конкретизацiї деталей.

     3. Верстви (групи) населення, на якi вплине реалiзацiя рiшення

     Визначаються верстви (групи) населення, на якi вплине реалiзацiя рiшення, та їх можлива реакцiя на дiї Кабiнету Мiнiстрiв.

     4. Методи та способи iнформування

     Визначається спосiб органiзацiї iнформацiйної дiяльностi з висвiтлення результатiв реалiзацiї рiшення, зокрема його впливу на громадян. У рамках провадження iнформацiйної дiяльностi повиннi бути передбаченi виступи iз заявами, органiзацiя поїздок з метою надання роз'яснення, проведення консультацiй, засiдань за круглим столом, виготовлення рекламних матерiалiв, розроблення iнтернет-програм тощо.

     5. Фiнансове забезпечення

     Визначаються обсяги та джерела фiнансування, необхiднi для здiйснення заходiв, передбачених планом.

     
(посада заступника мiнiстра) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

 

Додаток 12
(до пункту 1 § 63)
На бланку органу виконавчої влади
Кабiнет Мiнiстрiв України

ЗВIТ (IНФОРМАЦIЯ)

про  
(реалiзацiю полiтичної пропозицiї, акта законодавства, виконання завдань, здiйснення повноважень, результати дiяльностi тощо)

     1. Вступна частина

     Стисло повiдомляється про мету цього звiту (iнформацiї) i проведену роботу щодо аналiзу та перевiрки стану справ, способи, iз застосуванням яких вивчалася ситуацiя, обсяг проведеної роботи iз зазначенням охоплених перевiркою галузей та сфер дiяльностi, регiонiв, суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi тощо.

     2. Оцiнка стану справ

     Наводяться данi про результати дiяльностi, їх вплив на досягнення поставленої мети, витрати, пов'язанi з реалiзацiєю передбачених заходiв, та джерела їх покриття. Зазначається ставлення заiнтересованих верств (груп) населення до полiтики, що реалiзується. Порiвнюються прогнознi розрахунки з практичними результатами. За наявностi недолiкiв зазначаються їх причини.

     3. Заходи, що вживаються

     Повiдомляється про дiї органу, спрямованi на забезпечення виконання визначених завдань, зокрема про додатковi заходи, якi передбачено здiйснити.

     У разi потреби зазначаються проблеми, розв'язання яких потребує прийняття рiшення Кабiнету Мiнiстрiв.

     
(посада керiвника органу виконавчої влади) (пiдпис) (iм'я та прiзвище)
___ ____________ 20__ р.

 

Додаток 13
(до пункту 1 § 77)
Схвалено на засiданнi
Кабiнету Мiнiстрiв
___ ____________ 20__ р.
(протокол N _____)

ПЛАН
органiзацiї пiдготовки проектiв актiв, необхiдних для забезпечення реалiзацiї Закону України (органiзацiї виконання указу Президента України)

__________________________________________________
(назва акта законодавства)

Положення акта законодавства Змiст заходу з реалiзацiї (виконання) вiдповiдних положень (завдань) Органи, вiдповiдальнi за виконання, та вiдповiднi структурнi пiдроздiли Секретарiату Кабiнету Мiнiстрiв Строк виконання (зазначається у разi потреби)

     1. Положення (завдання), вiдповiдальнiсть за реалiзацiю (виконання) яких покладено актом на Кабiнет Мiнiстрiв

     2. Положення (завдання), вiдповiдальнiсть за реалiзацiю (виконання) яких покладено актом безпосередньо на органи виконавчої влади

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.