КАБIНЕТ МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА
Київ

вiд 6 червня 2012 р. N 500


Про затвердження Порядку державного експортного контролю за проведенням переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) щодо здiйснення експорту товарiв

Iз змiнами i доповненнями, внесеними
постановами Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 21 жовтня 2015 року N 859,
вiд 21 лютого 2018 року N 99

     Кабiнет Мiнiстрiв України постановляє:

     1. Затвердити Порядок державного експортного контролю за проведенням переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) щодо здiйснення експорту товарiв, що додається.

     2. Мiнiстерству економiчного розвитку i торгiвлi привести у тримiсячний строк власнi нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цiєю постановою.

     3. Визнати такими, що втратили чиннiсть, постанови Кабiнету Мiнiстрiв України згiдно з перелiком, що додається.

Прем'єр-мiнiстр України М. АЗАРОВ

Iнд. 70

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 6 червня 2012 р. N 500

ПОРЯДОК
державного експортного контролю за проведенням переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) щодо здiйснення експорту товарiв

Загальна частина

     1. Цей Порядок визначає процедуру здiйснення державного експортного контролю за проведенням суб'єктами господарювання, якi зареєстрованi Держекспортконтролем як суб'єкти здiйснення мiжнародних передач товарiв (далi - суб'єкти господарювання), з iноземними суб'єктами господарської або iншої дiяльностi (далi - iноземнi суб'єкти) переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) щодо здiйснення експорту товарiв вiйськового призначення, подвiйного використання та iнших товарiв, якi не внесенi до спискiв товарiв, що пiдлягають державному експортному контролю та щодо яких вiдповiдно до законодавства застосовується процедура державного експортного контролю, до iноземних держав, щодо яких виходячи з мiжнародних зобов'язань України встановлено ембарго на експорт товарiв (далi - переговори).

     2. У цьому Порядку термiни вживаються у значеннi, наведеному в Законi України "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" (далi - Закон).

     3. До iноземних держав, зазначених у пунктi 1 цього Порядку, вiдносяться держави, щодо яких:

     Кабiнетом Мiнiстрiв України на виконання Указу Президента України вiд 15 липня 1999 р. N 861 "Про порядок встановлення (скасування) обмежень на експорт товарiв вiдповiдно до мiжнародних зобов'язань України" прийнятi вiдповiднi постанови про встановлення обмежень на експорт товарiв вiйськового призначення, подвiйного використання та iнших товарiв, якi не внесенi до спискiв товарiв, що пiдлягають державному експортному контролю та щодо яких вiдповiдно до законодавства застосовується процедура державного експортного контролю (далi - товари);

     Держекспортконтролем, iншими центральними органами виконавчої влади, якi виконують завдання з мiжнародного вiйськово-технiчного спiвробiтництва та експортного контролю, на виконання статтi 2 Указу Президента України вiд 24 грудня 2002 р. N 1207 "Про додатковi заходи щодо вдосконалення контролю у сферi мiжнародного вiйськово-технiчного спiвробiтництва" вiдповiдно до законодавства вживаються заходи для виконання положень резолюцiй Ради Безпеки Органiзацiї Об'єднаних Нацiй до прийняття вiдповiдних постанов Кабiнету Мiнiстрiв України.

     4. З метою iнформування суб'єктiв господарювання про iноземнi держави, щодо яких встановлено ембарго на експорт товарiв, Держекспортконтроль розмiщує на своєму офiцiйному веб-сайтi перелiк таких держав з урахуванням положень пункту 3 цього Порядку.

Процедура здiйснення державного експортного контролю за проведенням переговорiв

     5. Процедура здiйснення державного експортного контролю за проведенням переговорiв передбачає:

     1) подання суб'єктом господарювання письмової заяви про отримання висновку на право проведення з iноземним суб'єктом переговорiв (далi - заява). Форма заяви, порядок її заповнення суб'єктом господарювання та подання до Держекспортконтролю встановлюються Мiнекономрозвитку;

     2) проведення Держекспортконтролем експертизи в галузi державного експортного контролю вiдповiдно до Положення про порядок проведення експертизи в галузi державного експортного контролю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 липня 1997 р. N 767 (Офiцiйний вiсник України, 1997 р., число 29, с. 70; 2003 р., N 34, ст. 1827);

     3) оформлення Держекспортконтролем та видача суб'єктовi господарювання висновку на право проведення з iноземним суб'єктом переговорiв (далi - висновок). Форма висновку, порядок його оформлення та видачi встановлюються Мiнекономрозвитку;

     4) укладення суб'єктом господарювання з iноземним суб'єктом зовнiшньоекономiчного договору (контракту) щодо здiйснення експорту товарiв;

     5) подання суб'єктом господарювання до Держекспортконтролю письмового звiту про пiдсумки проведення переговорiв;

     6) притягнення до вiдповiдальностi суб'єкта господарювання за порушення встановленого порядку проведення переговорiв.

     6. Розгляд заяви суб'єкта господарювання та прийняття рiшення про надання висновку здiйснюються Держекспортконтролем за результатами експертизи в галузi державного експортного контролю з обов'язковим залученням до такої експертизи МЗС, Мiноборони, Служби зовнiшньої розвiдки, СБУ, Головного управлiння розвiдки Мiноборони, а у разi необхiдностi також iнших мiнiстерств, центральних органiв виконавчої влади, установ та органiзацiй (далi - залученi органи) з питань, що належать до їх компетенцiї (проведення перевiрки кiнцевого споживача чи посередника, консультацiй з вiдповiдними органами держав - учасниць мiжнародних режимiв експортного контролю, отримання iнформацiї про можливе вiдхилення вiд заявленого кiнцевого використання товарiв тощо).

     За зверненням Держекспортконтролю залученi органи протягом 15 робочих днiв пiсля отримання вiдповiдного запиту письмово висловлюють свою обґрунтовану позицiю щодо можливостi надання суб'єктовi господарювання висновку або пiдстав для вiдмови в його наданнi. Якщо висловлення такої обґрунтованої позицiї потребує строку, що перевищує 15 робочих днiв, залученi органи письмово повiдомляють про це Держекспортконтроль iз зазначенням пiдстав для продовження строку та визначають додатковий строк для висловлення своєї обґрунтованої позицiї, який не може перевищувати 30 робочих днiв. У такому разi загальний строк розгляду заяви та прийняття рiшення Держекспортконтролем про надання висновку не повинен перевищувати 90 днiв з дня надходження всiх необхiдних документiв вiд суб'єкта господарювання.

     У разi прийняття рiшення про вiдмову в наданнi висновку Держекспортконтроль протягом трьох днiв з дня прийняття такого рiшення письмово повiдомляє про це суб'єкта господарювання та центральний орган виконавчої влади, до сфери управлiння якого належить суб'єкт господарювання, з обґрунтуванням причин прийняття такого рiшення.

Документи, що подаються суб'єктом господарювання для отримання висновку

     7. Пiдставою для проведення суб'єктами господарювання переговорiв є висновок.

     8. Для отримання висновку суб'єкт господарювання подає Держекспортконтролю лист iз стислим викладенням у ньому мети звернення, до якого додає заяву.

     У разi подання суб'єктом господарювання заяви про отримання висновку на право проведення переговорiв щодо здiйснення експорту товарiв вiйськового призначення разом iз заявою подається копiя документа, яким пiдтверджується повноваження iноземного суб'єкта на право здiйснення зовнiшньоекономiчної дiяльностi, пов'язаної з мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення, що наданi йому вiдповiдно до законодавства держави, де вiн зареєстрований.

     9. Документи, що подаються до Держекспортконтролю вiдповiдно до цього Порядку, мають бути складенi державною мовою. До документiв, складених iноземною мовою, обов'язково додається їх переклад на державну мову, засвiдчений пiдписом вiдповiдальної особи суб'єкта господарювання.

(абзац перший пункту 9 iз змiнами, внесеними згiдно зпостановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.02.2018р. N 99)

     Копiї документiв, що подаються до Держекспортконтролю вiдповiдно до цього Порядку, засвiдчуються пiдписом вiдповiдальної особи суб'єкта господарювання.

(абзац другий пункту 9 iз змiнами, внесеними згiдно зпостановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.02.2018р. N 99)

     10. Заява залишається без розгляду у визначених статтею 16 Закону випадках.

     Про залишення заяви без розгляду Держекспортконтроль письмово повiдомляє суб'єкта господарювання протягом трьох днiв з дня прийняття такого рiшення з обґрунтуванням причин.

Особливостi укладення зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) щодо здiйснення експорту товарiв

     11. Суб'єктам господарювання пiд час укладання зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) щодо здiйснення експорту товарiв незалежно вiд мiсця та обставин їх укладення рекомендується включати до цих договорiв (контрактiв):

     1) вiдомостi про кiнцевого споживача товарiв, найменування та кiлькiсть товарiв, їх кiнцеве використання;

     2) такi зобов'язання iноземного суб'єкта:

     не реекспортувати i не передавати отриманi товари будь-кому, крiм кiнцевого споживача, або товари призначенi для власних потреб кiнцевого споживача, не пов'язаних з їх подальшим реекспортом чи передачею, а у разi, коли iноземний суб'єкт - iмпортер чи кiнцевий споживач має намiр у подальшому реекспортувати чи передавати отриманi товари iншому кiнцевому споживачевi, - реекспортувати чи передавати товари лише за умови отримання письмової згоди експортера;

     використовувати отриманi товари подвiйного використання тiльки у заявлених цiлях, не пов'язаних iз створенням зброї масового знищення чи засобiв її доставки, а товари, внесенi до спискiв товарiв подвiйного використання, що можуть бути використаннi у створеннi ракетної та ядерної зброї, не копiювати та не модифiкувати;

     надати сертифiкат кiнцевого споживача;

     надати мiжнародний iмпортний сертифiкат або iнший документ, який оформлений чи пiдтверджений уповноваженим державним органом держави призначення товарiв i мiстить пiдтвердження або гарантiї такого органу щодо iмпорту товарiв до цiєї держави (надається тiльки у разi експорту товарiв подвiйного використання до держави призначення товарiв, яка не є членом вiдповiдного мiжнародного режиму експортного контролю). Перелiк держав - учасниць мiжнародних режимiв експортного контролю визначений у додатку до цього Порядку;

     надати на вимогу експортера сертифiкат пiдтвердження доставки товарiв або iнший документ, оформлений чи пiдтверджений уповноваженим державним органом держави призначення товарiв, який пiдтверджує ввезення товару чи кожної партiї товару на територiю цiєї держави;

     надати експортеровi або вiдповiдним державним органам України право на проведення перевiрки факту доставки товарiв кiнцевому споживачевi та проведення перевiрок використання за призначенням товарiв, що експортуються з України;

     3) положення щодо:

     набрання зовнiшньоекономiчним договором (контрактом) чинностi пiсля отримання експортером та iмпортером вiдповiдних дозволiв (лiцензiй) державних органiв;

     охорони прав iнтелектуальної власностi або визначення обсягу та порядку переходу такого права до iноземного суб'єкта (включається тiльки у разi експорту технологiй, у тому числi як результатiв науково-дослiдних, дослiдно-конструкторських та iнших видiв робiт);

     страхування ризикiв, пов'язаних з виконанням договорiв (контрактiв) та форс-мажорними обставинами.

     12. Укладати зовнiшньоекономiчнi договори (контракти) щодо здiйснення експорту товарiв вiйськового призначення та товарiв, якi мiстять вiдомостi, що становлять державну таємницю, можуть лише суб'єкти господарювання, яким Кабiнетом Мiнiстрiв України надано повноваження на право здiйснення експорту товарiв вiйськового призначення та товарiв, якi мiстять вiдомостi, що становлять державну таємницю.

     13. Якщо зовнiшньоекономiчнi договори (контракти) щодо здiйснення експорту товарiв укладаються суб'єктами господарювання в рамках мiждержавних або мiжурядових договорiв України, якi передбачають здiйснення експорту товарiв, а порядок поставок товарiв у рамках таких мiжнародних договорiв та перелiки пiдприємств, якi експортують товари, визначенi актами Кабiнету Мiнiстрiв України, окремi положення пункту 11 цього Порядку можуть не враховуватися пiд час укладання таких договорiв (контрактiв).

Звiтування та вiдповiдальнiсть суб'єктiв господарювання

     14. Суб'єкт господарювання, який отримав висновок, подає до Держекспортконтролю письмовий звiт про пiдсумки проведення переговорiв за формою та в строки, встановленi Мiнекономрозвитку.

     Строки подання звiту зазначаються Держекспортконтролем у висновку.

     Суб'єкт господарювання за неподання або несвоєчасне подання зазначеного звiту несе вiдповiдальнiсть згiдно iз законом.

     15. Суб'єкти господарювання, якi порушують вимоги цього Порядку, несуть вiдповiдальнiсть згiдно iз законом.

 

Додаток
до Порядку

ПЕРЕЛIК
держав - учасниць мiжнародних режимiв експортного контролю

  Найменування держави Мiжнароднi режими експортного контролю
Вассенаарська домовленiсть режим контролю за ракетними технологiями група ядерних постачальникiв комiтет Цангера Австралiйська група
1. Австралiя * * * * *
2. Австрiя * * * * *
3. Аргентина * * * * *
4. Бельгiя * * * * *
5. Бiлорусь     * *  
6. Болгарiя * * * * *
7. Бразилiя   * *    
8. Великобританiя * * * * *
9. Грецiя * * * * *
10. Данiя * * * * *
11. Естонiя *   *   *
12. Iзраїль   **     **
13. Iндiя   ** ** **  
14. Iсландiя   * *   *
15. Iрландiя * * * * *
16. Iспанiя * * * * *
17. Iталiя * * * * *
18. Казахстан     * *  
19. Канада * * * * *
20. Китай   ** * *  
21. Кiпр     *   *
22. Латвiя *   *   *
23. Литва *   *   *
24. Люксембург * * * * *
25. Мальта *   *   *
26. Нiдерланди * * * * *
27. Нiмеччина * * * * *
28. Нова Зеландiя * * * * *
29. Норвегiя * * * * *
30. Пакистан   ** ** ** **
31. ПАР * * * *  
32. Польща * * * * *
33. Португалiя * * * * *
34. Республiка Корея * * * * *
35. Росiя * * * *  
36. Румунiя * ** * * *
37. Словаччина *   * * *
38. Словенiя *   * * *
39. США * * * * *
40. Туреччина * * * * *
41. Угорщина * * * * *
42. Україна * * * * *
43. Фiнляндiя * * * * *
44. Францiя * * * * *
45. Хорватiя *   * * *
46. Чехiя * * * * *
47. Швейцарiя * * * * *
48. Швецiя * * * * *
49. Японiя * * * * *
49. Мексика *   *   *
49. Сербiя     *    

____________
     * Держава, що є учасницею мiжнародного режиму експортного контролю.
     ** Держава, що взяла зобов'язання виконувати вимоги мiжнародного режиму експортного контролю.

Примiтки: 1. Список товарiв подвiйного використання, що можуть бути використанi у створеннi звичайних видiв озброєнь, вiйськової чи спецiальної технiки, наведений у додатку 1 до Порядку здiйснення державного контролю за мiжнародними передачами товарiв подвiйного використання (далi - Порядок), затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 сiчня 2004 р. N 86 (Офiцiйний вiсник України, 2004 р., N 4, ст. 167), вiдповiдає списку Вассенаарської домовленостi.
2. Список товарiв подвiйного використання, що можуть бути використанi у створеннi ракетної зброї, наведений у додатку 2 до Порядку, вiдповiдає списку режиму контролю за ракетними технологiями.
3. Список товарiв подвiйного використання, що можуть бути використанi у створеннi ядерної зброї, наведений у додатку 3 до Порядку, вiдповiдає спискам групи ядерних постачальникiв та комiтету Цангера.
4. Список товарiв подвiйного використання, що можуть бути використанi у створеннi хiмiчної зброї, та список товарiв подвiйного використання, що можуть бути використанi у створеннi бактерiологiчної (бiологiчної) та токсинної зброї, наведенi вiдповiдно у додатках 4 i 5 до Порядку, вiдповiдає спискам Австралiйської групи.
 
(додаток iз змiнами, внесеними згiдно з постановоюКабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.10.2015р. N 859)

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабiнету Мiнiстрiв України
вiд 6 червня 2012 р. N 500

ПЕРЕЛIК
постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, що втратили чиннiсть

     1. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 лютого 1998 р. N 125 "Про затвердження Положення про порядок державного контролю за проведенням переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 5, ст. 184).

     2. Пункт 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 червня 1998 р. N 798 "Про заходи державного регулювання космiчної дiяльностi" (Офiцiйний вiсник України, 1998 р., N 22, ст. 810).

     3. Пункт 7 змiн i доповнень, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України з питань державного експортного контролю, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 червня 1999 р. N 1042 (Офiцiйний вiсник України, 1999 р., N 24, ст. 1107).

     4. Пункт 3 змiн, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України з питань державного експортного контролю, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 березня 2001 р. N 244 (Офiцiйний вiсник України, 2001 р., N 12, ст. 490).

     5. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 10 сiчня 2002 р. N 24 "Про внесення змiни до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 4 лютого 1998 р. N 125" (Офiцiйний вiсник України, 2002 р., N 2, ст. 70).

     6. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 грудня 2002 р. N 1998 "Про внесення змiн до Положення про порядок державного контролю за проведенням переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 1, ст. 14).

     7. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 1 березня 2003 р. N 273 "Про внесення змiн до Положення про порядок державного контролю за проведенням переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 10, ст. 438).

     8. Пункт 2 змiн, що вносяться до актiв Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21 серпня 2003 р. N 1313 (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 34, ст. 1827).

     9. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 жовтня 2003 р. N 1678 "Про внесення змiн до Положення про порядок державного контролю за проведенням переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" (Офiцiйний вiсник України, 2003 р., N 44, ст. 2302).

     10. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17 березня 2004 р. N 329 "Про внесення змiни до пункту 17 Положення про порядок державного контролю за проведенням переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" (Офiцiйний вiсник України, 2004 р., N 11, ст. 667).

     11. Пункт 1 змiн, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 28 жовтня 2004 р. N 1432 (Офiцiйний вiсник України, 2004 р., N 44, ст. 2881).

     12. Пункт 1 змiн, що вносяться до постанов Кабiнету Мiнiстрiв України з питань державного експортного контролю, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15 грудня 2005 р. N 1209 (Офiцiйний вiсник України, 2005 р., N 51, ст. 3197).

     13. Пункт 20 змiн, що вносяться до актiв Кабiнету Мiнiстрiв України з питань дiяльностi Служби зовнiшньої розвiдки, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25 травня 2006 р. N 726 (Офiцiйний вiсник України, 2006 р., N 22, ст. 1609).

     14. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12 липня 2006 р. N 973 "Про внесення змiн до Положення про порядок державного контролю за проведенням переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" (Офiцiйний вiсник України, 2006 р., N 28, ст. 2030).

     15. Пункт 3 змiн, що вносяться до актiв Кабiнету Мiнiстрiв України з питань державного експортного контролю, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 травня 2008 р. N 464 (Офiцiйний вiсник України, 2008 р., N 36, ст. 1207).

     16. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 27 жовтня 2010 р. N 982 "Про внесення змiн у додаток до Положення про порядок державного контролю за проведенням переговорiв, пов'язаних з укладенням зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) про здiйснення мiжнародних передач товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання" (Офiцiйний вiсник України, 2010 р., N 82, ст. 2881).

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.