ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

21.12.2006р. N 11/6-15/14574-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць
Начальнику Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики
Копосову С.А.
Директору департаменту митної статистики
Овдiєнко Н.Т.


     Для керiвництва в роботi надсилаємо Закон України вiд 30.11.2006 N 398-V "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України з питань оподаткування".

     I. При цьому звертаємо увагу, що згаданим вище Законом України було внесено змiни до наступних законодавчих актiв:

     1. у статтi 1 Закону України вiд 11.07.96 N 313/96-ВР "Про ставки акцизного збору i ввiзного мита на деякi товари (продукцiю)" змiнено ставку акцизного збору на пиво iз солоду (солодове) з 0,27 грн. за 1 л. до 0,31 грн. за 1 л., а на важкi дистиляти (дизельне пальне) з вмiстом масової частини сiрки понад 0,2 вiдсотка встановлено ставку акцизного збору у розмiрi 45 євро за 1000 кг; не бiльше 0,2 вiдсотка - 35 євро за 1000 кг; не бiльше 0,035 вiдсотка - 30 євро за 1000 кг; не бiльше 0,005 вiдсотка - 20 євро за 1000 кг;

     2. у пiдпунктi 1 пункту 1 роздiлу I Закону України вiд 23.02.2006 N 3502-IV "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо стимулювання виробництва бензинiв моторних сумiшевих" змiнено ставку акцизного збору на бензини моторнi сумiшевi з добавками на основi бiоетанолу, вмiст якого в зазначених бензинах становить вiд 2 об'ємних вiдсоткiв або з вмiстом ефiру етил-трет-бутилового (ЕТБЕ) вiд 5 об'ємних вiдсоткiв: А-92 Ек, А-95 Ек, А-98 Ек з 30 євро за 1000 кг до 42 євро за 1000 кг;

     При цьому зазначаємо, що у вiдповiдностi з внесеними змiнами роздiл II Закону України "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо стимулювання виробництва бензинiв моторних сумiшевих" набирає чинностi з 1 сiчня 2007 року, крiм пунктiв 2 та 4 роздiлу I, якi набрали чинностi з дня його опублiкування, та пункту 1 роздiлу I, який набирає чинностi пiсля затвердження Кабiнетом Мiнiстрiв України перелiку пiдприємств, якi мають право виробляти бензини моторнi сумiшевi з добавками на основi бiоетанолу, вмiст якого в зазначених бензинах становить вiд 2 об'ємних вiдсоткiв або з вмiстом ефiру етил-трет-бутилового (ЕТБЕ) вiд 5 об'ємних вiдсоткiв: А-92 Ек, А-95 Ек, А-98 Ек, i правил зберiгання та реалiзацiї таких бензинiв у роздрiбнiй мережi";

     3. статтю 11 Закону України вiд 03.04.97 N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть" доповнено пунктом 11.44, згiдно з яким тимчасово до 1 сiчня 2008 року операцiї з поставки вiдходiв i брухту чорних металiв, у тому числi операцiї з iмпорту таких товарiв, звiльняються вiд оподаткування. Перелiк таких товарiв iз зазначенням кодiв згiдно з УКТ ЗЕД затверджує Кабiнет Мiнiстрiв України.

     До внесення в установленому порядку доповнень до Перелiку документiв, подання яких потрiбне для застосування пiльгового режиму оподаткування при митному оформленнi товарiв, що ввозяться на митну територiю України, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 22.06.2006 N 514, та Класифiкатора пiльг в обкладеннi товарiв податком на додану вартiсть, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307, при здiйсненнi митного оформлення вiдходiв i брухту чорних металiв, якi будуть ввозитись на митну територiю України, слiд застосовувати код пiльги в обкладеннi податком на додану вартiсть - "112".

     4. назву Закону України вiд 24.05.96 N 216/96-ВР "Про ставки акцизного збору на деякi транспортнi засоби" пiсля слова "засоби" доповнено словами "та кузови до них", а перелiк пiдакцизних транспортних засобiв, визначених статтею 1 цього Закону, доповнено кузовами для моторних транспортних засобiв товарної позицiї 8703 та встановлено на них вiдповiднi ставки акцизного збору.

     Крiм того, встановлено, що визначенi цим Законом кузови (як укомплектованi, так i не укомплектованi) для моторних транспортних засобiв товарної позицiї 8703, якi використовуються для промислового складання, ввозяться на територiї спецiальних економiчних зон i територiї прiоритетного розвитку з метою реалiзацiї iнвестицiйних договорiв зi сплатою акцизного збору i податку на додану вартiсть.

     До внесення в установленому порядку вiдповiдних змiн до Класифiкатора видiв податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) та iнших бюджетних надходжень, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 07.12.2005 N 1201, зареєстрованого у Мiнiстерствi юстицiї України 22.12.05 за N 1552/11832, митне оформлення кузовiв (включаючи кабiни) для моторних транспортних засобiв товарних позицiй 8701 - 8705 здiйснювати iз зазначенням коду акцизного збору - "087".

     Також зазначаємо, що вiдповiдно до пiдпункту 4 пункту 3 частини II Закону України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України з питань оподаткування" суб'єкти господарювання, якi здiйснюють експорт:

     - газу, природного газу у газоподiбному станi, сплачують ставку вивiзного (експортного) мита у розмiрi 35 вiдсоткiв митної вартостi таких товарiв, але не менше 400 гривень за 1.000 куб. метрiв;

     - природного газу у скрапленому станi, сплачують ставку вивiзного (експортного) мита у розмiрi 35 вiдсоткiв митної вартостi таких товарiв, але не менше 400 гривень за одну тонну;

     - скраплених газiв (крiм природного), сплачують ставку вивiзного (експортного) мита у розмiрi 8 вiдсоткiв митної вартостi таких товарiв, але не менше 250 гривень за одну тонну,

     якщо бiльшi розмiри не встановленi мiжнародними договорами, обов'язковими для України.

     Згiдно з пiдпунктом 7 пункту 3 частини II цього Закону у 2007 роцi забороняється надання вiдстрочок щодо термiнiв сплати податкових зобов'язань суб'єктiв господарювання за податками, зборами (обов'язковими платежами), крiм надання iнвестицiйного податкового кредиту з податку на прибуток.

     У вiдповiдностi з пiдпунктом 9 пункту 3 частини II зазначеного Закону зупиняється дiя наступних норм Закону України вiд 21.12.2000 N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами":

     - абзацу другого пiдпункту 7.1.1 пункту 7.1 статтi 7, згiдно з яким погашення податкових зобов'язань або податкового боргу платника податкiв могло бути здiйснено шляхом проведення взаєморозрахункiв непогашених зустрiчних грошових зобов'язань вiдповiдного бюджету перед таким платником податкiв, що виникли згiдно з нормами податкового або бюджетного законодавства чи цивiльно-правових угод, строк погашення яких настав до моменту виникнення податкових зобов'язань платника податкiв. Така оплата (погашення) здiйснювалася на пiдставi заяви платника податкiв за спiльним рiшенням податкового органу та органу Державного казначейства України. Порядок проведення взаєморозрахункiв визначався центральним податковим органом за погодженням з Державним казначейством України;

     - пiдпунктiв "в" i "г" пiдпункту 18.2.1 пункту 18.2 статтi 18, вiдповiдно до яких пiдлягав списанню безнадiйний податковий борг, у тому числi пеня, нарахована на такий податковий борг, а також штрафнi санкцiї. Пiд термiном "безнадiйний" слiд розумiти:

     в) податковий борг юридичних та фiзичних осiб, стосовно якого минув строк позовної давностi, встановлений цим Законом; г) податковий борг юридичних або фiзичних осiб, що виник внаслiдок обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин); - пiдпункту 19.4.10 пункту 19.4 статтi 19, у вiдповiдностi з яким частину другу статтi 36 Закону України "Про вiдновлення платоспроможностi боржника або визнання його банкрутом" було викладено в такiй редакцiї:

     "2. У разi, коли умови мирової угоди, укладеної згiдно з правилами статтi 35 цього Закону, передбачають розстрочку чи вiдстрочку або прощення (списання) боргiв чи їх частини, орган стягнення зобов'язаний погодитися на задоволення частини вимог з податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) на умовах такої мирової угоди з метою забезпечення вiдновлення платоспроможностi пiдприємства. При цьому податковий борг, який виник у строк, що передував трьом повним календарним рокам до дня подання заяви про порушення справи про банкрутство до суду, визнається безнадiйним та списується, а податковi зобов'язання чи податковий борг, якi виникли у строк протягом трьох останнiх перед днем подання заяви про порушення справи про банкрутство до суду календарних рокiв, розстрочується (вiдстрочується) або списується на умовах мирової угоди. Зазначену мирову угоду пiдписує керiвник вiдповiдного податкового органу за мiсцезнаходженням боржника".

     Цей Закон набирає чинностi з 1 сiчня 2007 року, крiм абзацу третього пункту 2 роздiлу I (пункт 1 частини I цього листа), який набирає чинностi пiсля затвердження Кабiнетом Мiнiстрiв України правил облiку, зберiгання та реалiзацiї дизельного палива залежно вiд вмiсту масової частини сiрки, а також пункту 2 роздiлу II, який набирає чинностi з дня опублiкування цього Закону.

     II. Також iнформуємо, що Законом України вiд 17.11.2006 N 374-V "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо плати за лiцензiї та акцизного збору на виробництво спиртiв, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв" було внесено змiни до наступних законодавчих актiв:

     1. статтi 1 Закону України вiд 05.07.96 N 178/96-ВР "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольнi напої", згiдно з якими було змiнено ставки акцизного збору на:

     а) спирт етиловий неденатурований, спирт етиловий, спирти денатурованi будь-якої концентрацiї, спиртовi настоянки, лiкери й iншi спиртовi напої, а також на спиртовi напої, одержанi перегонкою виноградного вина або вичавок винограду, - з 17 грн. на 19 грн. за 1 л. 100-вiдсоткового спирту; б) коньяк та брендi - з 6 грн. на 7 грн. за 1 л. 100-вiдсоткового спирту;

     2. статтi 7 Закону України вiд 05.07.96 N 178/96-ВР "Про ставки акцизного збору на спирт етиловий та алкогольнi напої", вiдповiдно до яких тимчасово з 01.01.2007 до 01.07.2007 ставка акцизного збору на:

     - спирт етиловий неденатурований, спирт етиловий, спирти денатурованi будь-якої концентрацiї, спиртовi настоянки, лiкери й iншi спиртовi напої, а також на спиртовi напої, одержанi перегонкою виноградного вина або вичавок винограду становитиме 18 грн. за 1 л. 100-вiдсоткового спирту; - коньяк та брендi становитиме 6,5 грн. за 1 л. 100-вiдсоткового спирту; 3. статтi 1 Закону України вiд 06.02.96 N 30/96-ВР "Про ставки акцизного збору на тютюновi вироби", у вiдповiдностi з якими змiнено ставки акцизного збору на:

     а) сигари та сигарили у твердих сумах з одиницi реалiзованого товару (продукцiї) з 20 грн. за 100 штук на 30 грн. за 1000 штук; б) сигарети без фiльтру у процентах до обороту з реалiзацiї товару (продукцiї) з 8% на 10%; в) сигарети з фiльтром у твердих сумах з одиницi реалiзованого товару (продукцiї) з 11,5 грн. на 13 грн. за 1000 штук, а у процентах до обороту з реалiзацiї товару (продукцiї) - з 8% на 10%; г) тютюн для палiння у твердих сумах з одиницi реалiзованого товару (продукцiї) з 10 грн. на 12 грн. за 1 кг., а у процентах до обороту з реалiзацiї товару (продукцiї) - з 8% на 10%; д) жувальний i нюхальний тютюн у твердих сумах з одиницi реалiзованого товару (продукцiї) з 10 грн. на 5 грн. за 1 кг.

     Крiм того, при визначеннi податкового зобов'язання iз сплати акцизного збору на сигарети за кожнi 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї), що обчислюється одночасно за встановленими законодавством ставками акцизного збору у твердих сумах за 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї) на вiдповiднi сигарети та у процентах до обороту з реалiзацiї товару (продукцiї), розмiр такого зобов'язання не може бути менше 24 вiдсоткiв вiд максимальної роздрiбної цiни на кожну власну назву сигарет за 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї) (без податку на додану вартiсть та акцизного збору).

     4. статтi 2 Закону України вiд 06.02.96 N 30/96-ВР "Про ставки акцизного збору на тютюновi вироби", згiдно з якими тимчасово з 01.01.2007 до 01.07.2007 ставка акцизного збору на:

     - сигарети без фiльтру у твердих сумах з одиницi реалiзованого товару (продукцiї) становитиме 5 грн. за 1000 штук, а у процентах до обороту з реалiзацiї товару (продукцiї) - 9%; - сигарети з фiльтром у твердих сумах з одиницi реалiзованого товару (продукцiї) становитиме 12 грн. за 1000 штук, а у процентах до обороту з реалiзацiї товару (продукцiї) - 9%. Також встановлено, що у цей перiод розмiр податкового зобов'язання iз сплати акцизного збору на сигарети за кожнi 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї), що обчислюється одночасно за встановленими законодавством ставками акцизного збору у твердих сумах за 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї) на вiдповiднi сигарети та у процентах до обороту з реалiзацiї товару (продукцiї), не може бути менше 23 вiдсоткiв максимальної роздрiбної цiни на кожну власну назву сигарет за 1000 штук реалiзованого товару (продукцiї) (без податку на додану вартiсть та акцизного збору).

     Закон України "Про внесення змiн до деяких законiв України щодо плати за лiцензiї та акцизного збору на виробництво спиртiв, алкогольних напоїв та тютюнових виробiв" набирає чинностi з 01.01.2007, крiм пiдпункту 1 пункту 2 (пункт 1 частини II цього листа) i пункту 3 роздiлу I (пункт 3 частини II цього листа), якi набирають чинностi з 01.07.2007.

     Департаменту iнформацiйних технологiй та митної статистики забезпечити унесення потрiбних змiн до вiдповiдних програмно-iнформацiйних комплексiв Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби.

     Додаток: на 17 арк.

Заступник Голови Служби О.О.Федоров
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.