МIНIСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 8 жовтня 2010 року N 530


Про постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв

     З метою реалiзацiї Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом (затвердженого наказом Мiнпромполiтики вiд 29.03.2002 N 144 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України вiд 26.04.2002 за N 400/6688), удосконалення механiзму державного регулювання операцiй зi стратегiчними для України видами сировини, забезпечення збалансованостi економiки та пiдвищення конкурентноздатностi металургiйної галузi, а також кадровими змiнами у Мiнпромполiтики наказую:

     I. Утворити постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв у складi:

1. Бiленький С. Л. голова комiсiї, заступник Мiнiстра;
2. Абросiмов М. I. заступник голови комiсiї, директор Департаменту металургiйної та гiрничорудної промисловостi;
3. Задорожний О. В. заступник директора Департаменту металургiйної та гiрничорудної промисловостi;
4. Деркач Ю.В. секретар комiсiї, заступник директора Департаменту металургiйної та гiрничорудної промисловостi - начальник вiддiлу взаємодiї з металургiйними та металопереробними пiдприємствами;
5. Шинкаренко П. С. член комiсiї, начальник Управлiння кольорової металургiї та вторинних металiв;
6. Глазунов А. С. начальник вiддiлу зовнiшньоекономiчної та регуляторної полiтики Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв та розвитку ринкiв;
7. Вернидубов С. I. член комiсiї, начальник Управлiння юридичного забезпечення;
8. Власюк В. С. член комiсiї (за згодою), директор ДП "Укрпромзовнiшекспертиза"
9. Кулiченко В. А. член комiсiї (за згодою), президент Української асоцiацiї вторинних металiв;
11. Камiнський В. В. член комiсiї (за згодою), спiвробiтник МВС;
12. Верьовкiн М. Ю. член комiсiї (за згодою), спiвробiтник СБУ.

     II. Затвердити Положення про постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв (додається).

     III. Наказ Мiнпромполiтики 02.04.2010 р. N 170 вважати таким, що втратив чиннiсть.

     IV. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Мiнiстр Д. В. Колєснiков

 

Додаток
до наказу Мiнпромполiтики
08.10.2010 N 530

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнпромполiтики
08.10.2010 N 530

ПОЛОЖЕННЯ
про постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв

     1.1. Постiйно дiюча комiсiя з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв (далi - комiсiя) є постiйно дiючим органом Мiнiстерства промислової полiтики України (далi - Мiнпромполiтики), що проводить роботу з розгляду зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) та надання погоджень на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв (далi - металобрухтом).

     1.2. Основною метою комiсiї є забезпечення виконання вимог чинного законодавства у сферi дiяльностi, пов'язаної з металобрухтом.

     1.3. Основними завданнями комiсiї є:

     - забезпечення металобрухтом пiдприємств металургiйної галузi вiдповiдно до балансу утворення та споживання металобрухту в Українi;

     - попередження зловживань при проведеннi експортних операцiй з металобрухтом суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     - запобiгання необґрунтованому наданню переваг та зискiв окремим юридичним особам на шкоду iнтересам пiдприємств металургiйної галузi, якi використовують металобрухт для виробництва продукцiї бiльш високих передiлiв, а також iнших суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     1.4. Комiсiя у своїй роботi керується Конституцiєю України, Цивiльним та Господарським кодексами України, Законами України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi", "Про металобрухт", "Про ставки вивiзного експортного мита на брухт легованих чорних металiв, брухт кольорових металiв та напiвфабрикати з їх використанням", "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України (щодо операцiй з металобрухтом)", "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", постановами Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Порядку реєстрацiї зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом" вiд 15.02.2002 N 155, "Про порядок розрахунку вартостi експортованих брухту легованих чорних металiв, брухту кольорових металiв та напiвфабрикатiв з їх використанням i внесення змiн до Порядку реєстрацiї зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом" вiд 28.05.2008 N 500, "Про заходи щодо упорядкування експортних операцiй з металобрухтом" вiд 04.11.2002 N 1653, розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.12.99 N 1395-р, наказом Мiнпромполiтики України "Про затвердження порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом вiд 29.03.2002 N 144, що зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 26.04.2002 за N 400/6688 (далi - Порядок), iншими нормативно-правовими актами та цим Положенням.

2. Права та обов'язки комiсiї

     2.1. Комiсiя розглядає документи, поданi заявниками, вiдповiдно до п. 3 Порядку та приймає рiшення щодо надання погоджень на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом на пiдставi наданих документiв i iнформацiї стосовно участi заявника у балансi утворення та споживання металобрухту в Українi.

     2.2. У разi необхiдностi комiсiя залучає для вирiшення зазначених питань фахiвцiв центрального апарату Мiнпромполiтики та вiдповiдно до статтi 13 Закону України "Про металобрухт" фахiвцiв провiдних спецiалiзованих металургiйних переробних пiдприємств, виробничi об'єднання, асоцiацiї, спiлки та iншi форми об'єднань пiдприємств, що зайнятi в зазначенiй сферi дiяльностi.

     2.3. Комiсiя має право (вiдповiдно до статтi 15 "Про металобрухт") одержувати вiд суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi з металобрухтом необхiднi данi про додержання вимог нормативно-правових актiв пiд час заготiвлi, переробки, реалiзацiї, металургiйної переробки металобрухту, а також документи i матерiали облiку з часу утворення металобрухту до його металургiйної переробки.

     2.4. Комiсiя має право вiдмовляти суб'єкту в наданнi погодження зовнiшньоекономiчного контракту (договору) на здiйснення операцiй з металобрухтом у випадках, якщо поданий комплект документiв неповний або неоформлений належним чином (вiдповiдно до пункту 8 Порядку).

     2.5. Комiсiя має право, в межах встановлених чинним законодавством, звертатись до правоохоронних органiв з метою отримання iнформацiї про додержання заявниками вимог законодавства у своїй дiяльностi, а також до митних органiв, органiв державної статистики.

     2.6. Комiсiя, з урахуванням технологiчних потреб металобрухту та iнформацiї щодо фактичних поставок металобрухту заявниками на пiдприємства металургiйної галузi, приймає рiшення щодо надання погодження вiдповiдно до розпорядження КМУ вiд 13.12.99 р. N 1395-р та затвердженого розрахункового балансу утворення та споживання сталевого металобрухту.

3. Повноваження голови та членiв комiсiї

     3.1. Голова комiсiї органiзує проведення засiдань та дотримання Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом.

     3.2. Секретар комiсiї готує документи до засiдань та здiйснює органiзацiйно-технiчне забезпечення роботи комiсiї.

     3.3. Секретар комiсiї опрацьовує документи, якi надiйшли вiд суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi. Документи погоджуються з членами комiсiї вiд Управлiння кольорової металургiї, Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв та розвитку ринкiв, Департаменту металургiйної та гiрничорудної промисловостi та Управлiнням юридичного забезпечення.

     3.4. Члени комiсiї вiд Департаменту металургiйної та гiрничорудної промисловостi, Управлiння кольорової металургiї та вторинних металiв надають комiсiї iнформацiю щодо балансiв технологiчних потреб металобрухту та фактичних поставок металобрухту суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi на пiдприємства металургiйної галузi України.

     3.5. Член комiсiї вiд Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв та розвитку ринкiв надає iнформацiю щодо фактичних обсягiв експорту металобрухту суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     3.6. Член комiсiї вiд Управлiння кольорової металургiї та вторинних металiв надає комiсiї iнформацiю щодо порушень заявниками лiцензiйних умов щодо заготiвлi та переробки металобрухту.

     3.7. Член комiсiї вiд Управлiння юридичного забезпечення вiдповiдає за дотримання комiсiєю норм чинного законодавства.

     3.8. Секретар комiсiї веде протоколи засiдань та iнформує заявникiв про рiшення комiсiї щодо погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом.

4. Порядок органiзацiї роботи комiсiї

     4.1. Формою роботи комiсiї є засiдання.

     4.2. Засiдання комiсiї вiдбуваються у примiщеннi Мiнпромполiтики.

     4.3. Засiдання комiсiї скликаються головою або, у разi його вiдсутностi, - заступником голови комiсiї вiдповiдно до обсягiв надходження документiв на розгляд, але не рiдше нiж один раз на два мiсяцi.

     4.4. Дата, час проведення засiдання та порядок денний направляються членам комiсiї секретарем не пiзнiше нiж за тиждень до засiдання.

     4.5. Комiсiя має право проводити засiдання та приймати рiшення про наявностi на засiданнi не менш як половини вiд її складу, члени комiсiї можуть не брати участь у засiданнi виключно з поважних причин (вiдрядження, вiдпустка, перебування на лiкарняному та iншi).

     4.6. Рiшення комiсiї приймаються простою бiльшiстю голосiв та оформлюються протоколами. У разi рiвного розподiлу голосiв на засiданнi визначальним є голос голови комiсiї.

     4.7. Документи заявникiв на надання погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом надходять через канцелярiю до голови комiсiї, який надає вiдповiднi доручення щодо їх опрацювання секретарем комiсiї.

     4.8. Секретар комiсiї перевiряє вiдповiднiсть поданого комплекту документiв вимогам пункту 3 Порядку, ознайомлює з ними членiв комiсiї, здiйснює вiдповiдне погодження та доповiдає про результати попереднього опрацювання на засiданнi комiсiї.

     4.9. Поданi документи заявниковi не повертаються (вiдповiдно до пункту 9 Порядку).

     4.10. Лист про погодження або вiдмову у погодженнi за пiдписом голови комiсiї, або, в разi його вiдсутностi, заступника голови комiсiї надається або направляється поштою заявниковi не пiзнiше нiж через 5 робочих днiв пiсля ухвалення комiсiєю рiшення.

Заступник Мiнiстра С. Л. Бiленький
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.