МIНIСТЕРСТВО ПРОМИСЛОВОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ

НАКАЗ

вiд 2 квiтня 2010 року N 170


Про дiяльнiсть постiйно дiючої комiсiї з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв, брухтом легованих чорних металiв, брухтом кольорових металiв

     З метою реалiзацiї Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв, брухтом легованих чорних металiв, брухтом кольорових металiв (затвердженого наказом Мiнпромполiтики України вiд 29.03.2002 N 144, та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України вiд 26.04.2002 за N 400/6688), наказую:

     I. Створити постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв, брухтом легованих чорних металiв, брухтом кольорових металiв у складi:

1. Бiленький С. Л. голова комiсiї, заступник Мiнiстра;
2. Петровський Ю. О. Заступник голови комiсiї, Директор Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв та розвитку ринкiв;
3. Кудринський В. Г. секретар комiсiї, начальник вiддiлу зовнiшньоекономiчної та регуляторної полiтики Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв;
4. Шинкаренко П. С. член комiсiї, Начальник Управлiння кольорової металургiї та вторинних металiв;
5. Красуля О. I. Член комiсiї, Завiдувач Сектору запобiгання проявам корупцiї та злочинним проявам;
6. Абросiмов М. I. член комiсiї, Директор Департаменту - металургiйної промисловостi;
7. Вернидубов С. I. член комiсiї, Начальник Управлiння юридичного забезпечення;
8. Власюк В. С. член комiсiї (за згодою), Директор ДП "Укрпромзовнiшекспертиза";
9. Кулiченко В. А. член комiсiї (за згодою), Президент Української асоцiацiї вторинних металiв;
10. Гiзенко М. I. член комiсiї (за згодою), Генеральний директор концерну "Укркольормет"
11. Овдiєнко Н. Т. член комiсiї (за згодою), Директор Департаменту митної статистики Державної митної служби України
12. Веревкiн М. Ю. член комiсiї (за згодою), спiвробiтник СБУ
13. Камiнський В. В. член комiсiї (за згодою), спiвробiтник МВС.

     II. Затвердити Положення про постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв, брухтом легованих чорних металiв, брухтом кольорових металiв (що додається).

     III. Наказ Мiнпромполiтики України вiд 24.01.2008 N 47 вважати таким, що втратив чиннiсть.

     IV. Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

Мiнiстр Д. В. Колєснiков

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Мiнiстерства промислової полiтики України
02.04.2010 N 170

ПОЛОЖЕННЯ
про постiйно дiючу комiсiю з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв, брухтом легованих чорних металiв, брухтом кольорових металiв

1. Загальнi положення

     1.1. Постiйно дiюча комiсiя з питань погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв, брухтом легованих чорних металiв, брухтом кольорових металiв (далi - комiсiя) є постiйно дiючим органом Мiнiстерства промислової полiтики України (далi - Мiнпромполiтики України), що проводить роботу по розгляду зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) та наданню погоджень на здiйснення експортних операцiй з брухтом та вiдходами чорних металiв, брухтом легованих чорних металiв, брухтом кольорових металiв (далi - металобрухтом).

     1.2. Основною метою комiсiї є забезпечення виконання вимог чинного законодавства у сферi дiяльностi, пов'язаної з металобрухтом.

     1.3. Основними завданнями комiсiї є:

     - забезпечення металобрухтом пiдприємств металургiйної галузi згiдно балансу утворення та споживання металобрухту в Українi;

     - попередження зловживань при проведеннi експортних операцiй з металобрухтом суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi;

     - запобiгання необгрунтованого надання переваг та вигод окремим юридичним особам на шкоду iнтересам iнших суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     1.4. Комiсiя в своїй роботi має керуватися Законами України "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi", "Про металобрухт", "Про ставки вивiзного (експортного) мита на брухт легованих чорних металiв, брухт кольорових металiв та напiвфабрикати з їх використанням", "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України" (щодо операцiй з металобрухтом), "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", Цивiльним та Господарським кодексом України, указами та розпорядженнями Президента України, постановами Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Порядку реєстрацiї зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом" вiд 15.02.2002 N 155, "Про порядок розрахунку вартостi експортованих брухту легованих чорних металiв, брухту кольорових металiв та напiвфабрикатiв з їх використанням i внесення змiн до Порядку реєстрацiї зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом" вiд 28.05.2008 N 500, "Про заходи щодо упорядкування експортних операцiй з металобрухтом" вiд 04.11.2002 N 1653, розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.12.99 N 1395-р, також керуватися наказом Мiнпромполiтики України "Про затвердження Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом" вiд 29.03.2002 N 144, що зареєстрований у Мiнiстерствi юстицiї України 26.04.2002 за N 400/6688 (далi - Порядок), постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Положення про Мiнiстерство промислової полiтики України" вiд 02.11.2006 N 1538, рiшеннями колегiї Мiнпромполiтики України та Положенням про комiсiю.

2. Права та обов'язки комiсiї

     2.1. Комiсiя складається з 13 осiб.

     2.2. До складу Комiсiї входять фахiвцi, перелiк яких затверджений наказом Мiнпромполiтики України.

     2.3. Комiсiя має право проводити засiдання та приймати рiшення при наявностi на засiданнi бiльше нiж 50 % її складу.

     2.4. Членам комiсiї не менш як за два робочi днi до проведення засiдання повiдомляється час i мiсце проведення засiдання та питання, якi виносяться на порядок денний.

     2.5. Проводить засiдання Голова комiсiї або його заступник.

     Вiдсутнiсть на засiданнi членiв комiсiї можлива лише з поважних причин (вiдрядження, вiдпустка, перебування на лiкарняному та iн.).

     2.6. Комiсiя розглядає документи та приймає рiшення щодо надання погоджень на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом згiдно з даним Положенням на пiдставi наданих документiв i iнформацiї стосовно участi суб'єкта пiдприємницької дiяльностi в балансi утворення та споживання металобрухту в Українi.

     2.7. У разi необхiдностi комiсiя залучає для вирiшення зазначених питань фахiвцiв центрального апарату Мiнпромполiтики України, пiдлеглих об'єднань i пiдприємств, та (вiдповiдно до ст. 13 Закону України "Про металобрухт") фахiвцiв провiдних спецiалiзованих металургiйних переробних пiдприємств, виробничi об'єднання, асоцiацiї, спiлки та iншi форми об'єднань пiдприємств, що зайнятi в зазначенiй сферi дiяльностi.

     2.8. Комiсiя має право (вiдповiдно до ст. 15 Закону України "Про металобрухт") одержувати вiд суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi з металобрухтом необхiднi данi про додержання вимог нормативно-правових актiв пiд час заготiвлi, переробки, реалiзацiї, металургiйної переробки металобрухту, а також документи i матерiали облiку металобрухту.

     2.9. Комiсiя має право вiдмовляти суб'єкту в наданнi погодження зовнiшньоекономiчного контракту (договору) на здiйснення операцiй з металобрухтом у випадках, якщо поданий комплект документiв неповний, неоформлений належним чином (вiдповiдно до п. 8 Порядку).

     2.10. Рiшення комiсiї оформляються протоколами.

3. Вiдповiдальнiсть голови та членiв комiсiї

     3.1. Голова комiсiї несе вiдповiдальнiсть за проведення засiдань та дотримання Порядку погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом.

     3.2. Секретар комiсiї несе вiдповiдальнiсть за органiзацiю роботи комiсiї згiдно з даним Положенням та пiдготовку документiв до засiдань.

     3.3. Члени комiсiї: директор Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв та розвитку ринкiв, та секретар комiсiї несуть вiдповiдальнiсть за опрацювання документiв, якi надiйшли вiд суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     3.4. Секретар комiсiї погоджує документи, якi надiйшли вiд суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi з Управлiнням кольорової металургiї та вторинних металiв в частинi чинностi лiцензiй, Департаментом металургiйної промисловостi в частинi балансу утворення та споживання металобрухту в Українi, Управлiнням юридичного забезпечення.

     3.5. Члени комiсiї: Директор Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв та розвитку ринкiв, та Директор ДП "Укрпромзовнiшекспертиза" вiдповiдають за надання комiсiї iнформацiї щодо кон'юнктури внутрiшнього та зовнiшнього ринкiв металобрухту.

     3.6. Члени комiсiї: директор Департаменту металургiйної промисловостi, Начальник Управлiння кольорової металургiї та вторинних металiв, представник "Української асоцiацiї вторинних металiв" та представник концерну "Укркольормет", - вiдповiдають за своєчасне надання комiсiї iнформацiї щодо балансiв технологiчних потреб металобрухту та фактичних поставок металобрухту суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi на пiдприємства металургiйної галузi України.

     3.7. Комiсiя з урахуванням технологiчних потреб металобрухту та iнформацiї щодо фактичних поставок металобрухту суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi на пiдприємства металургiйної галузi України приймає рiшення щодо експорту металобрухту по кожному суб'єкту зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     3.8. Секретар комiсiї вiдповiдає за надання комiсiї iнформацiї про фактичнi обсяги експорту металобрухту суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi (згiдно з розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.12.99 N 1395-р).

     3.9. Член комiсiї - Начальник Управлiння кольорової металургiї та вторинних металiв несе вiдповiдальнiсть за своєчасне надання комiсiї iнформацiї щодо порушень суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi лiцензiйних умов щодо заготiвлi та переробки металобрухту.

     3.10. Член комiсiї - Начальник Управлiння юридичного забезпечення вiдповiдає за дотримання комiсiєю норм чинного законодавства при прийняттi рiшень.

     3.11. Секретар комiсiї веде протоколи засiдань комiсiї та вiдповiдає за своєчасне iнформування суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi про рiшення комiсiї щодо погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом.

4. Порядок органiзацiї роботи комiсiї

     4.1. Документи (вiдповiдно до п. 3 Порядку) щодо погодження зовнiшньоекономiчних контрактiв (договорiв) на здiйснення експортних операцiй з металобрухтом вiд суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi надходять через канцелярiю до Голови комiсiї, який надає вiдповiднi доручення для розгляду Департаменту зовнiшньоекономiчних зв'язкiв та розвитку ринкiв, Департаменту металургiйної промисловостi, Управлiнню кольорових та вторинних металiв, Управлiнню юридичного забезпечення.

     4.2. Департамент зовнiшньоекономiчних зв'язкiв та розвитку ринкiв, перевiряє їх комплектнiсть, проводить попереднiй аналiз поданих документiв, погоджує їх з Управлiнням кольорових та вторинних металiв, Департаментом металургiйної промисловостi (з урахуванням iнформацiї "Української асоцiацiї вторинних металiв" та концерну "Укркольормет", щодо вiдповiдностi заявленого суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi обсягу експорту, його виробничим можливостям та обсягiв поставок на внутрiшньому ринку), Управлiнням юридичного забезпечення та вносить їх на розгляд комiсiї.

     4.3. Документи (вiдповiдно до п. 9 Порядку) заявнику не повертаються.

     4.4. На пiдставi позитивного рiшення комiсiї кожному заявниковi надається (направляється) лист-погодження.

     4.5. Листи-погодження або вiдмови в погодженнi (вiдповiдно до пп. 5, 7, 8 Порядку) має право пiдписувати Голова комiсiї або його заступник.

Заступник Мiнiстра С. Л. Бiленький
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.