ЗАКОН  УКРАЇНИ

Про внесення змiн до Податкового кодексу України та iнших законiв України щодо особливостей експорту окремих видiв товарiв у перiод дiї воєнного стану

     Верховна Рада України постановляє:

     I. Внести до Податкового кодексу України (Вiдомостi Верховної Ради України, 2011 р., NN 13 - 17, ст. 112) такi змiни:

     1. В абзацах третьому i п'ятому пункту 12.3 статтi 12 слова "Кодексу цивiльного захисту населення" замiнити словами "Кодексу цивiльного захисту України".

     2. Пiдпункт 20.1.5 пункту 20.1 статтi 20 викласти в такiй редакцiї:

     "20.1.5. отримувати безоплатно вiд платникiв податкiв, а також вiд Нацiонального банку України, банкiв, iнших фiнансових установ, небанкiвських надавачiв платiжних послуг, емiтентiв електронних грошей довiдки у порядку та на пiдставах, визначених цим Кодексом, з урахуванням законiв, що визначають порядок розкриття зазначеними особами iнформацiї, що мiстить банкiвську таємницю, таємницю надавача платiжних послуг, iнформацiю щодо дотримання встановлених Нацiональним банком України граничних строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв у порядку, передбаченому Законом України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть", а на пiдставi рiшення суду - iнформацiю про обсяг та обiг коштiв / електронних грошей на рахунках у банку / небанкiвському надавачу платiжних послуг, електронних гаманцях, iнформацiю про договори боржника про зберiгання цiнностей або надання боржнику в майновий найм (оренду) iндивiдуального банкiвського сейфа, що охороняється банком".

     3. Пункт 21.1 статтi 21 доповнити пiдпунктом 21.1.71 такого змiсту:

     "21.1.71. за результатами перевiрки повiдомляти банк, що обслуговує платника податкiв, про вiдсутнiсть факту порушення встановлених Нацiональним банком України граничних строкiв розрахункiв за операцiями з експорту та iмпорту товарiв, iнформацiя щодо яких була отримана вiд Нацiонального банку України, банкiв.

     Форма та порядок повiдомлення банкiв контролюючим органом встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику".

     4. У пiдпунктi 392.3.2 пункту 392.3 статтi 392:

     1) пiдпункт 392.3.2.3 пiсля абзацу першого доповнити трьома новими абзацами такого змiсту:

     "Положення абзацу першого цього пiдпункту не застосовуються:

     а) до частини процентних витрат контрольованої iноземної компанiї, якi є вищими рiвня витрат, розрахованих за принципом "витягнутої руки" вiдповiдно до правил, встановлених статтею 39 цього Кодексу. Такi витрати враховуються при розрахунку скоригованого прибутку контрольованої iноземної компанiї з урахуванням пiдпункту 392.3.2.4 цього пункту. У такому разi положення абзацу першого цього пiдпункту застосовуються до частини процентних витрат, що вiдповiдають принципу "витягнутої руки";

     б) до частини процентних витрат контрольованої iноземної компанiї за сумою кредиту (позики), який було отримано шляхом розмiщення iноземних боргових цiнних паперiв на iноземному органiзованому фондовому ринку (фондовiй бiржi), що входить до перелiку, затвердженого Кабiнетом Мiнiстрiв України, або вiд непов'язаної особи, з метою надання контрольованою iноземною компанiєю кредиту (позики) пов'язанiй особi - резиденту України за умови, що рiзниця мiж ставкою надання кредиту (позики) контрольованою iноземною компанiєю пов'язанiй особi - резиденту України i ставкою кредитування (запозичення), пiд яку контрольованою iноземною компанiєю було отримано вiдповiдний кредит (позику), не перевищує 50 базисних пунктiв".

     У зв'язку з цим абзаци другий i третiй вважати вiдповiдно абзацами п'ятим i шостим;

     2) абзац четвертий пiдпункту 392.3.2.4 викласти в такiй редакцiї:

     "Контролюючий орган може зобов'язати контролюючу особу надати документацiю з трансфертного цiноутворення щодо операцiй контрольованої iноземної компанiї iз будь-якою особою, зазначеною в цьому пiдпунктi, у разi якщо загальний обсяг операцiй контрольованої iноземної компанiї з такою особою перевищує 10 мiльйонiв гривень за календарний рiк, а загальний дохiд такої контрольованої iноземної компанiї перевищує 150 мiльйонiв гривень за календарний рiк. Контролююча особа протягом 60 календарних днiв з дня отримання такої вимоги зобов'язана надати за власним вибором документацiю з трансфертного цiноутворення, складену вiдповiдно до вимог статтi 39 цього Кодексу, або документацiю з трансфертного цiноутворення, складену вiдповiдно до вимог законодавства iноземної держави (територiї), в якiй зареєстрована контрольована iноземна компанiя, з перекладом такої документацiї на українську мову".

     5. У пiдпунктi 196.1.4 пункту 196.1 статтi 196 слова "постачання негашених поштових марок України, електронних марок, конвертiв або листiвок з негашеними поштовими марками України, крiм колекцiйних марок, конвертiв чи листiвок для фiлателiстичних потреб, базою оподаткування яких є продажна вартiсть" виключити.

     6. У пунктi 201.1 статтi 201:

     1) пiдпункт "е" викласти в такiй редакцiї:

     "е) опис (номенклатура) товарiв/послуг та їх кiлькiсть, обсяг. У податковiй накладнiй, що складається за операцiями з вивезення товарiв за межi митної територiї України, зазначаються тi одиницi вимiру товарiв, якi застосовуються при оформленнi митної декларацiї на такi товари";

     2) доповнити пiдпунктами "к" i "л" такого змiсту:

     "к) дата та номер митної декларацiї зазначаються у разi складання платником податкової накладної за операцiями з вивезення товарiв за межi митної територiї України;

     л) дата та номер договору (контракту) зазначаються у разi складання платником податкової накладної за операцiями з вивезення товарiв за межi митної територiї України. У податковiй накладнiй, що складається за операцiями з вивезення товарiв за межi митної територiї України на пiдставi форвардного контракту, зазначається вiдповiдна вiдмiтка про форвардний контракт".

     7. У статтi 288:

     1) пункт 288.5 доповнити пiдпунктом 288.5.6 такого змiсту:

     "288.5.6. для акцiонерного товариства, товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю, 100 вiдсоткiв акцiй (часток) у статутному капiталi якого належать державi, яке утворилося шляхом перетворення державного пiдприємства i є його правонаступником, за землi сiльськогосподарського призначення, переданi в оренду вiдповiдно до статтi 1201 Земельного кодексу України, - не менше 12 вiдсоткiв нормативної грошової оцiнки земельної дiлянки, а якщо нормативну грошову оцiнку земельної дiлянки не проведено - не менше 12 вiдсоткiв нормативної грошової оцiнки одиницi площi рiллi по Автономнiй Республiцi Крим або областi";

     2) пункт 288.6 виключити.

     8. У роздiлi XX "Перехiднi положення":

     1) у пiдроздiлi 2:

     пункт 91 виключити;

     доповнити пунктом 97 такого змiсту:

     "97. Тимчасово, на перiод дiї режиму експортного забезпечення, запровадженого Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до статтi 192 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", оподаткування податком на додану вартiсть операцiй з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту товарiв, до яких застосовано режим експортного забезпечення (далi для цiлей цього пункту - окремi види товарiв), здiйснюється з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом.

     97.1. Платник податку на додану вартiсть з метою вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв зобов'язаний за кожним таким товаром скласти окрему податкову накладну та зареєструвати її в Єдиному реєстрi податкових накладних до дня подання митної декларацiї для митного оформлення таких товарiв. Вивезення вiдповiдних товарiв за межi митної територiї України у митному режимi експорту пiсля складення податкової накладної не вважатиметься окремою оподатковуваною операцiєю у розумiннi пiдпункту "г" пункту 185.1 статтi 185 цього Кодексу.

     Реєстрацiя податкової накладної, складеної вiдповiдно до абзацу першого цього пiдпункту, в Єдиному реєстрi податкових накладних може бути зупинена в порядку та на пiдставах, визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до пункту 201.16 статтi 201 цього Кодексу.

     97.2. Операцiї з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв оподатковуються за ставками податку, визначеними пунктом 193.1 статтi 193 цього Кодексу:

     а) операцiї з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв, що здiйснюються платниками податку на додану вартiсть, у яких за результатами операцiй з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв протягом попереднiх 12 календарних мiсяцiв (до 11 листопада 2024 року - за фактичний наявний перiод, починаючи з 11 листопада 2023 року) сума неотриманих грошових коштiв за операцiями з експорту окремих видiв товарiв, за якими банком (банками) не був завершений валютний нагляд за дотриманням платником податку - резидентом установлених Нацiональним банком України граничних строкiв розрахункiв (пiсля їх закiнчення), не перевищує 20 вiдсоткiв загальної суми операцiй з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв, щодо яких закiнчилися встановленi Нацiональним банком України граничнi строки розрахункiв, - оподатковуються за ставкою, визначеною пiдпунктом "б" пункту 193.1 статтi 193 цього Кодексу. Порядок розрахунку частки неотриманих грошових коштiв за операцiями з експорту окремих видiв товарiв та визначення перелiку платникiв податкiв, якi вiдповiдають вимогам цього пiдпункту, визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України;

     б) операцiї з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв, що здiйснюються платниками податку на додану вартiсть, не зазначеними в пiдпунктi "а" цього пiдпункту, - оподатковуються за ставками, визначеними пiдпунктами "а" i "г" пункту 193.1 статтi 193 цього Кодексу для операцiй з постачання таких товарiв на митнiй територiї України. До таких операцiй ставка, визначена пiдпунктом "б" пункту 193.1 статтi 193 цього Кодексу, застосовується виключно пiсля пiдтвердження факту завершення розрахункiв у встановленому цим пунктом порядку (шляхом складення та реєстрацiї розрахунку коригування до податкової накладної у порядку та на пiдставах, визначених пiдпунктом "в" пiдпункту 97.4 цього пункту).

     Положення абзацу другого пiдпункту 97.1 цього пункту поширюються, у тому числi, на реєстрацiю податкових накладних у Єдиному реєстрi податкових накладних, складених платниками податку на додану вартiсть, зазначеними в пiдпунктi "а" цього пiдпункту.

     У податковiй накладнiй, що складається за операцiєю з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв:

     може бути зазначено тiльки один товар за одним кодом згiдно з УКТ ЗЕД;

     одиницi вимiру товарiв зазначаються у кiлограмах.

     Податкова накладна, складена з порушенням таких вимог, не приймається до реєстрацiї в Єдиному реєстрi податкових накладних.

     Якщо з дати реєстрацiї податкової накладної, складеної за операцiями з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв, в Єдиному реєстрi податкових накладних минуло 30 календарних днiв i не оформлено митну декларацiю на такi товари, реєстрацiя такої податкової накладної в Єдиному реєстрi податкових накладних скасовується.

     У податковiй накладнiй, яка складається за операцiями з постачання на митнiй територiї України окремих видiв товарiв, одиницi вимiру товарiв зазначаються у кiлограмах.

     97.3. Базою оподаткування для операцiй з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв є договiрна (контрактна) вартiсть таких видiв товарiв, але не менше нiж мiнiмально допустимi експортнi цiни, визначенi вiдповiдно до статтi 192 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" за офiцiйним курсом валюти України до iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком України, що дiє на 0 годин дня реєстрацiї податкової накладної.

     Базою оподаткування для операцiй з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв на пiдставi форвардного контракту є договiрна (контрактна) вартiсть таких окремих видiв товарiв, зазначена у такому контрактi, але не менше нiж мiнiмально допустимi експортнi цiни, визначенi вiдповiдно до статтi 192 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" на дату пiдписання форвардного контракту за офiцiйним курсом валюти України до iноземної валюти, встановленим Нацiональним банком України, що дiє на 0 годин дня пiдписання такого контракту. У разi якщо на дату пiдписання форвардного контракту мiнiмально допустимi експортнi цiни не були встановленi, база оподаткування визначається за правилами, визначеними абзацом першим цього пiдпункту.

     Для визначення вiдповiдностi умов контрольованої операцiї принципу "витягнутої руки" цiна операцiї з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв, що вiдповiдає принципу "витягнутої руки", визначається вiдповiдно до статтi 39 цього Кодексу, але не може бути меншою за мiнiмально допустимi експортнi цiни, визначенi вiдповiдно до статтi 192 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

     Пiсля завершення розрахункiв за вiдповiдною операцiєю з експорту окремих видiв товарiв платник податкiв складає розрахунок коригування на пiдставi пiдпункту "в" пiдпункту 97.4 цього пункту для застосування ставки, визначеної пiдпунктом "б" пункту 193.1 статтi 193 цього Кодексу.

     Банк протягом трьох робочих днiв, наступних за днем завершення розрахункiв за вiдповiдною операцiєю з експорту окремих видiв товарiв, передає центральному органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, повiдомлення про таке завершення у виглядi електронного документа з дотриманням вимог законiв України "Про електроннi документи та електронний документообiг" та "Про електронну iдентифiкацiю та електроннi довiрчi послуги". Порядок подання та форма повiдомлення встановлюються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну фiнансову полiтику.

     Для цiлей цього пункту пiд завершенням розрахункiв за вiдповiдною операцiєю з експорту окремих видiв товарiв розумiється настання хоча б однiєї з таких обставин:

     1) завершення банком, що обслуговує платника податку - резидента, здiйснення валютного нагляду за дотриманням таким резидентом граничних строкiв розрахункiв за вiдповiдною операцiєю з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв (крiм завершення валютного нагляду у зв'язку iз закриттям усiх рахункiв резидента у банку та/або змiною обслуговуючого банку в митнiй декларацiї);

     2) надходження до банку iнформацiї з електронного реєстру митних декларацiй про операцiю з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв, якщо за такою операцiєю здiйснено повну попередню оплату на рахунок резидента у банку в Українi за всю партiю товару, оформлену вiдповiдною митною декларацiєю;

     3) надходження на рахунок резидента у банку в Українi грошових коштiв у повному обсязi за операцiєю з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв, фактурна вартiсть яких у вiдповiднiй митнiй декларацiї є меншою, нiж розмiр, передбачений статтею 20 Закону України "Про запобiгання та протидiю легалiзацiї (вiдмиванню) доходiв, одержаних злочинним шляхом, фiнансуванню тероризму та фiнансуванню розповсюдження зброї масового знищення".

     Пiд час завершення розрахункiв за вiдповiдною операцiєю з експорту окремих видiв товарiв враховуються митнi декларацiї, щодо яких банк отримав iнформацiю з електронного реєстру митних декларацiй, яка подається центральним органом виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику.

     Центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, не пiзнiше наступного робочого дня пiсля отримання вiд банку повiдомлення про завершення розрахункiв за вiдповiдною операцiєю з експорту окремих видiв товарiв надсилає платнику податку таке повiдомлення до електронного кабiнету.

     97.4. Розрахунок коригування до податкової накладної, складеної за операцiєю з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв, складається та пiдлягає реєстрацiї в Єдиному реєстрi податкових накладних:

     а) у зв'язку iз змiною кiлькiсних або вартiсних показникiв - виключно до початку оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт вивезення таких товарiв за межi митної територiї України вiдповiдно до вимог митного законодавства;

     б) з метою приведення показникiв податкової накладної у вiдповiднiсть з показниками митної декларацiї без змiни ставки оподаткування - пiсля завершення вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту товарiв та подання усiх необхiдних додаткових декларацiй для митного оформлення за вiдповiдною митною декларацiєю.

     Коригування показникiв податкової накладної, складеної за операцiями з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв, пiсля реєстрацiї розрахунку коригування до такої податкової накладної в Єдиному реєстрi податкових накладних, зазначених в абзацi першому цього пiдпункту, не дозволяється, крiм коригування таких показникiв, як ставка податку та нарахована сума податку вiдповiдно до пiдпункту "в" цього пiдпункту;

     в) у зв'язку з приведенням розмiру ставки, застосованої вiдповiдно до пiдпункту 97.2 цього пункту, у вiдповiднiсть з розмiром ставки, визначеної пiдпунктом "б" пункту 193.1 статтi 193 цього Кодексу, - пiсля завершення розрахункiв за вiдповiдною операцiєю з експорту окремих видiв товарiв та за умови, що такий розрахунок коригування передбачає коригування виключно ставки податку i нарахованої суми податку.

     Реєстрацiя розрахунку коригування до податкової накладної, складеного вiдповiдно до пiдпункту "а" цього пiдпункту, в Єдиному реєстрi податкових накладних може бути зупинена в порядку та на пiдставах, визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до пункту 201.16 статтi 201 цього Кодексу.

     97.5. Операцiї з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв вiдображаються у складi податкової декларацiї за звiтний (податковий) перiод, на який припадає дата оформлення митної декларацiї, що засвiдчує факт перетинання митного кордону України, оформленої вiдповiдно до вимог митного законодавства.

     У разi виникнення вiд'ємного значення суми, розрахованої згiдно з пунктом 200.1 статтi 200 цього Кодексу, за рахунок коригування податкових зобов'язань на пiдставi пiдпункту "в" пiдпункту 97.4 цього пункту така сума пiдлягає бюджетному вiдшкодуванню вiдповiдно до пiдпункту "б" пункту 200.4 статтi 200 цього Кодексу.

     97.6. Центральний орган виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, надає центральному органу виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, в автоматичному режимi iнформацiю, яка мiститься у зареєстрованiй податковiй накладнiй, складенiй за операцiєю з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв, в Єдиному реєстрi податкових накладних (з урахуванням розрахунку коригування до податкової накладної, складеного вiдповiдно до пiдпункту "а" пiдпункту 97.4 цього пункту, у разi його подання)";

     2) у пiдроздiлi 10:

     пiдпункт 69.18 пункту 69 викласти в такiй редакцiї:

     "69.18. Установити, що тимчасово, на перiод до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на територiї України, з метою захисту прав платникiв, збереження та захисту даних надання електронних сервiсiв та приймання електронних документiв вiд платникiв податкiв здiйснюються у робочi днi з 8 години до 20 години.

     Операцiйний день для реєстрацiї податкових накладних та/або розрахункiв коригування, на який припадає граничний строк реєстрацiї податкових накладних та/або розрахункiв коригування, триває з 0 годин 00 хвилин до 24 години 00 хвилин.

     Реєстрацiя податкових накладних / розрахункiв коригування, поданих для реєстрацiї в Єдиному реєстрi податкових накладних у день, на який припадає граничний строк реєстрацiї податкових накладних та/або розрахункiв коригування, та направлення квитанцiї про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрацiї таких податкових накладних / розрахункiв коригування здiйснюються не пiзнiше наступного операцiйного дня з дня подання для реєстрацiї таких податкових накладних в Єдиному реєстрi податкових накладних.

     Реєстрацiя податкових накладних / розрахункiв коригування, поданих для реєстрацiї в Єдиному реєстрi податкових накладних, у яких вiдображена операцiя з вивезення за межi митної територiї України окремих видiв товарiв, до яких вiдповiдно до статтi 192 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" застосовано режим експортного забезпечення у разi його запровадження Кабiнетом Мiнiстрiв України, та направлення квитанцiї про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрацiї таких податкових накладних / розрахункiв коригування здiйснюються протягом трьох операцiйних днiв з дня подання для реєстрацiї таких податкових накладних в Єдиному реєстрi податкових накладних.

     Якщо протягом визначеного у цьому пiдпунктi строку не надiслано квитанцiї про прийняття або неприйняття, або зупинення реєстрацiї податкової накладної / розрахунку коригування, така податкова накладна вважається зареєстрованою в Єдиному реєстрi податкових накладних.

     Пiдтвердженням продавцю про прийняття його податкової накладної та/або розрахунку коригування до Єдиного реєстру податкових накладних є квитанцiя в електронному виглядi у текстовому форматi, яка надсилається протягом строкiв, зазначених у цьому пiдпунктi";

     доповнити пунктом 72 такого змiсту:

     "72. Тимчасово, з 1 сiчня 2022 року та протягом дiї воєнного стану в Українi, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, та шести мiсяцiв пiсля мiсяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано:

     до платникiв податкiв не застосовуються штрафнi санкцiї за порушення, передбаченi абзацами першим - восьмим пункту 120.7 статтi 120 цього Кодексу;

     до платника податкiв, його посадових осiб не застосовується адмiнiстративна та кримiнальна вiдповiдальнiсть за порушення, пов'язанi iз застосуванням норм статтi 392 цього Кодексу;

     iнформацiя та/або документи, отриманi контролюючим органом вiдповiдно до статтi 392 цього Кодексу:

     а) є iнформацiєю з обмеженим доступом, що не може бути витребувана та/або передана правоохоронним органам на їх запит чи в рамках процедур, передбачених Кримiнальним процесуальним кодексом України;

     б) не може вважатися доказами у кримiнальному провадженнi у розумiннi статтi 84 Кримiнального процесуального кодексу України.

     Вiдлiк строку давностi, передбаченого статтею 102 цього Кодексу, для визначення податкового зобов'язання, пов'язаного з iнформацiєю, що мiститься у звiтах про контрольованi iноземнi компанiї, починається з дати подання такого звiту до контролюючого органу".

     II. Прикiнцевi та перехiднi положення

     1. Цей Закон набирає чинностi з першого числа мiсяця, наступного за мiсяцем його опублiкування, крiм пункту 5 роздiлу I цього Закону (щодо внесення змiн до пiдпункту 196.1.4 пункту 196.1 статтi 196 Податкового кодексу України), який набирає чинностi з 1 жовтня 2024 року.

     2. Норми пункту 1 роздiлу I цього Закону (щодо внесення змiн до пункту 12.3 статтi 12 Податкового кодексу України) та пiдпункту 2 пункту 3 цього роздiлу (щодо внесення змiн до статтi 26 Закону України "Про мiсцеве самоврядування в Українi") застосовуються з 16 березня 2024 року.

     3. Внести змiни до таких законiв України:

     1) у Законi України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть" (Вiдомостi Верховної Ради УРСР, 1991 р., N 29, ст. 377 iз наступними змiнами):

     статтю 191 виключити;

     доповнити статтею 192 такого змiсту:

     "Стаття 192. Особливостi здiйснення операцiй з експорту окремих видiв товарiв у перiод дiї воєнного стану (режим експортного забезпечення)

     Тимчасово, на перiод дiї воєнного стану в Українi, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Українi" вiд 24 лютого 2022 року N 2102-IX, Кабiнет Мiнiстрiв України має право приймати рiшення про запровадження та скасування режиму експортного забезпечення, який полягає у встановленнi особливостей здiйснення операцiй з експорту окремих видiв товарiв у порядку та на умовах, визначених цiєю статтею.

     Тимчасово, на перiод дiї режиму експортного забезпечення, експортнi операцiї з вивезення за межi митної територiї України товарiв, що класифiкуються за кодами 0409 00 00 00, 0802 31 00 00, 0802 32 00 00, 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1205, 1206 00, 1507, 1512, 1514, 2306 згiдно з УКТ ЗЕД (далi - окремi види товарiв), здiйснюються з урахуванням особливостей, визначених цiєю статтею.

     Забороняється експорт окремих видiв товарiв суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi, якi не є платниками податку на додану вартiсть згiдно з Податковим кодексом України.

     Забороняється експорт окремих видiв товарiв, якщо передбаченi зовнiшньоекономiчним договором контрактнi (зовнiшньоторговельнi) цiни є нижчими, нiж мiнiмально допустимi експортнi цiни на окремi види товарiв, затвердженi рiшенням (наказом) центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну аграрну полiтику, у встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв України порядку.

     Мiнiмально допустимi експортнi цiни обчислюються у доларах США. При цьому враховуються передбаченi законодавством України умови поставки i розрахункiв, стан кон'юнктури зовнiшнiх та внутрiшнiх ринкiв, цiнова iнформацiя та прогнози щодо можливих цiнових коливань, контрактна практика щодо вiдповiдного товару на вiдповiдному ринку та iнша iнформацiя кон'юнктурно-цiнового характеру.

     Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну аграрну полiтику, забезпечує оновлення мiнiмально допустимих експортних цiн шляхом прийняття вiдповiдного рiшення (наказу) кожного десятого календарного дня мiсяця, а якщо такий день припадає на вихiдний - наступного за ним робочого дня.

     Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну аграрну полiтику, не пiзнiше наступного дня пiсля прийняття вiдповiдного рiшення (наказу) надає iнформацiю про затвердження мiнiмально допустимих експортних цiн центральному органу виконавчої влади, що реалiзує державну митну полiтику, та центральному органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику.

     Мiнiмально допустимi експортнi цiни розмiщуються на офiцiйному веб-сайтi центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну аграрну полiтику, не пiзнiше наступного дня пiсля прийняття вiдповiдного рiшення (наказу). У разi порушення центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну аграрну полiтику, передбаченого цим абзацом строку, застосовуються попередньо затвердженi мiнiмально допустимi експортнi цiни на вiдповiднi товари, розмiщенi на його веб-сайтi.

     Мiнiмально допустимi експортнi цiни застосовуються з дня, наступного за днем їх розмiщення на офiцiйному веб-сайтi центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалiзує державну аграрну полiтику.

     Режим експортного забезпечення не застосовується до операцiй з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв:

     1) що вивозяться як припаси транспортними засобами комерцiйного призначення вiдповiдно до статтi 229 Митного кодексу України;

     2) включених до товарних пiдкатегорiй 1001 91 10 00, 1002 10 00 00, 1003 10 00 00, 1004 10 00 00, 1005 10 13 00, 1005 10 15 00, 1005 10 18 00, 1201 10 00 00, 1205 10 10 00, 1206 00 10 00 згiдно з УКТ ЗЕД, якi здiйснюються платниками податку на додану вартiсть у супроводi фiтосанiтарного сертифiката, виданого з урахуванням положень пункту 15 роздiлу IX "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України "Про карантин рослин";

     2) в абзацi першому частини п'ятої статтi 26 Закону України "Про мiсцеве самоврядування в Українi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 1997 р., N 24, ст. 170; iз змiнами, внесеними Законом України вiд 23 лютого 2024 року N 3603-IX) слова "Кодексу цивiльного захисту населення" замiнити словами "Кодексу цивiльного захисту України";

     3) у роздiлi VII "Прикiнцевi положення" Закону України "Про банки i банкiвську дiяльнiсть" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2001 р., N 5 - 6, ст. 30 iз наступними змiнами):

     пункт 14 виключити;

     доповнити пунктом 20 такого змiсту:

     "20. Тимчасово, на перiод дiї режиму експортного забезпечення, запровадженого Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до статтi 192 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", банк протягом трьох робочих днiв, наступних за днем завершення розрахункiв за операцiєю з вивезення за межi митної територiї України у митному режимi експорту окремих видiв товарiв, до яких застосовано режим експортного забезпечення, надає центральному органу виконавчої влади, що реалiзує державну податкову полiтику, iнформацiю про таке завершення в обсязi та порядку, встановлених пiдпунктом 97.3 пункту 97 пiдроздiлу 2 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України";

     4) статтю 8 Закону України "Про оренду землi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2004 р., N 10, ст. 102 iз наступними змiнами) пiсля частини другої доповнити новою частиною такого змiсту:

     "Плата за суборенду земельних дiлянок державної та комунальної власностi не може перевищувати орендної плати, крiм випадкiв передачi в суборенду земельної дiлянки сiльськогосподарського призначення державної власностi, яка перебуває в орендi акцiонерного товариства, товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю, 100 вiдсоткiв акцiй (часток) у статутному капiталi якого належать державi, яке утворилося шляхом перетворення такого державного пiдприємства, на конкурентних засадах".

     У зв'язку з цим частини третю - одинадцяту вважати вiдповiдно частинами четвертою - дванадцятою;

     5) у Законi України "Про карантин рослин" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2006 р., N 19 - 20, ст. 167 iз наступними змiнами):

     частину третю статтi 1 викласти в такiй редакцiї:

     "Термiни "аудитор iз сертифiкацiї (агроном-iнспектор)", "сертифiкат на насiння Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку" вживаються в цьому Законi у значеннях, наведених у Законi України "Про насiння i садивний матерiал";

     роздiл IX "Прикiнцевi та перехiднi положення" доповнити пунктом 15 такого змiсту:

     "15. Тимчасово, на перiод дiї режиму експортного забезпечення, запровадженого Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до статтi 192 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", при видачi фiтосанiтарного сертифiката для цiлей експорту виключно на партiю окремих видiв товарiв у виглядi об'єктiв регулювання, включених до товарних пiдкатегорiй 1001 91 10 00, 1002 10 00 00, 1003 10 00 00, 1004 10 00 00, 1005 10 13 00, 1005 10 15 00, 1005 10 18 00, 1201 10 00 00, 1205 10 10 00, 1206 00 10 00 згiдно з УКТ ЗЕД, державний фiтосанiтарний iнспектор пiд час оформлення фiтосанiтарного сертифiката для цiлей експорту зобов'язаний внести до такого фiтосанiтарного сертифiката iнформацiю щодо коду об'єктiв регулювання згiдно з УКТ ЗЕД, який складається з 10 знакiв, та слова "seeds only for sowing", за умови що фiтосанiтарний сертифiкат для цiлей експорту видано особi, яка одночасно вiдповiдає таким вимогам:

     особа є платником податку на додану вартiсть;

     особа включена до Державного реєстру суб'єктiв насiнництва та розсадництва;

     особа надала державному фiтосанiтарному iнспектору копiю сертифiката на насiння Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку на об'єкти регулювання, на якi видається фiтосанiтарний сертифiкат. Копiя сертифiката на насiння Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку не вимагається, якщо кiлькiсть таких об'єктiв регулювання в одному вантажi не перевищує 500 кiлограмiв.

     Держатель Державного реєстру суб'єктiв насiнництва та розсадництва забезпечує вiльний, цiлодобовий i безоплатний доступ до його вiдомостей державному фiтосанiтарному iнспектору.

     Для внесення iнформацiї, передбаченої абзацом першим цього пункту, до фiтосанiтарного сертифiката для цiлей експорту особа у графi 9 Заяви/Application на оформлення фiтосанiтарного сертифiката, фiтосанiтарного сертифiката на реекспорт, карантинного сертифiката / for issuance of a phytosanitary certificate, re-export phytosanitary certificate, quarantine certificate (далi - Заява) зазначає вид об'єкта (об'єктiв) регулювання, код об'єкта (об'єктiв) регулювання згiдно з УКТ ЗЕД, який складається з 10 знакiв, слова "seeds only for sowing" та iнформацiю про номери етикеток, зазначенi в сертифiкатi на насiння Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку, якими маркований вантаж насiння, щодо якого подано Заяву. Разом iз Заявою особа зобов'язана надати державному фiтосанiтарному iнспектору витяг з реєстру платникiв податку на додану вартiсть, сформований не пiзнiше нiж за 10 календарних днiв до дня подання Заяви, та копiю сертифiката на насiння Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку, виданого на зазначенi об'єкти регулювання. Копiя сертифiката на насiння Органiзацiї економiчного спiвробiтництва та розвитку та зазначення у Заявi iнформацiї про номери етикеток не вимагаються, якщо кiлькiсть об'єктiв регулювання в одному вантажi, щодо якого подано Заяву, не перевищує 500 кiлограмiв.

     Державний фiтосанiтарний iнспектор зобов'язаний невiдкладно внести до єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi" у формi електронного документа, на який накладено електронний пiдпис вiдповiдно до вимог Закону України "Про електронну iдентифiкацiю та електроннi довiрчi послуги", виданi з урахуванням вимог цього пункту фiтосанiтарнi сертифiкати. Якщо особа не вiдповiдає вимогам цього пункту, слова "seeds only for sowing" у фiтосанiтарному сертифiкатi не зазначаються, а iнформацiя про виданий фiтосанiтарний сертифiкат не вноситься до єдиного державного iнформацiйного веб-порталу "Єдине вiкно для мiжнародної торгiвлi";

     6) у частинi п'ятiй статтi 11 Закону України "Про управлiння об'єктами державної власностi" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2006 р., N 46, ст. 456 iз наступними змiнами):

     пiсля абзацу шостого доповнити новим абзацом такого змiсту:

     "Господарськi товариства, у статутному капiталi яких є корпоративнi права держави, набутi в результатi примусового вiдчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного стану вiдповiдно до Закону України "Про передачу, примусове вiдчуження або вилучення майна в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану", та акцiонером (учасником) яких є господарське товариство, у статутному капiталi якого 50 i бiльше вiдсоткiв акцiй (часток) належать державi, сплачують дивiденди безпосередньо до державного бюджету України у строк не пiзнiше 1 липня року, що настає за звiтним".

     У зв'язку з цим абзаци сьомий - одинадцятий вважати вiдповiдно абзацами восьмим - дванадцятим;

     в абзацi дев'ятому слова "абзацом сьомим" замiнити словами "абзацом восьмим";

     абзац дванадцятий викласти в такiй редакцiї:

     "Господарськими товариствами енергетичної галузi, єдиним акцiонером яких є держава, а також господарськими товариствами енергетичної галузi, 100 вiдсоткiв акцiй (часток) яких знаходяться у статутних капiталах господарських товариств, акцiонером яких є держава i володiє в них контрольним пакетом акцiй, чистий прибуток, з якого розраховуються та сплачуються дивiденди, зменшується на суму коштiв, що спрямовуються на виконання iнвестицiйних та стратегiчних планiв, затверджених наглядовою радою або загальними зборами господарського товариства, у разi якщо утворення наглядової ради не є обов'язковим чи наглядова рада є неправомочною, та на обсяг повернення кредитних коштiв, що були запозиченi для фiнансування капiтальних вкладень на будiвництво (реконструкцiю, модернiзацiю) об'єктiв";

     7) роздiл VI "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України "Про цiни i цiноутворення" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2013 р., N 19 - 20, ст. 190; iз змiнами, внесеними Законом України вiд 1 квiтня 2022 року N 2173-IX) доповнити пунктом 22 такого змiсту:

     "22. Тимчасово, на перiод дiї режиму експортного забезпечення, запровадженого Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до статтi 192 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", статтi 14 i 15 цього Закону не застосовуються до вiдносин, що виникають у зв'язку iз здiйсненням операцiй з експорту окремих видiв товарiв, визначених статтею 192 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть";

     8) статтю 16 "Прикiнцевi та перехiднi положення" Закону України "Про валюту i валютнi операцiї" (Вiдомостi Верховної Ради України, 2018 р., N 30, ст. 239 iз наступними змiнами) доповнити пунктом 15 такого змiсту:

     "15. Тимчасово, на перiод дiї режиму експортного забезпечення, запровадженого Кабiнетом Мiнiстрiв України вiдповiдно до статтi 192 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", за операцiями з експорту окремих видiв товарiв, визначених статтею 192 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", забороняється:

     зарахування зустрiчних вимог;

     використання рахункiв резидентiв, вiдкритих за кордоном, для отримання грошових коштiв вiд нерезидентiв;

     використання iнших форм грошових розрахункiв з нерезидентом, що не передбачають рух коштiв в iноземнiй валютi з-за кордону на рахунки резидентiв в Українi.

     Кабiнет Мiнiстрiв України має право встановлювати винятки та/або особливостi запровадження такої заборони для окремих видiв товарiв".

     4. Установити, що до порядку пiдготовки та прийняття нормативно-правових актiв, що приймаються на виконання вимог цього Закону, не застосовуються вимоги Закону України "Про засади державної регуляторної полiтики у сферi господарської дiяльностi".

     5. Установити, що Кабiнет Мiнiстрiв України має право прийняти рiшення про запровадження режиму експортного забезпечення пiсля приведення у вiдповiднiсть та прийняття усiх необхiдних пiдзаконних нормативно-правових актiв (у тому числi щодо встановлення ознак безумовної реєстрацiї податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрi податкових накладних, що складаються вiдповiдно до пункту 97 пiдроздiлу 2 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України), а також пiсля забезпечення можливостi обробки iнформацiї, визначеної цим Законом, в iнформацiйно-комунiкацiйних системах центральних органiв виконавчої влади.

     6. Кабiнету Мiнiстрiв України у тримiсячний строк пiсля опублiкування повiдомлення про введення в дiю системи простежуваностi сiльськогосподарської продукцiї в Державному аграрному реєстрi забезпечити використання даних такої системи при визначеннi ознак безумовної реєстрацiї податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрi податкових накладних, що складаються вiдповiдно до пункту 97 пiдроздiлу 2 роздiлу XX "Перехiднi положення" Податкового кодексу України.

     7. Кабiнету Мiнiстрiв України звернутися до Нацiонального банку України з поданням про збiльшення граничних строкiв розрахункiв за операцiями з експорту товарiв, що класифiкуються за такими кодами згiдно з УКТ ЗЕД: 1001, 1002, 1003, 1004, 1005, 1201, 1205, 1206 00, 1507, 1512, 1514, 2306.

     8. Кабiнету Мiнiстрiв України у тримiсячний строк з дня опублiкування цього Закону:

     забезпечити прийняття нормативно-правових актiв, необхiдних для реалiзацiї цього Закону;

     привести свої нормативно-правовi акти у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити перегляд та приведення мiнiстерствами та iншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актiв у вiдповiднiсть iз цим Законом;

     забезпечити в iнформацiйно-комунiкацiйних системах центральних органiв виконавчої влади можливiсть обробки iнформацiї, визначеної цим Законом, у тому числi можливiсть взаємодiї та обмiну iнформацiєю мiж такими органами вiдповiдно до цього Закону.

Президент України В. ЗЕЛЕНСЬКИЙ

м. Київ
9 травня 2024 року
N 3706-IX

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.