ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
СХIДНА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ

вiд 26.11.2004 р. N 899


Про посилення контролю за класифiкацiєю товарiв згiдно з УКТ ЗЕД

     З метою запобiгання випадкам ухилення суб'єктiв ЗЕД вiд сплати податкiв у повному обсязi та вiд застосування установлених заходiв нетарифного регулювання шляхом неправильного кодування iмпортованих товарiв згiдно з вимогами УКТ ЗЕД, посилення контролю за правильнiстю кодування товарiв та iнших предметiв згiдно з УКТ ЗЕД, на виконання п. 7.4 Плану роботи Схiдної регiональної митницi на IV квартал 2004 року та у вiдповiдностi з пунктом 1.4 Порядку роботи вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв регiональної митницi, вiддiлу контролю митної вартостi та номенклатури митницi при вирiшеннi питань класифiкацiї товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 01.10.2003 N 646 (далi - Порядок), щодо формування перелiкiв товарiв "групи ризику", наказую:

     1. Затвердити перелiк товарiв "групи ризику" регiонального рiвня, що можуть бути об'єктами невiрної класифiкацiї згiдно з УКТ ЗЕД при здiйсненнi iмпортних операцiй в регiонi (додаток 1).

     2. Начальникам пiдроздiлiв митного оформлення Схiдної регiональної митницi та начальникам пiдпорядкованих митниць:

     2.1. При здiйсненнi митного оформлення товарiв та iнших предметiв посилити контроль за повнотою надання митницi документiв, що пiдтверджують характеристики товарiв, якi являються визначальними для кодування згiдно з УКТ ЗЕД, та забезпечити їх наявнiсть у справах митницi.

     2.2. Вжити дiєвi заходи для недопущення порушень вимог Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307 (iз змiнами i доповненнями, внесеними наказами Держмитслужби вiд 18.04.2002 N 207 "Про внесення змiн та доповнень до Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї та класифiкаторiв" та вiд 08.09.2003 N 599 "Про затвердження змiн та доповнень до Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї"), в частинi заповнення графи 31 ВМД та посилити контроль за дотриманням вимог зазначеної Iнструкцiї.

     2.3. Запити до вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв (ВНКТ) Схiдної регiональної митницi або вiддiлу контролю митної вартостi та номенклатури (ВКМВтаН) митницi щодо визначення коду товару згiдно з УКТ ЗЕД готувати у вiдповiдностi з вимогами Порядку. Форма запиту наведена в додатку 4 до цього наказу. Разом з запитом обов'язково надавати його електронну копiю. Класифiкацiйне рiшення, прийняте ВНКТ Схiдної регiональної митницi або ВКМВтаН митницi, є обов'язковим для виконання при митному оформленнi товару. Iнформацiя у графах 31 та 33 ВМД повинна вiдповiдати iнформацiї, зазначенiй у Рiшеннi про визначення коду товару (далi - Рiшення).

     2.4. Посилити контроль за виконанням вимог керiвних документiв Держмитслужби по товарах, вказаних у додатку 2 до цього наказу.

     2.5. При контролi правильностi класифiкацiї товарiв "групи ризику" (захiд 1 додатка 1 до цього наказу), якi наданi до митного оформлення, якщо на протязi останнiх 6 мiсяцiв в рамках одного контракту по цих товарах вже приймалися Рiшення про визначення коду товару (далi - Рiшення), уповноважений ВНКТ Схiдної регiональної митницi (ВКМВтаН митницi) на здiйснення класифiкацiйної роботи (далi - уповноважений) забезпечує внесення номера i дати Рiшення до графи 44 ВМД та надання суб'єктом ЗЕД копiї вказаного Рiшення. При цьому, у разi вiдсутностi сумнiвiв щодо класифiкацiї товарiв, запит до ВНКТ Схiдної регiональної митницi (ВКМВтаН митницi) не складається, а проводиться погодження з заявленим кодом товару, з врахуванням Рiшення ВНКТ Схiдної регiональної митницi (ВКМВтаН митницi), у вiдповiдностi з пунктом 2.13. Порядку.

     2.6. Реєстрацiю погоджень по товарах "групи ризику", а також Рiшень про визначення коду товару, у разi їх складання уповноваженими, проводити у вiдповiдностi з вимогами пункту 2.11 та пункту 2.13 Порядку, у журналi, форма якого наведена у додатку 1 до Порядку.

     2.7. Посилити контроль при митному оформленнi товарiв - частини та комплектуючi певних готових виробiв, якi декларуються по ВМД в режимi iмпорт та заявляються до митного оформлення за кодами не готових виробiв, а частин та комплектуючих (правило 2а Основних правил iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв).

     Пiд час здiйснення митного огляду товарiв, що заявляються в гр. 31 ВМД як частини та комплектуючi певних готових виробiв, звертати особливу увагу на комплектацiю товару, а саме: можливiсть складання (збирання) готового виробу з наявних частин та комплектуючих, про що робити вiдповiдний запис в Актi про проведення митного огляду товару.

     2.8. Забезпечити постiйний аналiз товаропотоку та оперативне iнформування ВНКТ (ВКМВтаН) шляхом направлення телефонограм, у разi заявлення до митного оформлення ВМД в режимi iмпорт товарiв, що вперше iмпортуються в зонi дiяльностi вiдповiдних пiдроздiлiв на протязi останнiх дванадцяти мiсяцiв. У разi отримання iнформацiї вiд ВНКТ (ВКМВтаН) (телефонограмою) щодо доцiльностi направлення запиту по визначенню коду товару та (або) залучення спiвробiтникiв ВНКТ (ВКМВтаН) до проведення митного огляду, забезпечити цi процедури.

     3. Начальникам вiддiлiв iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики Схiдної регiональної митницi та пiдпорядкованих митниць:

     3.1. До 5-го числа мiсяця, наступного за звiтним мiсяцем, здiйснювати вибiрку по даних митного оформлення товарiв в митному режимi iмпорт та надавати отриману iнформацiю в електронному виглядi до ВНКТ Схiдної регiональної митницi i ВКМВтаН митниць по формi, наведенiй у додатку 3 до цього наказу. Iнформацiю надавати окремими файлами по товарах, зазначених в додатках 1 та 2 до цього наказу.

     3.2. Забезпечити щоденне надання до ВНКТ Схiдної РМ i ВКМВтаН митниць в електронному виглядi iнформацiї по фактах оформлення попереднiх повiдомлень та попереднiх декларацiй.

     3.3. Надати доступ: начальнику та заступнику начальника ВНКТ до бази даних оформлених ВМД митницi та митниць регiону; начальникам та заступникам начальникiв ВКМВтаН до бази даних оформлених ВМД вiдповiдних митниць.

     4. Начальникам ВНКТ Схiдної РМ i ВКМВтаН митниць:

     4.1. На виконання вимог Порядку за наявною iнформацiєю здiйснювати постiйний аналiз фактiв митного оформлення товарiв. По результатах аналiзу отриманої згiдно п. 3 цього наказу iнформацiї, при необхiдностi, доповiдати керiвництву митницi пропозицiї по тимчасовому вiднесенню товарiв, якi не ввiйшли до додатка 1 цього наказу, до "групи ризику" та застосуванню до них спецiальних заходiв митного контролю (зокрема, обов'язкове залучення ВНКТ Схiдної РМ, ВКМВтаН митницi, лабораторiї з експертного забезпечення тощо).

     4.2. По результатах аналiзу iнформацiї ПМО по п. 2.8 цього наказу забезпечити термiнове iнформування вiдповiдного пiдроздiлу митного оформлення (телефонограмою) про доцiльнiсть направлення до ВНКТ запиту по визначенню коду товару та (або) участi в його митному оглядi.

     4.3. При направленнi запитiв до лабораторiї з експертного забезпечення керуватися вимогами пункту 3 Порядку, а при аналiзi результатiв лабораторних дослiджень - вимогами пп. пп. 4.4 та 5.1 Порядку взаємодiї митних органiв з ЦМУЛДЕР при проведеннi митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, затвердженого наказом Держмитслужби України вiд 05.08.2004 N 576.

     5. Першому заступнику начальника Схiдної регiональної митницi, що контролює роботу ВНКТ, та начальникам митниць, у разi необхiдностi, по iнформацiї, наданiй ВНКТ Схiдної регiональної митницi i ВКМВтаН митницi, згiдно п. 4.1 цього наказу видавати письмовi доручення начальникам ПМО по тимчасовому вiднесенню товарiв до перелiку товарiв "групи ризику".

     6. Начальникам пiдпорядкованих митниць по товарах, зазначених у додатку 1 до цього наказу, спецiальнi заходи визначити самостiйно з урахуванням специфiки товаропотокiв. При необхiдностi розширення перелiку товарiв, зазначених у додатку 1 до цього наказу, розробити та затвердити наказами "групи ризику" мiсцевого рiвня, на пiдставi аналiзу податкового навантаження певних груп товарiв та товаропотокiв взагалi.

     7. Начальникам пiдроздiлiв митного оформлення Схiдної регiональної митницi забезпечити обов'язкове направлення запитiв до ВНКТ по товарах товарних груп 84 - 97 УКТ ЗЕД по признаках ризику, якi доводяться вiддiлом митних платежiв.

     8. Головному iнспектору iз ЗМI Схiдної регiональної митницi, начальникам пiдроздiлiв митного оформлення Схiдної регiональної митницi та начальникам пiдпорядкованих митниць ознайомити суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi та декларантiв, зареєстрованих у зонi дiяльностi митних установ, з вимогами цього наказу.

     9. Начальнику загального вiддiлу даний наказ направити у пiдпорядкованi митницi та структурнi пiдроздiли Схiдної регiональної митницi згiдно з розсилкою.

     10. Визнати такими, що втратили чиннiсть, накази Схiдної регiональної митницi вiд 14.01.2004 N 20 "Про посилення контролю за класифiкацiєю товарiв згiдно з УКТ ЗЕД", вiд 30.03.2004 N 273 "Про внесення змiн до наказу Схiдної регiональної митницi вiд 14.01.04 N 20 "Про посилення контролю за класифiкацiєю товарiв згiдно з УКТ ЗЕД", вiд 05.05.2004 N 368 "Про внесення змiн до наказу Схiдної регiональної митницi вiд 14.01.2004 N 20 "Про посилення контролю за класифiкацiєю товарiв згiдно з УКТ ЗЕД", вiд 30.06.2004 N 529 "Про внесення змiн до наказiв Схiдної регiональної митницi вiд 05.05.2004 N 368 "Про внесення змiн до наказу Схiдної регiональної митницi вiд 14.01.2004 N 20 "Про посилення контролю за класифiкацiєю товарiв згiдно з УКТ ЗЕД" та вiд 14.04.2004 N 313 "Щодо митного оформлення плит ДСП, ДВП та керамiчної плитки" та вiд 09.07.2004 N 550 "Про внесення змiн до наказу Схiдної регiональної митницi вiд 14.01.2004 N 20 "Про посилення контролю за класифiкацiєю товарiв згiдно з УКТ ЗЕД".

     11. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступникiв начальника митницi вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв.

В. о. начальника митницi I. Р. Карiмов

 

Додаток 1
до наказу Схiдної регiональної митницi
вiд 26 листопада 2004 р. N 899 

Перелiк iмпортованих товарiв "групи ризику" регiонального рiвня, по яких рiшення про класифiкацiю за УКТ ЗЕД приймається вiддiлом номенклатури та класифiкацiї товарiв (вiддiлом контролю митної вартостi та номенклатури)

     1. Спецiальними заходами при митному оформленнi у Схiднiй регiональнiй митницi перелiчених у таблицi цього додатку товарiв, в частинi контролю правильностi визначення коду товару за УКТ ЗЕД, є:

     Захiд 1 - "Обов'язкове залучення ВНКТ Схiдної регiональної митницi при першому ввозi по контракту по кожному найменуванню з перiодичнiстю не рiже одного разу у пiврiччя. При наступних поставках товарiв контроль правильностi класифiкацiї товарiв згiдно з УКТ ЗЕД при митному оформленнi проводити у вiдповiдностi з пунктами 2.5 та 2.6 цього наказу".

     Захiд 2 - "Обов'язкове залучення ВНКТ Схiдної регiональної митницi при першому ввозi товару по контракту по кожному найменуванню з одночасним вiдбором зразкiв товару для дослiдження в митнiй лабораторiї".

     2. Обов'язкове залучення вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв Схiдної регiональної митницi (вiддiлу контролю митної вартостi та номенклатури митницi) можливо не проводити при наявностi документiв, якi пiдтверджують правильнiсть класифiкацiї та кодування заявленого товару у вiдповiдностi до УКТ ЗЕД при ввезеннi в Україну товарiв (при цьому контроль правильностi класифiкацiї здiйснює посадова ПМО, яка уповноважена на проведення класифiкацiйної роботи):

     в митних режимах: тимчасового ввезення (вивезення), транзиту та митного складу;

     в якостi гуманiтарної, технiчної допомоги;

     в митному режимi "переробка на митнiй територiї України";

     в рамках дiючих мiждержавних угод про вiльну торгiвлю при виконаннi умов, передбачених вiдповiдними угодами, при наявностi сертифiката походження товару форми СТ-1;

     що ввозяться в незначнiй кiлькостi (для маркетингових дослiджень, "тестовi" партiї товарiв тощо) та митною вартiстю менше 100 євро (за одним кодом УКТ ЗЕД).

N з/п Код товару Назва товару Спецiальнi заходи
1 2 3 4
1 0307 49 99 00 Кальмари сушенi солонi розфасованi в пакунки для роздрiбної торгiвлi Захiд 2
2 2933 90 95 90
9231 00 010
Ветеринарна субстанцiя "вiтамiн E" Захiд 2
3 3214 90 00 00 Сумiш будiвельна Захiд 2
4 3924 90 90 00 Туалетно-гiгiєнiчнi вироби Захiд 2
5 4804 Крафт-папiр i картон, не крейдованi … Захiд 2
6 4810 21 00 00 Папiр крейдований легкий - LWC Захiд 2
7 4811 10 00 00 Папiр та картон, гудрованi, обробленi бiтумом або асфальтом Захiд 2
8 6909 12 00 00 Високоглиноземнi керамiчнi кулi, що мелють Захiд 2
9 8416 20 10 00 Система газового променевого опалення Захiд 1
10 8422 30 00 90
8422 40 00 90
Iнше пакувальне обладнання Захiд 1
11 8471 41
8471 49
8471 60 90
8471 80 10
Машини для автоматичної обробки iнформацiї та їх блоки; пристрої введення або виведення; периферiйнi пристрої Захiд 1
12 8473 30 Частини та приладдя для машин товарної позицiї 8471 Захiд 1
13 8479 Машини та механiчнi пристрої спецiального призначення Захiд 1
14 8543 Iншi машини електричнi та апаратура, що виконують визначенi функцiї (крiм товарiв з максимальною ставкою мита цiєї товарної позицiї) Захiд 1
  
Начальник ВНКТ
I. М. Смарченко

 

Додаток 2
до наказу Схiдної регiональної митницi
вiд 26 листопада 2004 р. N 899 

Перелiк товарiв,
при митному оформленнi яких, у вiдповiдностi з керiвними документами Держмитслужби, необхiдно обов'язкове залучення вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв (вiддiлу контролю митної вартостi та номенклатури)

Код товару Найменування товару Номер та дата документа Держмитслужби
1 2 3
0207 М'ясо та харчовi частини субпродуктiв домашньої птицi Наказ N 455/437 вiд 27.07.98 р.
0302 70 00 00
0303 80 10 00
0303 80 90 00
0305 20 00 00
Печiнка, iкра та молочко Лист 11/6-13-10578-ЕП вiд 14.07.2003 р.
1108 13 00 00
3505 10 90 00
Крохмаль Лист N 11/3-20-7732-ЕП вiд 29.08.2002 р., лист N 11/3-13-13227-ЕП вiд 10.09.2003 р.
1806 10 90 00 Какао-порошок Лист Держмитслужби України вiд 23.06.2004 N 25/4-14-37/7948-ЕП
Група 2710 Легкi дистиляти
Середнi дистиляти
Лист N 11/1-1171 вiд 04.02.98 р.
3004 90 19 00 Лiкарськi засоби Лист Держмитслужби України вiд 02.06.2004 N 25/3-45/7024-ЕП
3504 00 00 00 Бiлковi iзоляти, бiлковi концентрати, iншi бiлковi речовини Лист Держмитслужби України вiд 17.03.2004 р. N 25/4-14-37/3102-ЕП
4811 10 00 00 Папiр та картон, гудрованi, обробленi бiтумом або асфальтом Лист Держмитслужби України вiд 10.07.2002 N 11/6-13.1-6014-ЕП
6302 32 90 00
6302 29 90 00
Постiльна бiлизна Лист Держмитслужби України вiд 20.07.2004 N 25/4-14-37/9005-ЕП з врахуванням листа вiд 23.07.2004 N 37/37-3072-ЕП
Група 64 Взуття та частини до нього Лист N 11/2-13-1388-ЕП вiд 30.01.2003 р.
8442, 8443 Полiграфiчне обладнання Лист Держмитслужби України вiд 24.03.2004 N 25/4-14-37/3530
8507 10 81 00
8507 90 91 00
Акумулятори
Пластини до акумуляторiв
Лист N 11/4-13-9214-ЕП вiд 09.10.2002 р., лист N 10-20/0966-ЕП вiд 20.10.2004 р.
8702, 8704 Транспортнi засоби, якi збудованi на базi кузова легкового автомобiля Лист Держмитслужби України вiд 01.09.2004 N 14-37/3800-ЕП
8704 Автомобiль Opel Astra Лист Держмитслужби України вiд 19.04.2004 N 1-11/309-ЕП
8707 10 90 00 Кузови, включаючи кабiни для автомобiлiв товарної позицiї 8703 для промислового складання Лист N 11/2-21-2039-ЕП вiд 05.03.2002 р. (iз змiнами та доповненнями, внесеними листом N 11/2-9524-ЕП вiд 15.10.2002 р.)
8901 - 8907 Плавучi засоби Лист Держмитслужби України вiд 19.07.2004 N 25/2-14-36/8965-ЕП
Група 85
Група 94
Аудiо-вiдео технiка (коди УКТ ЗЕД 8520, 8521 10 30 00), кольоровi телевiзори (код УКТ ЗЕД 8528 12), меблi (коди УКТ ЗЕД 9401, 9403 10) Наказ N 460 вiд 31.07.98 р.
  
Начальник ВНКТ
I. М. Смарченко

 

Додаток 3
до наказу Схiдної регiональної митницi
вiд 26 листопада 2004 р. N 899 

 

N та дата ВМД Код товару (гр. 33) Опис товару (гр. 31) Країна поход- ження (гр. 34) Вага брутто (гр. 35) Вага нетто (гр. 38) Номер контракту, дата (гр. 44) Митна вартiсть (гр. 45) Назва пiдроздiлу (митницi)
                 
  
Начальник ВНКТ
I. М. Смарченко

 

Додаток 4
до наказу Схiдної регiональної митницi
вiд 26 листопада 2004 р. N 899 

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
  СХIДНА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

Запит N __ вiд "__" _______200_ р.

  до вiддiлу номенклатури та класифiкацiї товарiв
(назва оперативного пiдроздiлу)

     Для вирiшення питання класифiкацiї товару згiдно з УКТ ЗЕД, митне оформлення якого проводиться за ВМД N _______, направляється товар:

N тов. у ВМД (гр. 32) Найменування товару (гр. 31) Код товару, заявлений декларантом (гр. 33) Код, пропонований оперативним пiдроздiлом (по спiрних питаннях проставляється обов'язково)
1 2 3 4

     Причини направлення:

    1. Спiрнiсть класифiкацiї товару згiдно з УКТ ЗЕД  
 
(обов'язково зазначається конкретна суть спiрностi питання, позицiя
 
оперативного пiдроздiлу з вiдповiдного питання класифiкацiї товару та
 
пропозицiї щодо його можливого вирiшення з наведенням у колонцi 4
 
таблицi запропонованого коду товару згiдно з УКТ ЗЕД)
    2. Вимоги наказу (листа) ДМСУ:
 
(вказується номер та дата наказу, листа)
    3. Вимоги наказу Схiдної РМ:
 
(вказується номер та дата наказу)
    Вiдправник (одержувач) товару:
 
(назва суб'єкта ЗЕД)
    До запиту додаються документи (копiї) на _______ арк.:
    1. ВМД N  
    2. Контракт N  
    3. Рахунок N  
    4. Транспортний документ N  
    5. Сертифiкат походження N  
    6. Акт про проведення митного огляду N  
    7. Акт про взяття проб та зразкiв N  
    8. Технiчна документацiя  
 
    9. Фотознiмки   шт.
    10. Iнше  
 
   
(дата та час оформлення запиту) (пiдпис, П. I. Б. начальника пiдроздiлу)
 
(пiдпис, П. I. Б. iнспектора пiдроздiлу, проставляється особиста номерна печатка)
    Додатково витребуванi документи:
 
 
 
 
Дата та час витребування документiв:  
(посада та пiдпис iнспектора ВНКТ)
 
(посада, П. I. Б. та пiдпис представника суб'єкта ЗЕД)
Дата та час надання до ВНКТ документiв:  
(посада та пiдпис iнспектора ВНКТ)
 
(посада, П. I. Б. та пiдпис представника суб'єкта ЗЕД)
Запит до розгляду прийнято  
(П. I. Б., посада iнспектора ВНКТ)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.