ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЧОРНОМОРСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
м. Одеса

04 листопада 2002 року N 729


Про затвердження Технологiчної схеми митного оформлення...

     З метою впорядкування послiдовностi дiй посадових осiб митного поста "Iллiчiвськ" Чорноморської регiональної митницi при здiйсненнi митного контролю та оформлення в митному вiдношеннi зовнiшньоекономiчних вантажiв вiдповiдно до наказу Чорноморської регiональної митницi вiд 04.09.2002 N 549, -

     НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити "Технологiчну схему митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням ВМД на митному посту "Iллiчiвськ" Чорноморської регiональної митницi" (додається).

     2. Встановити, що положення Технологiчної схеми... є обов'язковими для виконання всiма посадовими особами митного поста "Iллiчiвськ" ЧРМ, якi беруть участь у здiйсненнi митного оформлення зовнiшньоекономiчних вантажiв.

     3. Персональну вiдповiдальнiсть за виконання вимог ТС покласти на начальникiв пiдроздiлiв митного поста "Iллiчiвськ" ЧРМ.

     4. Контроль за виконання цього наказу покласти на т.в.о. заступника начальника ЧРМ - начальника митного поста "Iллiчiвськ" Назарка О.М.

Начальник регiональної митницi О.Й.Токарчук

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказом Чорноморської регiональної митницi
вiд 04 листопада 2002 року N 729

Технологiчна схема
митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням ВМД на м/п "Iллiчiвськ" Чорноморської регiональної митницi

     Технологiчна схема митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв (далi - ТС) розроблена вiдповiдно до Митного кодексу України, Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами та доповненнями до неї), Типової технологiї митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 30.12.98р. N 828 (зi змiнами, внесеними наказом Держмитслужби вiд 28.11.2000 N 679, N 725 вiд 14.11.2001 та N 30 вiд 21.01.02.), Наказом ЧРМ N 13 вiд 15.01.2001 та iнших нормативних актiв Держмитслужби та Чорноморської регiональної митницi з метою визначення послiдовностi дiй посадових осiб регiональної митницi при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв iз застосуванням ВМД. Дана технологiчна схема не поширюється на оформлення попереднiх ВМД та акцизних ВМД.

1. Загальнi положення

     При митному оформленi товарiв та iнших предметiв суб'єктiв ЗЕД, що перемiщуються через митний кордон України, службовi особи м/п "Iллiчiвськ" ЧРМ митницi керуються Митним кодексом України, Законом України "Про Єдиний митний тариф", iншими законодавчими актами та Постановами Кабiнету Мiнiстрiв України з питань митної справи, нормативними актами Державної митної служби та регiональної митницi, даною ТС.

     Митне оформлення здiйснюється службовими особами м/п "Iллiчiвськ" ЧРМ з метою забезпечення митного контролю та застосування засобiв державного регулювання при ввезеннi на митну територiю, вивезеннi за її межi i транзиту через територiю України товарiв та iнших предметiв.

     Митний контроль здiйснюється у формах, встановлених Митним кодексом України, з метою забезпечення дотримання суб'єктами ЗЕД, державними органами, а також громадянами порядку перемiщення через митний кордон України товарiв та iнших предметiв.

     1.1. У митному оформленнi та митному контролi задiянi такi структурнi пiдроздiли регiональної митницi:

     - вiддiл iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики;

     - сектор митного оформлення;

     -ТВВ N 1, ТВВ N 2, ТВВ N 3, ВМКТЗ N 1, ВМКТЗ N 2 м/п "Iллiчiвськ" ЧРМ;

     - вiддiл митних доходiв та платежiв;

     - вiддiл тарифiв та митної вартостi;

     - вiддiл контролю за доставкою вантажiв;

     - вiддiлення по БК та ПМП;

     "Примiтка":

     До митного оформлення i митного контролю на будь-якому етапi можуть залучатися спiвробiтники Вiддiлення по боротьбi з контрабандою та ПМП ЧРМ. Законнi вимоги спiвробiтникiв цього пiдроздiлу обов'язковi для виконання всiма працiвниками iнших пiдроздiлiв, зазначених у п.1.1. ТС. При наявностi ознак правопорушення чи виявленнi порушення митних правил спiвробiтники пiдроздiлiв митницi керуються в своїй роботi "Технологiчною схемою взаємодiї Вiддiлення по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил ЧРМ та оперативних пiдроздiлiв Чорноморської регiональної митницi", затвердженої начальником ЧРМ.

     При розслiдуваннi справ про порушення митних правил посадова особа пiдроздiлу, у провадженнi якої перебуває справа про порушення митних правил, може письмово витребувати документи, необхiднi для розгляду справи. При цьому у справах пiдроздiлу залишається письмова вимога про надання документiв, а також копiї витребуваних документiв.

     1.2. Номери ВМД, якi приймаються до оформлення у секторi митного оформлення м/п "Iллiчiвськ" формується за схемою, згiдно Постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.1997 N 574 , Наказу ДМСУ вiд 09.07.1997 N 307, та Наказу ДМСУ вiд 18.04.02р. N 207, де першi п'ять знакiв код м/п "Iллiчiвськ", згiдно класифiкатору митних органiв, шостий знак - остання цифра поточного року, яка вiдокремлюється з обох бокiв косою лiнiєю, останнi шiсть знакiв - порядковий номер декларацiї в журналi облiку ВМД (у порядку зростання протягом поточного року, починаючи з одиницi). Реєстрацiї ВМД громадян здiйснюється в другому журналi згiдно з Наказом ДМСУ вiд 10.12.2001 N 796 та перша цифра останнiх шостi знакiв починається з 9, згiдно з дiапазоном номерiв якiй видiляється вiддiлом IАР та МС ЧРМ.

     У цiй ТС термiни вживаються в такому значеннi.

     Вантажна митна декларацiя (далi - ВМД) - заява, що мiстить вiдомостi про товари i транспортнi засоби та мету їх перемiщення через митний кордон України або про змiну митного режиму щодо них, а також iнформацiю, необхiдну для здiйснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування митних платежiв.

     Комерцiйнi документи - документи, якi дають вартiсну, якiсну та кiлькiсну характеристику товару. Цi документи оформляє на своєму бланку продавець, а покупець на пiдставi їх здiйснює оплату. Вартiсна характеристика товару надається в рахунку та у проформi рахунку. Окрiм рахункiв, до комерцiйних документiв належать специфiкацiя, пакувальний лист, сертифiкат якостi тощо.

     Рахунок-фактура (англ. invoice, account, final invoice, франц. facture, нiм. Rechnung, Faktura, Handels faktura) - вид комерцiйного рахунку. Окрiм свого основного призначення як документа, в якому зазначено суму належного за товар платежу, рахунок-фактура може бути використана як супровiдний документ.

     Митне оформлення - сукупнiсть дiй, пов'язаних з пропуском в Україну чи за її межi товарiв, перемiщуваних через митний кордон України.

     Митнi процедури - здiйснення контролю за дотриманням порядку перемiщення товарiв, їх огляд, оформлення документiв, накладення митного забезпечення, перевiрка вiрностi заповнення вантажної митної декларацiї, нарахування сум, що пiдлягають сплатi, пiдготовка статистичних даних та iншi дiї, що виконуються митними органами України вiдповiдно до законодавства України в галузi митної справи.

     Митний режим - сукупнiсть положень, що визначають для митних цiлей статус товарiв i транспортних засобiв, перемiщуваних через митний кордон України.

     Прийняття ВМД для оформлення - процедура попередньої перевiрки вiдомостей, зазначених у ВМД, на вiдповiднiсть вимогам, визначеним у нормативних актах з митних питань, та поданим комерцiйним документам;

     Транспортнi засоби - транспортнi засоби, що тимчасово прибувають на митну територiю України або вiдбувають з цiєї територiї, а також використовуються для мiжнародних перевезень товарiв.

     Повне оформлення ВМД - проставлення на всiх її аркушах особистої номерної печатки iнспектора митницi, що здiйснив митне оформлення товару. Оформлена ВМД засвiдчує надання суб'єкту ЗЕД права на розмiщення товарiв у визначений митний режим та пiдтверджує права та обов'язки зазначених у ВМД осiб щодо здiйснення ними вiдповiдних правових, фiнансових, господарських та iнших операцiй.

     Вiдкликання ВМД - вiдмова декларанта (митного брокеру) вiд здiйснення процедури митного оформлення вантажу за даної ВМД до моменту закрiплення одним iз видiв митного забезпечення всiх аркушiв ВМД та проставлення реєстрацiйного номеру.

     Анулювання ВМД- визнання декларацiї недiйсною.

     Акредитацiя суб'єктiв ЗЕД в регiональнiй митницi - постановка суб'єкта ЗЕД на облiк в митницi або в пiдроздiлi митницi (визначається наказом начальника митницi) вiдповiдно до порядку, визначеному Держмитслужбою.

     Облiкова картка - належним чином оформлений документ про постановку суб'єкта ЗЕД на облiк в митницi.

2. Етапи митного оформлення товарiв

     2.1. Начальник сектору митного оформлення визначає посадову особу - чергового по сектору, вiдповiдно графiку вiдповiдальних за прийом та перемiщення документiв необхiдних для митного оформлення. Цiєї особi забороняється брати безпосередню участь у митному оформленнi товарiв.

     2.2. Тривалiсть митного оформлення товарiв визначається залежно вiд характеру товару, обсягу товарної партiї, вiд того, чи пiдлягає той або iнший товар перевiрцi iнших контролюючих служб.

     2.3. Митне оформлення здiйснюється у наступному порядку:

     Попереднi операцiї:

     Прийом документiв (ВМД, комерцiйних та iнших документiв, необхiдних для митного оформлення) здiйснюється черговими по сектору, призначеним начальником сектору вiдповiдно до графiкiв, чи безпосередньо начальником сектору.

     Перевiрка вiддiлом iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики ЧРМ на наявнiсть суб'єкта ЗЕД у ЦБД "Учасники ЗЕД", наявнiсть фактiв застосування до суб'єкта ЗЕД санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть". Перевiрка вiддiлом iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики завершується проставленням запису "Перевiрено, санкцiї вiдсутнi".

     1-й етап - перевiрка ВМД i документiв вiдповiдно до "Iнструкцiї про порядок заповнення ВМД" та реєстрацiя ВМД сектором митного оформлення. Контроль вiдомостей, заявлених у ВМД та контроль нетарифних заходiв регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi (крiм контролю наявностi фактiв застосування до суб'єкта ЗЕД санкцiй, передбачених статтею 37 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть"). Оформлення, у разi необхiдностi, єдиного платiжного документу (МД-1), для стягнення єдиного збору, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України, згiдно з Законом України N 2659-III вiд 12.072001р.

     2-ий етап - перевiрка спiвробiтником вiддiлу iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики вiдповiдностi граф ВМД її електроннiй копiї згiдно iз заявленим режимом та введення електронної копiї ВМД в оперативну електронну базу даних вiддiлом IАР та МС пiсля перевiрки . Пiсля чого на зворотному боцi першого та другого екземпляру ВМД проставляється штамп спiвробiтником вiддiлу IАР та МС "Перевiрено", час закiнчення перевiрки та завiряється особистим розписом.

     3-й етап - контроль правильностi визначення митної вартостi та нарахування митних платежiв. Закiнчується проставленням штампу "Сплачено". У разi залучення спiвробiтникiв вiддiлу тарифiв та митної вартостi на зворотному боцi ВМД проставляється штамп "Митна вартiсть вiдповiдає заявленiй".

     4-й етап - здiйснюється iншими пiдроздiлами м/п Iллiчiвськ. Проведення пiдроздiлами, в разi потреби, митного огляду вантажу i транспортних засобiв та остаточне оформлення в митному вiдношеннi. Рiшення про здiйснення огляду приймається начальником або уповноваженою особою пiдроздiлу. При цьому митний огляд здiйснюється безпосередньо посадовою особою пiдроздiлу, яка не бере участь в повному оформленнi ВМД, зi складанням ним Акту про митний огляд за формою, визначеною наказом Держмитслужби вiд 14.11.2001 N 725. Посадова особа пiдроздiлу, яка завершує митне оформлення ВМД (засвiдчення всiх екземплярiв ВМД особистою номерною печаткою) може бути присутньою при проведеннi митного огляду. У виключних випадках (недостатнiсть особового складу та т. i.) митний огляд товарiв та iнших предметiв може здiйснюватись iнспектором пiдроздiлу, який безпосередньо здiйснює митне оформлення товарiв та iнших предметiв. Рiшення про це приймається начальником пiдроздiлу або заступником начальника пiдроздiлу у кожному випадку окремо.

     Заключнi операцiї:

     Пiсля завершення митного оформлення ВМД вповноваженим iнспектором пiдроздiлу передається 1-й примiрник ВМД з комплектом документiв до сектору митного оформлення,2-ий примiрник ВМД у вiддiл IАР та МС, в строк, що не перевищує 1 доби, а по вантажам, що прямують в iншi митницi в режимi експорт або транзит в строк, що не перевищує 4 годин, при цьому робляться вiдповiднi вiдмiтки про передачу 2-го примiрника ВМД на описi документiв. При вiдсутностi даного запису в опису, ВМД не може бути передана до внутрiшнього архiву пiдроздiлiв.

     ВМД не приймається до оформлення:

     - якщо вона подається без повного комплекту документiв, необхiдних для здiйснення митного оформлення товарiв;

     - якщо вона заповнена декларантом з порушенням "Положення про вантажну митну декларацiю", затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 9 червня 1997 року N 574 (зi змiнами та доповненнями до неї), "Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї", затвердженої наказом Держмитслужби вiд 9 липня 1997 року N 307, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї 24 вересня 1997 року за N443/2247, "Порядку заповнення граф вантажної митної декларацiї вiдповiдно до митних режимiв експорту, iмпорту, транзиту, тимчасового ввезення (вивезення), митного складу, магазину безмитної торгiвлi", затвердженого наказом Держмитслужби вiд 30.06.98 N 380 зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї 22 липня 1998 року за N469/2909 та iнших нормативних актiв;

     - якщо вона заповнена з пiдчистками та помилками (виправлення у ВМД можуть бути зробленi шляхом перекреслення помилкових та внесення правильних вiдомостей друкованим способом або вiд руки). Кожне виправлення засвiдчується печаткою декларанта. Посадовi особи органiв Державної митної служби не мають права з власної iнiцiативи, за дорученням або проханням декларанта заповнювати ВМД, змiнювати або доповнювати вiдомостi, зазначенi в нiй, за винятком тих вiдомостей, внесення яких належить до компетенцiї цих органiв, та встановлених Державною митною службою випадкiв внесення змiн до ВМД у статистичних цiлях.

     У графах 12, 22, 37, 42, 45, 46, 47 виправлення не допускаються.

     - в iнших випадках, передбачених законодавством України.

     У всiх випадках вiдмови у прийняття ВМД до оформлення обов'язково заповнюється картка вiдмови у митному оформленнi згiдно з порядком, встановленим ДМСУ згiдно Наказу N 239 вiл 24 квiтня 1999р. Картка надається на пiдпис керiвнику пiдроздiлу. На зворотному боцi ВМД робiться вiдмiтка "Оформленню не пiдлягає", зазначається посада та фамiлiя iнспектора, якiй прийняв рiшення о неможливостi подальшого оформлення ВМД. Запис засвiдчується пiдпису iнспектора. Облiк ВМД, по якiм вiдмовлено у митному оформленнi здiйснюється у Журналi реєстрацiї вiдмов у митному оформленнi. У разi прийняття рiшення о вiдмовi у пропуску на митну територiю України товарiв, якi пiдпадають пiд експортний контроль, картку вiдмови у митному оформленнi пiдписує посадова особа на рiвне начальника або заступника начальника ЧРМ. Iнформацiя про вiдмову у митному оформленнi у першочерговому передається до ДМСУ електронними засобами зв'язку (вiддiл експортного контролю ДМСУ).

3. Завдання, що вирiшуються на етапi прийому та реєстрацiї вантажних митних декларацiй, супровiдних документiв на вантаж та контролю вiдомостей, заявлених у ВМД i контролю позатарифних засобiв регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi (1-ий етап)

     3.1. Перевiрка iнспектором сектора митного оформлення дотримання вимог щодо постановки суб'єкта ЗЕД на облiк у митницi та наявностi документiв, якi пiдлягають обов'язковому пред'явленню для здiйснення митного оформлення кожної партiї вантажу, а саме:

     - облiкова картка про реєстрацiю суб'єкта ЗЕД в митницi;

     - доручення суб'єкта ЗЕД на особу, яка уповноважена ним пред'являти вантаж митним органам та документи, що засвiдчують особу митного брокера чи декларанта пiдприємства;

     - заповнена ВМД та її електронна копiя на магнiтних носiях;

     - контракт (договiр);

     -рахунок-фактура;

     - товаросупроводжувальнi документи;

     - довiдка про декларування валютних цiнностей за вiдповiдний квартал поточного року (надається 1 раз на квартал);

     - картка реєстрацiї контракту (договору) в МЗЕЗ i Т (Мiнекономiки) (за необхiднiстю);

     - лiцензiї МЗЕЗ i Т (Мiнекономiки) (за необхiднiстю);

     - дозвiл або висновок Державної служби експортного контролю (за необхiднiстю);

     - iншi документи, необхiднi для здiйснення митного контролю та оформлення, в т.ч. довiдки-розрахунку митної вартостi (якщо передбачено нормативними документами), довiдки про визначення митної вартостi, рiшення про визначення коду товару (у випадках, коли на даний вантаж їх було видано вiддiлом тарифiв та митної вартостi), акти заключеня стороннiх органiзацiй щодо вартостi та коду товарiв (ТПП, Держзовнiшiнформ i т.п.);

     - встановлений документ для контролю доставляння вантажу до митницi призначення;

     - документи про сплату митних платежiв та податкiв;

     - iншi документи, необхiднi для митного оформлення;

     - опис наданих документiв встановленої форми, який готується та подається митним брокером (декларантом) в 2-х екземплярах (додаток N1).

     3.2. У випадках, коли документи, зазначенi у цьому перелiку, є довгостроковими i їх дiя не припиняється пiсля оформлення однiєї партiї вантажу, вони подаються до сектору митного оформлення один раз при оформленнi першої партiї.

     3.3. Здiйснення спiвробiтником сектора митного оформлення перевiрки:

     -вiдомостей, заявлених у ВМД;

     -даних, що мiстяться в усiх наданих документах;

     - типу зовнiшньоекономiчної операцiї;

     - митного режиму;

     - правильностi визначення декларантом найменувань та кодiв задекларованих предметiв згiдно ТН ЗЕД;

     "Примiтка"

     У випадку виникнення питання щодо правильностi класифiкацiї товарiв за ТН ЗЕД та питань невiдповiдностi кодiв, зазначених у ВМД кодам, заявленим у попереднiх митних режимах та в листах-узгодженнях, посадова особа митницi направляє у встановленому порядку запит до вiддiлу тарифiв та митної вартостi.

     - вiдомостей, що заявленi у ВМД та наданих документах, для визначення країни походження товару та пiльг згiдно чинного законодавства;

     - виконання та дотримання обсягiв поставок, передбачених контрактом (угодою) або iншими документами (лiцензiєю МЗЕЗ i Т, дозволом УКЕК, замовленням - нарядом i т.п.).

     Здiйснення перевiрки нетарифних заходiв регулювання:

     - лiцензiй МЗЕЗ i Т (Мiнекономiки);

     - карток реєстрацiї контрактiв суб'єкта в МЗЕЗ i Т (Мiнекономiки);

     - сертифiкатiв;

     - дозволiв iнших державних органiв, якi необхiднi для проведення митного оформлення.

     3.4. На момент подання митницi ВМД вантаж повинен знаходитися у визначенiй митницею зонi митного контролю, або на територiї пiдприємств з урахуванням вимог Митного кодексу України та нормативних документiв з цих питань, про що свiдчить штамп ПМК на товаросупроводжувальних документах.

     3.5. ВМД та iншi супровiднi документи приймаються до митного оформлення. При вiдсутностi зауважень, ВМД реєструється з проставленням на нiй поточного реєстрацiйного номера та внесенням його в окремий журнал встановленого зразку. На опис документiв проставляється номер, вiдповiдний номеру ВМД.

     Пiсля заповнення журналу облiку ВМД спiвробiтник сектору митного оформлення здiйснює перевiрку наявностi задекларованого товару в реєстрi товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, який ведеться Держмитслужбою.

     Посадовi особи Чорноморської регiональної митницi, якi здiйснюють контроль за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, повiдомляють пiд пiдпис начальникам вантажних пiдроздiлiв (старших секторiв) ЧРМ про назви й коди за УКТ ЗЕД товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi та внесенi до реєстру, який ведеться Держмитслужбою.

     Спiвробiтник сектору митного оформлення у разi збiгу назви та коду за УКТ ЗЕД заявленого товару з даними, внесеними до реєстру, який ведеться Держмитслужбою, того ж дня наявними засобами зв'язку направляє повiдомлення за пiдписом начальника, заступника начальника митного поста або старшого сектору митного оформлення особi регiональної митницi, яка здiйснює контроль за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, про заявлений товар (назву товару, код за УКТ ЗЕД, назву та реквiзити вiдправника, одержувача й перевiзника, країну вiдправлення або призначення тощо).

     Посадова особа Чорноморської регiональної митницi, яка здiйснює контроль за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, на пiдставi iнформацiї, наданої вантажним пiдроздiлом, i даних про цей товар, внесених до програмно-iнформацiйного комплексу "Реєстрацiя та перемiщення через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi" Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби, приймає рiшення щодо можливостi здiйснення митного оформлення або потреби здiйснення огляду товару з виїздом на мiсце оформлення. Про прийняте рiшення ця посадова особа наявними засобами зв'язку повiдомляє керiвництво митного поста.

     У разi прийняття посадовою особою ЧРМ, яка здiйснює контроль за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, рiшення про можливiсть здiйснення митного оформлення спiвробiтником сектора митного оформлення ВМД передається на наступний етап митного оформлення.

     У разi прийняття цiєю посадовою особою рiшення про потребу здiйснення огляду товару з виїздом на мiсце оформлення вона здiйснює виїзд на мiсце оформлення та визначає наявнiсть пiдстав для зупинення митного оформлення товару. У разi вiдповiдностi заявленого товару даним про цей товар, внесеним до програмно-iнформацiйного комплексу "Реєстрацiя та перемiщення через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi" Єдиної автоматизованої iнформацiйної системи Держмитслужби, посадова особа ЧРМ, яка здiйснює контроль за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi, робить запис на зворотi 1-го примiрника ВМД: "Товар вiдповiдає даним про нього, внесеним до реєстру Держмитслужби України".

     За наявностi достатнiх пiдстав вважати, що перемiщення товару, що мiстить об'єкт iнтелектуальної власностi, здiйснюється з порушенням прав iнтелектуальної власностi, ця посадова особа ЧРМ протягом однiєї доби готує та надсилає повiдомлення (листом, факсом або засобами електронного зв'язку) правовласнику або його представнику, декларанту та до Держмитслужби про зупинення митного оформлення на 15 календарних днiв. Повiдомлення пiдписується начальником митницi або його заступником, до функцiональних обов'язкiв якого входить здiйснення контролю за перемiщенням через митний кордон товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi. Вiдповiдний запис робиться в графi "Примiтки" журналу облiку ВМД.

     Товари, митне оформлення яких зупинено митними органами з метою встановлення, чи дотримано права iнтелектуальної власностi, пiдлягають обов'язковому переданню митницi для зберiгання.

     3.6. Всi необхiднi документи надаються в оригiналi та необхiднiй для здiйснення митного оформлення кiлькостi копiй (при необхiдностi надається завiрений переклад). Копiї документiв засвiдчуються написом "Копiя вiрна згiдно оригiналу" та пiдписуються керiвником пiдприємства - суб'єкта ЗЕД, або уповноваженою особою, з обов'язковим зазначенням посади, прiзвища та дати завiрення копiї. Пiдпис засвiдчується печаткою пiдприємства, зразок якої наведено в облiковiй картцi пiдприємства, або печаткою митного брокера.

     3.7. У ВМД проставляється штамп "Пiд митним контролем", який засвiдчує прийняття партiї вантажу та супровiдних документiв до неї до митного оформлення (в т.ч. фiксацiя курсу нацiональної валюти на дату подання документiв для нарахування митних зборiв та платежiв). ВМД вважається прийнятою до оформлення. З цього моменту декларант несе юридичну вiдповiдальнiсть за вiдомостi, зазначенi у ВМД. Дана декларацiя не може бути вiдкликана декларантом.

     У разi декларування вантажiв якi надходять у тарi (упаковцi) i заявленi митному органу для оформлення в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України та попадають пiд дiю Наказу ДМСУ та Мiнiстерства економiки N 227/409 вiд 30.07.2002р здiйснюється в порядку, установленому чинним митним законодавством та цiм Наказом. Пiдставою для митного оформлення товарiв є аркуш для пакування. Аркуш про пакування у трьох примiрниках надається у сектор митного оформлення разом з ВМД одержувачем товару або особою, що здiйснює декларування товару. Кiлькiсть примiрникiв Аркушiв повинна вiдповiдати кiлькостi товарiв, заявленої по одної ВМД, стосовно Гр. 32 ВМД, якi попадають пiд дiю Наказу. Iнспектор сектору митного оформлення приймає ВМД до митного оформлення, якщо вiдомостi про товар (реквiзити одержувача, назва та вага товару), наведенi в аркушi про пакування, вiдповiдають даним товаросупровiдних документiв. Пiсля звiрки даних, iнспектор сектору здiйснює реєстрацiю Аркуша (Аркушiв) в "Журналi облiку аркушiв про пакування" . Номер аркуша формується за схемою:

    порядковий номер товару / номер ВМД
(графа32 ВМД) (графа 7 ВМД)

     Цiй номер засвiдчується вiдбитком ОНП iнспектора, якiй здiйснював реєстрацiю Аркуша, пiсля чого Аркуш (Аркушi) разом з ВМД та комплектом документiв передаються до слiдую чого етапу митного оформлення.

     3.8. Перевiрка наявностi ознак порушень митних правил, орiєнтировок щодо суб'єкта ЗЕД, документи якого надаються до оформлення, а також наявностi заборгованостi щодо термiну ввезення/вивезення майна, ввезення/вивезення готової продукцiї виготовленої з давальницької сировини. Проводиться працiвником сектору митного оформлення, який приймає до оформлення ВМД.

     3.9. Перевiрка iнспектором вiддiлу контролю за доставкою вантажiв наявностi заборгованостi щодо доставки вантажiв до митниць призначення. Крiм того, в залежностi вiд митного режиму працiвником даного вiддiлу перевiряються на вiдповiднiсть документи перевiзника вантажу, а саме:

     - свiдоцтво на право здiйснення перевезень вантажiв пiд митними печатками та пломбами (за необхiднiстю);

     - технiчний паспорт на транспортний засiб;

     - доручення на транспортний засiб (за необхiднiстю);

     - угода на здiйснення перевезення вантажу;

     - доручення на право отримання вантажу та його перевезення (за необхiднiстю);

     - втраченої чи викраденої книжки МДП.

     За результатами перевiрки на зворотному боцi першого екземпляру ВМД проставляється штамп "Перевiрено". На зворотному боцi опису зазначається час закiнчення перевiрки та завiряється пiдписом.

     3.10. У всiх випадках вiдмови у прийняття ВМД до оформлення обов'язково заповнюється картка вiдмови у митному оформленнi згiдно з порядком, встановленим Держмитслужбою. Картка надається на пiдпис керiвнику пiдроздiлу, в яком вiдмовлено у митному оформленнi. На зворотному боцi ВМД посадовою особою митницi здiйснюється запис "Оформленню не пiдлягає", зазначається посада та прiзвище iнспектора, який прийняв рiшення про неможливiсть подальшого оформлення ВМД. Запис засвiдчується особистим пiдписом iнспектора. Облiк ВМД, по якiй вiдмовлено в митному оформленнi, здiйснюється в окремiй графi Журналу облiку ВМД.

     3.11. За умови отримання позитивних результатiв за вищезазначеними операцiями всi документи, наданi згiдно опису для митного оформлення передаються на 2-ий етап митного оформлення.

4. Завдання, що вирiшуються на етапi перевiрки ВМД пiдроздiлом митної статистики та введення електронної копiї ВМД в електронну базу даних (2-ий етап)

     4.1. Контроль проходження 1-го етапу митного оформлення

     4.2. Перевiрка спiвробiтником вiддiлу iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики граф ВМД на предмет їх вiдповiдностi електроннiй копiї, перевiрка недiючого митного забезпечення, наявнiсть суб'єкта ЗЕД у ЦБД "Учасники ЗЕД", та введення електронної копiї ВМД в оперативну електронну базу даних згiдно iз заявленим режимом. Пiсля чого на зворотному боцi першого екземпляру ВМД проставляється штамп спiвробiтником вiддiлу IАР та МС "Перевiрено", час закiнчення перевiрки та завiряється особистим розписом.

5. Завдання, що вирiшуються на етапi контролю визначення митної вартостi та нарахування митних платежiв (3-ий етап)

     5.1. Контроль проходження попереднiх етапiв митного оформлення.

     5.2. Перевiрка реквiзитiв платiжних документiв, по яких проводилось перерахування митних платежiв та зборiв, а саме: перевiрка вiддiлом митних платежiв фактичного надходження коштiв на депозитнi рахунки митницi.

     5.3. У випадку не надходження коштiв митне оформлення за даною ВМД призупиняється, про що робиться вiдповiдний запис на зворотному листi ВМД спiвробiтником вiддiлу платежiв.

     5.4. Перевiрка дотримання митним брокером (декларантом) встановлених строкiв подання ВМД та нарахування митних платежiв вiдповiдно до дiючого законодавства.

     5.5. Перевiрка заборгованостi суб'єкта ЗЕД (митного брокера) по сплатi митних платежiв та податкiв. Застосування до порушникiв санкцiй передбачених законодавством.

     5.6. Перевiрка правильностi визначення митної вартостi в залежностi вiд умов поставки згiдно INCOTERMS-90, вказаних у контрактi (рахунку-фактурi). Застосовується курс, зафiксований на момент (дату) проставлення штампу "Пiд митним контролем", при виконаннi дiї на першому етапi митного оформлення. Перевiрка правильностi визначення митної вартостi предметiв, перелiк яких встановлений Держмитслужбою або наказами регiональної митницi, здiйснюється у вiддiлi тарифiв та митної вартостi. У разi виникнення обґрунтованих сумнiвiв щодо правильностi визначення митної вартостi або коду товару, вiддiл митних доходiв та платежiв направляє запит до вiддiлу тарифiв та митної вартостi у порядку, визначеному наказом Держмитслужби вiд 02.12.99 N 782. В iнших випадках перевiрка правильностi визначення митної вартостi здiйснюється вiддiлом митних доходiв та платежiв.

     5.7. При вiдсутностi зауважень стосовно заявленої митної вартостi iмпортованих товарiв, посадова особа вiддiлу тарифiв та вартостi проставляє на зворотному боцi ВМД штамп "Митна вартiсть вiдповiдає заявленiй", час закiнчення перевiрки та завiряє вказане особистим розписом. При явнiй невiдповiдностi заявленої митної вартостi вiддiл тарифiв та митної вартостi готує довiдку про визначення митної вартостi.

     5.8. У випадках виникнення сумнiвiв щодо правильностi декларування коду того чи iншого товарiв, посадова особа вiддiлу тарифiв та вартостi робить вiдмiтку на опису про залучення представника вiддiлу тарифiв та вартостi на митний огляд товару.

     5.9. Перевiрка правильностi нарахування митних зборiв, мита та податкiв у вiдповiдностi до дiючого законодавства.

     5.10. Перевiрка пiдстав для надання преференцiй, пiльг (сертифiкати походження товару та iншi документи) i правильностi їх застосування. Пiдставою для надання преференцiй та пiльг по сплатi митних платежiв з застосуванням сертифiкатiв походження товарiв форм СТ-1 та EUR-1, 2 передбачених угодами про вiльну торгiвлю за участю України, є завiренi у встановленому порядку оригiнали сертифiкатiв походження. Вiдмiтка про проведення вiдповiдної перевiрки сертифiкату проставляється на зворотному боцi оригiналу сертифiкату. Якщо вiддiл митних доходiв та платежiв має сумнiви щодо достовiрностi преференцiйного сертифiкату, то ним подається запит до вiддiлу тарифiв та митної вартостi про перевiрку такого сертифiкату в порядку, визначеному наказом Держмитслужби вiд 02.12.99 N 782.

     5.11. Перевiрка банкiвських реквiзитiв учасника ЗЕД, митного брокера (декларанта) у всiх наданих документах та ВМД.

     5.12. Перевiряються пiдстави для надання вiдстрочення платежiв.

     5.13. Перевiрка на наявнiсть ознак ПМП або КБ. При вiдсутностi ознак ПМП та КБ на зворотному боцi першого екземпляру ВМД робиться штамп "Перевiрено", час закiнчення перевiрки та особистий пiдпис iнспектора, проставляється штамп "Сплачено".

     5.14. За умови отримання позитивних результатiв за вищезазначеними операцiями всi документи, наданi згiдно опису для митного оформлення передаються на 4-ий етап митного оформлення.

6. Завдання, що вирiшуються на етапi огляду вантажу та транспортних засобiв, остаточного оформлення вантажу i необхiдних документiв у митному вiдношеннi (4-ий етап)

     6.1. На даному етапi пiдроздiлами м/п Iллiчiвськ контролюється проходження попереднiх етапiв митного оформлення i приймається рiшення про потребу проведення митного огляду вантажу з метою iдентифiкацiї товару заявленiй кiлькостi та коду та в необхiдних випадках, за рiшенням начальнику вiддiлу - перевiрка вiдомостей, заявлених в ВМД.

     6.2. Потреба митного огляду вантажу визначається начальником пiдроздiлу (заступником або уповноваженою особою), який проставляє на зворотному боцi першого екземпляру ВМД вiдмiтки: "З оглядом/Без огляду", прiзвище iнспектора, який буде проводити митний огляд вантажу i прiзвище iнспектора, який буде здiйснювати повне митне оформлення, та завiряє зазначене особистим пiдписом з проставленням дати i часу вчинення запису.

     6.3. При наявностi записiв щодо участi в митному оглядi працiвникiв вiддiлу тарифiв та вартостi, вiддiлу митних доходiв та платежiв, представникiв ВБК та ПМП, проведення такого огляду є обов'язковим.

     6.4. Проведення митного огляду вантажу службовою особою митницi здiйснюється за схемою:

     - по мiсцезнаходженню вантажу i транспортного засобу встановлюється тимчасова зона митного контролю;

     - перевiрка на придатнiсть транспортного засобу до мiжнародних перевезень;

     - перевiрка реєстрацiйних номерних знакiв транспортного засобу, контейнеру;

     зовнiшнiй огляд транспортного засобу, перевiрка цiлiсностi вантажного вiдсiку та пломбованих пристроїв, виявлення слiдiв пошкодження митних забезпечень;

     - зняття митних забезпечень (при iмпортi);

     - огляд вантажу та перевiрка даних, заявлених у ВМД та супровiдних документах.

     6.5. За результатами складається Акт про проведення митного огляду, за формою, встановленою наказом Держмитслужби вiд 14.11.01. N 725, який засвiдчується штампом ПМК та пiдписом iнспектора вантажного пiдроздiлу, призначеним на проведення митного огляду. В разi присутностi на митному оглядi спiвробiтникiв iнших пiдроздiлiв митницi, Акт завiряється пiдписами всiма учасниками огляду. У разi виникнення обґрунтованих сумнiвiв щодо правильностi заявленої митної вартостi, коду товару або країни походження, вантажним вiддiлом направляється запит до вiддiлу тарифiв та митної вартостi у порядку, визначеному наказом Держмитслужби вiд 02.12.99 N 782.

     6.6. Кiлькiсть примiрникiв Акту про митний огляд залежить вiд виду транспорту, яким перемiщується товари та предмети, зазначенi у ВМД. При цьому їх кiлькiсть не повинна бути менш 3-х (1-ий зберiгається разом з комплектом документiв та першим основним аркушем ВМД, 2-ий передається декларанту, 3-ий - перевiзнику).

     6.7. Акт про митний огляд реєструється в журналi облiку актiв про митний огляд, який мiстить:

     - Реєстрацiйний номер Акта про митний огляд;

     - Дату складання Акта про митний огляд;

     - Реєстрацiйний номер ВМД;

     - Найменування вантажу;

     - Прiзвище iнспектора, що здiйснив митний огляд;

     - Особистий пiдпис iнспектора, що здiйснив митний огляд;

     - Примiтки.

     До графи "Примiтки" журналу облiку вносяться вiдомостi про результати митного огляду та виявленi порушення.

     6.8. Пiсля проведення митного огляду та внесення вiдповiдних вiдомостей до журналу облiку Актiв про митний огляд, iнспектором пiдроздiлу, який проводив митний огляд передається пакет документiв iнспектору пiдроздiлу, який буде здiйснювати повне оформлення ВМД. В даному випадку пiдставою для завершення митного оформлення є Акт про митний огляд, наявний в пакетi документiв. При митному оформленнi ВМД за податковим векселем , дата та ОНП iнспектора повинна спiвпадати з датою штампу вiддiлу митних доходiв та платежiв "Сплачено".

     6.9. На документах контролю доставляння вантажу у митницю призначення обов'язково вказуються вiдомостi про накладенi митнi забезпечення та їх кiлькiсть. В товаросупроводжувальних документах поряд iз штампом "Пiд митним контролем" вказується номер ВМД.

     6.10. ВМД вважається повнiстю оформленою за наявностi на всiх її аркушах особистої номерної печатки iнспектора митницi, що здiйснив повне оформлення товарiв та предметiв.

     6.11. У разi оформлення вантажiв якi надходять у тарi (упаковцi) i заявленi митному органу для оформлення в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України та попадають пiд дiю Наказу ДМСУ та Мiнiстерства економiки N 304/793 вiд 10.12.2001р здiйснюється в порядку, установленому чинним митним законодавством та цiм Наказом. Пiдставою для митного оформлення товарiв є аркуш для пакування, якiй зареєстрован у секторi митного оформлення та засвiдчень вiдбитком штампу "Пiд митним контролем" iнспектору сектору митного оформлення. Аркуш про пакування у трьох примiрниках надається у разом з ВМД одержувачем товару або особою, що здiйснює декларування товару. Кiлькiсть примiрникiв Аркушiв повинна вiдповiдати кiлькостi товарiв, заявленої по одної ВМД, стосовно Гр. 32 ВМД, якi попадають пiд дiю Наказу. Iнспектор, якiй здiйснює оформлення товару пiсля оформлення ВМД, якщо вiдомостi про товар (реквiзити одержувача, назва та вага товару), наведенi в аркушi про пакування, вiдповiдають даним товаросупровiдних документiв, засвiдчує усi аркушi про пакування вiдбитком особистої номерної печатки у лiвому верхньому куту Аркуша. Пiсля оформлення аркуша про пакування другiй екземпляр його передається одержувачу товару.

     6.12. В разi неможливостi здiйснення остаточного митного оформлення:

     - посадовою особою, що прийняла таке рiшення оформлюється Картка вiдмови у митному оформленнi з вiдривним талоном, який передається декларанту (митному брокеру) або оформлюється протокол про порушення митних правил.

     - на ВМД та товаротранспортних документах робиться запис "Оформленню не пiдлягає". В правому верхньому кутi транспортного документа проставляється номер ВМД. Запис у ВМД "Оформленню не пiдлягає" завiряється пiдписом iнспектора, який вiдмовив в митному оформленнi. Така ВМД передається у встановленому порядку до сектору митного оформлення (за виключенням екземпляру ВМД, який повертається декларанту). Електронна копiя ВМД анулюється.

7. Операцiї, що здiйснюються пiсля завершення митного оформлення товару

     7.1. Залежно вiд митного режиму iнспектором пiдроздiлу, який здiйснив повне митне оформлення товару, забезпечується:

     - перевiрка комплектностi документiв, якi були необхiднi для митного оформлення, їх кiлькостi, наявностi необхiдних вiдмiток на митних та супровiдних документах;

     - списання необхiдних квот на документах (iндивiдуальна лiцензiя Мiн. економiки, картка реєстрацiї контракту, сертифiкат вiдповiдностi та iн.), один iз оригiналiв або оригiнал яких залишається у декларанта. Всi вiдмiтки завiряються пiдписом та особистою номерною печаткою iнспектора, який проводив митне оформлення на 4-му етапi. У ВМД, товаросупроводжувальних та iнших документах проставляються вiдтиски особистої номерної печатки у залежностi вiд режиму оформлення;

     - вилучення з оформленого пакету документiв тих, що залишаються в справах митницi та видачi решти документiв пiд розписку митному брокеру (декларанту) з вiдмiткою в описi;

     - передача 2-го екземпляру ВМД до вiддiлу IАР та МС, яким перевiряється вiдповiднiсть даних, що мiстяться у ВМД з даними на електроннiй копiї, вводяться данi про особистi митнi забезпечення iнспектора, який завершив митне оформлення вантажу, а також, у випадку вiдсутностi, номери платiжних доручень, транспортних засобiв та товаросупроводжувальних документiв. Вказана передача фiксується записом iнспектора в опису документiв.

     -пiдготовка, у разi необхiдностi, повiдомлення у митницю, яка надала лист-узгодження на оформлення у Чорноморської регiональної митницi.

     7.2. Повна електронна копiя ВМД передається вiддiлом IАР та МС у постiйну базу даних Держмитслужби.

     7.3. Пiсля завершення митного оформлення вантажу комплект документiв разом з першим екземпляром ВМД та першим примирником Аркуша про пакування (у разi його використання) повертається iнспектором, який завершив митне оформлення, на перший етап митного оформлення до сектору митного оформлення вiдповiдальнiй особi (призначається керiвником пiдроздiлу) пiд особистий розпис згiдно реєстру.

     Окремим реєстром до сектору митного оформлення передаються декларацiї, оформленi вiдповiдно до застосування режиму тимчасовий ввiз/ вивiз, на давальницьку сировину i готову продукцiю, виготовлену з давальницької сировини.

     Окремим реєстром передаються до сектору митного оформлення третiй примирник Аркуша про пакування.

     7.4. Iнспектор сектору митного оформлення здiйснює:

     - списання ВМД в журналi реєстрацiї з вiдмiткою о ОНП та фамiлiєю iнспектора, якiй здiйснював митне оформлення;

     - списання квот у лiцензiях, листах-узгодженнях, картках реєстрацiї контрактiв та у iнших документах по яким здiйснюється кiлькiсний та вартiсний контроль;

     - архiвацiю ВМД, згiдно номенклатури справ сектору митного оформлення;

     - пiдготовку для вiдправки з супроводжувальним листом до регiонального вiддiлення компанiї "Укрекокомресурси" третього примирника Аркуша про пакування з внесенням вiдповiдних вiдмiток у Журнал облiку аркушiв про пакування (графа 7).

     7.5. Оформленi митницею аркушi ВМД розподiляються у такому порядку:

     - перший основний аркуш ("примiрник для митницi") зберiгається разом з комплектом документiв, на пiдставi яких здiйснювалося митне оформлення, в секторi митного оформлення протягом 12 календарних мiсяцiв, пiсля чого передається на зберiгання до архiву митницi;

     - другий основний аркуш ("примiрник для статистики") використовується у вiддiлi IАР та МС регiональної митницi;

     - третiй основний аркуш ("примiрник для митницi") використовується у вiддiлi митних доходiв та платежiв регiональної митницi;

     - четвертий основний аркуш ("примiрник для митницi") використовується залежно вiд виду зовнiшньоекономiчної операцiї:

     а) пiд час оформлення товару, що вивозиться за межi митної територiї України, аркуш передається декларанту для доставки разом з товаром у пункт пропуску на державному кордонi України. Пiсля проведення процедури пропуску передається до архiву митницi, що здiйснила пропуск товару через державний кордон;

     б) пiд час оформлення товару, що ввозиться на митну територiю України, передається декларанту;

     - п'ятий основний аркуш ("примiрник для декларанта") передається декларанту.

     Якщо декларування товару проводиться особою, уповноваженою на декларування, то:

     - пiд час митного оформлення товару, що ввозиться на митну територiю України, четвертий аркуш ВМД передається власниковi товару, а п'ятий аркуш - особi, уповноваженiй на декларування;

     - пiд час митного оформлення експорту товару на прохання декларанта передбачається оформлення шостого аркуша ВМД, при цьому вiн повинен бути копiєю п'ятого аркуша. При використаннi шостого аркуша ВМД на зворотному боцi першого i п'ятого аркушiв декларантом робиться запис "Оформлено шостий аркуш ВМД", який засвiдчується печаткою декларанта. При цьому п'ятий аркуш ВМД передається власниковi товару.

     Додатковi аркушi ВМД (форми МД-3) розподiляються в аналогiчному порядку.

     У разi потреби за письмовою вказiвкою начальника пiдроздiлу iнспектор має право видавати (завiряти) заявникам (особам, зазначеним у ВМД) засвiдченi особистою номерною печаткою iнспектора митницi ксерокопiї оформленої ВМД. Для облiку виданих копiй ВМД ведеться окремий журнал реєстрацiї виданих копiй, куди заносяться основнi вiдомостi (N декларацiї, кому видається копiя декларацiї, причина, з якої необхiдна копiя декларацiї, кiлькiсть примiрникiв).

     Державною митною службою може бути встановлений iнший порядок розподiлу аркушiв ВМД.

     7.6. Реєстрацiйний номер ВМД, за якою було вiдмовлено у митному оформленнi товарiв, не може бути присвоєний iншiй декларацiї.

     7.7. Передача документiв здiйснюється за реєстрами. Пiсля повного завершення митного оформлення кожної партiї вантажу в Описi робиться вiдмiтка про мiсцезнаходження кожного документа з поставленням номеру реєстру, по якому документ передано в iнший пiдроздiл.

     7.8. Оформлена ВМД свiдчить про надання суб'єкту зовнiшньоекономiчної дiяльностi права на розмiщення товарiв у визначеному митному режимi i пiдтверджує права та обов'язки зазначених у ВМД осiб щодо здiйснення ними вiдповiдних правових, фiнансових, господарських та iнших дiй.

Т.в.о. начальника м/п "Iллiчiвськ" ЧРМ Назарко О.М.
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.