ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

31.08.09 N 11/3-10.15/8317-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць
Начальникам митниць


Про внесення змiн та доповнень до листа Держмитслужби вiд 06.01.04 N 11/5-15-4-ЕП

     У зв'язку зi змiнами в законодавствi лист Державної митної служби України вiд 06.01.04 N 11/5-15-4-ЕП викласти в наступнiй редакцiї:

     "Згiдно зi статтями 185 та 186 Митного кодексу України вiд 11.07.02 N 92-IV (далi - Кодекс) вiдповiдно до мети перемiщення товарiв через митний кордон України та на пiдставi документiв, що подаються митному органу для здiйснення митного контролю та митного оформлення, декларантом можуть бути визначенi такi види митного режиму:

     1) iмпорт;

     2) реiмпорт;

     3) експорт;

     4) реекспорт;

     5) транзит;

     6) тимчасове ввезення (вивезення);

     7) митний склад;

     8) спецiальна митна зона;

     9) магазин безмитної торгiвлi;

     10) переробка на митнiй територiї України;

     11) переробка за межами митної територiї України;

     12) знищення або руйнування;

     13) вiдмова на користь держави.

     У вiдповiдностi до частини третьої статтi 1 Закону України "Про систему оподаткування" вiд 25.06.91 N 1251-XII ставки, механiзм справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), i пiльги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змiнюватися iншими законами України, крiм законiв про оподаткування.

     У вiдповiдностi до статтi 19 цього ж Закону якщо мiжнародним договором України, ратифiкованим Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що їх мiстять закони України про оподаткування, то застосовуються правила мiжнародного договору.

     Крiм того, частиною першою статтi 15 та частиною другою статтi 19 Закону України "Про мiжнароднi договори України" вiд 29.06.04 N 1906-IV передбачено, що чиннi мiжнароднi договори України пiдлягають сумлiнному дотриманню Україною вiдповiдно до норм мiжнародного права, а якщо мiжнародним договором України, який набрав чинностi в установленому порядку, встановлено iншi правила, нiж тi, що передбаченi у вiдповiдному актi законодавства України, то застосовуються правила мiжнародного договору.

     Таким чином, керуючись положеннями актiв законодавства з питань оподаткування, мiжнародних договорiв України та Кодексу при обраннi суб'єктом зовнiшньоекономiчної дiяльностi вiдповiдного митного режиму митне оформлення товарiв, що перемiщуються ним через митний кордон України, здiйснюється з оподаткуванням наступним чином.

1. Iмпорт

     Вiдповiдно до статтi 188 Кодексу iмпорт - це митний режим, вiдповiдно до якого товари ввозяться на митну територiю України для вiльного обiгу без обмеження строку їх перебування на цiй територiї та можуть використовуватися без будь-яких митних обмежень.

     У вiдповiдностi до пункту 2 статтi 189 Кодексу ввезення товарiв на митну територiю України в режимi iмпорту передбачає сплату податкiв i зборiв, якими обкладаються товари пiд час ввезення на митну територiю України вiдповiдно до законiв України.

     1.1. Ввiзне (iмпортне) мито сплачується вiдповiдно до Закону України "Про Єдиний митний тариф" вiд 05.02.92 N 2097-XII за ставками Митного тарифу України, затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" вiд 05.04.01 N 2371-III, чинними на день подання вантажної митної декларацiї (далi - ВМД), з урахуванням розкладу трансформацiї ставок ввiзного мита, визначених у додатку I Протоколу про вступ України до СОТ.

     1.2. Акцизний збiр сплачується вiдповiдно до Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр" за ставками, встановленими вiдповiдними законами для пiдакцизних товарiв, що iмпортуються в Україну, та чинними на день подання ВМД.

     Акцизний збiр з iмпортованих алкогольних напоїв та тютюнових виробiв, якi пiдлягають маркуванню марками акцизного збору, вiдповiдно до статтi 7 Закону України "Про акцизний збiр на алкогольнi напої та тютюновi вироби" вiд 15.09.95 N 329/95-ВР сплачується iмпортером до Державного бюджету України при придбаннi марок у продавця таких марок.

     1.3. Податок на додану вартiсть (далi - ПДВ) сплачується вiдповiдно до пiдпункту 3.1.2 пункту 3.1 статтi 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" вiд 03.04.97 N 168/97-ВР за ставкою, чинною на день подання ВМД.

     При застосуваннi тимчасової чи неповної декларацiй вiдповiдно до статтi 82 Митного кодексу України податки i збори (обов'язковi платежi) сплачуються в повному обсязi на момент оформлення цих декларацiй. При оформленнi ВМД застосовуються умови сплати податкiв та зборiв (розмiри ставок обов'язкових платежiв, курсу валюти, встановленого Нацiональним банком України) та нормативно-правовi акти, чиннi на день прийняття митним органом тимчасової чи неповної декларацiї, за якою товари були випущенi у вiльний обiг.

2. Реiмпорт

     Вiдповiдно до статтi 190 Кодексу реiмпорт - це митний режим, вiдповiдно до якого товари, що походять з України та вивезенi за межi митної територiї України згiдно з митним режимом експорту, не пiзнiше нiж у встановлений законодавством строк ввозяться на митну територiю України для вiльного обiгу на цiй територiї.

     У вiдповiдностi до статтi 191 Кодексу товари можуть перемiщуватися через митний кордон України у митному режимi реiмпорту, якщо вони:

     1) походять з митної територiї України;

     2) ввозяться на митну територiю України не пiзнiше нiж через один рiк пiсля їх вивезення (експорту) за межi митної територiї України;

     3) не використовувалися за межами України з метою одержання прибутку;

     4) ввозяться у тому ж станi, в якому вони перебували на момент вивезення (експорту), крiм змiн внаслiдок природного зношення або втрат за нормальних умов транспортування та зберiгання, а також iнших випадкiв, що визначаються Кабiнетом Мiнiстрiв України.

     2.1. Ввiзне (iмпортне) мито не сплачується вiдповiдно до пункту "є" статтi 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф" за умови документального пiдтвердження українського походження товару. Звiльнення не поширюється на товари за кодами згiдно з УКТ ЗЕД 1701, 1702, 1703, 1704, 1806, 2106 90 20 00, 2106 90 30 00, 2106 90 51 00, 2106 90 55 00, 2106 90 59 00, 2106 90 98 90; товари, що виробленi на територiях, де запроваджено митний режим спецiальної митної зони; товарiв, вироблених в митному режимi переробки на митнiй територiї України з давальницької сировини iноземного замовника.

     2.2. Акцизний збiр сплачується за ставками, встановленими вiдповiдними законами України як для пiдакцизних товарiв, вироблених в Українi, та чинними на день подання ВМД.

     2.3. ПДВ сплачується вiдповiдно до пiдпункту 3.1.2 пункту 3.1 статтi 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" за ставкою, чинною на день подання ВМД.

3. Експорт

     Вiдповiдно до статтi 194 Кодексу експорт - це митний режим, вiдповiдно до якого товари вивозяться за межi митної територiї України для вiльного обiгу без зобов'язання про їх повернення на цю територiю та без встановлення умов їх використання за межами митної територiї України.

     У вiдповiдностi до пункту 2 статтi 195 Кодексу вивезення товарiв за межi митної територiї України в режимi експорту передбачає сплату податкiв i зборiв, встановлених на експорт товарiв.

     3.1. Вивiзне (експортне) мито сплачується за ставками, встановленими вiдповiдними законами України про оподаткування на окремi товари, що експортуються, та чинними на день подання ВМД.

     3.2. Акцизний збiр не сплачується вiдповiдно до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр".

     3.3. ПДВ не сплачується вiдповiдно до пункту 6.2 статтi 6 Закону України "Про податок на додану вартiсть".

4. Реекспорт

     Вiдповiдно до статтi 196 Кодексу реекспорт - це митний режим, вiдповiдно до якого товари, що походять з iнших країн, не пiзнiше нiж у встановлений законодавством строк з моменту їх ввезення на митну територiю України вивозяться з цiєї територiї в режимi експорту.

     У вiдповiдностi до статтi 198 Кодексу звiльнення вiд оподаткування товарiв, що реекспортуються, регулюється виключно податковими законами України.

     4.1. Вивiзне (експортне) мито сплачується за ставками, встановленими вiдповiдними законами України про оподаткування на окремi товари, що експортуються, та чинними на день подання ВМД.

     4.2. Акцизний збiр не сплачується вiдповiдно до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр" як при експортi товарiв.

     4.3. ПДВ не сплачується вiдповiдно до пункту 6.2 статтi 6 Закону України "Про податок на додану вартiсть".

5. Транзит

     Вiдповiдно до статтi 200 Кодексу транзит - це митний режим, вiдповiдно до якого товари i транспортнi засоби перемiщуються пiд митним контролем мiж двома митними органами або в межах зони дiяльностi одного митного органу без будь-якого використання таких товарiв i транспортних засобiв на митнiй територiї України.

     У вiдповiдностi до статтi 3 Закону України "Про транзит вантажiв" вiд 20.10.99 N 1172-XIV свобода транзиту вантажiв забезпечується шляхом звiльнення вiд сплати будь-яких iнших платежiв, крiм єдиного збору, що справляється у пунктах пропуску через державний кордон України.

     Товари, що перемiщуються транзитом, при дотриманнi умов, передбачених статтею 201 Кодексу, у вiдповiдностi до положень законiв України "Про Єдиний митний тариф", "Про податок на додану вартiсть" i Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр" не пiдлягають оподаткуванню митом, акцизним збором та ПДВ.

6. Тимчасове ввезення (вивезення)

     Вiдповiдно до статтi 204 Кодексу тимчасове ввезення (вивезення) - це митний режим, вiдповiдно до якого товари можуть ввозитися на митну територiю України чи вивозитися за межi митної територiї України з обов'язковим наступним поверненням цих товарiв без будь-яких змiн, крiм природного зношення чи втрат за нормальних умов транспортування.

     У вiдповiдностi до статтi 209 Кодексу звiльнення вiд сплати податкiв пiд час перемiщення товарiв у режимi тимчасового ввезення (вивезення) регулюється виключно податковими законами України.

     З приєднанням України до Конвенцiї про тимчасове ввезення (Стамбул, 1990) оподаткування товарiв, що тимчасово ввозяться на митну територiю України, регулюється також i на засадах, визначених цiєю Конвенцiю.

     6.1. Тимчасове ввезення

     6.1.1. При тимчасовому ввезеннi товарiв, зазначених у статтях 117 i 206 Кодексу, в Додатках В.1 - В.9, С i D до Конвенцiї про тимчасове ввезення та за умови виконання вимог цих актiв, ввiзне (iмпортне) мито не сплачується вiдповiдно до статтi 23 Закону України "Про Єдиний митний тариф" та статтi 2 цiєї Конвенцiї.

     6.1.2. При тимчасовому ввезеннi товарiв, зазначених у статтях 117 i 206 Кодексу, в Додатках В.1 - В.9, С i D до Конвенцiї про тимчасове ввезення та за умови виконання вимог цих актiв, акцизний збiр не сплачується вiдповiдно до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр" та статтi 2 цiєї Конвенцiї.

     6.1.3. При тимчасовому ввезеннi товарiв, зазначених у статтях 117 i 206 Кодексу, в Додатках В.1 - В.9, С i D до Конвенцiї про тимчасове ввезення та за умови виконання вимог цих актiв, а також повiтряних суден, якi ввозяться на митну територiю України за договорами оперативного лiзингу, ПДВ не сплачується вiдповiдно до пункту 5.17 статтi 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" та статтi 2 цiєї Конвенцiї.

     Тимчасове ввезення на митну територiю України товарiв, не зазначених у статтях 117 i 206 Кодексу, в Додатках В.1 - В.9, С i D до Конвенцiї про тимчасове ввезення, у тому числi товарiв за договорами лiзингу (оренди) застави, та iншими договорами, якi не передбачають передання права власностi на такi товари (майно) або передбачають їх обмiн на корпоративнi права чи цiннi папери, а також товарiв, зазначених у статтях 117 i 206 Кодексу, в Додатках В.1 - В.9, С i D до Конвенцiї, але якi не вiдповiдають вимогам цих актiв, здiйснюється зi сплатою мита, ПДВ та акцизного збору за ставками, чинними на день подання ВМД.

     6.2. Зворотне вивезення пiсля тимчасового ввезення

     Вивiзне (експортне) мито, ПДВ та акцизний збiр не сплачуються.

     6.3. Тимчасове вивезення

     6.3.1. При тимчасовому вивезеннi товарiв, зазначених у статтi 206 Кодексу, вивiзне (експортне) мито не сплачується вiдповiдно до статтi 23 Закону України "Про Єдиний митний тариф".

     Тимчасове вивезення за межi митної територiї України товарiв, не зазначених у статтi 206 Кодексу, здiйснюється зi сплатою вивiзного (експортного) мита за ставками, чинними на день подання ВМД.

     6.3.2. Акцизний збiр не сплачується вiдповiдно до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр".

     6.3.3. При тимчасовому вивезеннi товарiв ПДВ не сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть".

     З набранням чинностi Закону України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України з питань оподаткування послуг з мiжнародних перевезень пасажирiв, багажу та вантажiв, мiжнародних вiдправлень, мiжнародного лiзингу та мiжнародного ремонту товарiв" вiд 04.06.09 N 1451-VI (01.09.09) не будуть об'єктом оподаткування ПДВ операцiї з вивезення товарiв за межi митного кордону України у митному режимi тимчасового вивезення згiдно з положеннями глави 34 Митного кодексу України, у тому числi об'єктiв оперативного лiзингу.

     Тимчасове вивезення за межi митної територiї України обладнання для виконання резидентом зобов'язань перед нерезидентом по поставцi послуг за межами митної територiї України, пiд зобов'язання зворотного ввезення такого обладнання, здiйснюється на пiдставi абзацу четвертого статтi 206 Кодексу.

     6.4. Зворотне ввезення пiсля тимчасового вивезення

     6.4.1. При зворотному ввезеннi товарiв, якi тимчасово вивозились за межi України вiдповiдно до статтi 206 Кодексу, ввiзне (iмпортне) мито не сплачується вiдповiдно до статтi 23 Закону України "Про Єдиний митний тариф".

     При зворотному ввезеннi тимчасово вивезених товарiв, якi знову ввозяться на митну територiю України i походять з iншої територiї, якi були оплаченi митом при первiсному ввезеннi на митну територiю України, ввiзне (iмпортне) мито не сплачується вiдповiдно до пункту "ж" статтi 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф".

     6.4.2. При зворотному ввезеннi товарiв, якi тимчасово вивозились за межi України вiдповiдно до статтi 206 Кодексу, акцизний збiр не сплачується вiдповiдно до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр".

     6.4.3. При зворотному ввезеннi товарiв, якi тимчасово вивозились за межi України вiдповiдно до статтi 206 Кодексу, ПДВ не сплачується вiдповiдно до пункту 5.17 статтi 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть".

     Зворотне ввезення на митну територiю України ранiше вивезеного за межi митної територiї України обладнання для виконання резидентом зобов'язань перед нерезидентом по поставцi послуг за межами митної територiї України, пiд зобов'язання зворотного ввезення такого обладнання, здiйснюється на пiдставi абзацу четвертого статтi 206 Кодексу та пункту 5.17 статтi 5 Закону України "Про податок на додану вартiсть" без сплати податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв).

     Зворотне ввезення на митну територiю України ранiше тимчасово вивезених за межi митної територiї України транспортних засобiв, що використовувалися з метою виконання контрактiв на надання послуг з мiжнародних перевезень, вiдповiдно до пiдпунктiв 3.1.2 та 3.1.3 пункту 3.1 статтi 3 Закону України "Про податок на додану вартiсть" не є об'єктом оподаткування ПДВ.

     Зворотне ввезення на митну територiю України ранiше тимчасово вивезених за межi України не у вiдповiдностi до статтi 206 Кодексу товарiв здiйснюється зi сплатою мита, ПДВ та акцизного збору за ставками, чинними на день подання ВМД.

     З набранням чинностi Закону України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України з питань оподаткування послуг з мiжнародних перевезень пасажирiв, багажу та вантажiв, мiжнародних вiдправлень, мiжнародного лiзингу та мiжнародного ремонту товарiв" (01.09.09) не будуть об'єктом оподаткування ПДВ операцiї з повернення об'єкта оперативного лiзингу, ранiше наданого (вивезеного) лiзингодавцем чи iншою особою за його дорученням з територiї України у митному режимi тимчасового вивезення (ввезення) згiдно з положеннями глави 34 Митного кодексу України.

7. Митний склад

     Вiдповiдно до статтi 212 Кодексу митний склад - це митний режим, вiдповiдно до якого ввезенi з-за меж митної територiї України товари зберiгаються пiд митним контролем без справляння податкiв i зборiв i без застосування до них заходiв нетарифного регулювання та iнших обмежень у перiод зберiгання, а товари, що вивозяться за межi митної територiї України, зберiгаються пiд митним контролем пiсля митного оформлення митними органами до фактичного їх вивезення за межi митної територiї України.

     7.1. Ввiзне (вивiзне) мито не сплачується вiдповiдно до Закону України "Про Єдиний митний тариф".

     7.2. Акцизний збiр не сплачується вiдповiдно до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр".

     7.3. ПДВ не сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть" при ввезеннi товарiв з-за меж митної територiї України на територiї митних складiв та при вивезеннi товарiв з митної територiї України на територiї митних складiв.

8. Спецiальна митна зона

     Вiдповiдно до статтi 217 Кодексу спецiальна митна зона - це митний режим, вiдповiдно до якого до товарiв, якi ввозяться на територiї вiдповiдних типiв спецiальних (вiльних) економiчних зон iз-за меж митної територiї України, а також до товарiв, якi вивозяться з територiй зазначених зон за межi митної територiї України, не застосовуються заходи тарифного i нетарифного регулювання, якщо iнше не передбачено законом.

     При цьому, у вiдповiдностi до положень законiв України про оподаткування митне оформлення товарiв, якi ввозяться на територiї вiдповiдних типiв спецiальних (вiльних) економiчних зон iз-за меж митної територiї України, здiйснюється з оподаткуванням митом, акцизним збором та ПДВ.

     Згiдно з постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Деякi питання ввезення (пересилання) товарiв у спецiальнi (вiльнi) економiчнi зони та вивезення товарiв за їх межi" вiд 30.11.05 N 1119 суб'єкти пiдприємницької дiяльностi, що реалiзують iнвестицiйнi проекти у спецiальних (вiльних) економiчних зонах, на територiї яких забезпечується виконання заходiв i дотримання вимог, передбачених главою 36 Митного кодексу України, при ввезеннi (пересиланнi) товарiв (крiм пiдакцизних товарiв та товарiв 1 - 24 груп УКТЗЕД) в рамках реалiзацiї iнвестицiйних проектiв з метою здiйснення операцiй, зазначених у статтi 231 Кодексу, iз встановленням строку переробки таких товарiв вiдповiдно до статтi 232 Кодексу, можуть за своїм рiшенням надавати митним органам простi векселi на суму ввiзного мита та ПДВ iз строком погашення, що дорiвнює строку переробки цих товарiв, але не бiльш як 360 днiв, за умови вивезення перероблених товарiв за межi митної територiї України. Випуск, обiг та погашення зазначених векселiв здiйснюється у порядку, визначеному Законом України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" вiд 15.09.95 N 327/95-ВР.

     Дiя цiєї постанови Кабiнету Мiнiстрiв України поширюється на суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi за умови:

     - внесення їх до перелiку суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi, що реалiзують iнвестицiйнi проекти у спецiальних (вiльних) економiчних зонах, який ведеться Державною митною службою (далi - перелiк);

     - здiйснення митними органами митного контролю та митного оформлення товарiв безпосередньо в таких зонах;

     - що товари походженням iз спецiальних (вiльних) економiчних зон не ввозяться на митну територiю України в митному режимi реiмпорту.

9. Магазин безмитної торгiвлi

     Вiдповiдно до статтi 225 Кодексу магазин безмитної торгiвлi - це митний режим, вiдповiдно до якого товари, а також супутнi товарам роботи, не призначенi для споживання на митнiй територiї України, знаходяться та реалiзуються пiд митним контролем у пунктах пропуску на митному кордонi України, вiдкритих для мiжнародного сполучення, iнших зонах митного контролю, визначених митними органами України, без справляння мита, податкiв, установлених на експорт та iмпорт таких товарiв, та без застосування заходiв нетарифного регулювання.

     9.1. Ввiзне (вивiзне) мито не сплачується вiдповiдно до Закону України "Про Єдиний митний тариф".

     9.2. Акцизний збiр не сплачується вiдповiдно до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр".

     9.3. ПДВ не сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть" при ввезеннi товарiв з-за меж митної територiї України на територiю магазинiв безмитної торгiвлi та при здiйсненнi операцiй з вивезення товарiв з митної територiї України на територiю магазинiв безмитної торгiвлi.

10. Переробка на митнiй територiї України

     Вiдповiдно до статтi 229 Кодексу переробка на митнiй територiї України - це митний режим, вiдповiдно до якого ввезенi на митну територiю України товари, що походять з iнших країн, пiддаються у встановленому законодавством порядку переробцi без застосування до них заходiв нетарифного регулювання, за умови вивезення за межi митної територiї України продуктiв переробки вiдповiдно до митного режиму експорту.

     У вiдповiдностi до частини другої статтi 231 Кодексу операцiї щодо переробки товарiв можуть включати:

     1) власне переробку товарiв;

     2) обробку товарiв - монтаж, збирання, монтування та налагодження, внаслiдок чого одержуються iншi товари;

     3) ремонт товарiв, у тому числi вiдновлення та регулювання;

     4) використання окремих товарiв, що не є продуктами переробки, але якi сприяють чи полегшують процес виготовлення продуктiв переробки, якщо самi вони при цьому повнiстю витрачаються.

     10.1. Ввезення товарiв для переробки

     10.1.1. Переробка давальницької сировини.

     Оподаткування давальницької сировини, що ввозиться на митну територiю України, здiйснюється у порядку, встановленому статтею 2 Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах":

     - ввiзне (iмпортне) мито сплачується за ставками Митного тарифу України, чинними на день подання ВМД,

     - акцизний збiр сплачується за ставками, встановленими вiдповiдними законами для пiдакцизних товарiв, що iмпортуються в Україну, та чинними на день подання ВМД,

     - ПДВ сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть" за ставкою, чинною на день подання ВМД.

     Сплата ввiзного (iмпортного) мита, акцизного збору та ПДВ провадиться українським виконавцем шляхом видачi органу державної податкової служби за мiсцезнаходженням виконавця простого авальованого векселя iз строком платежу, що дорiвнює строку здiйснення операцiї з давальницькою сировиною, але не бiльш як 90 календарних днiв з моменту оформлення вантажної митної декларацiї. Виходячи з технологiчних особливостей виробництва Кабiнет Мiнiстрiв України за поданням вiдповiдного мiнiстерства або iншого центрального органу виконавчої влади може встановлювати iншi строки виконання окремих видiв операцiй з давальницькою сировиною.

     У разi вивезення готової продукцiї в повному обсязi, передбаченому контрактом, за межi митної територiї України у визначений перiод, вексель погашається i ввiзне (iмпортне) мито, акцизний збiр та ПДВ не справляються. Вексель погашається також у разi часткового вивезення готової продукцiї за межi митної територiї України, передбаченого умовами контракту, якщо український виконавець документально пiдтвердить сплату ввiзного мита, податкiв та зборiв, якi повиннi бути сплаченi у разi ввезення в Україну частини сировини, з якої вироблено не вивезену з України готову продукцiю.

     У разi непогашення векселедавцем у визначений строк такого векселя векселедержатель може опротестувати його в неплатежi згiдно iз законодавством i протягом одного робочого дня з моменту опротестування звернутися до банку, який здiйснив аваль векселя, з вимогою про його оплату. Банк зобов'язаний не пiзнiше операцiйного дня, що настає за днем звернення векселедержателя, переказати йому зазначену у векселi суму.

     Розпорядженням Кабiнету Мiнiстрiв України "Про застосування простого векселя за окремими товарними позицiями у разi здiйснення операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" вiд 21.01.06 N 26-р затверджено Перелiк окремих товарних позицiй, сплата за якими ввiзного мита, податкiв та зборiв (крiм митних зборiв) пiдприємствами у разi здiйснення операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах проводиться з видачею вiдповiдному органовi державної податкової служби простого неавальованого банком векселя.

     10.1.2. Операцiї з переробки, монтажу, збирання, монтування та налагодження товарiв, якi не пiдпадають пiд дiю Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     - ввiзне (iмпортне) мито сплачується за ставками Митного тарифу України, чинними на день подання ВМД,

     - акцизний збiр сплачується за ставками, встановленими вiдповiдними законами для пiдакцизних товарiв, що iмпортуються в Україну, та чинними на день подання ВМД,

     - ПДВ сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть" за ставкою, чинною на день подання ВМД.

     10.1.3. Ремонт товарiв.

     - ввiзне (iмпортне) мито не сплачується вiдповiдно до статтi 23 Закону України "Про Єдиний митний тариф",

     - акцизний збiр сплачується за ставками, встановленими вiдповiдними законами для пiдакцизних товарiв, що iмпортуються в Україну, та чинними на день подання ВМД,

     - ПДВ сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть" за ставкою, чинною на день подання ВМД.

     При цьому, вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про порядок випуску, обiгу i погашення простих векселiв при ввезеннi (пересиланнi) на митну територiю України товарiв з метою ремонту" вiд 17.11.04 N 1524 платники податку на додану вартiсть при ввезеннi (пересиланнi) вiдповiдно до режиму переробки на митнiй територiї України товарiв з метою ремонту, у тому числi гарантiйного, можуть за своїм рiшенням надавати митним органам простi векселi на суму ввiзного мита та податку на додану вартiсть iз строком погашення, що дорiвнює строку ремонту цих товарiв, але не бiльш як 360 днiв, за умови вивезення вiдремонтованих товарiв за межi митної територiї України.

     Пiд термiном "ремонт" слiд розумiти операцiї з усунення недолiкiв товарiв, приведення їх у робочий стан, вiдновлення їх ресурсу або характеристик, що не призводять до змiни кодiв таких товарiв згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Випуск, обiг та погашення зазначених векселiв здiйснюється у порядку, визначеному Законом України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     Якщо вивезення вiдремонтованих товарiв за межi митної територiї України не забезпечено у строк, зазначений в абзацi другому пункту 1 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.11.04 N 1524, або ввезенi з метою ремонту товари використовуються з iншою метою, пiдприємство, що видало вексель, зобов'язане його оплатити. Оплата здiйснюється протягом п'яти календарних днiв з дати закiнчення установленого строку ремонту товарiв чи виявлення факту їх нецiльового використання.

     10.1.4. Використання окремих товарiв, що не є продуктами переробки, але якi сприяють чи полегшують процес виготовлення продуктiв переробки, якщо самi вони при цьому повнiстю витрачаються.

     - ввiзне (iмпортне) мито сплачується за ставками Митного тарифу України, чинними на день подання ВМД,

     - акцизний збiр сплачується за ставками, встановленими вiдповiдними законами для пiдакцизних товарiв, що iмпортуються в Україну, та чинними на день подання ВМД,

     - ПДВ сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть" за ставкою, чинною на день подання ВМД.

     10.2. Вивезення продуктiв переробки

     10.2.1. Оподаткування готової продукцiї, виробленої з давальницької сировини, здiйснюється у порядку, встановленому статтею 2 Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах":

     - вивiзне (експортне) мито не сплачується,

     - акцизний збiр не сплачується,

     - ПДВ не сплачується.

     10.2.2. Оподаткування iнших продуктiв переробки здiйснюється як при експортi товарiв.

     10.3. Реалiзацiя на митнiй територiї України продуктiв переробки

     10.3.1. Оподаткування продуктiв переробки (готової продукцiї), виробленої iз давальницької сировини, здiйснюється у порядку, встановленому статтею 3 Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах":

     - ввiзне (iмпортне) мито сплачується за ставками Митного тарифу України, чинними на день подання ВМД, крiм нафтопродуктiв, вироблених з давальницької нафти, якi звiльняються вiд обкладення ввiзним митом,

     - акцизний збiр сплачується за ставками, встановленими вiдповiдними законами для пiдакцизних товарiв, що iмпортуються в Україну, та чинними на день подання ВМД,

     - ПДВ сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть" за ставкою, чинною на день подання ВМД.

     10.3.2. Оподаткування iнших продуктiв переробки (готової продукцiї) здiйснюється як при iмпортi товарiв.

11. Переробка за межами митної територiї України

     Вiдповiдно до статтi 237 Кодексу переробка за межами митної територiї України - це митний режим, вiдповiдно до якого товари, що перебувають у вiльному обiгу на митнiй територiї України, вивозяться без застосування заходiв тарифного та нетарифного регулювання з метою їх переробки за межами митної територiї України та наступного повернення в Україну.

     У вiдповiдностi до статтi 242 продукти переробки, що ввозяться на митну територiю України, оподатковуються вiдповiдно до закону.

     Згiдно статтi 238 Кодексу пiд час переробки товарiв за межами митної територiї України можуть здiйснюватися операцiї, зазначенi у частинi другiй статтi 231 цього Кодексу.

     11.1. Вивезення товарiв для переробки

     11.1.1. Оподаткування давальницької сировини, що вивозиться за межi митної територiї України вiдповiдно до Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах":

     - вiдповiдно до статтi 5 Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах" якщо давальницька сировина, що вивозиться за межi митної територiї України українським замовником, пiдлягає обкладенню вивiзним (експортним) митом його сплата провадиться українським замовником шляхом видачi простого авальованого векселя з вiдстроченням платежу на перiод здiйснення операцiї з давальницькою сировиною, але не бiльш як на 90 календарних днiв з моменту оформлення вивiзної вантажної митної декларацiї. Якщо готова продукцiя в обумовленому контрактом обсязi не ввозиться у визначений цим Законом строк або в Україну повертаються кошти вiд реалiзацiї готової продукцiї, український замовник зобов'язаний оплатити вексель.

     У разi непогашення векселедавцем у визначений строк такого векселя векселедержатель може опротестувати його в неплатежi згiдно iз законодавством та протягом одного робочого дня з моменту опротестування звернутися до банку, який здiйснив аваль векселя, з вимогою про його оплату. Банк зобов'язаний не пiзнiше операцiйного дня, що настає за днем звернення векселедержателя, переказати йому зазначену у векселi суму,

     - акцизний збiр не сплачується вiдповiдно до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр" як при експортi товарiв,

     - ПДВ не сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть".

     Вивезення за межi митної територiї України товарiв, зазначених у статтi 1 Закону України "Про ставки вивiзного (експортного) мита на брухт легованих чорних металiв, брухт кольорових металiв та напiвфабрикати з їх використанням", як давальницької сировини здiйснюється виключно за умови попередньої сплати до бюджету суми вивiзного (експортного) мита грошима (при цьому вексельна або iнша форма розрахункiв не допускається).

     11.1.2. Оподаткування товарiв, що вивозяться за межi України з метою переробки та не пiдпадають пiд дiю Закону України "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах":

     - вивiзне (експортне) мито сплачується за ставками, встановленими на експорт вiдповiдними законами України та чинними на день подання ВМД,

     - акцизний збiр не сплачується вiдповiдно до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр" як при експортi товарiв,

     - ПДВ не сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть".

     11.2. Повернення продуктiв переробки

     Оподаткування продуктiв переробки (готової продукцiї) здiйснюється зi сплатою ввiзного мита, акцизного збору та ПДВ як при iмпортi товарiв. При цьому, сплата встановлених законодавством податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) здiйснюється за ВМД на продукти переробки (готову продукцiю), а по окремiй ВМД на товари iноземного походження, якi були витраченi в процесi переробки українських товарiв, податки i збори (обов'язковi платежi) не сплачуються.

     З набранням чинностi Закону України "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України з питань оподаткування послуг з мiжнародних перевезень пасажирiв, багажу та вантажiв, мiжнародних вiдправлень, мiжнародного лiзингу та мiжнародного ремонту товарiв" (01.09.09), транспортнi засоби, якi вiдправлялися пiд митним режимом переробки за межi митного кордону України з метою їх ремонту та повертаються на митну територiю України для їх подальшого вiльного обiгу, не будуть об'єктом оподаткування ПДВ.

     З набранням чинностi пункту 2 роздiлу I цього Закону (01.10.09) товари, якi походять з iншої територiї, якi були оплаченi митом при первiсному ввезеннi на митну територiю України, при поверненнi на митну територiю України пiсля ремонту звiльнятимуться вiд сплати мита.

     11.3. Реалiзацiя за межами митної територiї України продуктiв переробки

     Оподаткування продуктiв переробки (готової продукцiї) в разi їх реалiзацiї за межами України здiйснюється як при експортi товарiв.

12. Знищення або руйнування

     Вiдповiдно до статтi 243 Кодексу знищення або руйнування - це митний режим, вiдповiдно до якого товари, ввезенi на митну територiю України, знищуються пiд митним контролем чи приводяться у стан, який виключає їх використання, без справляння податкiв, установлених на iмпорт, а також без застосування заходiв нетарифного регулювання до товарiв, що знищуються або руйнуються.

     12.1. Ввiзне (iмпортне) мито не сплачується вiдповiдно до пункту "д" статтi 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф".

     12.2. Акцизний збiр не сплачується вiдповiдно до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр".

     12.3. ПДВ не сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть".

     Вiдходи (залишки), що утворилися в результатi знищення або руйнування товарiв, оподатковуються в залежностi вiд того, в який митний режим вони були розмiщенi як товари, що ввезенi на митну територiю України i перебувають пiд митним контролем.

13. Вiдмова на користь держави

     Вiдповiдно до статтi 246 Кодексу вiдмова на користь держави - це митний режим, вiдповiдно до якого власник вiдмовляється вiд товарiв, що перебувають пiд митним контролем, без будь-яких умов на свою користь. У режимi вiдмови на користь держави на товари не нараховуються i не справляються податки i збори, а також не застосовуються заходи нетарифного регулювання.

     13.1. Ввiзне (iмпортне) мито не сплачується вiдповiдно до пункту "г" статтi 19 Закону України "Про Єдиний митний тариф".

     13.2. Акцизний збiр не сплачується вiдповiдно до статтi 5 Декрету Кабiнету Мiнiстрiв України "Про акцизний збiр".

     13.3. ПДВ не сплачується вiдповiдно до Закону України "Про податок на додану вартiсть".

14. Прикiнцевi положення

     Нарахування та справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, встановленим для митних органiв, здiйснюється за ставками, визначеними постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про справляння плати за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, установленим для митних органiв" вiд 18.01.03 N 93.

     Справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон здiйснюється у порядку, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України "Про затвердження Порядку справляння єдиного збору у пунктах пропуску через державний кордон" вiд 24.10.02 N 1569, за ставками, визначеними у статтi 5 Закону України "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України" вiд 04.11.99 N 1212-XIV.

     У разi встановлення податковим законодавством України та мiжнародними договорами України пiльг з оподаткування для окремих категорiй товарiв, що перемiщуються через митний кордон України, їх митне оформлення має здiйснюватись вiдповiдно до норм й вимог такого законодавства та таких договорiв.

     Митне оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України громадянами, здiйснюється вiдповiдно до Закону України "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України" вiд 13.09.01 N 2681-III".

Перший заступник Голови Служби I.О.Пiковський
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.