Документ скасований: Наказ КРМ № 73 від 22.01.2004

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
КИЇВСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

Н А К А З
м. Київ

12 червня 2003 р. N 614


Про затвердження Технологiї здiйснення контролю за доставкою вантажiв з використанням попереднього повiдомлення, попередньої декларацiї, внутрiшнього транзитного документа та ВМД типiв "експорт", "транзит" у Київськiй регiональнiй митницi

     На виконання статтi 21 Митного кодексу України та з метою застосування єдиного порядку контролю за доставкою вантажiв, якi перемiщуються через митний кордон України з використанням попереднього повiдомлення, попередньої декларацiї, внутрiшнього транзитного документа та ВМД типiв "експорт", "транзит", наказую:

     1. Затвердити Технологiю здiйснення контролю за доставкою вантажiв з використанням попереднього повiдомлення, попередньої декларацiї, внутрiшнього транзитного документа та ВМД типiв "експорт", "транзит" у Київськiй регiональнiй митницi (додається).

     2. Начальникам оперативних пiдроздiлiв:

     - ознайомити особовий склад пiдроздiлiв iз наказом та забезпечити його виконання;

     - забезпечити iнформування суб'єктiв ЗЕД щодо вимог даного наказу.

     3. Вважати такими, що втратили чиннiсть, накази КРМ вiд 23.07.01р. N 618, вiд 05.12.01р. N 952, вiд 30.10.99р. N 429, вiд 05.06.00р. N 420, вiд 28.10.02р. N 809.

     4. Заступнику начальника загального вiддiлу (Груша В.М.) довести вимоги цього наказу до оперативних пiдроздiлiв митницi.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на начальника вiддiлу контролю за доставкою вантажiв (Корнєєнков О.В.).

     Загальний контроль залишаю за собою.

Заступник Голови Служби - начальник Київської регiональної митницi А.Є. Гутник

 

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Київської регiональної митницi
вiд 12 червня 2003 р. N 614

Технологiя
здiйснення контролю за доставкою вантажiв з використанням попереднього повiдомлення, попередньої декларацiї, внутрiшнього транзитного документа та ВМД типiв "експорт", "транзит"

1. Загальнi положення

     1.1. Технологiя здiйснення контролю за доставкою вантажiв з використанням попереднього повiдомлення, попередньої декларацiї, внутрiшнього транзитного документа та ВМД типiв "експорт", "транзит" (далi - Технологiя) розроблена з метою встановлення надiйного контролю за перемiщенням товарiв та iнших предметiв мiж митницями України, оперативного реагування на виникнення ускладнень чи непередбачених ситуацiй пiд час такого перемiщення, з метою ведення статистичного облiку та аналiзу iнформацiї про перемiщуванi вантажi, унiфiкацiї порядку контролю за доставкою вантажiв.

     1.2. Дана Технологiя розроблена у вiдповiдностi до наказiв Держмитслужби України вiд 08.12.98 N 771, вiд 23.03.99 N 178, вiд 23.03.99 N 179, вiд 30.04.99 N 240, вiд 30.04.99 N 253, вiд 04.12.99 р. N 792 ( у редакцiї наказу вiд 05.11.01 р. N 708, вiд 14.07.99 р. N 432, вiд 15.11.99 N 721, вiд 12.04.00 N 206, вiд 16.05.01 N 283, вiд 20.05.02 р. N 260, вiд 27.01.03 р. N 49, вiд 28.02.03 N 129.

     1.3. Дiя Технологiї поширюється на товари, якi перемiщуються через митний кордон або мiж митницями України з використанням попереднього повiдомлення (далi - ПП), попередньої декларацiї (далi - ПД), внутрiшнього транзитного документа (далi - ВТД), ВМД типiв "експорт", "транзит" та перебувають пiд митним контролем. Зазначенi документи оформлюються оперативними пiдроздiлами (вантажними вiддiлами, митними постами, вiддiлом по оформленню кур'єрських служб, вiддiлом по контролю за вантажем та багажем дипломатичного корпусу, виставкового майна та гуманiтарної допомоги) з метою вивезення товарiв з зони дiяльностi Київської регiональної митницi (далi -КРМ) або з метою ввезення товарiв у зону митного контролю (далi - ЗМК) КРМ.

     1.4. До введення в дiю наступних етапiв наказу Держмитслужби України вiд 08.12.98р. N 771 дана Технологiя застосовується для контролю за доставкою вантажiв, якi перемiщуються мiж митницями автомобiльним видом транспорту, у випадках митного оформлення транзиту - для автомобiльного та залiзничного транспорту, а у випадках митного оформлення давальницької сировини - усiх видiв транспорту.

     1.5. Для перемiщення через митний кордон України вантажiв до зони дiяльностi КРМ необхiдна наявнiсть в Єдинiй аналiтичнiй iнформацiйнiй системi (далi - ЄАIС) ДМСУ електронної копiї ПП (ПД, ВТД), яке оформлене та знаходиться на контролi КРМ.

     1.6. Дозволяється ввезення на митну територiю України вантажу без використання ПП (ПД, ВТД) в разi його митного оформлення в пунктi пропуску та у випадках, якi визначенi вiдповiдними наказами Держмитслужби України.

     1.7. Для перемiщення вантажiв через митний кордон України, у разi вивезення товарiв iз зони дiяльностi КРМ, необхiдна наявнiсть в ЄАIС ДМСУ електронної копiї та паперового екземпляра ВМД в режимi експорту (або транзиту), яка оформлена у КРМ.

     1.8. Умовою перемiщення вантажiв iз зони дiяльностi КРМ до митницi призначення в межах митної територiї України (або з iншої митницi до КРМ) є наявнiсть електронної копiї ВТД в ЄАIС ДМСУ, яку оформлено у митницi вiдправлення, наявнiсть електронної копiї ПП, ПД у ЄАIС ДМСУ у випадках, якi визначенi вiдповiдними наказами Держмитслужби України.

     1.9. Для реєстрацiї оформлених ПП, ПД, та ВТД використовуються номери, якi визначаються наказами КРМ.

     1.10. Якщо перемiщення товарiв за ПП здiйснюється на склад митного органу або на митний лiцензiйний склад, то в графi 49 зазначається найменування цього складу.

     1.11. У разi виявлення фактiв недоставлення товарiв до митницi призначення, ВКДВ надає службову записку (iнформацiю щодо встановленого факту) на розгляд керiвництву митницi та вiддiлення по боротьбi з контрабандою та порушеннями митних правил.

     1.12. З метою проведення попередньої аналiтичної оцiнки можливих спроб заниження митної вартостi та недостовiрної класифiкацiї товарiв при оформленнi ПП, ПД:

     - у разi встановлення факту явного заниження митної вартостi товарiв, при оформленнi суб'єктами ЗЕД ПП/ПД, ВКДВ надає службовою запискою iнформацiю до вiддiлу тарифiв та митної вартостi;

     - у разi встановлення факту можливої недостовiрної класифiкацiї товарiв при оформленнi суб'єктами ЗЕД ПП/ПД, ВКДВ надає службовою запискою iнформацiю до вiддiлу номенклатури.

2. Здiйснення контролю за доставкою вантажiв при вивезеннi товарiв ("експорт", "транзит", "перемiщення мiж митницями в межах митної територiї України")

     2.1. Пiсля завершення митного оформлення експортного вантажу iнспектор ОП на ксерокопiї 1-го аркуша ВМД (ВТД) робить запис "Для контролю у ВКДВ". На ксерокопiї ВМД (ВТД) повиннi бути всi оригiнальнi вiдтиски штампiв та печаток.

     2.2. Iнспектор вiддiлу контролю за доставкою вантажiв при даному ОП (далi - iнспектор ВКДВ) порiвнює iнформацiю, яка мiститься в електроннiй копiї ВМД (ВТД), з iнформацiєю 1-го аркуша ВМД (ВТД) та вносить необхiднi вiдомостi до електронної копiї (номер ВМД (ВТД), номер штампа ПМК, ОНП та iнше...). На зворотному боцi 1-го аркуша ВМД (ВТД) iнспектор ВКДВ проставляє штамп ПМК та робить запис: "Оформлення завершено", проставляє свiй особистий пiдпис.

     2.3. Не пiзнiше 4-х годин з моменту завершення оформлення iнспектор ВКДВ передає у виглядi файл - посилок електроннi копiї ВМД (ВТД) до ЄАIС ДМСУ.

     2.4. Iнспектор ВКДВ повертає перший екземпляр ВМД (ВТД) декларанту з метою надання його iнспектору ОП, який здiйснив повне оформлення ВМД.

     2.5. Тiльки у разi наявностi штампа ПМК iнспектора ВКДВ на зворотнiй сторонi 1-го аркуша ВМД (ВТД), iнспектор ОП передає декларанту 4-й та 5-й аркушi ВМД (2-й та 3-й аркушi ВТД) та документи для перевезення.

     2.6. Раз на тиждень, по середах, iнспектор ВКДВ реєстром (додаток 1) передає ксерокопiї 1-их аркушiв ВМД (ВТД) до архiву ВКДВ.

     2.7. Подальший контроль за доставкою вантажiв в митницю призначення здiйснюється Групою контролю експортних вантажiв ВКДВ. У разi, якщо вантаж не надiйшов до митницi призначення (перевiрка через ЄАIС ДМСУ та отримання вiдповiдi вiд митницi призначення), iнформацiя службовою запискою передається до вiдповiдного ОП для вжиття заходiв згiдно з Митним кодексом України. Перевiзник вноситься ОП в перелiк боржникiв щодо недоставлення вантажiв. Такий перелiк у твердiй копiї та електронному виглядi ОП передає службовою запискою до вiддiлу технiчних засобiв митного контролю.

     2.8. У разi оформлення ВМД для закриття ордерної поставки або ВМД, по яких не було фактичного перемiщення вантажу через митний кордон України, копiї таких ВМД надаються ОП до ВКДВ (за адресою: б. Лепсе 8А) окремим реєстром з позначкою "Без фактичного перемiщення" два рази на тиждень, по вiвторках та п'ятницях.

     2.9. Контроль доставки вантажiв за ВМД на вивезення давальницької сировини для усiх видiв транспорту здiйснюється згiдно з вимогами цiєї Технологiї.

     2.10. У разi анулювання ВМД (ВТД) у встановленому порядку за дозволом керiвництва митницi, копiя листа з резолюцiєю керiвництва митницi та вiдповiдними записами посадових осiб митницi та копiя ВМД (ВТД) надаються службовою запискою ОП до ВКДВ для зняття вiдправки з контролю.

3. Здiйснення контролю за доставкою вантажiв у разi ввезення товарiв

     3.1. Заявлене ПП (ПД, ВТД) дiйсне протягом трьох мiсяцiв з моменту прийняття його митницею.

     3.2. Мiсця прибуття транспортних засобiв з вантажем визначаються наказами начальника митницi призначення за погодженням з Держмитслужбою України.

     3.3. У разi потреби МЛС ТЕО, митне оформлення ПП для перемiщення товарiв з метою вивантаження на МЛС ТЕО, якi користуються режимом сприяння, згiдно з наказом Держмитслужби України вiд 04.12.99 р. N 792 (у редакцiї наказу вiд 05.11.01.р. N 708), здiйснюється ОП за мiсцем контролю даного МЛС ТЕО на загальну партiю консолiдованих товарiв, без надання листа-узгодження.

     3.4. Оформлення ПП, ПД не за мiсцем облiку суб'єкта ЗЕД проводиться ОП за рiшенням керiвництва митницi з використанням листа - узгодження.

     3.5. У разi завершення митного оформлення вантажiв через ОП, iнший вiд мiсця облiку суб'єкта ЗЕД (або через МЛС), вiдмiтка про умовну доставку вантажу проводиться у ОП за мiсцем оформлення ПП, ПД (за умови надходження транспортного засобу до ЗМК даного ОП), а знiмається з контролю у ОП, в якому здiйснюється повне митне оформлення.

     3.6. Заявлення ПП (ПД) у групi ВКДВ цiлодобового чергування здiйснюється:

     - в робочi днi, крiм п'ятницi, з 16.30 до 9.00 наступної доби;

     - в п'ятницю з 15.30 до 9.00 наступної доби;

     - у вихiднi та святковi днi з 9.00 до 9.00 наступної доби.

     3.7. Оформлення ПП для перемiщення вантажу через митний кордон України здiйснюється в наступному порядку:

     3.7.1. У разi ввезення на митну територiю України товарiв, якi не пiдлягають попередньому декларуванню з використанням ПД, черговий iнспектор ОП за мiсцем облiку одержувача вантажу приймає вiд декларанта два паперових екземпляра ПП i документи, якi засвiдчують особу декларанта.

     3.7.2. Черговий iнспектор ОП перевiряє облiкову картку одержувача вантажу, повноваження декларанта, вiдсутнiсть боргiв пiдприємства за списком боржникiв по Київськiй регiональнiй митницi вiдповiдно до наказу митницi вiд 26.04.01 р. N 342, застосування режиму iндивiдуального лiцензування або тимчасового призупинення ЗЕД одержувача та вiдправника. У разi вiдсутностi зауважень здiйснює запис на першому аркушi ПП: "Боргiв немає. Черговий iнспектор _______ (______)" та направляє декларанта до iнспектора ВКДВ.

     3.7.3. Iнспектор ВКДВ, на пiдставi запису iнспектора ОП про вiдсутнiсть боргiв порiвнює iнформацiю, заявлену у ПП, з електронною копiєю цього ПП, проставляє на зворотному боцi всiх аркушiв ПП вiдтиск штампа ПМК, реєструє ПП в "Журналi реєстрацiї ПП", заносить номер реєстрацiї до гр.7 та визначає мiсце прибуття товару по ПП.

     3.7.4. Другий примiрник ПП повертається декларанту, який особистим розписом у "Журналi реєстрацiї ПП" (додаток 2) пiдтверджує факт отримання оформленого ПП.

     3.7.5. Перший примiрник ПП залишається у iнспектора ВКДВ, зберiгається в окремiй тецi i знаходиться на контролi.

     3.7.6. Iнспектор ВКДВ при ОП не пiзнiше 4-х годин з моменту оформлення ПП передає iнформацiю у виглядi файл - посилок електронних копiй ПП до ЄАIС ДМСУ. Iнспектор ВКДВ, використовуючи особистий пароль доступу, пiдтверджує заявлене ПП у ЄАIС ДМСУ.

     3.7.7. Раз на тиждень, по середах, iнспектор ВКДВ передає реєстр ПП в двох примiрниках (разом iз екземплярами даних ПП) до архiву ВКДВ. Примiрники реєстрiв пiдписуються виконавцем.

     3.7.8. У разi оформлення ПП у оперативних групах, в яких немає чергового iнспектора, або у разi оформлення ПП у нiчний час, вимоги п.3.7.1. - 3.7.7. виконує уповноважений iнспектор ВКДВ. Копiї перевiрених документiв, згiдно п. 3.7.2., завiренi належним чином, залишаються у справах ВКДВ (для групи цiлодобового чергування).

     3.8. Оформлення ПД для перемiщення окремих видiв товарiв через митний кордон України здiйснюється в наступному порядку:

     3.8.1. У разi ввезення на митну територiю України окремих видiв товарiв, визначених наказом Держмитслужби вiд 28.02.03 р. N 129, якi перемiщуються на умовах Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням як заходу забезпечення доставки книжки МДП 1975 року, черговий iнспектор ОП за мiсцем облiку одержувача вантажу приймає вiд декларанта ПД i документи, якi засвiдчують особу декларанта.

     3.8.2. Черговий iнспектор ОП перевiряє облiкову картку одержувача вантажу, повноваження декларанта, вiдсутнiсть боргiв пiдприємства щодо недоставлення вантажiв, введення режиму iндивiдуального лiцензування або тимчасового призупинення ЗЕД пiдприємства, заборгованiсть щодо тимчасового ввезення/ вивезення товарiв, ордерних поставок та iнше. У разi вiдсутностi зауважень здiйснює запис на першому аркушi ПД: "Боргiв немає. Черговий iнспектор _______ (______)" та направляє декларанта до iнспектора ВКДВ.

     3.8.3. Iнспектор ВКДВ при ОП приймає вiд декларанта ПД, заповнену згiдно з вимогами наказу ДМСУ вiд 03.06.2003 року N 129, її електрону копiю та зовнiшньоекономiчний договiр (контракт).

     3.8.4. Iнспектор ВКДВ здiйснює перевiрку правильностi заповнення ПД у вiдповiдностi до чинного законодавства, та, у разi вiдсутностi зауважень, проставляє до гр. D ПД вiдтиск штампу ПМК, реєструє ПД в "Журналi реєстрацiї ПД" (додаток 2), заносить реєстрацiйний номер ПД до гр.7. Всi примiрники ПД передаються декларанту для подальшого проходження контролю у вiддiлi митних платежiв та доходiв ( далi ВМП) при ОП.

     3.8.5. Iнспектор ВМП при ОП отримує вiд суб'єкта ЗЕД ПД, на якiй проставленi вiдмiтки ВКДВ, заяву на оформлення ПД та здiйснює перевiрку умовного нарахування платежiв по ПД.

     3.8.6. У разi вiдсутностi зауважень iнспектор ВМП при ОП робить запис у гр. С ПД "Перевiрено", засвiдчуючи його особистим пiдписом iз зазначенням свого прiзвища. Заява та всi iншi примiрники ПД передаються декларанту для подальшого контролю у ВКДВ.

     3.8.7. Iнспектор ВКДВ при ОП отримує вiд декларанта ПД з вiдповiдними вiдмiтками вiдповiдною вимог п. 3.8.1. та п. 3.8.6. даної Технологiї, перевiряє вiдповiднiсть паперової та електронної копiї ПД. У разi вiдсутностi зауважень iнспектор ВКДВ на завершальному етапi оформлення ПД проставляє на зворотному боцi всiх примiрникiв ПД (МД-2) вiдтиск штампа ПМК та передає декларанту 2, 3, 4, 5 примiрники оформленої ПД.

     1-ий примiрник ПД та заява залишаються у справах ВКДВ.

     3.8.8. Iнспектор ВКДВ при ОП не пiзнiше 4-х годин з моменту оформлення ПД передає iнформацiю у виглядi файл - посилок електронних копiй ПД до ЄАIС ДМСУ, визначає мiсце прибуття товару по ПД та, використовуючи особистий пароль доступу, пiдтверджує заявлене ПД у ЄАIС ДМСУ.

     3.8.9. У разi ввезення на митну територiю України окремих видiв товарiв, визначених наказом Держмитслужби вiд 28.02.03 р. N 129, якi перемiщуються iз застосуванням одного iз заходiв забезпечення доставки товарiв у митницю призначення, посадова особа сектора контролю ПД ВКДВ приймає вiд суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi пакет документiв, який складається з:

     - попередньої вантажної митної декларацiї, заповненої згiдно з вимогами наказу ДМСУ вiд 04.06.2003 року N 129 та її електронної копiї;

     - зовнiшньоекономiчного договору (контракту);

     - оригiналу облiкової картки суб'єкта ЗЕД щодо облiку у Київськiй регiональнiй митницi;

     - оригiналiв документiв, що пiдтверджують повноваження декларанта;

     - заяву на оформлення ПД.

     3.8.10. Посадова особа сектора контролю ПД ВКДВ перевiряє:

     - облiкову картку одержувача вантажу;

     - повноваження декларанта;

     - вiдсутнiсть боргiв пiдприємства щодо недоставлення вантажiв;

     - введення режиму iндивiдуального лiцензування або тимчасового призупинення ЗЕД пiдприємства;

     - вiдсутнiсть боргiв пiдприємства за списком боржникiв по Київської регiональної митницi вiдповiдно до наказу митницi вiд 26.04.01 р. N 342;

     - правильнiсть заповнення ПД у вiдповiдностi до чинного законодавства.

     3.8.11. У разi вiдсутностi зауважень iнспектора сектора контролю ПД ВКДВ проставляє в гр. D ПД вiдтиск штампа ПМК, реєструє ПД в "Журналi реєстрацiї ПД" (додаток 2) та заносить реєстрацiйний номер ПД до гр.7. Всi примiрники ПД передаються суб'єкту ЗЕД для подальшого проходження контролю у ВМП.

     3.8.12 Посадова особа ВМП (бул. Лепсе 8А) отримує вiд суб'єкта ЗЕД заяву на оформлення ПД, ПД на якiй проставленi вiдмiтки сектора контролю ПД ВКДВ та здiйснює перевiрку документiв (надходження коштiв на розрахунковий, гарантiйний лист незалежного фiнансового посередника тощо), що пiдтверджує застосування одного iз заходiв забезпечення доставки товарiв у митницю призначення, передбачених пунктом 3 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29.03.2002 N 390;

     3.8.13. Посадова особа ВМП здiйснює перевiрку правильностi нарахування митних платежiв за ПД та наявнiсть належним чином оформлених документiв, що пiдтверджують пiльговий режим нарахування митних платежiв за ПД, а також перевiряє наявнiсть примiрника заявки-розрахунку з вiдмiткою податкових органiв про суму фактично сплаченого акцизного збору пiд час купiвлi марок акцизного збору (для товарiв, що пiдлягають маркуванню марками акцизного збору).

     3.8.14 У разi вiдсутностi зауважень iнспектор ВМП проставляє у гр.С ПД необхiднi вiдмiтки, якi завiряються штампом "Сплачено" або записом "Перевiрено", особистим пiдписом iнспектора iз зазначенням його прiзвища. Копiя платiжного доручення або гарантiйного листа незалежного фiнансового посередника, другий примiрник ПД, заява вилучаються та залишаються у справах ВМП. Всi iншi примiрники ПД та документи передаються декларанту для подальшого контролю з боку ВКДВ.

     3.8.15. Посадова особа сектора контролю ПД ВКДВ на завершальному етапi оформлення ПД приймає вiд суб'єкта ЗЕД документи:

     - ПД, на якiй проставленi вiдповiднi вiдмiтки згiдно з вимогами п. 3.8.9, п. 3.8.14 та її електронну копю;

     - копiї облiкової картки суб'єкта ЗЕД, зареєстрованого у вiдповiдному оперативному пiдроздiлi КРМ;

     - копiй документiв, що пiдтверджують повноваження декларанта.

     3.8.16. Посадова особа сектора контролю ПД ВКДВ перевiряє вiдповiднiсть паперової та електронної копiй ПД. У разi вiдсутностi зауважень iнспектор сектора контролю ПД ВКДВ проставляє на зворотному боцi всiх примiрникiв ПД (МД-2) вiдтиск штампа ПМК та передає декларанту 3, 4, 5 примiрники оформленої у митному вiдношенi ПД. 1-ий примiрник ПД залишається у справах ВКДВ.

     3.8.17. Iнспектор сектора контролю ПД ВКДВ не пiзнiше 4-х годин з моменту оформлення ПД передає iнформацiю у виглядi файл - посилок електронних копiй ПД до ЄАIС ДМСУ, визначає мiсце прибуття товару по ПД та, використовуючи особистий пароль доступу, пiдтверджує заявлене ПД у ЄАIС ДМСУ.

     3.8.18. У разi заявлення ПД у групi ВКДВ цiлодобового чергування iнспектор ВКДВ цiєї групи виконує всi дiї, передбаченi пунктами 3.8.9. - 3.8.10., 3.8.15 - 3.8.16. цiєї Технологiї.

     3.9. Контроль за доставкою вантажiв пiд час ввезення товарiв у зону митного контролю ОП Київської регiональної митницi здiйснюється у наступному порядку:

     3.9.1 Пiдтвердження факту доставки вантажу, що перевозиться з використанням ПП (ПД, ВТД) можливе лише пiсля в'їзду автотранспортного засобу (далi АТЗ) в зону митного контролю (далi ЗМК), визначену наказом Київської регiональної митницi як мiсце прибуття для автотранспорту, вiдповiдно до вимог наказу ДМСУ вiд 15.11.99р. за N 721, крiм випадкiв, передбачених наказом ДМСУ вiд 03.03.00р. за N 124, за погодженням з керiвництвом митницi процедури подальшого митного контролю.

     3.9.2. При надходженнi транспортного засобу з вантажем в зону митного контролю при ОП, ПП (ПД, ВТД) повиннi бути обов'язково знятi з контролю у ВКДВ незалежно вiд проблем, якi можуть виникнути у перевiзника або одержувача (декларанта) вантажу (погодження будь-яких питань з керiвництвом митницi, керiвництвом ОП або керiвництвом iнших пiдроздiлiв митницi, заведення справи про ПМП, заведення кримiнальної справи, погодження питання митного оформлення з iншими контролюючими органами тощо) до моменту подачi ВМД до митного оформлення.

     3.9.3. У разi, коли звернення до ОП щодо доставки вантажу здiйснює перевiзник, вiн передає iнспектору ОП за реєстром довiльної форми товаросупровiднi документи (товаротранспортну накладну, рахунок - фактуру (iнвойс), вiдвантажувальну специфiкацiю, пакувальний лист, документ контролю за доставкою вантажiв тощо), якi засвiдчуються штампом ПМК та записом "Вантаж надiйшов". Реєстр складається у трьох примiрниках, кожен з яких засвiдчується пiдписом перевiзника, пiдписом iнспектора ОП та вiдтиском штампа ПМК.

     Для внесення в ЄIАС ДМСУ вiдмiтки про "Умовне завершення перемiщення" перевiзнику повертається по одному примiрнику кожного товаросупровiдного документа разом з другим примiрником реєстру. Якщо товаросупровiдний документ iснує в єдиному екземплярi (книжка МДП, ПП, ВТД тощо), вiн повертається перевiзнику, про що робиться вiдмiтка у всiх примiрниках реєстру.

     Перевiзник звертається до групи ВКДВ при ОП з другим примiрником реєстру, оригiналами витягу з електронної копiї ПД (ПП), оформлених митницею вiдправлення, та двома копiями з нього (у разi використання ВТД - оригiнал цього ВТД та двi його копiї) та товаросупровiдними документами, внесеними в реєстр.

     3.9.4. У разi, коли звернення до ОП щодо доставки вантажу здiйснює одержувач (декларант), вiн подає iнспектору ОП оригiнал другого примiрника ПП, оригiнал витягу з електронної копiї цього ПП, оформленого митницею вiдправлення, та двi ксерокопiї з нього (у разi використання ВТД - оригiнал цього ВТД та двi його копiї), товаросупровiднi документи на вантаж.

     У разi, коли перевезення проводилось iз застосуванням ПД, одержувач (декларант) подає iнспектору ОП оригiнали другого та третього примiрникiв ПД оформленого митницею вiдправлення, витяг з електронної копiї, та двi ксерокопiї з нього.

     На всiх наданих екземплярах ПП (ПД, ВТД) iнспектором ОП робиться запис - "Вантаж надiйшов" та проставляється штамп ПМК i пiдпис, що пiдтверджує наявнiсть АТЗ в зонi митного контролю.

     3.9.5. Iнспектор групи ВКДВ при ОП отримує вiд перевiзника або одержувача (декларанта) документи, оформленi згiдно з п.3.9.3. (п.3.9.4.), перевiряє їх на наявнiсть штампiв ПМК iнспектора ОП та встановлює вiдповiднiсть товаросупровiдних документiв та вантажу вiдомостям, зазначеним в електроннiй копiї ПП (ПД, ВТД). Iнспектор групи ВКДВ при ОП проставляє на всiх примiрниках ПП (ПД, ВТД) вiдмiтку про умовне завершення перемiщення у виглядi штампа ПМК та запису "Умовна доставка вантажу", та використовуючи особистий пароль доступу, вносить вiдмiтку у ЄАIС ДМСУ про умовне завершення перемiщення вантажу. Один екземпляр ксерокопiї ПП (ПД, ВТД) залишається в групi ВКДВ при ОП. Решта документiв повертається перевiзнику або одержувачу (декларанту) для проведення подальшого митного оформлення.

     3.9.6. Першi примiрники реєстрiв, заповнених перевiзниками, вiдповiдно до пункту 3.9.3. Технологiї щоденно передаються з ОП до групи ВКДВ при ОП, де вони пiдшиваються пiд ксерокопiї ПП (ПД, ВТД), залишенi перевiзниками пiсля проведення процедури умовного завершення перемiщення.

     3.9.7. ВМД не може бути прийнята ОП до митного оформлення без наявностi на ПП (ПД, ВТД) вiдмiтки ВКДВ про "Умовне доставлення вантажу".

     3.9.8. У разi виявлення iнспектором ВКДВ розбiжностi даних у примiрнику ПП (ПД, ВТД), оформленого митницею вiдправлення, з даними, якi вказанi у товаросупровiдних документах, ПП (ПД, ВТД) з контролю в ЄАIС ДМСУ не знiмається. Одержувач (декларант) або перевiзник разом з ПП (ПД, ВТД) та товаросупровiдними документами направляється до старшого групи ВКДВ при ОП.

     Старший групи ВКДВ при ОП перевiряє наданi документи i у разi встановлення, що виявленi розбiжностi в ПП (ПД, ВТД) є помилкою iнспектора прикордонної митницi пiд час внесення ним даних до електронної копiї ПП (ПД, ВТД), i що цi розбiжностi не впливають на хiд митного оформлення, вiдповiдно до пункту 3.9.5. на всiх примiрниках ПП (ПД, ВТД) проставляє штамп ПМК та робить запис "Умовна доставка вантажу".

     Для вирiшення питання про можливiсть зняття з контролю ПП (ПД, ВТД) в ЄАIС ДМСУ одержувач (декларант) або перевiзник залишає в групi ВКДВ при ОП копiї (завiренi в установленому порядку) товаросупровiдних документiв (ПП, ПД, ВТД, товаротранспортнi накладнi, рахунки - фактури (iнвойси), вiдвантажувальнi специфiкацiї, пакувальнi листи, книжки МДП тощо), якi разом iз службовою запискою встановленої форми (додаток 3) передаються на розгляд керiвництву ВКДВ.

     В день виявлення помилки службова записка попередньо передається керiвництву ВКДВ засобами факсимiльного зв'язку або електронної пошти, а копiї товаросупровiдних документiв з оригiналом службової записки - на наступний робочий день.

     Копiя службової записки, зареєстрованої у групi дiловодства вiддiлу, з прийнятим рiшенням передається у вiдповiдну групу ВКДВ при ОП.

     ПП (ПД, ВТД), в яких виявленi помилки, разом iз копiєю службової записки зберiгаються в окремiй тецi та щоденно перевiряються в ЄАIС ДМСУ на предмет виправлення помилок. Пiсля внесення виправлень - ПП (ПД, ВТД) знiмається з контролю в ЄАIС ДМСУ (обов'язково з внесенням дати фактичного надходження вантажу) та архiвується у встановленому порядку.

     У разi прийняття керiвництвом вiддiлу рiшення про можливiсть зняття з контролю ПП (ПД, ВТД) в ЄАIС ДМСУ без внесення виправлень до електронної копiї, iнспектор ВКДВ при ОП в день отримання копiї службової записки з прийнятим рiшенням вносить до ЄАIС ДМСУ вiдмiтку про "Умовне завершення перемiщення" (обов'язково з внесенням дати фактичного надходження вантажу), ПП (ПД, ВТД) разом з копiєю службової записки архiвується у встановленому порядку.

     3.9.9. У разi, коли виявлена розбiжнiсть в ПП (ПД, ВТД) та товаросупровiдних документах (невiдповiднiсть товару, вказаного в гр. 31 ПП (ПД, ВТД) супровiдним документам, неправильно вказаний вiдправник або одержувач, при ввезеннi консолiдованих вантажiв в гр. 31 ПП ( ПД, ВТД), номери iнвойсiв (специфiкацiй) не вiдповiдають тим, якi надаються для оформлення, вiдсутнiсть витягу електронної копiї ПП (ПД), вiдсутнiсть в ЄАIС ДМСУ вiдмiтки про пропуск вантажу, наявнiсть (вiдсутнiсть) в транспортному засобi вантажу, заявленого в ПП (ПД, ВТД), iншi подiбнi випадки) може вплинути на хiд митного оформлення, одержувач (декларант) вантажу чи перевiзник звертається до начальника ВКДВ або до особи, яка його замiщує, з обґрунтованою заявою та копiями товаросупровiдних документiв (ПП (ПД, ВТД), товаротранспортнi накладнi, рахунки - фактури (iнвойси), вiдвантажувальнi специфiкацiї, пакувальнi листи, книжка МДП тощо). Заява реєструється в групi дiловодства вiддiлу.

     Копiя заяви з прийнятим рiшенням надається заявнику для пред'явлення в ОП, де буде проводитись митне оформлення, та залишається в групi ВКДВ при вiдповiдному ОП пiд екземпляром ПП (ПД, ВТД), в якому була виявлена розбiжнiсть. Iнспектором ВКДВ при ОП на всiх примiрниках ПП (ПД, ВТД) проставляється штамп ПМК та робиться запис "Умовна доставка вантажу", але в ЄАIС ДМСУ така ПП (ПД, ВТД) з контролю не знiмається, разом iз копiєю заяви вона зберiгається в окремiй тецi та щоденно перевiряється в ЄАIС ДМСУ на предмет виправлення помилок. Пiсля внесення виправлень - ПП (ПД, ВТД) знiмається з контролю в ЄАIС ДМСУ (обов'язково з внесенням дати фактичного надходження вантажу) та архiвується у встановленому порядку.

     3.9.10. Пiсля завершення митного оформлення вантажу iнспектор ОП вилучає оригiнал другого примiрника заявленого ПП (форма МД2, МД3), або один оригiнал витягу електронної копiї ПД, роздрукованого митницею вiдправлення, або оригiнал ВТД, оформлений митницею вiдправлення. На зворотному боцi ПП (ПД, ВТД) iнспектор ОП записує номер оформленої ВМД. Запис завiряється ОНП iнспектора ОП.

     3.9.11. У разi розмiщення вантажу на вiдповiдальне зберiгання, iнспектор ОП на зворотному боцi ПП (ПД, ВТД) записує номер акта про прийняття товарiв (предметiв) на зберiгання пiд митним контролем та пiдкладає його копiю. Запис завiряється ОНП iнспектора ОП.

     3.9.12. Один оригiнал витягу з електронної копiї ПД (ПП), що оформлений митницею вiдправлення, повертається перевiзнику. Ксерокопiя ПП (ПД, ВТД) додається до пакета документiв, якi архiвуються разом з оформленою ВМД в ОП.

     3.9.13. Вилучений другий екземпляр ПП (форма МД 2, МД 3), або третiй примiрник витягу електронної копiї ПД, оригiнал ВТД, оформленi митницею вiдправлення, передаються з ОП реєстром (додаток 4), щоденно, на наступний робочий день пiсля завершення митного оформлення вантажу, до групи ВКДВ при ОП з метою повного зняття з контролю доставки вантажу в ЄАIС ДМСУ та подальшої архiвацiї в ВКДВ. ПП (ПД) та ВТД мають передаватися окремими реєстрами.

     3.9.14. У разi часткового надходження вантажу (велика кiлькiсть товару), що входить до складу заявленої за одним ПП партiї, ОП на зворотному боцi другого примiрника ПП веде облiк фактично доставленої кiлькостi товару.

     Другий примiрник ПП вилучається у одержувача (декларанта), вноситься в реєстр i передається з ОП до групи ВКДВ при ОП для повного зняття з контролю в ЄАIС ДМСУ лише пiсля надходження останньої частини вантажу, заявленої за цим ПП партiї.

     3.9.15. У разi часткового надходження вантажу (велика кiлькiсть товару), що входить до складу заявленої за одним ПД партiї, ОП вилучається третiй примiрник витягу електронної копiї ПД у одержувача (декларанта), проставляються вiдповiднi вiдмiтки про митне оформлення частини вантажу, що надiйшла за цим ПД, вноситься в окремий реєстр (додаток 5) i передається з ОП до групи ВКДВ при ОП для подальшого контролю. Повне зняття з контролю в ЄАIС ДМСУ iнспектор ВКДВ при ОП робить лише пiсля надходження останньої частини вантажу, заявленої за цим ПД партiї.

     3.9.16. У разi, коли iз заявленої в ПП партiї товару надiйшла лише його частина, а решта вантажу одержувачем не очiкується або вичерпаний тримiсячний термiн чинностi ПП, на його зворотному боцi одержувачем (декларантом) робиться запис "Прошу зняти з контролю ПП N _____ у зв'язку iз тим, що решта заявленого вантажу поставлена не буде" або "Прошу зняти з контролю ПП N _____ у зв'язку з вичерпанням термiну його дiї". Пiд написом вказується дата, посада, прiзвище, iнiцiали уповноваженої особи та проставляється пiдпис i печатка одержувача (декларанта).

     ПП вилучається ОП в одержувача (декларанта), вноситься в реєстр i передається до групи ВКДВ при ОП для повного зняття з контролю в ЄАIС ДМСУ вiдповiдно до пункту 3.9.13. даної Технологiї

     3.9.17. У разi, коли iз заявленої в ПД партiї товару надiйшла лише його частина, а решта вантажу одержувачем не очiкується або вичерпаний тримiсячний термiн чинностi ПД: одержувачем (декларантом) подається заява на iм'я начальника митницi довiльної форми з проханням зняти з контролю таку ПД.

     3.10. Група ВКДВ при ОП, група оформлення ПД, група цiлодобового чергування, використовуючи можливостi ЄАIС ДМСУ та записи в журналi реєстрацiї ПП (ПД), здiйснюють постiйний контроль за своєчасним внесенням до електронних копiй ПП (ПД, ВТД) iнформацiї про "Умовне завершення перемiщення" та "Завершення перемiщення". Загальний контроль веде головний iнспектор ВКДВ, вiдповiдальний за роботу iнспекторiв при ОП та окремих груп.

     3.11. Для анулювання ПП (ПД, ВТД) одержувач (декларант) звертається до начальника ВКДВ з мотивованою заявою на iм'я начальника митницi. До заяви надається заявлений примiрник ПП (ПД, ВТД).

Начальник вiддiлу контролю за доставкою вантажiв О.В. Корнєєнков

 

Додаток 1
    Реєстр N   /   /   вiд "   "   20   р.    
код ТВВ остання цифра поточного року порядковий N реєстру
на експортнi вантажi, якi оформленi на   КРМ
N ТВВ, назва МП
N з/п N ВМД Дата оформлення вантажу N ОНП iнспектора митницi вiдправлення
1 2 3 4
Виконавець:    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 2

Журнал реєстрацiї ПП/ПД

N
зп
Дата N ПП /ПД Отримувач
Код ЗУКПО
Митниця на кордонi
(код)
П.I.Б та пiдпис декларанта N ПМК та П.I.Б iнспектора,
що прийняв ПП пiд контроль
Дата
1 2 3 4 5 6 7 8
               

 

Номер кн. МДП, (CMR) Номер штампа iнсп., що прийняв вантаж пiд контроль Документ зняття вантажу з контролю Номер ОНП
iнспектора
Примiтка (номер реєстру)
9 10 11 12 13
         

 

Додаток 3
Начальнику ВКДВ
Корнєєнкову О.В.
Вiддiл КДВ при ОП -
 

Службова записка

(дата)
Про виявленi помилки в ПП/ВТД (ПД)

У зв'язку iз виявленими помилками в ПП/ВТД (ПД) за N вiд прошу Вашого рiшення про можливiсть зняття її з контролю в ЄАIС ДМСУ.

N з/п N (тип документу) Помилковi данi Данi зазначенi в ТСД Примiтки
         
         
Старший групи ВКДВ прiзвище, iнiцiали

Виконавець:
прiзвище, iнiцiали
телефон

 

Додаток 4
    Реєстр N   /   /   вiд "   "   20   р.    
код ТВВ остання цифра поточного року порядковий N реєстру
на iмпортнi вантажi, якi оформленi по ПП (ПД, ВТД) на   КРМ
N ТВВ, назва МП
N з/п N ПП (ПД, ВТД) В М Д Дата оформлення вантажу N ОНП iнспектора митницi призначення
1 2 3   4
Начальник ОП    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Виконавець:    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)

 

Додаток 5
    Реєстр N   /   /   вiд "   "   20   р.    
код ТВВ остання цифра поточного року порядковий N реєстру
на iмпортнi вантажi, якi частково оформленi по ПД на   КРМ
N ТВВ, назва МП
N з/п N ПП (ПД, ВТД) В М Д Дата оформлення вантажу N ОНП iнспектора митницi призначення
1 2 3   4
Начальник ОП    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Виконавець:    
(пiдпис) (прiзвище, iнiцiали)
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.