ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ЧОРНОМОРСЬКА РЕГIОНАЛЬНА МИТНИЦЯ

НАКАЗ
м. Одеса

08 травня 2003 року N 353


Про затвердження Технологiчної схеми митного контролю товарiв й iнших предметiв, транспортних засобiв ...

     З метою упорядкування послiдовностi дiй посадових осiб митного поста "Григорiвка" Чорноморської регiональної митницi при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв й iнших предметiв, транспортних засобiв вiдповiдно до вимог, встановлених "Порядком...", затвердженому наказом Держмитслужби вiд 14.10.02р N 561, з врахуванням наказу Чорноморської регiональної митницi вiд 19.11.02р N 774,-

     НАКАЗУЮ:

     1. Затвердити "Технологiчну схему митного контролю товарiв й iнших предметiв, транспортних засобiв, митне оформлення яких здiйснюється на м/п "Григорiвка" Чорноморської регiональної митницi " (додається).

     2. Встановити, що положення "Технологiчної схеми..." є обов'язковими для виконання всiма посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка", якi беруть участь у здiйсненнi митного оформлення товарiв та iнших предметiв, транспортних засобiв.

     3. Начальнику м/п "Григорiвка" регiональної митницi Ляху М.О. органiзувати ретельне вивчення особовим складом положень технологiчної схеми з прийняттям залiкiв, вiдомостi щодо здачi яких зберiгати в справах митного поста.

     4. Персональну вiдповiдальнiсть за виконання вимог технологiчної схеми покласти на начальника м/п "Григорiвка" Чорноморської регiональної митницi Ляха М.О. та згiдно розподiлу обов'язкiв на начальникiв структурних пiдроздiлiв, що входять до складу митного поста.

     5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступникiв начальника Чорноморської регiональної митницi вiдповiдно до розподiлу обов'язкiв.

Начальник регiональної митницi Токарчук О.Й.

 

Затверджено
наказ Чорноморської регiональної митницi
08.05.2003 N 353

Технологiчна схема
митного контролю товарiв, транспортних засобiв й iнших предметiв, митне оформлення яких здiйснюється на м/п "Григорiвка" Чорноморської регiональної митницi

     Дана технологiчна схема розроблена вiдповiдно до Митного кодексу України, "Положення про вантажну митну декларацiю", затвердженого постановою КМУ вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами та доповненнями), "Порядку здiйснення митного контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв з використанням морського, рiчкового й поромного видiв транспорту", затвердженого наказом Держмитслужби вiд 23.01.01 N 26 (зi змiнами та доповненнями), "Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї", затвердженого наказом Держмитслужби вiд 14.10.02 N 561 (далi "Порядок..."), iнших нормативно-правових актiв з питань митної справи, Держмитслужби та Чорноморської регiональної митницi з метою визначення послiдовностi дiй посадових осiб м/п "Григорiвка" ЧРМ при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв, транспортних засобiв та iнших предметiв, якi перемiщуються через митний кордон України.

1. Загальнi положення

     1.1. Митний контроль та митне оформлення здiйснюється посадовими особами м/п "Григорiвка" вiдповiдно до вимог Митного кодексу України, з метою забезпечення дотримання суб'єктами ЗЕД, державними органами, громадянами порядку перемiщення через митний кордон України та застосування засобiв державного митно-тарифного i позатарифного регулювання пiд час ввезення на митну територiю України, вивезення за її межi i транзиту товарiв i транспортних засобiв.

     1.2. Пiд час митного контролю та оформлення товарiв та транспортних засобiв суб'єктiв ЗЕД, товарiв громадян, що перемiщуються через митний кордон України в зонi дiяльностi м/п "Григорiвка" Чорноморської регiональної митницi, посадовi особи структурних пiдроздiлiв митного поста керуються Митним кодексом України, Законом України "Про єдиний митний тариф", Законом України вiд 13.09.01 N 2681-III, постановами Кабiнету Мiнiстрiв України та iншими законодавчими актами з питань митної справи, нормативно-правовими актами Держмитслужби й регiональної митницi та цiєю технологiчною схемою (далi ТС).

     1.3. Митний пост "Григорiвка" є пiдроздiлом Чорноморської регiональної митницi, який вiдповiдно до розподiлу зон дiяльностi мiж митними постами та вантажними пiдроздiлами, встановленому наказом по регiональної митницi вiд 30.05.01 N248 (в редакцiї наказу вiд 20.02.03 N140) здiйснює митний контроль та митне оформлення всiх зовнiшньоекономiчних вантажiв, товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються усiма видами транспорту через морський торговельний порт "Южний" на/вiд суб'єктiв ЗЕД, якi розташованi на територiї м.Южний. Миколаївського, Березовського та Комiнтернiвського районiв Одеської областi, морського торговельного порту "Южний" та вантажiв, якi перемiщуються через митнi лiцензiйнi склади згiдно розподiлу, встановленому наказом ЧРМ вiд 21.11.02 N 781.

     1.4. Адмiнiстративне службове примiщення м/п "Григорiвка" розташовано в мiжнародному пунктi пропуску морського торговельного порту "Южний" за адресою: с. Григорiвка - 1.

     Згiдно класифiкатора митних органiв України, затвердженому наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307 (в редакцiї наказу вiд 18.04.02 N 207) при митному контролi i оформленнi м/п "Григорiвка" Чорноморської регiональної митницi використовується код "50001".

     1.5. Митний контроль та митне оформлення товарiв, транспортних засобiв, iнших предметiв здiйснюється посадовими особами м/п "Григорiвка" в зонах митного контролю (в тому числi створених тимчасово, на перiод, необхiдний для митного контролю i оформлення), встановлених на об'єктах та мiсцях вiдповiдно до вимог, визначених "Положенням про зони митного контролю...", затвердженого наказом ЧРМ вiд 30.07.01 N 365, зареєстрованому в Управлiннi юстицiї Одеської областi 08.08.01 за N28/413 та "Положень про зони митного контролю створених на мiсцях i об'єктах в зонi дiяльностi структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" ", затвердженим вiдповiдними наказами по ЧРМ й погодженими у встановлених випадках з керiвництвом пiдроздiлу Прикордонних вiйськ по мiсцю розташування митного поста.

     1.6. Всi посадовi особи оперативних пiдроздiлiв регiональної митницi, що направленi їх керiвниками в зону дiяльностi м/п "Григорiвка" для здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв та iнших предметiв, транспортних засобiв , в органiзацiйному порядку пiдпорядковуються начальнику митного поста, або особi яка його замiщує, а в частинi своїх функцiональних обов'язкiв та з методичних питань - своїм безпосереднiм керiвникам.

     Начальник м/п "Григорiвка" або особа, яка його замiщує, в межах своєї компетенцiї та штатного розпису, затвердженого Головою Держмитслужби України, може здiйснювати перерозподiл пiдпорядкованого особового складу по дiлянках роботи , враховуючи обсяги та характер вантажопотоку, кiлькiсть учасникiв ЗЕД та iншi фактори, що впливають на завантаженiсть посадових осiб структурних пiдроздiлiв.

     1.7. Повноваження та функцiї м/п "Григорiвка" Чорноморської регiональної митницi й структурних пiдроздiлiв, що входять до його складу, здiйснюються посадовими особами вiдповiдно до Положення, затвердженого наказом по ЧРМ вiд 23.10.02 N687, а також згiдно повноважень визначених посадовими iнструкцiями спiвробiтникiв.

     До складу м/п "Григорiвка" входять окремi структурнi пiдроздiли м/п "Григорiвка" з наступним загальним функцiональний розподiлом:

     1.7.1. Вантажний вiддiл (ВВ)- забезпечує здiйснення митного контролю щодо вантажiв i супровiдних документiв при перемiщеннi через митний кордон України в зонi дiяльностi м/п "Григорiвка" та їх оформлення вiдповiдно до обраного митного режиму iз застосуванням ВМД, виконуючи контрольнi функцiї на стадiї 1 етапу 1 та етапу 5, встановлених "Порядком...";

     - формування справ суб'єктiв ЗЕД, зберiгання архiву справ ВМД, оформлених спiвробiтниками м/п "Григорiвка";

     - облiк та контроль за операцiями щодо вантажiв, якi тимчасово ввозяться (вивозяться) на митну територiю (з митної територiї) України, а також операцiями ввезення/вивезення давальницької сировини та готової продукцiї;

     - облiк та контроль за дотриманням суб'єктами ЗЕД при митному оформленнi зовнiшньоекономiчних вантажiв обсягiв поставок товарiв згiдно контрактiв, iнших документiв (лiцензiй, квот, сертифiкатiв тощо), iнших заходiв нетарифного регулювання.

     1.7.2. Вiддiл митного оформлення (ВМО) у складi якого функцiонує сектор контролю випуску (Сектор):

     - митний контроль, митне оформлення та облiк товарiв, транспортних засобiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митний кордон України в зонi дiяльностi м/п "Григорiвка" усiма видами транспорту, в обсязi заходiв, що вiдносяться до шостого етапу та стадiї 2 сьомого етапу митного оформлення згiдно з "Порядком...";

     - засвiдчення та реєстрацiя вантажних спискiв, доручень на завантаження, рознарядок на вивантаження суден закордонного плавання, облiк таких вантажiв;

     - митний контроль, митне оформлення та облiк вантажiв, митне оформлення яких не потребує заповнення ВМД;

     - митний контроль та митне оформлення вантажiв, що зберiгаються пiд митним контролем на складах пiдприємств, митних лiцензiйних складах, в iнших мiсцях в межах зони дiяльностi м/п "Григорiвка";

     - митний контроль та митне оформлення вантажiв, що перевантажуються пiд митним контролем на митних лiцензiйних складах, перевантажувальному комплексi "СМТ ЛТД", залiзничних станцiях, морському торговельному порту "Южний", в iнших мiсцях в межах зони дiяльностi м/п "Григорiвка";

     - контроль вантажiв, що зберiгаються пiд митним контролем на складах пiдприємств та митних лiцензiйних складах в зонi дiяльностi м/п "Григорiвка" понад установленi термiни;

     - здiйснення заходiв щодо внесення вiдповiдних вiдмiток в ЄАIС ДМСУ згiдно вимог "Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення", затвердженого наказом ДМСУ вiд 08.12.98 N 771 (зi змiнами та доповненнями).

     1.7.3. Вiддiл митного контролю транспортних засобiв (ВМКТЗ):

     - митний контроль, митне оформлення й облiк товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються громадянами (членами екiпажу суден закордонного плавання) через митний кордон України у пунктi пропуску в межах зони дiяльностi м/п "Григорiвка";

     - митний контроль та митне оформлення приходу-вiдходу суден закордонного плавання бiля 1-7, 16-17 причалiв, причалу перевантаження пiску, причалу метеорологiчного iнституту та на рейдi морського торговельного порту "Южний";

     - митний контроль запасiв споживання та суднового постачання суден закордонного плавання;

     - архiвацiя та облiк суднових справ, якi складаються в процесi митного контролю та митного оформлення.

     1.8. У митному контролi та митному оформленнi товарiв та iнших предметiв, митне оформлення яких здiйснюється посадовими особами м/м "Григорiвка" iз застосуванням ВМД приймають участь посадовi особи наступних оперативних пiдроздiлiв регiональної митницi:

     - вiддiлу митних платежiв (ВМП);

     - вiддiлу тарифiв та митної вартостi (ВТ та МВ);

     - вiддiлу iнформацiйно-аналiтичної роботи та митної статистики (IАР та МС);

     - вiддiлу контролю доставки вантажiв (ВКДВ);

     - пiдроздiлiв Вiддiлення боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил (ВБК).

     1.9. У митному контролi i оформленнi вiдповiдно до вимог даної ТС на будь - якому етапi митного контролю та оформлення суден закордонного плавання, товарiв та iнших предметiв можуть брати участь спiвробiтники ВБК, що дiють згiдно посадових iнструкцiй вiдповiдно до технологiчного процесу, встановленому ТС, затвердженим вiдповiдними наказами по ЧРМ.

     При розслiдуваннi справ про порушення митних правил посадова особа ВБК, у провадженнi якої перебуває справа про порушення митних правил може письмово витребувати документи, необхiднi для розгляду справи. При цьому у справах пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" залишається письмова вимога про надання документiв, а також копiї витребуваних документiв.

     На виконання "Порядку...", затвердженому наказом Держмитслужби вiд 14.10.02 N 561, посадовi особи ВБК регiональної митницi на будь-якому етапi митного оформлення ВМД мають право брати участь у здiйсненнi митного контролю товарiв i транспортних засобiв та надавати рекомендацiї щодо суб'єктiв ЗЕД, що вчинили порушення, з виконанням дiй згiдно з "Механiзмом участi посадових осiб ВБК регiональної митницi в здiйсненнi митного контролю товарiв та транспортних засобiв, митне оформлення яких проводиться iз застосуванням ВМД", затвердженому наказом ЧРМ вiд 04.12.02 N 827.

     1.10. Митний контроль та оформлення щодо пропуску вантажiв iз застосуванням ВМД, якi перемiщуються через митний кордон України у межах пункту пропуску зони дiяльностi м/п "Григорiвка", здiйснюється ВМКТЗ та Сектору у складi ВМО - цiлодобово.

     Митне оформлення iз застосуванням ВМД щодо товарiв та iнших предметiв, транспортних засобiв суб'єктiв ЗЕД, що пiдлягають оформленню на м/п "Григорiвка" вiдповiдно до розподiлу зон дiяльностi та акредитацiї у ЧРМ, здiйснюється ВМО та ВВ - з 08.00 годин до 20.00 годин.

     1.11. Чисельнiсть посадових осiб безпосередньо задiяних у технологiчному процесi митного контролю та митного оформлення товарiв та iнших предметiв встановлюється начальниками пiдроздiлiв м/п "Григорiвка". З урахуванням завантаженостi пiдроздiлiв та обсягiв вантажопотоку, начальник м/п "Григорiвка" може встановити додатковi вимоги щодо чисельностi посадових осiб структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" з перерозподiлом по окремим напрямкам роботи.

     1.12. Поняття та термiни, що застосовуються в данiй ТС вживаються у значеннi, передбачених Митним кодексом України, "Порядком здiйснення митного контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв з використанням морського, рiчкового й поромного видiв транспорту", затвердженому наказом Держмитслужби вiд 23.01.01 N 26 (зi змiнами та доповненнями), "Порядком...", затвердженому наказом Держмитслужби вiд 14.10.02 N 561, iншими нормативно-правовими актами, на пiдставi яких розроблено дану ТС.

2. Митне оформлення та митний контроль суден закордонного плавання.

     2.1. Загальнi положення.

     2.1.1. При митному контролi та митному оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються через митний кордон України на суднах закордонного плавання у пунктi пропуску для мiжнародного вантажного сполучення "Морський торговельний порт "Южний"" (розпорядження КМУ вiд 29.02.96 N142-р), посадовi особи ВМКТЗ керуються Митним кодексом України, Кодексом торгового мореплавання України, iншими нормативно - правовими актами з цих питань, в тому числi зокрема:

     - Законом України вiд 04.11.99 N 1212 "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України" та вимогами постанови КМУ вiд 24.10.02 N 1569;

     - "Типовою технологiчною схемою пропуску...", затвердженої спiльним наказом Держмитслужби, Мiнтрансу, Держкомкордону вiд 05.03.01 N 152/165/130;

     - "Порядком здiйснення митного контролю за перемiщенням через митний кордон України товарiв та iнших предметiв з використанням морського, рiчкового й поромного видiв транспорту", затвердженому наказом Держмитслужби вiд 23.01.01р. за N 26 (зi змiнами та доповненнями), (далi у роздiлi "Порядок...");

     - "Типовою технологiчною схемою ...", затвердженою наказом по ЧРМ вiд 06.09.01 N 418 (зi змiнами та доповненнями), (далi у роздiлi ТТС);

     - "Технологiчною схемою взаємодiї пiдроздiлiв ЧРМ при надходженнi вантажiв у зону дiяльностi ЧРМ з наступним перемiщенням їх мiж пiдроздiлами регiональної митницi", затвердженої наказом ЧРМ вiд 13.09.01 N 425, (далi ТСВ);

     2.1.2. Митний контроль та митне оформлення суден закордонного плавання, товарiв та iнших предметiв здiйснюється посадовими особами ВМКТЗ у пунктi пропуску для мiжнародного морського вантажного сполучення "Морський торговельний порт "Южний"" (МТП "Южний") в зонах митного контролю, створених згiдно встановленого порядку у мiсцях, погоджених з керiвництвом пiдроздiлу Прикордонних вiйськ на термiн , необхiдний для митного оформлення. На суднах закордонного плавання встановлюються тимчасовi зони митного контролю.

     Режим тимчасових зон митного контролю старшим митного наряду ВМКТЗ по здiйсненню контролю та оформлення судна, доводиться до вiдома осiб, безпосередньо присутнiх пiд час його проведення.

     2.1.3. Митний контроль та митне оформлення суден, якi прибувають iз-за кордону (вибувають за кордон), здiйснюється посадовими особами ВМКТЗ у встановлених тимчасових зонах митного контролю бiля причалiв МТП "Южний" (у виняткових випадках на зовнiшньому рейдi на пiдставi мотивованих та обґрунтованих заяв морських агентiв), за погодженням з представниками прикордонних вiйськ пункту пропуску, усiма органiзацiями та службами, що входять до складу комiсiї по оформленню суден та при дотриманнi вiдповiдних умов безпеки працi.

     2.1.4. Мiсце стоянки судна пiд час проведення митного контролю та митного оформлення, вивантаження або навантаження, а також посадки й висадки пасажирiв визначається адмiнiстрацiєю МТП "Южний" за погодженням з митницею та Прикордонними вiйськами. Змiна такого мiсця стоянки судна проводиться з вiдома керiвництва м/п "Григорiвка" або ВМКТЗ й пiдроздiлу Держкомкордону, за винятком випадкiв аварiї та стихiйного лиха, при цьому адмiнiстрацiя порту при першiй нагодi повiдомляє про це митницю.

     Пiд час здiйснення митного контролю та митного оформлення судна бiля причалiв МТП "Южний" (в тому числi на рейдi) забороняється пiдхiд до нього будь-яких плавучих засобiв.

     2.1.5. По закiнченнi митного контролю та митного оформлення судна швартування плавучих засобiв до судна закордонного плавання, яке перебуває в зонi митного контролю м/п "Григорiвка", може здiйснюватися з дозволу та пiд контролем митницi.

     2.1.6. Митний контроль та митне оформлення здiйснюється посадовими особами ВМКТЗ шляхом перевiрки документiв, потрiбних для такого контролю, митного огляду (огляду транспортних засобiв, товарiв та iнших предметiв, особистого огляду), переогляду, облiку предметiв, що перемiщуються через митний кордон України, а також в iнших формах згiдно нормативно - правових актiв з цих питань.

     2.1.7. Судна закордонного плавання, товари та iншi предмети, що перетинають митний кордон України, пiдлягають митному контролю та митному оформленню вiдповiдно до законодавства України.

     У передбачених законодавством випадках на судно закордонного плавання надається вантажна митна декларацiя.

     2.1.8. Митний контроль та митне оформлення суден закордонного плавання здiйснюються одночасно з митним оглядом судна. Митне оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються членами екiпажiв цих суден, можуть здiйснюватись безпосередньо на борту судна.

     2.1.9. Митний контроль та митне оформлення українських суден закордонного плавання, що прибули в український порт i не заходили в iноземнi порти, не пiдходили до суден закордонного плавання, можуть здiйснюватися документально. У цьому разi адмiнiстрацiя судна подає до ВМКТЗ довiдку про те, що судно пiд час рейсу не заходило в iноземнi порти й не пiдходило до суден закордонного плавання. Митне оформлення товарiв та предметiв, що перемiщуються членами екiпажiв таких суден, не проводиться.

     2.1.10. Митний контроль та митне оформлення iноземних суден закордонного плавання можуть здiйснюватись документально за умови їх постiйного перебування пiд контролем митницi в зонах митного контролю м/п "Григорiвка" в межах пункту пропуску МТП "Южний". У такому разi митне оформлення товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються членами екiпажiв цих суден може здiйснюватись бiля борту судна, за потреби на прохiдних порту у встановлених пунктах контролю.

     2.1.11. За наявностi достатнiх пiдстав (оперативної iнформацiї митниць, ВБК тощо) вважати, що на борту судна закордонного плавання перебувають предмети контрабанди або предмети, якi безпосередньо є об'єктами порушення митних правил - митний контроль та митне оформлення цього судна здiйснюються посадовими особами ВМКТЗ з обов'язковим митним оглядом судна, товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються членами екiпажу.

     2.1.12. Митний контроль та митне оформлення суден, що прибули iз-за кордону, здiйснюються пiсля проведення прикордонного контролю, а суден, що вибувають за кордон - до початку прикордонного контролю.

     2.1.13. Митний контроль та митне оформлення суден закордонного плавання, товарiв та iнших предметiв у пунктi пропуску МТП "Южний" може бути завершено вiдповiдно до вимог ст.18 Митного кодексу України пiсля проходження всiх видiв контролю (санiтарно-карантинного, ветеринарного, фiтосанiтарного, радiологiчного, екологiчного, iнших), результати проходження яких фiксуються штампами або документами згiдно порядку, визначеному чинним законодавством України.

     2.2. Пiдготовка та проведення митного оформлення суден закордонного плавання.

     2.2.1. Митний контроль та митне оформлення суден закордонного плавання здiйснюються цiлодобово у порядку їх прибуття (вибуття) та замовлення комiсiї.

     Про час прибуття судна в порт (вибуття з порту) адмiнiстрацiя порту "Южний" (морський агент) повiдомляє ВМКТЗ не пiзнiше, нiж за двi години до прибуття (вибуття) судна. У випадках потреби в перенесеннi часу, замовленого для скликання комiсiї, адмiнiстрацiя порту "Южний" (морський агент) повинен завчасно повiдомити старшого змiни ВМКТЗ.

     Якщо кiлька заявок подано одночасно на оформлення приходу або вiдходу судна закордонного плавання, виконання їх забезпечується у порядку подання заявки. Одночасно може працювати не бiльш, як три комiсiї.

     Адмiнiстрацiя порту "Южний" може надавати планову iнформацiю про судна закордонного плавання, якi мають прибути в порт.

     2.2.2. Комiсiя скликається за заявою морського агента або адмiнiстрацiї порту "Южний", якi забезпечують доставку членiв комiсiї на судно з метою виконання покладених на неї функцiй, а також повернення їх у свої установи.

     2.2.3. По прибуттi судна iз-за кордону комiсiя пiднiмається на його борт пiсля завершення санiтарного контролю з дозволу представника санiтарно-епiдемiологiчної служби.

     2.2.4. Посадова особа ВМКТЗ пiсля отримання заявки морського агента або адмiнiстрацiї порту "Южний" на скликання комiсiї, реєструє її у журналi, який повинен мiстити наступнi вiдомостi:

     -номер з/п;

     -дату та час отримання заявки;

     -назву та прапор судна;

     -останнiй порт заходу (при приходi) або перший порт заходу (при вiдходi);

     -кiлькiсть членiв екiпажу (окремо українських);

     -наявнiсть та кiлькiсть пасажирiв;

     -найменування та кiлькiсть вантажу (при наявностi товарiв за номенклатурою, оформлення яких знаходиться у виключнiй компетенцiї ЦЕМ, посадова особа, яка реєструє цю заяву, iнформує морського агента або адмiнiстрацiю порту "Южний" про необхiднiсть залучення у складi роботи комiсiї спiвробiтникiв ЦЕМ);

     -номер причалу.

     2.2.5. Пiсля прийняття заявки посадова особа ВМКТЗ повiдомляє про це старшого змiни, який вiдповiдає за органiзацiю роботи митного наряду у складi комiсiї, у разi необхiдностi доводить до вiдома начальника ВМКТЗ.

     2.2.6. Посадова особа ВМКТЗ, яка згiдно посадових iнструкцiй виконує функцiї старшого змiни :

     - перевiряє наявнiсть оперативної iнформацiї про це судно та товари й предмети, якi воно перевозить;

     - погоджує з начальником ВМКТЗ потребу у роботi комiсiї представникiв ВБК;

     - призначає старшого митного наряду для здiйснення митного контролю та митного оформлення судна й визначає iнспекторський склад цього наряду;

     - при наявностi на борту судна вантажiв (товарiв), митне оформлення яких знаходиться у виключнiй компетенцiї ЦЕМ може за потреби додатково повiдомити телефонограмою чергового митного поста "Одеса-Енергетична" ЦЕМ;

     - ставить перед старшим наряду завдання з митного контролю та митного оформлення судна, доводить до його вiдома потрiбнi орiєнтування;

     - проводить iнструктаж iнспекторського складу наряду.

     2.2.7. Посадова особа ВМКТЗ, яка здiйснює функцiї старшого наряду:

     - перевiряє готовнiсть iнспекторського складу до проведення робiт на суднi;

     - перевiряє у iнспекторiв митного наряду наявнiсть особистих номерних - печаток та штампiв "Пiд митним контролем", пломбiрiв, пломб, дроту, квитанцiй МД-1, бланкової продукцiї, технiчних засобiв контролю, що застосовуються при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення судна;

     - установлює порядок взаємодiї iнспекторiв наряду та спiвробiтникiв iнших пiдроздiлiв регiональної митницi, якi беруть участь у митному оглядi судна.

     2.2.8. Оформлення суден закордонного плавання здiйснюється комiсiєю, яка складається з представникiв:

     ВМКТЗ та ВМО м/п "Григорiвка";

     ЗПК "Чорномор'я";

     санiтарно-епiдемiологiчної служби;

     служби з карантину рослин;

     служби ветеринарної медицини;

     служби екологiчного контролю (по прибуттi судна);

     адмiнiстрацiї порту або морського агента.

     При здiйсненнi оформлення наливних суден до складу комiсiї можуть включатися представники пожежної охорони.

     2.2.9. З дозволу керiвництва митницi й пiдроздiлу Прикордонних вiйськ до складу комiсiї можуть залучатися представники iнших установ та органiзацiй.

     Присутнiсть на суднах закордонного плавання пiд час роботи комiсiї осiб, якi не включенi до складу комiсiї забороняється, за винятком посадових осiб, перебування яких на суднi є обов`язковим згiдно чинного законодавства або у встановлених випадках з дозволу старших прикордонного та митного нарядiв.

     Усi особи, яким дозволено вiдвiдування судна пiд час роботи комiсiї, мають пройти митний контроль шляхом оголошення вiдомостей (усно або письмово) вiдповiдно до пунктiв митної декларацiї згiдно форми, затвердженої постановою КМУ вiд 15.07.97р. N 748.

     Особи, якi входять до складу комiсiї, не повиннi перемiщувати на судно та з судна товари та iншi предмети, за винятком тих, що використовуються ними для виконання службових обов'язкiв, про що старший митного наряду попереджує склад комiсiї до входу на борт судна.

     Оформлення приходу або вiдходу суден, якi перевозять товари, митне оформлення яких вiдноситься до компетенцiї мп "Одеса-енергетична" Центральної енергетичної митницi (далi ЦЕМ), а також суден, що отримали суднове постачання паливно-мастильними матерiалами, здiйснюється вiдповiдно до Порядку взаємодiї, затвердженому спiльним наказом ЧРМ та ЦЕМ вiд 06.12.00 N 347366.

     Посадовi особи пiдроздiлiв ЧРМ та ЦЕМ працюють згiдно власних планiв огляду узгоджуючи органiзацiйнi дiї з старшим митного наряду з наданням спискiв посадових осiб, задiяних в роботi комiсiї, схеми митного огляду об'єктiв.

     Данi про результати огляду вiдображаються уповноваженою особою цих пiдроздiлiв на зворотному боцi генеральної декларацiї. Якщо до складу комiсiї включаються представники iнших пiдроздiлiв м/п "Григорiвка", загальну координацiю дiй в органiзацiї роботи здiйснює старший митного наряду - посадова особа ВМКТЗ.

     2.3. Митний контроль та митне оформлення прибуття судна закордонного плавання.

     2.3.1. Старший митного наряду пiсля прибуття на судно:

     - узгоджує з адмiнiстрацiєю судна кандидатури членiв екiпажу, що супроводжуватимуть iнспекторiв митницi при проведеннi митного огляду судна;

     - встановлює радiозв'язок з митницею;

     - встановлює порядок взаємодiї з представниками iнших контрольних служб з питань їх перемiщення на суднi тiльки з дозволу старшого митного наряду пiд час проведення митного огляду судна;

     - розподiляє об'єкти огляду мiж iнспекторами наряду та закрiпленими для супроводження членами екiпажу, направлених адмiнiстрацiєю судна , про що робить вiдмiтки на зворотнiй сторонi генеральної декларацiї;

     - призначає iнспектора (iнспекторiв), вiдповiдального за оформлення документiв, робить необхiднi вiдмiтки, в т.ч. про митний огляд судна та екiпажу, про що робить вiдмiтки на зворотнiй сторонi генеральної декларацiї.

     2.3.2. Для здiйснення митного контролю та митного оформлення адмiнiстрацiєю судна подаються митному наряду такi документи:

     генеральна декларацiя - 1 примiрник;

     вантажна декларацiя - 2 примiрники;

     суднова роль - 1 примiрник;

     список пасажирiв - 1 примiрник;

     загальна митна декларацiя - 2 примiрники;

     митнi декларацiї (українських членiв екiпажу судна);

     список суднових запасiв - 2 примiрники;

     довiдка капiтана судна про наявнiсть на борту судна наркотичних засобiв, зброї та боєприпасiв - 2 примiрники;

     довiдка про наявнiсть у судновiй касi валюти - 1 примiрник;

     зобов'язання капiтана українського судна про невинесення iз судна запасiв споживання, якi були закупленi за кордоном - 1 примiрник;

     при необхiдностi (наявностi вантажу на палубi, тощо) - зобов'язання капiтана судна про не здiйснення вантажно-розвантажувальних робiт без дозволу митницi та пiдтвердження ознайомлення з вiдповiдними статтями Митного кодексу України);

     вантажнi документи - не бiльше, нiж 5 примiрникiв кожного.

     У разi закупiвлi українським судном за кордоном предметiв матерiально-технiчного постачання адмiнiстрацiя судна подає для перевiрки додатковi документи (рахунки-фактури, акти про оприбуткування, акти про списання).

     Усi поданi документи мають бути засвiдченi судновою печаткою та пiдписом капiтана судна, за винятком митних декларацiй українських членiв екiпажу.

     У разi потреби при зверненнi морського агента або адмiнiстрацiї порту iнспектор, вiдповiдальний за оформлення документiв, має право за рiшенням старшого митного наряду засвiдчити додатковi примiрники вище перелiчених документiв, за винятком митних декларацiй українських членiв екiпажу.

     2.3.3. Iнспектор ВМКТЗ, вiдповiдальний за оформлення документiв, здiйснює перевiрку їх комплектностi, звiрення вiдомостей взаємопов'язаних документiв (наприклад, вiдомостей манiфесту й коносаменту, вантажної декларацiї тощо), що фiксує в перевiрених документах вiдповiдними позначками.

     Представником адмiнiстрацiї судна подаються посадовiй особi ВМКТЗ для контролю та оформлення митнi декларацiї членiв екiпажу, заповнених власником згiдно форми затвердженої постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 (зi змiнами та доповненнями), що пiдлягають митному оформленню вiдповiдно до порядку, затвердженому наказом Держмитслужби вiд 22.11.01 N 763.

     Пiсля завершення митного огляду особистих речей та iнших предметiв українських членiв екiпажу, iнспектор митного наряду, що здiйснював огляд, вiдмiчає у судновiй ролi поряд з прiзвищем членiв екiпажу осiб, речi та iншi предмети яких оформлено в повному обсязi.

     За вiдсутностi зауважень, оформленi (проставлення вiдбитку ОНП iнспектором ВМКТЗ, що здiйснював митне оформлення) митнi декларацiї членiв екiпажу, надаються власникам. У разi отримання таких митних декларацiй вiдповiдальною особою адмiнiстрацiї судна, у судновiй ролi проставляється вiдмiтка про кiлькiсть отриманих документiв, дата та особистий пiдпис.

     У разi нарахування митних платежiв на товари членiв екiпажу, що пiдлягають оподаткуванню, цi товари (за потреби) можуть перебувати на суднi в опечатаному примiщеннi, про що вiдомостi проставляються на зворотi генеральної декларацiї. Такi товари або iншi предмети видаються власнику (або за нотарiально посвiдченим дорученням уповноваженiй особi) з дозволу посадової особи м/п "Григорiвка", яка завершила митне оформлення, пiсля сплати обов'язкових митних платежiв та митного оформлення цих товарiв в повному обсязi з застосуванням митної квитанцiї МД-1 згiдно наказу Держмитслужби вiд 09.10.98 N 635 (зi змiнами та доповненнями) або унiфiкованого адмiнiстративного документу форми МД-2 (МД-3) вiдповiдно до вимог Закону України N 2681-III вiд 13.09.01.

     По завершенню митного оформлення цих предметiв, на зворотi генеральної декларацiї вказується iнформацiя про зняття з примiщення опечатування (або пломби) та митний документ, згiдно якого цi товари оформлено у митному вiдношеннi та випущено за межi зони митного контролю.

     2.3.4. У випадках закупiвлi українським судном за кордоном предметiв матерiально-технiчного постачання, адмiнiстрацiя судна подає для перевiрки додатковi документи (рахунки-фактури, акти про оприбуткування, акти про списання). Вiдомостi про накладене митне забезпечення вказуються у генеральнiй декларацiї.

     2.3.5. Митний огляд судна здiйснюється з метою перевiрки вiдомостей, заявлених у документах, визначених у пунктi 2.3.2. даної ТС. Пiд час проведення митного огляду вiдповiдно до розподiлу об'єктiв, на вимогу спiвробiтника митницi вiдкриття примiщень та ємностей судна, що пiдлягають огляду здiйснюється членами екiпажу, що їх супроводжують. Про результати проведення митного огляду, iнспектор, що його здiйснював доповiдає старшому митного наряду.

     2.3.6. На судновi примiщення з товарами та iншими предметами, якi не пiдлягають пропуску через митний кордон України, накладаються митнi забезпечення зi складанням акту довiльної форми про прийняття предметiв на вiдповiдальне зберiгання в 2-х примiрниках. Один примiрник акту зберiгається в судновiй справi, другий передається адмiнiстрацiї судна. Вiдомостi про накладенi митнi забезпечення вiдображаються посадовою особою, яка оформила цi акти, у генеральнiй декларацiї та засвiдчуються печаткою судна й пiдписом представника адмiнiстрацiї судна, що є пiдтвердженням прийняття адмiнiстрацiєю судна предметiв в опломбованих примiщеннях на вiдповiдальне зберiгання.

     2.3.7. Оформлення особистих речей пасажирiв здiйснюється в зонах митного контролю ВМКТЗ (в т.ч. на борту судна), визначених за погодженням з представниками пiдроздiлу Прикордонних вiйськ та вiдповiдним забезпеченням режиму прикордонного контролю - представниками прикордонних вiйськ та зон митного контролю - спiвробiтниками митницi.

     2.3.8. За вiдсутностi зауважень посадова особа, призначена до оформлення документiв завiряє поданi документи вiдтиском особистої номерної печатки "Ввезення", за винятком вантажних документiв та зобов'язання капiтана про не знесення iз судна запасiв споживання. На зобов'язаннi капiтана про не знесення iз судна запасiв споживання проставляється вiдтиск штампа "Пiд митним контролем".

     Оформлення вантажних документiв здiйснює посадова особа Сектору ВМО. Якщо в роботi комiсiї не приймає участь представник ВМО, посадова особа ВМКТЗ, вiдповiдальна за оформлення суднових документiв проставляє вiдтиск штампа "Пiд митним контролем" на вантажних документах та пiсля завершення оформлення приходу судна передає їх уповноваженiй посадовiй особi Сектору ВМО.

     На генеральнiй декларацiї у її верхньому лiвому кутi учиняється запис назви судна, у правому - "Прихiд N __" (номер приходу проставляється згiдно номеру реєстрацiї в журналi суден закордонного плавання). У нижнiй третинi генеральної декларацiї проставляються данi:

Прихiд (причал N__) зовнiшнiй рейд

Початок огляду __год.
Кiнець огляду ___ год.
Вiдмiтка про технiчне постачання
Вiдмiтка про накладення та прийом на зберiгання адмiнiстрацiєю судна накладеного на судновi примiщення митного забезпечення

     2.3.9. Документальне завершення митного оформлення транспортних засобiв може продовжуватись пiсля закiнчення роботи комiсiї, до моменту початку вивантаження вантажу.

     Посадова особа ВМКТЗ, вiдповiдальна за оформлення документiв, здiйснює перевiрку їх комплектностi, проводить звiрення вiдомостей взаємопов'язаних документiв, що фiксує у перевiрених документах вiдповiдним надписом "Перевiрено, схiдне".

     2.3.10. По закiнченнi митного контролю та митного оформлення судна в справах ВМКТЗ залишаються:

     генеральна декларацiя;

     митнi декларацiї українських членiв екiпажу;

     загальна митна декларацiя;

     вантажна декларацiя;

     список суднових запасiв;

     зобов'язання капiтана про невинесення iз судна запасiв споживання;

     вантажнi документи;

     суднова роль;

     довiдка капiтана судна про наявнiсть на борту судна наркотичних засобiв, зброї та боєприпасiв;

     акт про прийняття предметiв на вiдповiдальне зберiгання

     iншi документи в разi потреби.

     2.3.11. У справах адмiнiстрацiї судна залишаються з вiдмiтками митницi: вантажна декларацiя, загальна митна декларацiя, список суднових запасiв, вантажнi документи.

     2.3.12. Митний контроль та митне оформлення суден закордонного плавання залежно вiд їх водотоннажностi й призначення проводяться у термiни (год.), що встановленi п.2.2.9. "Порядку...". затвердженому наказом Держмитслужби вiд 23.01.01 N 26 (зi змiнами та доповненнями), зокрема:

  Водотоннажнiсть, тонн
до 5000 до 20000 понад
20000
Оформлення прибуття/вибуття вантажних суден закордонного плавання, а також суден рибної промисловостi та iнших 1,5 2,5 3,0

     Зазначена тривалiсть не може бути скорочена на шкоду проведенню митного контролю та митного оформлення.

     При виявленнi контрабанди або порушення митних правил уповноважена посадова особа митницi має право продовжити час митного оформлення до з'ясування обставин справи.

     Часом початку роботи митного наряду вважається момент подання капiтаном судна всiх документiв згiдно з пунктом 2.3.2 цiєї ТС.

     2.4. Митний контроль та митне оформлення вибуття судна закордонного плавання.

     2.4.1. Пiсля прибуття на судно закордонного плавання згiдно заявки, наданої до ВМКТЗ у порядку, визначеному у п.2.2.1. даної ТС, старший митного наряду виконує дiї, передбаченi пунктом 2.3.1 цiєї ТС.

     2.4.2. Для здiйснення митного контролю та митного оформлення митному наряду адмiнiстрацiєю судна подаються такi документи:

     вантажна декларацiя - 2 примiрники;

     суднова роль - 1 примiрник;

     список пасажирiв - 1 примiрник;

     список суднових запасiв - 2 примiрники;

     довiдка капiтана судна про наявнiсть на борту судна наркотичних засобiв, зброї та боєприпасiв - 2 примiрники;

     довiдка про наявнiсть у судновiй касi валюти - 1 примiрник;

     загальна митна декларацiя - 1 примiрник;

     митнi декларацiї українських членiв екiпажу;

     вантажнi документи - не бiльше, нiж 5 примiрникiв кожного;

     iншi документи у разi потреби.

     Усi поданi документи мають бути засвiдченi судновою печаткою та пiдписом капiтана судна, за винятком митних декларацiй українських членiв екiпажу.

     Якщо посадова особа сектору випуску ВМО не бере участь у складi комiсiї, то до початку роботи комiсiї цiєю посадовою особою старшому митного наряду надаються коносаменти з манiфестами та дорученнями на навантаження з вiдмiтками "Звiрено, вiдповiдає", якi завiрено вiдтисками особистої номерної печатки та штампу "Пiд митним контролем".

     2.4.3. Пiсля звiрки вантажних документiв з вантажною декларацiєю, поданою адмiнiстрацiєю судна, iнспектор ВМКТЗ за вiдсутностi зауважень проставляє на них вiдбиток штампу "Пiд митним контролем" , а на рештi документiв (на суднових документах) - запис "Перевiрено" та вiдтиск особистої номерної печатки, при цьому старший митного наряду оголошує адмiнiстрацiї судна про початок митного огляду судна.

     Митнi декларацiї українських членiв екiпажу подаються для контролю представником адмiнiстрацiї судна i пiдлягають оформленню посадовою особою ВМКТЗ вiдповiдно до п.2.2.3. даної ТС.

     2.4.4. При проведеннi митного огляду судна, посадовi особи ВМКТЗ перевiряють: вiдомостi, заявленi в документах, визначених у пунктi 2.4.2. даної ТС, наявнiсть та збереження накладеного митного забезпечення на опломбованих примiщеннях судна; використання валюти iз суднової каси iноземного судна; вiдповiднiсть вiдомостей, заявлених у списку суднових запасiв, фактичнiй їх наявностi на борту судна.

     Посадовi особи ВМКТЗ та iншi спiвробiтники регiональної митницi, що входять до митного наряду, проводять митний догляд примiщень судна та iнших об'єктiв згiдно п.2.3.5 даної ТС, у супроводженнi членiв екiпажу вiдповiдно до розподiлу об'єктiв.

     На генеральнiй декларацiї, яка була надана на прихiд цього судна зазначаються данi на вiдхiд:

Вiдхiд (причал N ) зовнiшнiй рейд

Початок огляду ___ год.
Кiнець огляду ___ год.
Вiдмiтка про зняття накладеного на судновi примiщення митного забезпечення

     2.4.5. За вiдсутностi зауважень на вiдхiд судна, iнспектор ВМКТЗ, завершує митне оформлення документiв, проставляючи на вантажних документах та генеральнiй декларацiї вiдповiдний запис, засвiдчений вiдтиском особистої номерної печатки.

     2.4.6.Пiсля закiнчення митного оформлення судна в справах ВМКТЗ залишаються:

     вантажна декларацiя;

     список суднових запасiв;

     довiдка капiтана судна про наявнiсть на борту судна наркотичних засобiв, зброї та боєприпасiв;

     суднова роль;

     вантажнi документи;

     вантажнi митнi декларацiї;

     доручення на навантаження;

     список вантажiв (у разi потреби);

     iншi документи у разi потреби.

     2.4.7. У справах адмiнiстрацiї судна залишаються з вiдмiтками митницi: вантажна декларацiя, загальна митна декларацiя членiв екiпажу - iноземних морякiв або митнi декларацiї українських морякiв, список суднових запасiв, вантажнi документи.

     2.4.8. Адмiнiстрацiя порту дозволяє вибуття судна закордонного плавання з порту пiсля завершення на цьому суднi передбачених законодавством України видiв контролю.

     2.5. Рiшення про проведення повторного огляду приймається начальником ЧРМ або особою, яка має таке право згiдно розподiлу обов'язкiв. У випадках, якi потребують негайних та невiдкладних заходiв по проведенню повторного огляду старший змiни узгоджує його проведення з безпосереднiм керiвництвом.

     2.5.1. У разi прийняття рiшення про проведення повторного огляду судна:

     - старший наряду доводить про прийняте рiшення до вiдома капiтана судна;

     - старший наряду повiдомляє капiтана про необхiднiсть збору членiв екiпажу та пасажирiв на борту судна в одному мiсцi;

     - старший наряду складає окремий план митного огляду з врахуванням мети та об'єктiв, що пiдлягають переогляду, перевiряє ТЗК, проводить необхiдний iнструктаж з технiки безпеки.

     Житловi примiщення оглядаються з дотриманням наступних умов:

     - члени екiпажу, або пасажири у супроводi посадової особи ВМКТЗ та представника судна пред'являють каюту, де вони проживають для митного огляду;

     - якщо за членами екiпажу закрiпленi окремi примiщення, митний огляд здiйснюється у присутностi цих осiб або адмiнiстрацiї судна;

     - пiсля завершення митного огляду окремої каюти, або iншого примiщення, супроводжувана спiвробiтником ВМКТЗ та представником судна особа пре проводжується до мiсця перебування пiд час роботи комiсiї на борту судна та запрошується наступна особа, каюта чи примiщення якої пiдлягає митному огляду;

     2.5.2. При виявленнi предметiв контрабанди або порушення митних правил, посадовою особою, яка виявила правопорушення складається протокол про порушення митних правил та здiйснюються iншi заходи вiдповiдно до чинного законодавства з цих питань.

     2.6. Особливостi митного контролю та митного оформлення суден закордонного плавання та товарiв й iнших предметiв, що перемiщуються через митний кордон України на цих суднах.

     2.6.1. Митний контроль та митне оформлення запасiв споживання.

     Випуск у вiльне використання предметiв продовольчого та технiчного постачання, якi закуповуються українськими суднами за кордоном, проводиться здiйснюється на пiдставi оформленої вiдповiдно до встановленого порядку ВМД та сплати належних митних платежiв на пiдставi актiв про закупiвлю.

     За предмети технiчного та продовольчого постачання, що придбанi за кордоном по пiдтвердженим судновласником в рахунок експлуатацiйних витрат документам, митнi платежi не стягуються та ВМД не заповнюється випадку, якщо вони були використанi для потреб судна пiд час рейсу (або не будуть перемiщуватись через митний кордон України пiд час перебування судна на митнiй територiї України).

     На запаси споживання, якi вiдвантажуються на українськi та iноземнi судна закордонного плавання згiдно оформленої у встановленому порядку ВМД, доручення на навантаження та коносамент не складаються. Пропуск цих запасiв споживання, що вiдвантаженi на судно, здiйснюється згiдно списку суднових запасiв та вiдповiдних ВМД, що надаються митному наряду для перевiрки при оформленнi вiдходу судна закордонного плавання.

     2.6.2. Митний контроль та митне оформлення суден закордонного плавання, якi здiйснюють каботажне перевезення.

     Українськi судна закордонного плавання, прихiд яких iз-за кордону оформлено згiдно з установленим порядком та якi вибувають в iншi українськi порти, оформлюються в митному вiдношеннi документально.

     Митний контроль та митне оформлення українських суден, якi при здiйсненнi каботажу заходили до iноземних портiв або пiдходили до суден закордонного плавання, здiйснюються на загальних пiдставах.

     Посадова особа ВМКТЗ, призначена для оформлення документiв щодо вибуття судна при каботажних перевезеннях:

     - звiряє вiдомостi, заявленi у вантажнiй декларацiї, з наявними в митницi вiдомостями про вантажнi операцiї, робить на вантажнiй декларацiї запис для порту призначення про наявнiсть товарiв та iнших предметiв на борту судна, накладене митне забезпечення, поданi документи на товари та iншi предмети тощо й завiряє його вiдтиском особистої номерної печатки;

     - за вiдсутностi зауважень робить у судновiй ролi запис: "З боку митницi зауважень щодо вибуття судна немає".

     Перший примiрник оформленої вантажної декларацiї залишається в справах вiддiлу та є пiдставою для зняття суднової справи з контролю. Другий примiрник оформленої вантажної декларацiї надається представнику адмiнiстрацiї судна або морському агенту для подання митницi призначення.

     Направлення пiд митним контролем iмпортних товарiв та iнших предметiв, якi перебувають на борту судна, в iншi українськi порти здiйснюється в установленому Держмитслужбою порядку з оформленням ДКД.

     За зверненням адмiнiстрацiї судна або морського агента посадова особа ВМКТЗ по закiнченнi митного контролю та митного оформлення прибуття українського судна закордонного плавання й за вiдсутностi на його борту товарiв та iнших предметiв, якi перебувають пiд митним контролем, а також iнших митних обмежень (наявностi опломбованих примiщень тощо) може погоджувати плавання судна в межах митної територiї України без звернень до митних органiв в каботажних портах.

     У цьому разi подається вантажна декларацiя у двох примiрниках. Призначена до оформлення документiв посадова особа ВМКТЗ на обох примiрниках вантажної декларацiї робить запис: "Дозволено перемiщення в межах митної територiї України без узгодження з митними органами".

     Перший примiрник оформленої таким чином вантажної декларацiї залишається в справах вiддiлу та є пiдставою для зняття суднової справи з контролю. Другий примiрник вантажної декларацiї надається представнику адмiнiстрацiї судна або морському агенту для зберiгання в справах судна.

     Примiрник вантажної декларацiї, оформлений таким чином в українському порту зони дiяльностi iншої митницi надається адмiнiстрацiєю судна для вiдповiдного оформлення посадовими особами ВМКТЗ прибуття каботажем до МТП "Южний" та долучається в документи суднової справи при митному оформленнi вибуття судна за межi митної територiї України.

     2.6.3. Митний контроль та митне оформлення плавзасобiв лоцманської та iнших служб порту.

     Плавучi засоби лоцманської служби порту, якi забезпечують проведення суден закордонного плавання до мiсця здiйснення митного контролю та митного оформлення, пiдлягають митному контролю на вимогу митницi. Мiсця швартування плавзасобiв лоцманської служби порту узгоджуються з м/п "Григорiвка".

     Морський агент або адмiнiстрацiя порту зобов'язанi органiзувати завчасне (не менше нiж за одну годину) iнформування вповноваженої посадової особи ВМКТЗ про планованi перемiщення таких плавзасобiв та на її вимогу пред'явити їх для митного контролю.

     Особи, що перебувають на борту таких плавучих засобiв, на вимогу посадової особи ВМКТЗ мають здiйснити декларування товарiв та iнших предметiв у встановленому порядку.

     2.6.4. Митний контроль та митне оформлення iноземних суден, якi пiдлягали ремонту на митнiй територiї України.

     Ремонтнi матерiали, що були поставленi на судно суб'єктами пiдприємницької дiяльностi України, пiдлягають митному оформленню в режимi експорту. Пiдставою для митного оформлення є зовнiшньоекономiчний договiр про виконання ремонтних послуг на суднi та ремонтна вiдомiсть, у якiй перелiчено ремонтнi матерiали, використанi в процесi ремонту. Контроль за наданням ВМД здiйснює посадова особа Сектору ВМО.

     Обладнання, устаткування, запаснi частини та матерiали, увезенi на митну територiю України iноземним судновласником з метою їх використання для виконання ремонтних робiт i технiчного обслуговування належних йому суден, пiдлягають митному оформленню в режимi тимчасового ввезення на пiдставi договорiв (контрактiв) про виконання ремонтних робiт i технiчного обслуговування. Посадова особа сектору випуску ВМО здiйснює контроль за цiльовим використанням обладнання, устаткування, запасних частин та матерiалiв, увезених на митну територiю України.

     2.6.5. Митний контроль та митне оформлення вiйськових кораблiв i суден забезпечення вiйськово-морських сил.

     Вiйськовi кораблi та судна забезпечення вiйськово-морських сил, укомплектованi повнiстю вiйськовою командою, якi перетинають митний кордон України, митному огляду не пiдлягають. Судна забезпечення вiйськово-морських сил, укомплектованi командою не тiльки з вiйськових осiб, що виконують завдання вiйськово-оперативного характеру, при перетинi митного кордону України звiльняються вiд митного огляду.

     Товари та iншi предмети, якi перемiщуються на iноземнi вiйськовi кораблi й судна забезпечення вiйськово-морських сил або у зворотному напрямку, пiдлягають митному контролю та митному оформленню.

     2.7. Формування та реєстрацiя суднової справи судна закордонного плавання.

     2.7.1. Пiсля завершення митного контролю та митного оформлення прибуття судна старший митного наряду формує суднову справу, яку реєструє в журналi облiку суднових справ.

     Посадова особа ВМКТЗ формує частину суднової справи яка включає: генеральну декларацiю, митнi декларацiї українських членiв екiпажу, валютний список та декларацiя речей членiв екiпажу (для нерезидентiв - членiв екiпажу), вантажну декларацiю, список суднових запасiв, зобов'язання капiтана про не знесення iз судна запасiв споживання; суднову роль; довiдку капiтана судна про наявнiсть на борту судна наркотичних засобiв, зброї та боєприпасiв; iншi документи в разi потреби.

     Посадова особа Сектору ВМО формує частину суднової справи яка включає: манiфести, коносаменти, каргоплани, доручення на навантаження, iншi документи у разi потреби.

     Пiсля вибуття судна з порту та закiнчення формування вiдповiдних частин судової справи посадовою особою Сектору ВМО документи передаються за реєстром для архiвацiї вiдповiдальнiй посадовiй особi ВМКТЗ, яка об'єднує їх у одну справу по кожному судну i архiвує.

     Кожна частина суднової справи зшивається у окремий том справи. Кожна сторiнка нумерується. На першiй сторiнцi учиняється запис про загальну кiлькiсть сторiнок у томi, що завiряється особистою номерною печаткою посадової особи, яка сформувала вiдвiдний том справи.

     Посадова особа ВМКТЗ, яка формує суднову справу в цiлому, перевiряє комплектнiсть необхiдних документiв, перелiчених у кожному томi справи.

     Посадова особа ВМКТЗ, яка здiйснювала оформлення вiдходу судна, зобов'язана по завершенню митного оформлення та формування документiв своєчасно передати справу судна уповноваженiй посадовiй особi ВМКТЗ, вiдповiдальнiй за архiвацiю суднових справ.

     Пiд час перебування судна пiд митним контролем бiля причалiв МТП "Южний" або на рейдi, суднова справа (її частини) перебуває на контролi у ВМО та ВМКТЗ й використовується як документацiя для оперативного контролю за судном.

     2.7.2. Об'єднана суднова справа за реєстрацiйним номером, що вiдповiдає порядковому реєстрацiйному номеру по Журналу облiку суден, зберiгається у архiвi м/п "Григорiвка" з наступною передачею до архiву ЧРМ вiдповiдно до встановленого порядку.

3. Митний контроль та митне оформлення товарiв та iнших предметiв , що перемiщуються через митний кордон України на суднах закордонного плавання у пунктi пропуску МТП "Южний"

     3.1. При ввезенi вантажiв

     3.1.1. Вивантаження генеральних вантажiв iз суден, що прибули з-за кордону здiйснюється на пiдставi вантажних документiв з дозволу начальника ВМО або iншої посадової особи Сектору ВМО, яка має право згiдно посадової iнструкцiї приймати таке рiшення. Контроль за вантажними операцiями щодо пiдконтрольних вантажiв забезпечується Сектором ВМО у цiлодобовому режимi.

     На вантажних документах посадовi особи Сектору ВМО мають право робити завiренi вiдтиском особистої номерної печатки написи iз застереженнями, що забороняють чи регулюють процес вивантаження та є обов'язковими для виконання всiма особами, що беруть участь у процесi вивантаження (наприклад: "вивантаження заборонено", "вивантаження тiльки в присутностi iнспектора митницi", "вивантаження тiльки у свiтлий час дня", "вивантаження тiльки в присутностi представника ветеринарної служби" тощо).

     3.1.2. Пiдставою для вивантаження є рознарядка, на якiй начальником ВМО або iншою посадовою особою Сектору ВМО, яка має таке право згiдно посадової iнструкцiї, учиняється запис: "Вивантаження дозволено".

     На рознарядцi (нарядi) на вивантаження або коносаментi повиннi бути вiдмiтки iнших контролюючих служб (санiтарного, фiтосанiтарного, карантинного, ветеринарного, екологiчного), наявнiсть яких свiдчить про дозвiл даної служби для вивантаження вiдповiдної партiї вантажу на територiю порту (транспортнi засоби, що перебувають у зонах митного контролю).

     3.1.3. Єдиний збiр нараховується посадовою особою Сектору ВМО, вiдповiдальною за облiк та контроль рознарядок (нарядiв) на вивантаження товарiв та iнших предметiв для митного оформлення вiдповiдно до заявленого митного режиму.

     Стягнення єдиного збору здiйснюється у встановлених випадках з застосуванням при цьому унiфiкованої митної квитанцiї МД1, оформленої вiдповiдно до "Iнструкцiї...", затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.1098 N635 (зi змiнами та доповненнями).

     3.1.4. Вивантаження iз судна товарiв та iнших предметiв здiйснюється в мiсця, де створено тимчасовi зони митного контролю.

     Товари та iншi предмети, що вивантажуються з борту судна реєструються посадовими особами Сектору ВМО у Журналi облiку вантажiв, що надiйшли до МТП "Южний" морським транспортом, що мiстить наступнi графи:

N Дата
реєстрацiї
приходу
судна
назва
судна
номера
коносамента
Одержувач
назва,
адреса
Експедитор
(перевiзник)
назва та
адреса,
N автотрансп
при ДКД
Дата
оформлення
Вiдповiдно
до
заявленого
митного
режиму
пiдстава
для
вивезення
N ВМД,
ДКД, акту
N ОНП
та пiдпис
iнспектора
оформлення
Примiтки
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10.

     При цьому, пiдстави для вивезення товарiв та iнших предметiв за межi зони митного контролю й порту, дата вивезення, номер особистої номерної печатки iнспектора митницi, зазначається у журналi облiку вантажiв згiдно звiрки даних про пропущенi транспортнi засоби та вантажi з даними про транспортнi засоби та вантажi, що дозволенi до перемiщення через установленi в порту мiсця контролю вiдповiдно до п.1.4. наказу Держмитслужби вiд 28.11.00р. N 678 "Про вдосконалення митного контролю та митного оформлення товарiв, транспортних засобiв та iнших предметiв".

     Облiк та зберiгання товарiв й iнших предметiв , що вивантажуються з борту судна забезпечується МТП "Южний" вiдповiдно до чинного законодавства України з цих питань.

     Будь-якi операцiї з товарами та iншими предметами, що перебувають на територiї порту пiд митним контролем, здiйснюються з дозволу митницi.

     3.1.5. Для здiйснення контролю за вивантаженням судна адмiнiстрацiєю порту подаються до Сектору ВМО тальманська розписка на вантаж, яка вiдображає результати вивантаження товарiв та iнших предметiв у зону митного контролю або на транспортнi засоби, що перебувають у цiй зонi.

     Один примiрник тальманської розписки, завiрений пiдписом тальмана, залишається в справах Сектору ВМО. На пiдставi зазначених тальманських розписок за необхiднiстю складається вiдповiдний акт (прийняття на склад порту, розмiщення на вiдповiдальне зберiгання, завантаження транспортного засобу тощо).

     За результатами вивантаження, капiтан судна, або належним чином уповноважена ним особа (морський агент, адмiнiстрацiя порту) надають до ВМКТЗ генеральний акт, складений в шести примiрниках (один примiрник залишається в судновiй справi митницi), який пiдписується представниками порту, судна та ВМКТЗ.

     При встановленнi пiд час вивантаження розбiжностi кiлькостi товарiв та iнших предметiв з даними, зазначеними у вантажних документах, або при виявленнi пошкоджених, пiдмочених вантажiв, вантажних мiсць з слiдами розпакування, капiтаном судна, або представником порту, вiдповiдального за прийняття вантажу, складається акт-повiдомлення, який також пiдписується спiвробiтником митницi. При наявностi актiв-повiдомлень, у генеральному актi зазначається їх номер на ряду з пiдсумками вивантаження.

     Розпакування й перепакування вантажних мiсць здiйснюється за рахунок власника товарiв та iнших предметiв або уповноваженої ним особи (морського агента, експедитора, перевiзника тощо).

     3.1.6. Товари та iншi предметами, що вивантаженi з суден закордонного плавання та перебувають пiд митним контролем в зонах митного контролю, створених згiдно встановленого порядку на територiї МТП "Южний" пiдлягають митному оформленню згiдно заявленого митного режиму, що здiйснюється посадовими особами Сектору ВМО вiдповiдно до вимог нормативно - правових актiв щодо встановленого порядку їх оформлення та з дотриманням вимог даної ТС.

     3.1.7. Дозволяється вивезення товарiв та iнших предметiв за межi зони митного контролю й порту в разi:

     - випуску товарiв та iнших предметiв у вiльний обiг на митнiй територiї України;

     - направлення товарiв та iнших предметiв пiд митним контролем у митницю призначення;

     - потреби розмiщення товарiв та iнших предметiв на митних лiцензiйних складах за умови розташування цих складiв у зонi дiяльностi Чорноморської регiональної митницi i наявностi прийнятої до митного оформлення ВМД вiдповiдно до режиму митного складу;

     - потреби розмiщення товарiв та iнших предметiв на складах пiдприємств для зберiгання пiд митним контролем (за умови подання заяви пiдприємства з позитивною резолюцiєю начальника Чорноморської регiональної митницi, його заступника або iншої вповноваженої вiдповiдним наказом Чорноморської регiональної митницi посадової особи про дозвiл на розмiщення цих товарiв (предметiв) на складах пiдприємства для зберiгання пiд митним контролем i наявностi у встановлених випадках прийнятої до оформлення декларацiї - зобов'язання, заповненої згiдно окремого порядку, встановленому Держмитслужбою;

     - митного оформлення товарiв та iнших предметiв у вiдповiдний митний режим;

     - iнших випадках за окремим письмовим дозволом керiвництва регiональної митницi або особи яка його замiщує.

     Направлення вантажiв з пункту пропуску МТП "Южний", розташованого в зонi дiяльностi м/п "Григорiвка" у зону дiяльностi iнших вантажних пiдроздiлiв ЧРМ при перемiщеннi рiзними видами транспорту здiйснюється на пiдставi листа-погодження мiж начальниками задiяних пiдроздiлiв з оформленням ДКД згiдно "Технологiчної схеми по контролю за перемiщенням вантажiв мiж митними постами та вантажними вiддiлами ЧРМ", затвердженої окремим наказом по регiональнiй митницi.

     Не допускається перебування в зонах митного контролю товарiв та iнших предметiв, митне оформлення яких завершено.

     3.1.8. Пiдставою щодо надання дозволу на вивезення товарiв та iнших предметiв iз зони митного контролю й порту є:

     - оформлена вiдповiдно до заявленого митного режиму вантажна митна декларацiя;

     - ДКД (у разi направлення товарiв та iнших предметiв в iншi митницi або iншi пiдроздiли ЧРМ);

     - окремий письмовий дозвiл керiвництва регiональної митницi.

     - митна декларацiя, оформлена посадовими особами м/п "Григорiвка" у порядку, встановленому Держмитслужбою для митного контролю i оформлення товарiв та iнших предметiв громадян.

     3.1.9. При митному оформленнi великих суднових партiй за однiєю iмпортною ВМД контроль за фактичним вивезенням iз зони митного контролю й порту здiйснюється шляхом проставлення на зворотному боцi ВМД (без вiдтиску ОНП у графi Д ВМД) запису: вивiз з територiї порту дозволено, акт про проведення митного огляду N, який завiряється ОНП.

     3.1.10. Пiсля завершення митного оформлення партiї вантажу посадова особа сектору випуску ВМО, яку було призначено для оформлення розподiляє примiрники ВМД у встановленому порядку.

     3.1.11. Вивезення вантажу з МТП "Южний" дозволяється по видатковому ордеру, який оформлюється портом (у встановлених випадках згiдно заявки, оформленої керiвництвом порту).

     3.1.12. Вантажнi документи разом з тальманськими розписками, рознарядкою (нарядом) та iншими документами передається до ВМКТЗ для приєднання до суднової справи та архiвацiї.

     3.2. При вивезеннi вантажiв

     3.2.1. При надходженнi на територiю порту транспортних засобiв, що перевозять товари та iншi предмети пiд митним контролем (у мiсце прибуття), посадова особа Сектору ВМО вносить вiдмiтку про їх надходження в ЄАIС ДМСУ на пiдставi оформлених митницею вiдправлення ВМД, ДКД, iнших товаросупровiдних та товаротранспортних документiв з проставленням у графi "А" ВМД та товаротранспортних документах запису "Вантаж надiйшов" , засвiдчений власним пiдписом та вiдбитком ОНП.

     Вантажi, оформленi iншими митницями у митному режимi експорту або транзиту розмiщуються для накопичення судової партiї пiд митним контролем на складах порту (причалах), де встановлюється тимчасова зона митного контролю. Контроль за такими вантажами здiйснюється посадовими особами Сектору ВМО на пiдставi оформлених ВМД та товаротранспортних документiв. У встановлених випадках посадова особа Сектору ВМО забезпечує стягнення єдиного збору.

     3.2.2. По прибуттi залiзничного потяга (рухомого складу) на станцiю "Берегова" ("Чорноморська") представник залiзничної станцiї або експедитор надає посадовiй особi сектору випуску ВМО натурний лист потяга, в якому перелiчено номери усiх залiзничних вагонiв, якi прибули цим потягом, N потяга, дата та час його прибуття до станцiї.

     Подальшi дiї по розмiщенню вантажу на склад (причал) порту посадова особа сектору випуску ВМО, яка прийняла документи до оформлення виконує у вiдповiдностi до Технологiчної схеми взаємодiї м/п "Григорiвка", залiзничних станцiй "Берегова" та "Чорноморська" та МТП "Южний", затвердженої окремим наказом по ЧРМ та погодженої з начальниками з/д станцiй "Берегова", "Чорноморська" та МТП "Южний".

     3.2.3. Номери ВМД, NN з/д вагонiв та дату їх прибуття до станцiї посадова особа Сектору ВМО записує до вiдповiдного журналу вiддiлу.

     3.2.4. При надходженнi до станцiї "Берегова" ("Чорноморська") усiх вагонiв, зазначених у ВМД, данi про них та ВМД зазначаються у вiдповiдному журналi без застережень. Посадова особа Сектору ВМО складає реєстр у двох примiрниках та завiряє їх особистою номерною печаткою. Один реєстр залишається в справах ВМО, другий передається до ВКДВ.

     3.2.5. У випадках прибуття не всiх залiзничних вагонiв, перелiчених у ВМД (часткового надходження вантажу), такi ВМД пiдлягають постановцi на контроль з формуванням в окремiй тецi згiдно митниць вiдправлення, до надходження вантажiв у повному обсязi.

     За день до закiнчення термiну доставки по ВМД, за якими вантаж надiйшов частково (не у повному обсязi), ВМД облiковуються у реєстрi з обов'язковою вiдмiткою про неповне надходження вантажу, який передається до ВКДВ у встановленому порядку.

     3.2.6. До початку навантаження на судно закордонного плавання товарiв та iнших предметiв вантажовласник або уповноважена ним особа (експедитор) надають у Сектор ВМО для перевiрки завiрене печаткою та пiдписом особи, яка надає доручення про планове навантаження товарiв та iнших предметiв на судно закордонного плавання.

     3.2.7. Пiдставою для оформлення доручення на навантаження є оформлена в митному вiдношеннi ВМД. У разi необхiдностi здiйснення iнших видiв контролю, передбачених ст.18 Митного кодексу України, їх проведення повинно бути завершено до оформлення доручення на вiдвантаження вантажу.

     У виняткових випадках, з метою запобiгання простою залiзничного транспорту та для зменшення витрат на вивантажувально-навантажувальнi операцiї, за письмовим рiшенням начальника ЧРМ дозволяється оформлення доручення на навантаження товарiв та iнших предметiв на пiдставi товаросупровiдних документiв, оформлених iншою митницею з вiдмiтками про перебування пiд митним контролем та за умови надання власником або уповноваженою ним особою гарантiйного зобов'язання про подання ВМД до вибуття судна, а також щодо вiдшкодування збиткiв порту й судновласнику у разi простою судна через вiдсутнiсть (не своєчасне подання ВМД) та доручення про фактичне вiдвантаження.

     Пропуск товарiв та iнших предметiв на вивезення за межi митної територiї України здiйснюється на пiдставi оформленої в митному вiдношеннi ВМД вiдповiдно до заявленого митного режиму.

     3.2.8. У разi потреби на вимогу посадової особи Сектору ВМО, експедитор подає список вантажiв (список доручень на навантаження), якi плануються для навантаження на судно закордонного плавання з метою вивезення за межi України.

     3.2.9. Посадова особа Сектору ВМО, що здiйснює оформлення, перевiряє вiдповiднiсть даних зазначених у дорученнях на навантаження даним, зазначеним у ВМД та товаросупровiдних документах i за вiдсутностi зауважень проставляє на дорученнi на навантаження вiдбиток особистої номерної печатки. Оформлене таким чином доручення (у разi потреби - список вантажiв) є дозволом для навантаження цих товарiв та iнших предметiв на судно закордонного плавання.

     На дорученнях (списку вантажiв) посадова особа Сектору ВМО має право учиняти записи iз застереженнями, якi регулюють процес навантаження (наприклад: "завантаження тiльки в присутностi iнспектора митницi", "завантаження з переваженням" '' навантаження у присутностi iнспектора карантину рослин"), що є обов'язковими для виконання усiма особами, якi приймають участь у процесi навантаження.

     3.2.10. Доручення на навантаження подається не бiльше п'яти примiрникiв, один з яких залишається у справах Сектору ВМО у комплектi з ВМД, вiдповiдно до якої вiдвантаження на судно здiйснюються пiд митним контролем. Доручення має мiстити вiдомостi про одержувача, назву судна, порт вiдправлення та порт призначення, назву й кiлькiсть товарiв та iнших предметiв, маркування вантажних мiсць або транспортних одиниць, кiлькiсть примiрникiв доручення тощо.

     3.2.11. Посадова особа Сектору ВМО здiйснює облiк доручень (за наявностi спискiв вантажiв - облiк спискiв) з реєстрацiєю у журналi облiку доручень на вiдвантаження, що мiстить наступнi графи:

N номер та дата
оформлення
доручення на
навантаження
(списку
вантажiв)
NВМД Митниця
вiдправлення
Вiдправник
(назва,
адреса)
Перевiзник
(експедитор)
Держ. N
транспорту
Одержувач
(назва,
адреса)
назва
вантажу
назва
судна
примiтки
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

     3.2.12. За письмовою заявою вантажовласника (експедитора) допускається унесення змiн та анулювання доручення на навантаження за умови обов'язкового надання до ВМО всiх оформлених ранiше примiрникiв.

     Внесення змiн до доручення на навантаження (завiрених печаткою пiдприємства), або анулювання, здiйснюється тiльки з письмового дозволу начальника ВМО або iншої посадової особи Сектору ВМО, яка має такi повноваження згiдно посадових iнструкцiй.

     3.2.13. Пiсля закiнчення навантаження судна, вантажовласник або експедитор не пiзнiше нiж за 2 години до надання заяви про скликання комiсiї подає до Сектору ВМО коносаменти й манiфест. Пiсля звiрення зазначених документiв з дорученнями на навантаження (списками вантажiв) i ВМД посадова особа Сектору випуску ВМО зазначає на всiх примiрниках доручення: "Фактично завантажено..." з вiдмiткою про фактичну кiлькiсть завантаженого вантажу, учиняючи на манiфестi запис: "Манiфест з коносаментами звiрено", проставляючи штамп "Пiд митним контролем" та особисту номерну печатку, що свiдчить про вiдсутнiсть зауважень щодо пропуску вантажу. При цьому, посадова особа Сектору ВМО iнформує ВМКТЗ про готовнiсть до роботи у складi комiсiї для оформлення судна закордонного плавання на вiдхiд.

     У випадках вiдвантаження на судно закордонного плавання товарiв та iнших предметiв не в повному обсязi запланованої згiдно доручень на вiдвантаження ( спискiв вантажiв) та ВМД, морський агент (експедитор) надає до Сектору ВМО список не вiдвантажених вантажiв, пiдписаних вiдповiдальними особами порту та особами уповноваженими на те вантажовласником з вiдмiткою про їх подання у дорученнях (списках вантажiв). Посадова особа Сектору ВМО вилучає iз суднової справи примiрники ВМД, по яким вантаж не було завантажено на судно з постановкою на контроль у окремiй тецi справ вiддiлу.

     3.2.14. Пiсля завершення роботи комiсiї по оформленню судна закордонного плавання на вибуття за межi України, посадовою особою Сектору ВМО у встановлених випадках здiйснюється пiдтвердження щодо фактичного вивезення товарiв та iнших предметiв через митний кордон України з внесенням в ЄАIС ДМСУ вiдповiдної iнформацiї у порядку, встановленому Держмитслужбою з цих питань.

     Надання iнформацiї у ВКДВ для пiдтвердження фактичного вивезення товарiв забезпечується посадовими особами Сектору ВМО на пiдставi ВМД, внесених до реєстру щодо пропуску товарiв та iнших предметiв, оформлених в митному вiдношеннi на вивезення з України з дотриманням встановлених термiнiв порядку, встановленому "Тимчасовою технологiчною схемою надання пiдтвердження факту вивезення товарiв за межi митної територiї України пiдроздiлами Чорноморської регiональної митницi, затвердженої окремим наказом по регiональнiй митницi. У випадках часткового пропуску, iнформацiя надається щодо ВМД, з вiдмiткою про часткове фактичне вивезення.

4. Митний контроль та митне оформлення товарiв iз застосуванням ВМД

     4.1. Вiдповiдно до структури м/п "Григорiвка", у митному контролi та митному оформленнi товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням ВМД приймають участь посадовi особи:

     - вiддiлу митного оформлення (ВМО) та сектору випуску у складi ВМО (далi Сектор);

     - вантажного вiддiлу (ВВ);

     - вiддiлу контролю та транспортних засобiв (ВМКТЗ);

     - iнших оперативних пiдроздiлiв регiональної митницi зазначених у п.1.8. цiєї ТС.

     Вiдповiдно до "Порядку...", технологiчних схем, затвердженим окремими наказами по ЧРМ, а також цiєї ТС, етапи митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв виконуються згiдно повноважень та функцiй, визначених посадовими iнструкцiями спiвробiтникiв регiональної митницi, структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвна".

     4.2. На етапах митного контролю i митного оформлення ВМД вiдносно товарiв, що належать громадянам, якi не є суб'єктами ЗЕД, контрольнi функцiї вiдповiдно до "Порядку..." та нормативно-правових актiв Держмитслужби i регiональної митницi, даної ТС, здiйснюються посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" за участю оперативних пiдроздiлiв регiональної митницi, крiм ВМП.

     Контроль за надходженням на рахунок регiональної митницi мита, митних та iнших зборiв та податкiв по ВМД щодо товарiв громадян, якi не є суб'єктами ЗЕД, здiйснюється посадовими особами вiддiлу бухгалтерського облiку регiональної митницi вiдповiдно до "Порядку заповнення граф ВМД...", затвердженому наказом Держмитслужби вiд 10.12.01 N796 та механiзму, визначеного Держмитслужбою.

     При митному оформленнi ВМД щодо товарiв громадян, заявлених для пропуску в режимi тимчасового ввезення / вивезення, застосовується механiзм внесення та повернення грошової застави згiдно "Тимчасового порядку...", визначеного листом Держмитслужби вiд 23.11.01 N 2/13-5486 (з змiнами та доповненнями) зi сплатою громадянами грошової застави за митною квитанцiєю МД-1.

     В цьому випадку, митнi процедури щодо митного контролю за стягненням грошової застави та нарахування митних платежiв iз застосуванням митної квитанцiї МД-1, оформленої згiдно наказу Держмитслужби вiд 09.10.98 N 635 (у редакцiї наказу вiд 10.07.01 N 468), здiйснюється посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка", зазначених в п.4.1. даної ТС згiдно повноважень цих пiдроздiлiв та посадових iнструкцiй їх спiвробiтникiв.

     4.3. Митний контроль та оформлення iз застосуванням ВМД вiдносно товарiв та iнших предметiв, що ввозяться на митну територiю України громадянами, якi не є суб'єктами ЗЕД, здiйснюється посадовими особами м/п "Григорiвка" на пiдставi кiлькiсних та вартiсних норм, визначених ст.4 Закону України вiд 13.09.01 N 2681, щодо товарiв й iнших предметiв, транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України суб'єктами ЗЕД, здiйснюється у вiдповiдностi з вимогами нормативно - правових актiв чинного законодавства України з цих питань.

     Митний оформлення товарiв й iнших предметiв може здiйснюватись посадовими особами м/п "Григорiвка" без застосування ВМД виключно у випадках та порядку, установленому чинним законодавством України.

     На момент подання ВМД (крiм ПД) до ВВ, зазначенi у ВМД товари та iншi предмети, транспортнi засоби суб'єктiв ЗЕД або товари громадян повиннi знаходитися у зонi митного контролю, встановленої наказом по ЧРМ для пiдроздiлiв м/п "Григорiвка", або в зонi митного контролю, встановленої митницею на територiї (примiщеннях) пiдприємств, що зберiгають їх пiд митним контролем згiдно встановленого порядку.

     4.4. На етапах митного оформлення ВМД, контрольнi функцiї виконуються посадовими особами м/п "Григорiвка" за умови подання декларантом вiдповiдно до обраного митного режиму ВМД (в т.ч. електронної копiї ВМД) та документiв, що застосовуються при здiйсненнi митного контролю i оформлення, передбачених п.2.1. "Порядку...", а також:

     - щодо товарiв громадян, документи, перелiченi в п.2 "Порядку заповнення граф...", затвердженому наказом Держмитслужби вiд 10.12.01 N 796 (гр. 44 ВМД);

     - Аркушу про пакування у випадках, передбачених спiльним наказом Мiнекономiки та Держмитслужби вiд 02.09.02 N 261/475 (крiм ВМД щодо товарiв громадян);

     - Акту про проведення iдентифiкацiйного огляду у випадках його здiйснення згiдно вимог, передбачених наказом Держмитслужби вiд 01.04.02 N 174;

     - iнших потрiбних документiв (пакувальнi листи, сторiнки каталогiв, технiчнi описи тощо).

     4.5. На кожному iз етапiв митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв iз застосуванням ВМД, посадовi особи оперативних пiдроздiлiв, зазначених у п.4.1. даної ТС, (за допомогою програмного забезпечення тощо) у межах своєї компетенцiї та згiдно "Порядку...", проводять перевiрку наявностi орiєнтувань митних та iнших державних органiв, а також вiдповiдностi товарiв i транспортних засобiв критерiям ризику.

     4.6. Посадовi особи ОП регiональної митницi та структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка", якi здiйснюють митний контроль товарiв на 2, 5, 6 (стадiя 2), 7 (стадiя 2) етапах митного оформлення, встановлених "Порядком..." та вiдповiдають за перевiрку граф 6, 31, 35, 38, 41 ВМД, що впливають на кiлькiснi характеристики товарiв, забезпечують виконання рекомендацiй встановлених листом ЧРМ вiд 15.04.03 N 7/23-01/3756 щодо додаткових заходiв посилення митного контролю, а саме:

     - при здiйсненнi митного контролю товарiв, на якi чинним законодавством встановленi специфiчнi та комбiнованi ставки ввiзного мита, з метою встановлення фактичної кiлькостi вантажу, яка знаходиться в транспортному засобi (контейнерi, автомобiлi, залiзничному вагонi) проводиться визначення кiлькiсних показникiв одиницi товару (залежно вiд номенклатури), встановлених для товарiв вiдповiдного ґатунку (штуки, кв.м, куб.м, кiлограми, тощо) з урахуванням його упаковки з подальшим визначенням спiввiдношення загального об'єму (мiсткостi) транспортного засобу до вiдповiдного кiлькiсного показника одиницi товару.

     За пiдсумками цiєї перевiрки у межах встановленої компетенцiї на етапах митного оформлення, посадовi особи ОП зазначають в Аркушi контролю "Завдання для проведення митного огляду або здiйснення iнших видiв контролю" конкретнi завдання для прийняття вiдповiдного рiшення при здiйсненi контрольних функцiй на наступних етапах.

     4.7. Контрольнi функцiї та митне оформлення товарiв, перемiщення яких через митний кордон України товарiв контролюється Держекспортконтролем України, здiйснюється уповноваженими посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка", призначеними вiдповiдальними окремим наказом по ЧРМ, з оформленням при цьому допуску згiдно встановленому порядку.

5. Етапи здiйснення митного контролю товарiв i транспортних засобiв, митне оформлення яких здiйснюється iз застосуванням ВМД

     5.1. Прийняття ВМД до оформлення здiйснюється з 08.00 годин до 16.00 годин посадовими особами ВВ, якi призначаються начальником ВВ або iншою особою, яка має таке право згiдно посадових iнструкцiй, про що на зворотi першого примiрника ВМД учиняється вiдповiдний запис. У разi необхiдностi (у тому числi для прийняття ВМД до оформлення поза встановлений час) призначення посадових осiб ВВ може здiйснюватись начальником або заступником м/п "Григорiвка".

     5.1.1. На 1 етапi "Прийняття ВМД до оформлення та контролю вiдповiдностi даних електронної копiї ВМД даним, зазначеним у ВМД на паперовому носiї", контрольнi функцiї виконуються:

     -на стадiї 1 - посадовими особами ВВ;

     -на стадiї 2 - посадовими особами IАР та МС.

     По ВМД, оформлення яких здiйснюється iз застосуванням системи контролю за доставкою вантажiв при перемiщеннях через митну територiю України пiд митним контролем, товаротранспортнi, товаросупровiднi документи та ВМД надаються декларантом спiвробiтнику ВКДВ, який вiдповiдно до "Технологiчної схеми роботи вiддiлу контролю за доставкою вантажiв Чорноморської регiональної митницi" та посадових iнструкцiй здiйснює їх перевiрку.

     По завершенню контролю на стадiї 2 етапу 1, перевiрки перевiзникiв стосовно заборгованостi по доставцi вантажiв у митницi призначення, посадова особа ВКДВ за пiдсумками проведеного контролю проставляє вiдмiтки вiдповiдно до "Механiзму...", затвердженому наказом ЧРМ вiд 04.12.02 N 827.

     5.1.2 Посадова особа ВВ, вiдповiдальна за прийняття ВМД до оформлення, здiйснює на 1 стадiї 1 етапу перевiрку правильностi внесення декларантом вiдомостей до граф ВМД та iншi контрольнi функцiї й оформлення наданих документiв вiдповiдно до "Порядку..." , а також наступнi дiї:

     - у випадках проведення декларантом iдентифiкацiйного огляду товарiв, перевiряє наявнiсть Акту про проведення iдентифiкацiйного огляду;

     - виконання додаткових вимог, встановлених п.2 наказу ЧРМ вiд 07.02.03 N 116 щодо наявностi на зворотi реєстру до ВМД запису, учиненого декларантом;

     - при надходженнi на територiю України товарiв у тарi (упаковцi), що пiдлягають митному оформленню з випуском у вiльне використання (крiм тих, що визначенi п.1.3. "Тимчасового порядку...", затвердженому наказом по ЧРМ вiд 28.10.02 N 699), отримує у декларанта три примiрника Аркушу про пакування, оформлених належним чином, перевiряє вiдповiднiсть вiдомостей i у разi вiдсутностi розбiжностей, реєструє в Журналi облiку аркушу про пакування, встановленої форми та нумерує Аркуш про пакування згiдно схеми, визначеної "Тимчасовим порядком..." (крiм товарiв, що ввозяться громадянами, оформлення яких здiйснюється по ВМД з урахуванням роз'яснень Держмитслужби вiд 20.09.02 N 11/2-10-8473);

     - формує за потреби окрему справу для довгострокових документiв;

     - з урахуванням заявленого митного режиму та в межах своєї компетенцiї, вимагає за потреби подання додаткових документiв, необхiдних для митного контролю i оформлення, вiдомостi про якi вносить до реєстру документiв;

     - приймає в межах своєї компетенцiї рiшення про можливiсть подальшого оформлення ВМД або оформлення картки вiдмови в митному оформленнi вiдповiдно до порядку, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 24.04.99 N 239.

     - реєструє ВМД (в т.ч. щодо товарiв громадян, якi не є суб'єктами ЗЕД) у Журналi облiку ВМД, форму якого встановлено постановою КМУ вiд 09.06.97 N 574 (зi змiнами та доповненнями), зазначаючи номер в реєстрi документiв, наданих декларантом;

     - з метою контролю операцiй при митному оформленнi товарiв та iнших предметiв в митному режимi тимчасового ввезення / вивезення, або операцiй при митному оформленнi давальницької сировини та готової продукцiї, здiйснює реєстрацiю таких ВМД в окремому журналi облiку згiдно вимог нормативно-правових актiв Держмитслужби та регiональної митницi з цих питань;

     - вносить вiдомостi про документи до реєстру у випадках їх додаткового подання декларантом на наступних етапах митного контролю пiсля прийняття ВМД до оформлення;

     - доповiдає начальнику ВВ про з'ясованi обставини та органiзує взаємодiю з посадовою особою ЧРМ, яка здiйснює контроль за перемiщенням товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi щодо огляду цього вантажу вiдповiдно до "Порядку передачi iнформацiї та участi посадових осiб сектору захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi у митному оглядi товарiв", затвердженому наказом Чорноморської регiональної митницi вiд 06.12.02 N 835 у випадках, якщо на стадiї 2 етапу 1 митного оформлення ВМД iнспектором IАР та МС у графi примiтки Аркушу контролю учинено запис про те що, задекларований товар є у реєстрi товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi.

     5.1.3. Прийняття ВМД до оформлення та її електронної копiї, здiйснюється посадовою особою ВВ у присутностi декларанта.

     Пiсля завершення процедури прийняття до оформлення ВМД, ця декларацiя не може бути вiдкликана декларантом i декларант несе юридичну вiдповiдальнiсть за достовiрнiсть вiдомостей, зазначених у ВМД.

     При прийняттi до митного оформлення транзитних ВМД, за винятком транзитних ВМД на вантажi, якi оформлюються в умовах перебування на МЛС, реєстр документiв вiд декларанта не вимагається.

     5.1.4. Якщо ВМД заповнена з пiдчистками та помилками, подається без повного комплекту документiв, необхiдних для здiйснення митного оформлення товарiв, заповнена декларантом з порушенням нормативно - правових актiв з питань застосування, використання, заповнення граф ВМД, а також в iнших випадках, передбачених "Порядком...", законодавчими та iншими нормативно - правовими актами України з цих питань, така ВМД до оформлення не приймається.

     При цьому, у разi потреби, посадова особа ВВ в межах встановленої компетенцiї може надавати декларанту роз'яснення вiдповiдно до вимог, передбачених ст.43 Митного кодексу України.

     5.1.5. На будь-якому етапi митного оформлення ВМД, у випадках вiдмови в митному оформленнi, картка вiдмови складається тiєю посадовою особою, яка прийняла таке рiшення згiдно порядку, встановленому наказом Держмитслужби вiд 24.04.99 N 239.

     На пiдставi вiдповiдної iнформацiї особи, що вчинила вiдмову, посадова особа ВВ, яка здiйснювала контрольнi функцiї на 1 стадiї 1 етапу, вносить iнформацiю у Журнал облiку ВМД вiдповiдно до вимог, встановлених "Порядком...".

     5.1.6. По завершенню контролю на 1 стадiї 1 етапу та за вiдсутностi зауважень, прийнята до оформлення ВМД й документи зазначенi в реєстрi, надаються декларантом разом з електронною копiєю ВМД посадовiй особi IАР та МС.

     Посадовими особами IАР та МС в межах компетенцiї, визначеної посадовими iнструкцiями, виконуються контрольнi функцiї на 2 стадiї 1 етапу вiдповiдно до вимог, встановлених "Порядком...", технологiчної схеми цього вiддiлу, затвердженою вiдповiдним наказом по ЧРМ, iнших нормативно-правових актiв Держмитслужби та регiональної митницi.

     У разi спiвпадання коду згiдно з УКТЗЕД та/або назви задекларованого товару з кодом згiдно УКТЗЕД та/або назвою товару, що мiстить об'єкт iнтелектуальної власностi, внесеного до реєстру Держмитслужби, посадовою особою IАР та МС в графi "Примiтки" Аркушу контролю учиняється вiдповiдний запис та здiйснюються дiї, передбаченi наказом ЧРМ вiд 06.12.02 N 835 та iнформується посадова особа ВВ, яка приймала ВМД до оформлення.

     Усi уповноваженi посадовi особи структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка", що здiйснюють контрольнi функцiї по ВМД, якi мiстять товари з об'єктами прав iнтелектуальної власностi, вiдповiдно до етапiв встановлених "Порядком..." та даною ТС приймають рiшення про оформлення ВМД з урахуванням запису посадової особи IАР та МС та вiдповiдного рiшення посадової особи сектору захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi, про що учиняється запис в Аркушi контролю.

     5.1.7. По завершенню контрольних функцiй на 2 стадiї 1 етапу та за вiдсутностi зауважень, ВМД й зазначенi у реєстрi документи, надаються декларантом на наступний етап оформлення ВМД.

     5.2. На 2 етапi "Контролю за виконанням вимог товарної номенклатури митного тарифу України при класифiкацiї товарiв для цiлей митного оформлення", контрольнi функцiї виконуються посадовими особами ВТ та МВ вiдповiдно до вимог встановлених "Порядком...", нормативно-правовими актами Держмитслужби та регiональної митницi з питань, що вiдноситься до компетенцiї ВТ та МВ, а також технологiчною схемою роботи вiддiлу, затвердженої наказом по ЧРМ вiд 29.11.02 N 813, в тому числi:

     - за потреби з'ясування правильностi класифiкацiї товарiв згiдно з УКТЗЕД при поверненнi документiв з наступних етапiв митного оформлення ВМД, а також "Акту про проведення митного огляду" з 2 стадiї 6 етапу;

     - у випадках прийняття уповноваженою посадовою особою вiдповiдного структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка" на 2 стадiї 7 етапу рiшення з урахуванням результатiв митного огляду про доцiльнiсть проведення повторного контролю на цьому етапi.

     5.2.1. У разi повернення документiв з 5 або 6 етапiв митного контролю товарiв i транспортних засобiв, митне оформлення яких здiйснюється iз застосуванням ВМД, перевiрка правильностi класифiкацiї та кодування товарiв здiйснюється в першочерговому порядку.

     5.2.2. Контроль за виконанням вимог товарної номенклатури митного тарифу України при класифiкацiї товарiв для цiлей митного оформлення ВМД щодо товарiв громадян, за умови, що цi товари не пiдлягають обов'язковому контролю у ВТ та МВ, здiйснюється уповноваженими посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" з перевiркою граф ВМД вiдповiдно до вимог встановлених "Порядком..." для цього етапу.

     В спiрних та складних випадках, за погодженням з начальником вiдповiдного пiдроздiлу м/п "Григорiвка" , уповноваженою посадовою особою , яка здiйснює контрольнi функцiї на цьому етапi, готується запит до ВТ та МВ, про що в Аркушi контролю учиняється вiдповiдний запис. За потреби iнiцiюється присутнiсть посадової особи ВТ та МВ при здiйсненнi митного огляду, якщо документiв, поданих декларантом, недостатньо для прийняття рiшення про повноту/достовiрнiсть вiдомостей, що перевiряються (iнших обставин, за яких здiйснити вiдбiр проб та зразкiв не надається можливим).Остаточно питання правильностi класифiкацiї та кодування товарiв вирiшується пiсля здiйснення митного огляду.

     У випадках здiйснення дослiджень в митнiй лабораторiї (далi МЛ), або у ВТ та МВ, митне оформлення здiйснюється з урахуванням висновку, виданого МЛ або ВТ та МВ з урахуванням вимог, передбачених п.7.3. "Порядку...".

     5.2.3. За потреби вiдбору проб та зразкiв для проведення дослiджень, посадовi особи структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" здiйснюють процедури згiдно "Порядку взяття проб i зразкiв товарiв...", затвердженого постановою КМУ вiд 21.10.98 N 1665 (зi змiнами та доповненнями) з дотриманням вимог, передбачених наказом Держмитслужби вiд 02.12.99 N 782 (зi змiнами та доповненнями), наказом ЧРМ вiд 29.11.02 N 813 та порядку, затвердженому наказом по ЧРМ для проведення дослiджень у митнiй лабораторiї регiональної митницi (МЛ).

     5.2.4. По завершенню контрольних функцiй на 2 етапi та за вiдсутностi зауважень, посадова особа ОП, що їх здiйснювала, оформлює Аркуш контролю та ВМД згiдно "Порядку..." , пiсля чого ВМД з документами надаються на 3 етап контролю i оформлення ВМД.

     5.3. На 3 етапi "Контролю за правильнiстю визначення митної вартостi" контрольнi функцiї виконуються посадовими особами ВМП та ВТ та МВ в обсягах, встановлених "Порядком..." для цього етапу та згiдно повноважень, визначених нормативно - правовими актами з цих питань, а також:

     - обов'язкове виконання контрольних функцiй посадовими особами ВТ та МВ вiдносно товарiв, перелiк яких встановлюється Держмитслужбою та ЧРМ;

     - у випадках прийняття уповноваженою посадовою особою вiдповiдного пiдроздiлу м/п "Григорiвка" в межах своїх повноважень рiшення (з урахуванням результатiв митного огляду) на 2 стадiї 7 етапу, про доцiльнiсть проведення повторного контролю на цьому етапi.

     У разi iнiцiювання посадовою особою ВМП або ВТ та МВ, з зазначенням в Аркушi контролю та участi при проведеннi митного огляду, остаточне рiшення щодо визначення митної вартостi здiйснюється пiсля митного огляду товарiв.

     5.3.1. Контроль за правильнiстю визначення митної вартостi для цiлей митного оформлення ВМД щодо товарiв громадян, за умови, що цi товари не пiдлягають обов'язковому контролю у ВТ та МВ, здiйснюється посадовою особою структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка", призначеною для митного оформлення, з перевiркою граф ВМД вiдповiдно до "Порядку...", встановленому для цього етапу, а також з дотриманням вимог "Порядку визначення митної вартостi...", затвердженого постановою КМУ вiд 05.10.98 N 1598 (зi змiнами та доповненнями), iнших нормативно - правових актiв Держмитслужби i ЧРМ з цих питань.

     В спiрних та складних випадках, за погодженням з начальником вiдповiдного пiдроздiлу м/п "Григорiвка", посадовою особою цього пiдроздiлу, яка здiйснює контрольнi функцiї на даному етапi i вiдповiдає за перевiрку митної вартостi i правильного нарахування та справляння платежiв, готується запит до ВТ та МВ, про що в Аркушi контролю учиняється вiдповiдний запис, та за потреби iнiцiюється присутнiсть посадової особи ВТ та МВ при здiйсненнi митного огляду (якщо документiв, поданих декларантом, недостатньо для прийняття рiшення про повноту/достовiрнiсть вiдомостей, що перевiряються, iнших обставин, за яких здiйснити вiдбiр проб та зразкiв не надається можливим).

     Остаточно питання стосовно визначення митної вартостi товарiв вирiшується в таких випадках пiсля здiйснення митного огляду.

     5.3.2. Пiдставою для коригування митної вартостi декларованих товарiв та для нарахування i справляння митних та обов'язкових платежiв вiдповiдно, є, належним чином оформлена ВТ та МВ, довiдка про визначення митної вартостi (чи здiйснення митної оцiнки).

     5.3.3. По завершенню контрольних функцiй на 3 етапi та за вiдсутностi зауважень, посадова особа ОП, що їх здiйснювала, оформлює Аркуш контролю та ВМД згiдно "Порядку...", пiсля чого ВМД з документами надаються на 4 етап контролю i оформлення ВМД.

     5.4. На 4 етапi "Контроль за надходженням i нарахуванням мита, податку на додану вартiсть, акцизного та митного зборiв; верифiкацiя сертифiкатiв", контрольнi функцiї здiйснюються посадовими особами ВМП та ВТ та МВ з перевiркою граф в обсягах, встановлених "Порядком..." для цього етапу та згiдно повноважень, визначених нормативно - правовими актами для цих вiддiлiв.

     Даний етап виконується посадовими особами ВМП, ВТ та МВ щодо товарiв суб'єктiв ЗЕД, митне оформлення яких здiйснюється iз застосуванням ВМД.

     Контрольнi функцiї щодо товарiв громадян, виконуються уповноваженою посадовою особою вiдповiдного пiдроздiлу м/п "Григорiвка", яка виконує дiї та вiдповiдає за перевiрку граф ВМД, в обсягах, визначених "Порядком..." для цього етапу, а також iншими нормативно - правовими актами з питань пропуску товарiв громадян, митне оформлення яких здiйснюється iз застосуванням ВМД.

     При митному оформленнi таких ВМД, всi контрольнi функцiї 4 етапу, здiйснюються посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка", призначених вiдповiдальними за його виконання, крiм функцiй вiднесених Держмитслужбою до компетенцiї посадових осiб бухгалтерського облiку митних органiв в частинi контролю за надходженням на рахунок митного органу мита, митних та iнших зборiв i податкiв.

     5.4.1. У разi iнiцiювання верифiкацiї сертифiкатiв, про що учиняється вiдповiдний запис в Аркушi контролю, рiшення про визначення країни походження товару оформлюється ВТ та МВ за формою, встановленою Держмитслужбою, доводиться до ОП, що iнiцiював запит i є обов'язковим для виконання при митному оформленнi товару.

     Якщо у результатi перевiрки, здiйсненої через Держмитслужбу, установлено факт фальсифiкацiї преференцiйного сертифiката, то ВТ та МВ iнформує ОП, або структурний пiдроздiл м/п "Григорiвка", який направив запит, та ВБК про факт фальсифiкацiї документу, складає протокол про порушення митних правил та вживає заходи згiдно наказу Держмитслужби вiд 24.04.2000р. N 228.

     5.4.2. При здiйсненнi контрольних функцiй та оформлення ВМД на цьому етапi, за умови вiдсутностi вiдмiток в Аркушi контролю стосовно участi ВТ та МВ на попереднiх етапах оформлення ВМД, посадова особа ВМП (щодо товарiв суб'єктiв ЗЕД), або посадова особа вiдповiдного структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка" (щодо товарiв громадян) за погодженням з безпосереднiм керiвництвом готує за потреби в складних та спiрних випадках, запит до ВТ та МВ, учиняючи в Аркушi контролю вiдповiдний запис.

     За умови iнiцiювання участi посадової особи ВТ та МВ в митному оглядi товарiв з учиненням вiдповiдної вiдмiтки в Аркушi контролю, остаточне рiшення на цьому етапi приймається з урахуванням результатiв митного огляду, зазначених в Актi про проведення митного огляду товарiв.

     5.4.3. Посадова особа вiдповiдного структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка", що виконує контрольнi функцiї на цьому етапi вiдносно товарiв громадян, здiйснює нарахування митних та iнших обов'язкових платежiв за ВМД, виписуючи декларанту (одержувачу) повiдомлення в банк "Аваль" у порядку, встановленому Держмитслужбою. Нарахування та контроль сплати митних платежiв здiйснюється при цьому посадовою особою структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка" з зазначенням у ВМД платiжного документа, що засвiдчує код виду платежу та сплату вiдповiдного податку або збору, дати сплати (надходження) вiдповiдних платежiв та суми, з проставленням прiзвища i пiдпису посадової особи пiдроздiлу м/п "Iллiчiвськ", яка здiйснила нарахування та контроль сплати митних платежiв та iнших зборiв за даною ВМД.

     У випадках потреби здiйснення митного огляду товарiв для цiлей нарахування митних i iнших обов'язкових платежiв, посадова особа м/п "Iллiчiвськ", яка здiйснює митний контроль i оформлення ВМД на цьому етапi учиняє вiдповiдний запис в Аркушi контролю i остаточне рiшення приймається цiєю особою за результатами митного огляду товарiв, та пов'язаних з його здiйсненням митних процедур.

     За пiдсумками контролю та за вiдсутностi зауважень, ця посадова особа м/п "Григорiвка", учиняє вiдповiдний запис в Аркушi контролю згiдно вимог, встановлених "Порядком...", оформлює графи ВМД, передбаченi для заповнення на цьому етапi, завершуючи контрольнi функцiї на 4 етапi митного контролю ВМД.

     5.4.4. По завершенню контрольних функцiй на 4 етапi та за вiдсутностi зауважень, посадова особа ОП, що їх здiйснювала (у встановлених випадках ВМП чи вiдповiдного структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка"), оформлює Аркуш контролю та ВМД згiдно "Порядку..." з дотриманням вимог даної ТС, пiсля чого ВМД з документами надаються до ВВ на 5 етап контролю i оформлення ВМД.

     5.5. На 5 етапi "Логiчний контроль та контроль правильностi застосування заходiв нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi", контрольнi функцiї виконуються посадовою особою ВВ вiдповiдальною за проведення контролю ВМД на 5 етапi згiдно повноважень, визначених посадовою iнструкцiєю. При цьому здiйснюється перевiрка граф ВМД в обсягах, передбачених "Порядком..." та iншi контрольнi функцiї вiдповiдно до вимог "Порядку...", даної ТС.

     5.5.1. За погодженням з начальником , або iншою посадовою особою ВВ, що має право приймати таке рiшення:

     - у разi виникнення питань щодо правильностi класифiкацiї товару згiдно з УКТЗЕД або сумнiвiв у вiдповiдностi кодiв, зазначених у ВМД, кодам, заявленим при митному оформленнi товару в попереднi митнi режими, посадова особа ВВ, вiдповiдальна за здiйснення контрольних функцiй на 5 етапi, передає документи посадовiй особi ОП, що здiйснила контроль на 2 етапi для прийняття вiдповiдного рiшення;

     - за потреби проведення обов'язкових лабораторних дослiджень, пiдготовка запиту здiйснюється до МЛ (з врахуванням вимог наказу ЧРМ вiд 30.08.01 N 413);

     - iнших випадках, що потребують такого погодження.

     5.5.2. За умови iнiцiювання проведення митного огляду для:

     - остаточного вирiшення питання правильностi класифiкацiї та кодування товарiв по результатам його здiйснення;

     - з'ясування повноти та/або достовiрностi вiдомостей (якщо документiв, поданих декларантом недостатньо);

     - перевiрки вiдповiдностi критерiям ризику;

     посадова особа ВВ учиняє на цьому етапi вiдповiдний запис в графi 2 роздiлу "Завдання для проведення митного огляду або здiйснення iнших видiв контролю" та у графi 3, що свiдчить про потребу в присутностi у митному оглядi, або вiдсутностi такої потреби.

     5.5.3. За пiдсумками контролю та за вiдсутностi зауважень, посадова особа Сектору, що здiйснила контроль на цьому етапi, проставляє у вiдповiдних графах Аркушу контролю вiдповiднi вiдмiтки згiдно "Порядку..." та вiдбиток особистої номерної печатки, що свiдчить про завершення контролю на цьому етапi.

     5.5.4. По виконанню контрольних функцiй, передбачених "Порядком..." для 5 етапу, ВМД та супровiднi документи надаються начальнику або iншiй посадовiй особi вiдповiдного структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка", що має право згiдно посадових iнструкцiй приймати рiшення на 1 стадiї 6 етапу.

     5.6. Етап 6. "Проведення митного огляду", складається з 2 стадiй, де:

     - 1 стадiя виконується начальником або iншою посадовою особою структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка" (ВМО або ВМКТЗ), яка має таке право згiдно посадових iнструкцiй, про що вчиняє запис у графi 3 роздiлу "Завдання для проведення митного огляду або здiйснення iнших видiв контролю" Аркушу контролю.

     За виробничої потреби, для проведення митного огляду додатково може бути призначено групу посадових осiб вiдповiдного структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвна", що працюють у складi комiсiї по його здiйсненню.

     При призначеннi на проведення митного огляду, посадова особа, яка приймає таке рiшення, зазначає у Аркушi контролю "Завдання для проведення митного огляду або здiйснення iнших видiв контролю" з врахуванням п. 4.6. даної ТС та листа ЧРМ вiд 15.04.03 N 7/23-01/3756 конкретнi завдання, що пiдлягають виконанню на 2 стадiї 6 етапу.

     У випадку невiдповiдностi даних щодо кiлькостi товару, заявленого у ВМД, iнформацiї, отриманої в результатi спiввiдношення загального об'єму (мiсткостi) транспортного засобу до вiдповiдного кiлькiсного показника одиницi товару, здiйснюється 100 % митний огляд iз залученням спiвробiтникiв ВБК.

     При наявностi у Аркушi контролю записiв, учинених на 2-5 етапах митного оформлення ВМД про потребу вiдбору проб та зразкiв для проведення дослiджень, може бути призначено посадову особу ВМО (ВМКТЗ), вiдповiдальну на 2 стадiї 6 етапу за проведення окремих митних процедур, зазначених в "Завданнi для проведення митного огляду або здiйснення iнших видiв контролю" Аркушу контролю.

     У разi здiйснення декларантом iдентифiкацiйного огляду товарiв вiдповiдно до наказу Держмитслужби вiд 01.04.02 N 174, митний огляд пiд час проведення митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв здiйснюється за наявностi достатнiх пiдстав уважати, що цi товари перемiщуються з порушенням чинного законодавства України.

     За рiшенням начальника м/п "Григорiвка" або iншої посадової особи, яка має право приймати рiшення про необхiднiсть проведення митного огляду, на пiдставi записiв у графi 3 роздiлу "Завдання для проведення митного огляду або здiйснення iнших видiв контролю" Аркуша контролю до проведення митного огляду можуть залучатися посадовi особи iнших державних органiв контролю за їх згодою. При цьому вiдомостi про таких осiб зазначаються у Аркушi контролю.

     У разi їх вiдмови, вiдповiдний запис учиняється у графi 3 роздiлу "Завдання для проведення митного огляду або здiйснення iнших видiв контролю" Аркуша контролю з зазначенням прiзвища та iнiцiалiв посадової особи iншого державного органу, яка вiдмовилася вiд участi в митному оглядi.

     - 2 стадiя здiйснюється посадовою особою ВМО або ВМКТЗ м/п "Григорiвка", призначеною на 1 стадiї, з виконанням дiй, передбачених "Порядком...", iншими нормативними актами Держмитслужби та регiональної митницi.

     5.6.1. При наявностi записiв у супровiдних документах ВМД, рознарядцi (нарядi), Аркушi контролю тощо, iнформацiї щодо участi в митному оглядi посадових осiб ВБК, митний огляд здiйснюється комiсiйно iз складанням Акту про проведення митного огляду, який пiдписується усiма присутнiми особами.

     5.6.2. Процедура митного огляду виконується з врахуванням завдань на митний огляд, зазначених на попереднiх етапах у Аркушi контролю. У випадку вiдсутностi розбiжностей щодо фактичної кiлькостi вантажу, визначеної в результатi спiввiдношення загального об'єму (мiсткостi) транспортного засобу до вiдповiдного кiлькiсного показника одиницi товару, посадова особа ВМО або ВМКТЗ, яка виконує контрольнi функцiї на 2 стадiї 6 етапу, у графi 7.4. Акту про проведення митного огляду зазначає iнформацiю з вiдображенням послiдовностi здiйснених дiй - вимiрювання габаритних розмiрiв одиницi товару у тарi (упаковцi), зважування, тощо (зразок наведений у додатку до листа ЧРМ вiд 15.04.03 N7/23-01/3756).

     5.6.3. У випадках iнiцiювання на цiй стадiї проведення дослiджень в МЛ або ВТ та МВ ЧРМ, запити та вiдповiднi документи за результатами дослiджень щодо визначення митної вартостi, коду товару або країни походження, надаються по завершенню митного оформлення разом з першим примiрником ВМД у ВВ, де зберiгаються в справах м/п "Григорiвка".

     5.6.4. При складаннi Акту про проведення митного огляду згiдно форми встановленої "Порядком..." з присвоєнням номеру, що вiдповiдає номеру ВМД, цей акт передається по завершенню митного оформлення зi справою ВМД у ВВ, де зберiгається в справах митного поста згiдно встановленого порядку.

     У випадках здiйснення дiй вiдповiдно до наказу ЧРМ вiд 06.12.02 N 835, при прийняттi першого примiрника та справи ВМД, посадовою особою ВВ, яка приймає справу перевiряється наявнiсть вiдповiдних вiдмiток.

     При направленнi уповноваженою посадовою особою сектору захисту прав iнтелектуальної власностi регiональної митницi повiдомлення власнику або його представнику, декларанту та до Держмитслужби про зупинення митного оформлення на 15 календарних днiв вiдповiдний запис проставляється в графi "Примiтки" журналу облiку ВМД. За потреби, посадова особа ВВ в графi "Примiтки" зазначає номер квитанцiї МД-1, що свiдчить про передачу товару для зберiгання митницi у порядку, встановленому Митним кодексом України.

     5.6.5. По завершенню контрольних функцiй та за вiдсутностi зауважень на 2 стадiї 6 етапу, уповноважена посадова особа, яка їх здiйснювала з дотриманням вимог "Порядку...", даної ТС, надає ВМД, супровiднi документи та Акт про проведення митного огляду на 7 етап для завершення митного оформлення.

     При призначеннi на 1 стадiї 6 етапу однiєї посадової особи для виконання 2 стадiї 6 етапу та 7 етапу, завершення митного оформлення здiйснюється цiєю посадовою особою з дотриманням вимог п.4.6. та 5.7. даної ТС.

     5.7. На 7 етапi "Завершення митного оформлення" контрольнi функцiї здiйснюються посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" та регiональної митницi вiдповiдно до "Порядку...", з дотриманням технологiчних схем , затвердженим окремими наказами по регiональнiй митницi та даної ТС.

     5.7.1. На 1 стадiї 7 етапу "Нарахування та стягнення збору за митне оформлення товарiв суб'єктiв ЗЕД у зонах митного контролю на територiях i в примiщеннях пiдприємств, що зберiгають такi товари, чи поза робочим часом, установленим для митницi", у встановлених Держмитслужбою випадках та порядку для їх виконання, контрольнi функцiй здiйснюються посадовою особою ВМП щодо товарiв суб'єктiв ЗЕД, або посадовою особою структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка", яка уповноважена на проведення митного контролю та оформлення товарiв громадян, що не є суб'єктами ЗЕД.

     Нарахування та стягнення збору за митне оформлення товарiв, якi пiдлягають митному оформленню iз застосуванням ВМД згiдно вимог Закону України вiд 13.09.01 N 2681, здiйснюється посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" згiдно посадових iнструкцiй та у вiдповiдностi з нормативно - правовими актами чинного законодавства з цих питань.

     У встановлених випадках застосовується митна квитанцiя форми МД-1, яка оформлюється посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" згiдно вимог наказу Держмитслужби вiд 09.10.98 N 635 (зi змiнами та доповненнями) та сплатою громадянами належних платежiв через приписну касу банку "Аваль".

     5.7.2. На 2 стадiї 7 етапу "Завершення митного оформлення", контрольнi функцiї здiйснюються посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" (ВМО або ВМКТЗ) вiдповiдно до Порядку, посадових iнструкцiй та технологiчних схем, затверджених окремими наказами по регiональнiй митницi.

     Якщо на жодному з етапiв 2 - 5 уповноваженими посадовими особами, якi брали участь в митному оформленнi на попереднiх етапах ВМД, не iнiцiювалося питання проведення митного огляду, уповноважена посадова особа структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка", яка здiйснює контрольнi функцiї на цiй стадiї 7 етапу, вiдповiдає за перевiрку вiдомостей, наведених у графах 31, 33 ВМД, а також виконує наступнi дiї:

     - перевiряє наявнiсть вiдмiток про здiйснення контролю на попереднiх етапах;

     - з урахуванням результатiв митного огляду - приймає рiшення про доцiльнiсть проведення повторного контролю на етапах 2, 3;

     - при перевiрцi кiлькiсних критерiїв, зазначених декларантом у ВМД (або актi про проведення iдентифiкацiйного огляду), враховує пiдсумки контролю, виконаного вiдповiдно до вимог п.4.6. цiєї ТС на попереднiх етапах, результати митного огляду зазначених у Актi про проведення митного огляду, складеного у вiдповiдностi з п.5.6.2. даної ТС.

     - у випадках вiдсутностi завдань на проведення митного огляду, або прийняття уповноваженою посадовою особою, яка має таке право, на 1 стадiї 6 етапу, проведення митного оформлення без здiйснення митного огляду, посадова особа структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка", уповноважена на виконання 2 стадiї 7 етапу, здiйснює заходи, передбаченi п.4.6. даної ТС та приймає вiдповiдне рiшення.

     По завершенню контрольних функцiй на цiй стадiї 7 етапу та за вiдсутностi зауважень, посадова особа, що їх здiйснювала, завершує митне оформлення вiдповiдно до заявленого митного режиму з учиненням установлених записiв, проставленням вiдбитка особистої номерної печатки, пiдпису та прiзвища в графi D ВМД, Аркушi контролю, iнших товаросупровiдних, товаротранспортних документах з дотриманням порядку, встановленому окремими наказами Держмитслужби для кожного митного режиму.

     5.7.3. Перший примiрник ВМД разом з реєстром документiв, Аркушем контролю та iншими документами, що були використанi в процесi митного контролю й митного оформлення надається до ВВ пiд пiдпис у вiдповiднiй графi журналу реєстрацiї ВМД та зберiгаються в окремiй справi.

     5.7.4. 2-й примiрник ВМД передається до вiддiлу IАР та МС згiдно реєстру не пiзнiше, нiж до 9.00 годин наступного дня пiсля проведення митного оформлення, включаючи святковi та вихiднi днi.

     5.7.5. 3-й примiрник ВМД передається згiдно реєстру до ВМП не пiзнiше, нiж до 9.00 годин наступного дня пiсля проведення митного оформлення, включаючи святковi та вихiднi днi (щодо товарiв громадян до вiддiлу бухгалтерiї ЧРМ за окремим порядком, встановленим Держмитслужбою).

     5.7.6. Оформлена ВМД свiдчить про надання суб'єкту ЗЕД, (громадянину), права на розмiщення товарiв у заявленому митному режимi й пiдтверджує права та обов'язки зазначених у ВМД осiб щодо здiйснення ними вiдповiдних правових, фiнансових, господарських та iнших дiй, а також є пiдставою для випуску зазначених у ВМД товарiв з зони митного контролю (в.т. створеної на територiї пункту пропуску), створеної в пiдроздiлах м/п "Григорiвка" для використання з метою, заявленою митним органам пiд час оформлення ВМД.

     5.7.7. На 3 стадiї 7 етапу "Видача оформлених документiв декларанту", по завершенню контрольних функцiй щодо товарiв та оформлення ВМД, посадова особа структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка", яка виконувала контрольнi функцiї на 2 стадiї 7 етапу, здiйснює розподiл примiрникiв ВМД та документiв згiдно встановленого порядку та забезпечує передачу першого примiрника ВМД разом з реєстром документiв, Аркушем контролю та iншими документами (або їх завiреними копiями), що були використанi в процесi митного контролю й митного оформлення, посадовiй особi ВВ.

     Видає декларанту 4-й та 5-й примiрники ВМД, комплект документiв (крiм реєстру документiв, Аркушу контролю, iнших, що повиннi зберiгатися на мп "Григорiвка"), магнiтного носiя з електронною копiєю ВМД пiд його особистий пiдпис у реєстрi документiв;

     Проставляє у вiдповiдних графах Аркуша контролю час початку й закiнчення виконання цих функцiй, прiзвища, iнiцiалiв та пiдпису, що свiдчить про видачу декларантовi оформлених документiв.

     5.7.8. Передача документiв та примiрникiв ВМД в iншi оперативнi пiдроздiли митницi та у ВВ, може також здiйснюватись посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка", яких призначено їх керiвництвом вiдповiдальними за цi операцiї, iз застосуванням при цьому реєстрiв встановленої форми, дотриманням вимог порядку, визначеного наказом ЧРМ вiд 30.11.02 N 815 й даної ТС.

     5.7.9. Окремим реєстром до ВВ передаються:

     - документи та першi примiрники ВМД, якi оформленi в митному режимi тимчасового ввезення/ вивезення;

     - при оформленнях давальницької сировини та готової продукцiї, iнших ВМД у випадках здiйснення додаткового окремого облiку та контролю;

     - третi примiрники Аркушу про пакування.

     5.7.10. На 4 стадiї 7 етапу "Статистичний контроль" контрольнi функцiї здiйснюються посадовими особами вiддiлу IАР та МС з перевiркою граф й оформленням Аркушу контролю вiдповiдно до вимог, встановлених "Порядком...".

     Статистичний контроль здiйснюється у вiдповiдностi з оформленим 2-м примiрником ВМД. По завершенню контрольних функцiй на цiй стадiї, повернення оформленого Аркушу контролю до структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" забезпечується з дотриманням порядку, встановленого наказом ЧРМ вiд 30.11.02 N 815.

     5.7.11. Уповноваженою посадовою особою ВВ пiсля прийняття першого примiрника ВМД з комплектом документiв, здiйснюється:

     - внесення в Журнал реєстрацiї ВМД прiзвища та номеру ОНП посадової особи структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка", який завершив митне оформлення за кожною iз ВМД;

     - облiк квот у лiцензiях, листах-узгодженнях, картках реєстрацiї контрактiв, iнших документах по яким здiйснюється кiлькiсний та вартiсний контроль згiдно вимог нормативно-правових актiв з цих питань;

     - зняття з контролю або постановку на контроль ВМД, оформлених в митному режимi тимчасового ввезення/вивезення;

     - пiдготовку у встановлених випадках iнформацiї до регiонального вiддiлення компанiї "Укрекокомресурси" з внесенням вiдповiдних вiдмiток у Журнал облiку аркушiв про пакування;

     - забезпечуєх за дорученням керiвництва вiддiлу пiдготовку повiдомлень для направлення в iншi митнi установи (за потреби - в структурнi пiдроздiли регiональної митницi) iнформацiї по ВМД, оформлених посадовими особами структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка".

     - виконує архiвацiю справ ВМД з документами згiдно номенклатури справ м/п "Григорiвка".

     5.8. Заключнi положення.

     5.8.1. Присутнiсть декларанта на етапах митного контролю та оформлення товарiв та транспортних засобiв, митне оформлення яких, вiдповiдно до заявленого митного режиму здiйснюється iз застосуванням ВМД, є обов'язковою у випадках, встановлених "Порядком...", iншими нормативно-правовими документами чинного законодавства з цих питань, нормативно - правовими актами Держмитслужби та регiональної митницi, на вимогу начальника або iншої посадової особи структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка", що має право на прийняття такого рiшення згiдно посадових iнструкцiй, в iнших випадках не заборонених для присутностi й за iнiцiативи декларанта згiдно його повноважень, визначених у договорi на декларування.

     Декларант обов'язково повинен бути присутнiй при прийняттi ВМД до оформлення (етап 1, стадiя 1) i проведеннi митного огляду (етап 6, стадiя 2).

     В iнших випадках декларант може бути викликаний тiльки з дозволу начальника ОП або вповноваженої ним особи. Документи на стадiї 3 етапу 7 декларант одержує особисто.

     5.8.2. Тривалiсть митного оформлення вантажiв залежить вiд характеристик товару, обсягу товарної партiї, потреби проведення контролю iншими державними контролюючими органами, обсягу митних операцiї, визначених Держмитслужбою для кожного митного режиму.

     5.8.3. Якщо документи наданi до ВВ є довгостроковими та дiя їх не припиняється пiсля митного оформлення першої партiї товарiв, для здiйснення декларування першої партiї товарiв декларантом додатково подаються митному органу засвiдченi копiї цих документiв, що зберiгаються окремими справами у ВВ.

     Для здiйснення наступних митних оформлень, посадова особа ВВ, яка вiдповiдає за здiйснення контрольних функцiй на 1 стадiї 1 етапу, перевiряє наявнiсть внесених декларантом вiдомостей в графi 2 реєстру щодо їх реквiзитiв, а в графi 6 - номеру реєстру документiв, за яким вони були поданi митному органу вперше, та дату їх подання.

     5.8.4. У випадках подання декларантом на вимогу уповноваженої посадової особи потрiбних для митного контролю i оформлення документiв, наданих додатково пiсля прийняття ВМД до оформлення, вiдомостi щодо них вносяться до реєстру документiв уповноваженою посадовою особою ВВ, яка їх приймає або яка здiйснила прийняття ВМД i документiв до неї на стадiї 1 етапу 1.

     5.8.5. Уповноваженi посадовi особи не мають права з власної iнiцiативи , за дорученням або проханням декларанта заповнювати ВМД, змiнювати чи доповнювати вiдомостi, зазначенi в нiй, за винятком тих граф, заповнення яких належить до компетенцiї митних органiв.

     При виявленнi уповноваженою посадовою особою на будь-якому етапi здiйснення митного контролю i оформлення ВМД помилкового внесення декларантом вiдомостей до ВМД, за рiшенням начальника вiдповiдного структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка"), iншої посадової особи, яка має право приймати таке рiшення згiдно посадових iнструкцiй, у ВМД можуть вноситись виправлення вiдповiдно до п.5 Порядку, пiсля погодження питання внесення виправлень з усiма уповноваженими особами, якi брали участь в оформленнi цiєї ВМД на попереднiх етапах.

     В таких випадках, на 4 стадiї 7 етапу уповноваженими особами IАР та МС можуть здiйснюватись за потреби додатковi заходи контролю електронної копiї ВМД зi звiркою даних примiрника Аркушу погодження внесення виправлень.

     Не допускаються бiльше як три виправлення у ВМД та виправлення в графах 12, 22, 37, 42, 45, 46, 47 ВМД. У разi порушення декларантом цих вимог, уповноважена посадова особа, вiдповiдальна за перевiрку таких граф, оформлює картку вiдмови в митному оформленнi вiдповiдно до порядку, окремо встановленому Держмитслужбою.

     Посадовою особою оперативного пiдроздiлу, яка прийняла рiшення про вiдмову у митному оформленнi, на зворотному боцi ВМД учиняється запис "Оформленню не пiдлягає", зазначається посада та прiзвище iнспектора, який прийняв таке рiшення. Запис засвiдчується особистим пiдписом iнспектора.

     Облiк ВМД, по якiй вiдмовлено в митному оформленнi, здiйснюється посадовою особою ВВ у окремiй графi Журналу облiку ВМД.

     Картка вiдмови у митному оформленнi вантажу, що пiдлягають контролю ДСЕК, пiдписується заступником начальника ЧРМ згiдно з розподiлом обов'язкiв.

     5.8.6. На момент подання ВМД вантаж повинен знаходитися у зонi митного контролю, створеної у межах зони дiяльностi м/п "Григорiвка".

6. Особливостi проведення облiку, митного контролю та митного оформлення з застосуванням операцiй перевантаження вантажiв на перевантажувальному комплексi СМТ ЛТД

     6.1. Митний контроль та митне оформлення вантажiв, якi перевантажуються на перевантажувальному комплексi СМТ ЛТД (надалi ПК СМТ ЛТД) здiйснюється посадовими особами ВМО.

     6.2. При надходженнi вантажу адмiнiстрацiя ПК СМТ ЛТД надає призначенiй посадовiй особi ВМО перелiк вантажiв, що плануються до перевантаження на комплексi протягом поточної доби та товаротранспортнi та товаросупровiднi документи на них (коносаменти, манiфест, каргоплан, товаротранспортнi або з/д накладнi, ВМД, рахунки, специфiкацiї). Такий перелiк має мiстити також данi про транспортнi засоби, якi плануються до розвантаження та транспортнi засоби, якi плануються до завантаження. На пiдставi наданих документiв посадова особа ВМО проводить звiрку взаємопов'язаних вiдомостей в коносаментах, манiфестах та перелiку вантажiв.

     6.3. Перевантаження вантажiв iз транспортних засобiв, що прибули на ПК СМТ ЛТД в iншi транспортнi засоби проводиться на пiдставi вантажних документiв з дозволу та пiд контролем призначеної посадової особи ВМО. На товаротранспортних та товаросупровiдних документах посадова особа ВМО, яка контролює перевантаження має право робити написи iз застереженнями, якi забороняють або регулюють процес перевантаження та є обов'язковими для виконання всiма особами, що беруть участь у процесi перевантаження.

     6.4. Якщо у представникiв iнших державних контролюючих органiзацiй немає зауважень щодо можливостi перевантаження вантажу на територiї ПК СМТ ЛТД, посадова особа ВМО на перелiку вантажiв, товаротранспортних накладних та ВМД ставить штамп ПМК та робить запис "перевантаження дозволено". Якщо iншi державнi контролюючi органiзацiї забороняють перевантаження з причин, якi входять до їх компетенцiї, то про прийняте рiшення вони повиннi письмово повiдомити призначену посадову особу ВМО. Повiдомлення про заборону перевантаження може бути в видi запису на товаротранспортних або товаросупровiдних документах, який завiряється особистим пiдписом посадової особи вiдповiдної контролюючої органiзацiї. Вiдмiтки iнших контролюючих служб на товаротранспортних та товаросупровiдних документах свiдчать про те, що вантаж пройшов вiдповiднi види контролю.

     6.5. Перевантаження транспортних засобiв здiйснюється у створенiй тимчасовiй зонi митного контролю ПК СМТ ЛТД.

     6.6. Посадова особа ВМО веде облiк транспортних засобiв та вантажiв, що були перевантаженi в журналi облiку. Iнформацiя вноситься в журнал згiдно з перелiком вантажiв.

     6.7. Пiдставою надання дозволу на вивезення товарiв та iнших предметiв iз зони митного контролю та ПК СМТ ЛТД є:

     - ВМД;

     - ДКД (у разi направлення товарiв та iнших предметiв у зони дiяльностi iнших митниць);

     - зареєстрована ВМД вiдповiдно до митного режиму "митний склад" (при перемiщеннi товарiв та iнших предметiв на митнi лiцензiйнi склади, якi знаходяться в зонi дiяльностi ЧРМ);

     - заява з резолюцiєю начальника ЧРМ або iншої уповноваженої особи про розмiщення вантажу на вiдповiдальне зберiгання пiдприємством.

     В зазначених випадках Посадова особа ВМО оформлює також товаротранспортнi та товаросупровiднi документи, ДКД тощо.

     6.7. Дозволяється вивезення товарiв та iнших предметiв за межi зони митного контролю й ПК СМТ ЛТД в разi:

     - митного оформлення товарiв та iнших предметiв у вiдповiдний митний режим;

     - направлення вантажiв та iнших предметiв пiд митним контролем в iншi митницi або пiдроздiли ЧРМ;

     - потреби розмiщення товарiв та iнших предметiв на митних лiцензiйних складах за умови розташування цих складiв у зонi дiяльностi ЧРМ;

     - потреби розмiщення товарiв та iнших предметiв на складах пiдприємств для зберiгання пiд митним контролем;

     - iнших випадках за окремим письмовим дозволом начальника ЧРМ.

     6.8. Перемiщення вантажiв мiж пiдроздiлами ЧРМ здiйснюється з врахуванням мети у потребi такого перемiщення, заявленого митного режиму, iнших обставин, на пiдставi:

     - "Технологiчної схеми взаємодiї пiдроздiлiв ЧРМ при надходженнi вантажiв у зону дiяльностi ЧРМ з наступним перемiщенням їх мiж пiдроздiлами регiональної митницi", затвердженої окремим наказом по ЧРМ;

     - за окремим дозволом керiвництва митницi;

     - вiдповiдно до технологiчних схем митного контролю та оформлення товарiв, затверджених окремими наказами по ЧРМ для загального практичного використання в частинi, що стосується, структурними пiдроздiлами регiональної митницi.

     6.9. Пiсля завершення митного оформлення перевантаження вантажу, копiї необхiдних товаротранспортних та товаросупровiдних документiв зберiгаються у справах ВМО. Провiзнi вiдомостi, корiнцi листiв манiфестiв МДП надаються згiдно реєстру у ВКДВ для наступної їх обробки.

     Посадова особа ВМО, що здiйснювала митне оформлення, проставляє вiдмiтку у журналах реєстрацiї та облiку про проведення митного контролю та митного оформлення перевантаження та направлення в iншу митницю вантажу.

     6.10. Пiсля закiнчення навантаження транспортного засобу, вантажовласник (експедитор) приймає вантаж до перевезення.

     6.11. Пiсля закiнчення роботи по завантаженню транспортного засобу посадовою особою ВМО проводяться заходи по внесенню даного перевезення товарiв та iнших предметiв пiд митним контролем у ЦБД IАМУ у порядку, визначеному Держмитслужбою України. Призначена посадова особа ВМО передає оформленi вiдповiдним чином ДКД (в установлених випадках - копiї ВМД) по реєстру до ВКДВ.

     6.12. У випадку вiдмови вiд оформлення партiї вантажу (експорт) або змiни митного режиму, власник вантажу, який проводить декларування, повинен анулювати ранiше заявлену ВМД на цю партiю вантажу у порядку та термiни визначенi нормативно - правовими актами з цих питань.

     6.13. При митному оформленнi товарiв та iнших предметiв, транспортних засобiв посадовi особи структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" керуються в практичнiй роботi чинним законодавством, нормативними актами Держмитслужби та регiональної митницi, виданих вiдповiдно для встановлення механiзму їх виконання, зокрема:

     - "Технологiчною схемою проведення iдентифiкацiйного огляду товарiв та iнших предметiв декларантом в пiдроздiлах ЧРМ", затвердженої наказом ЧРМ вiд 27.05.02 N 291;

     - "Тимчасовим порядком контролю за тарою (упаковкою), у якiй надходять iмпортнi товари, що пiдлягають митному оформленню в режимi випуску у вiльний обiг на територiї України, оперативними пiдроздiлами Чорноморської регiональної митницi", затвердженої наказом ЧРМ вiд 28.10.02 N 699;

     - "Тимчасовою технологiєю митного оформлення вантажiв, що пiдлягають експортному контролю", затвердженою наказом ЧРМ вiд 21.11.02 N 520;

     - "Тимчасовою технологiчною схемою взаємодiї структурних пiдроздiлiв митницi пiд час здiйснення контролю за вивезенням давальницької сировини та готової продукцiї, виробленої з давальницької сировини", затвердженої наказом ЧРМ вiд 12.12.02 N 851;

     - "Тимчасовим порядком здiйснення митного контролю i оформлення транзитних та експортних вантажiв у змiшаному (комбiнованому) сполученнi", затвердженого наказом ЧРМ вiд 31.01.03 N 89;

     - "Порядком здiйснення митного контролю за обсягами сiльськогосподарської продукцiї, що перемiщуються через митний кордон України морським транспортом у зонi дiяльностi ЧРМ", затвердженому наказом по ЧРМ вiд 17.03.03 N 214;

     - "Тимчасовою технологiєю митного оформлення вантажiв що надходять та зберiгаються на митних лiцензiйних складах у зонi дiяльностi ЧРМ", затвердженої наказом ЧРМ вiд 18.03.03 N 221.

7. Прикiнцевi положення

     7.1. Працiвники правоохоронних органiв (МВСУ, СБУ та iншi) пропускаються у зони митного контролю створенiй в зонi дiяльностi м/п "Григорiвка" на територiї пункту пропуску МТП "Южний", на пiдставi письмового звернення керiвникiв цих пiдроздiлiв, наданих до регiональної митницi згiдно встановленого порядку вiдповiдно до вимог нормативно - правових актiв з цих питань.

     При здiйсненнi сумiсних оперативних та iнших планових заходiв по боротьбi зi злочиннiстю згiдно порядку, встановленому законодавством, посадовi особи спецiальних та iнших правоохоронних органiв можуть пропускатись на пiдставi службових посвiдчень в зону митного контролю та в примiщення структурних пiдроздiлiв м/п "Григорiвка" з вiдому начальника або заступника цього митного поста. Про результати таких заходiв, керiвництво м/п "Григорiвка" iнформує згiдно пiдпорядкування та встановленого порядку начальника або заступника начальника регiональної митницi

     7.2. З метою надання допомоги працiвникам правоохоронних органiв в здiйсненнi оперативних заходiв та забезпечення перебування посадової особи правоохоронних органiв у зонi митного контролю пункту пропуску, такiй особi на її вимогу, може бути надано згiдно звернення загальний письмовий дозвiл з зазначенням термiну перебування та перелiку причетних осiб.

     Рiшення приймається посадовою особою регiональної митницi керiвного складу, яка має таке право згiдно розподiлу обов'язкiв та установленого порядку, визначеного нормативно - правовими актами з цих питань.

     7.3. Коли митне оформлення вантажу по ВМД затримується бiльше встановленого строку з провини власника вантажу, який проводить декларування, нараховуються митнi збори за знаходження вантажу пiд митним контролем, за кожний прострочений день згiдно з постановою КМУ вiд 27.01.97 N 65 (зi змiнами та доповненнями)

     7.4. Вантажi, якi знаходяться пiд митним контролем i митне оформлення яких не здiйснюється своєчасно одержувачем з будь-яких причин, пiдлягають реалiзацiї в прибуток держави згiдно ст. 94 МКУ.

     7.5. У випадку передачi вантажу на склад пiдприємства для зберiгання пiд митним контролем, згiдно вимог, передбачених "Порядком зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, увезених на митну територiю України, пiд митним контролем", затвердженого наказом ДМСУ вiд 05.01.99 N 4 (зi змiнами та доповненнями) вантажнi операцiї здiйснюються пiд контролем призначеної посадової особи ВМО.

     7.6. У разi видання законодавчих або iнших нормативно - правових актiв , що змiнюють або вiдмiняють положення та норми вiдповiдно до яких розроблено дану ТС, посадовi особи ПВ керуються цiєю ТС в частинi, що не суперечать чинному законодавству на момент оформлення ВМД, здiйснення контрольних функцiй по оформленню пропуску через митний кордон України товарiв та iнших предметiв, транспортних засобiв.

     Змiни та доповнення, вносяться за потреби до даної ТС в установленому порядку. У випадках потреби в змiнах та доповненнях окремих положень даної ТС, зумовлених нормативно - правовими актами, норми яких є прямої дiї, посадовi особи м/п "Григорiвка" у перiод приведення у вiдповiднiсть цiєї ТС керуються в роботi цими чинними нормами з обов'язковим ознайомленням пiд особистий пiдпис особового складу про змiни технологiчного процесу, вiдомостi щодо якого зберiгаються в справах кожного структурного пiдроздiлу м/п "Григорiвка" наряду з примiрником цiєї ТС.

Начальник м/п "Григорiвка" регiональної митницi М.О. Лях
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.