Документ скасований: Лист ДПАУ № 9068/7/17-0117 від 07.05.2010

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМIНIСТРАЦIЯ УКРАЇНИ

ОГЛЯДОВИЙ ЛИСТ-РОЗ'ЯСНЕННЯ

вiд 09.07.2009 р. N 14316/7/17-0317

 

Державним податковим адмiнiстрацiям в АР Крим, областях, мiстах Києвi та Севастополi


Щодо адмiнiстрування податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв

     Державна податкова адмiнiстрацiя України з метою покращення адмiнiстрування податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв регiональними ДПА надсилає для використання у роботi узагальнений оглядовий лист-роз'яснення.

     Платниками податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв є пiдприємства, установи та органiзацiї, якi є юридичними особами, iноземнi юридичнi особи (далi - юридичнi особи), а також громадяни України, iноземнi громадяни та особи без громадянства (далi - фiзичнi особи), якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв та/або мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби, якi вiдповiдно до статтi 2 цього Закону є об'єктами оподаткування.

     Об'єктами оподаткування є:

     трактори (колiснi) - код за Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi - 8701, крiм гусеничних;

     тiльки сiдельнi тягачi - код 8701 20;

     автомобiлi, призначенi для перевезення не менше 10 осiб, включаючи водiя, - код 8702;

     автомобiлi легковi - код 8703;

     автомобiлi вантажнi - код 8704;

     автомобiлi спецiального призначення, крiм тих, що використовуються для перевезення пасажирiв i вантажiв, - код 8705 (крiм пожежних i швидкої допомоги);

     мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установленим двигуном - код 8711, крiм тих, що мають об'єм цилiндра двигуна до 50 куб. см, - код 8711 10;

     яхти та судна паруснi з допомiжним двигуном або без нього (крiм спортивних) - код 8903 91;

     човни моторнi i катери, крiм човнiв з пiдвiсним двигуном (крiм спортивних), - код 8903 92;

     iншi човни (крiм спортивних) - код 8903 99.

     Транспортнi засоби, що не є об'єктами оподаткування:

     трактори на гусеничному ходу - код 8701 30;

     мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установленим двигуном з об'ємом цилiндра двигуна до 50 куб. см - код 8711 10;

     тiльки автомобiлi спецiального призначення швидкої допомоги та пожежнi - код 8705;

     транспортнi засоби вантажнi, самохiднi, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажiв на короткi вiдстанi, - код 8709;

     машини i механiзми для сiльськогосподарських робiт - коди 8432; 8433;

     тiльки яхти, судна паруснi i човни спортивнi - коди 8903 91; 8903 92; 8903 99.

     Ставки податку визначенi в залежностi вiд кодiв Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi в гривнях з 100 см3 об'єму двигуна для транспортних засобiв, якi обладнанi двигуном внутрiшнього згорання. Для транспортних засобiв, якi обладнанi електродвигуном вони визначаються також у гривнях з 1 кВт (Вт - одиниця вимiру потужностi електродвигуна, приставка "к" означає 10 у степенi 3, 1 кВт = 1000 Вт).

     Для водних транспортних засобiв ставки визначенi у гривнях з 100 см довжини водного транспортного засобу.

     Законом не передбачено прогресивного оподаткування транспортних засобiв, оскiльки останнi мають незмiнний об'єкт оподаткування (об'єм цилiндрiв або потужнiсть двигуна, чи довжину транспортного засобу) i твердi ставки податку на рiк (з 100 см куб. об'єму цилiндрiв двигуна, з 1 кВт потужностi двигуна або з 100 см довжини транспортного засобу) в залежностi вiд виду транспортного засобу.

     Ставки для деяких груп диференцiюються в залежностi вiд об'єму двигуна. Чим бiльше об'єм двигуна, тим вища ставка. Цим досягається принцип справедливостi: чим бiльше об'єм двигуна тим потужнiший транспортний засiб, тим вiн дорожчий i бiльший за габаритами, бiльше користi приносить власнику i, зрозумiло, бiльше зношує покриття дорiг.

     Перша реєстрацiя в Українi - це реєстрацiя транспортного засобу в Українi, яка здiйснюється уповноваженими державними органами України вперше щодо цього транспортного засобу.

     Податок з визначених цим Законом власникiв наземних транспортних засобiв сплачується юридичними та фiзичними особами за мiсцем реєстрацiї таких транспортних засобiв на спецiальнi рахунки територiальних дорожнiх фондiв республiканського бюджету Автономної Республiки Крим, обласних бюджетiв та бюджетiв мiст Києва та Севастополя.

     Територiальнi дорожнi фонди спрямовують 85 вiдсоткiв iз суми цього податку на фiнансування витрат, пов'язаних з будiвництвом, реконструкцiєю, ремонтом i утриманням автомобiльних дорiг загального користування, а також сiльських дорiг, а 15 вiдсоткiв - до бюджетiв мiсцевого самоврядування на ремонт i утримання вулиць у населених пунктах, що належать до комунальної власностi i сумiщаються з автомобiльними дорогами загального користування державного значення.

     Податок з визначених цим Законом власникiв водних транспортних засобiв спрямовується до бюджетiв мiсцевого самоврядування (мiсцевих бюджетiв) за мiсцем реєстрацiї таких транспортних засобiв.

     Пiльги по сплатi податку:

     а) фiзичнi особи, зазначенi у пунктах 1 i 2 частини першої статтi 14 Закону України "Про статус i соцiальний захист громадян, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи", статтях 4 - 11 Закону України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту", статтях 6 i 8 Закону України "Про основнi засади соцiального захисту ветеранiв працi та iнших громадян похилого вiку в Українi", а також iнвалiди незалежно вiд групи iнвалiдностi (у тому числi дiти-iнвалiди за поданням органiв соцiального захисту) - щодо одного легкового автомобiля (мотоколяски) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см або одного мотоцикла з об'ємом цилiндрiв двигуна до 750 куб. см чи одного човна моторного або катера (крiм спортивного) з довжиною корпусу до 7,5 м;

     б) фiзичнi особи, зазначенi у пунктах 3 i 4 частини першої статтi 14 Закону України "Про статус i соцiальний захист громадян, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи", щодо одного легкового автомобiля з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см або одного мотоцикла з об'ємом цилiндрiв двигуна до 750 куб. см чи одного човна моторного або катера (крiм спортивного) з довжиною корпусу до 7,5 м до їх вiдселення та протягом трьох рокiв пiсля переселення iз зони гарантованого добровiльного вiдселення чи зони посиленого радiоекологiчного контролю;

     в) на 50 вiдсоткiв - громадяни, у власностi яких знаходяться легковi автомобiлi (код 8703) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см, взятi на облiк в Українi до 1990 року включно, та вантажнi автомобiлi (код 8704) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 6001 куб. см до 1990 року випуску включно, - щодо одного з зазначених автомобiлiв;

     г) особи, якi згiдно iз законодавством є платниками фiксованого сiльськогосподарського податку, - за трактори колiснi (код 8701, крiм сiдельних тягачiв - код 8701 02) та вантажнi автомобiлi (код 8704).

     Пiльги, визначенi законом, не поширюються на транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, крiм легкових автомобiлiв для iнвалiдiв (код 8703) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см, що придбанi за рахунок коштiв державного чи мiсцевих бюджетiв та/або безоплатно переданi iнвалiдам вiдповiдно до законодавства України.

     Органи мiсцевого самоврядування вiдповiдно до їх повноважень мають право приймати рiшення щодо звiльнення вiд сплати податку осiб, якi мають посвiдчення водiя на право керування транспортним засобом вiдповiдної категорiї, щодо одного легкового автомобiля (код 8703) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см або одного вантажного автомобiля (код 8704) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 6001 куб. см на одну особу, крiм транспортних засобiв, якi вперше реєструються в Українi.

     Податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв сплачується:

     фiзичними особами - перед проведенням першої реєстрацiї в Українi, реєстрацiєю, перереєстрацiєю транспортних засобiв, а також перед технiчним оглядом транспортних засобiв щорiчно або один раз за два роки, але не пiзнiше першого пiврiччя року, в якому провадиться технiчний огляд;

     юридичними особами - щоквартально рiвними частинами до 15 числа мiсяця, що настає за звiтним кварталом.

     За придбанi протягом року юридичними особами транспортнi засоби, крiм тих, що вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх реєстрацiєю за мiсяцi, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, в якому проведено реєстрацiю транспортного засобу. За транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх першою реєстрацiєю. Розрахунок суми податку за такi транспортнi засоби в 10-денний термiн пiсля їх реєстрацiї подається до вiдповiдного податкового органу.

     Фiзичнi особи - платники податку зобов'язанi пред'являти органам, що здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю, зняття з облiку або технiчний огляд транспортних засобiв, квитанцiї або платiжнi доручення про сплату податку за попереднiй (у разi здiйснення сплати) та за поточний роки, а платники, звiльненi вiд сплати цього податку, - вiдповiдний документ, що дає право на користування цими пiльгами.

     Юридичнi особи - платники податку зобов'язанi пред'являти органам, що здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю, зняття з облiку або технiчний огляд транспортних засобiв, платiжнi доручення про сплату податку з написом (помiткою) установи банку про зарахування податку по наземних транспортних засобах до територiальних дорожнiх фондiв, а по водних транспортних засобах - до вiдповiдних бюджетiв мiсцевого самоврядування (сiльських, селищних, мiських).

     У разi вiдсутностi документiв про сплату податку або документiв, що дають право на користування пiльгами, перша реєстрацiя в Українi, реєстрацiя, перереєстрацiя, зняття з облiку i технiчний огляд транспортних засобiв не провадяться.

     Податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв обчислюється юридичними особами на пiдставi звiтних даних про кiлькiсть транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв станом на 1 сiчня поточного року. Обчислення податку з власникiв наземних транспортних засобiв провадиться виходячи з об'єму цилiндрiв або потужностi двигуна кожного виду i марки транспортних засобiв, а податку з власникiв водних транспортних засобiв - виходячи з довжини транспортного засобу за ставками, зазначеними у статтi 3 цього Закону.

     Юридичнi особи на основi бухгалтерського звiту (балансу) у строки, визначенi законом для рiчного звiтного перiоду, подають вiдповiдному органу державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї транспортних засобiв розрахунок суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв на поточний рiк за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

     Сума податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв, що сплачується фiзичними особами, обчислюється за ставками, визначеними у статтi 3 цього Закону. За транспортнi засоби, придбанi протягом року, крiм тих, що вперше реєструються в Українi, податок сплачується пропорцiйно кiлькостi мiсяцiв, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, в якому проведено реєстрацiю транспортного засобу.

     У разi приховування (заниження) об'єктiв оподаткування з власникiв транспортних засобiв стягуються сума несплаченого податку, а також пеня або штраф у порядку, передбаченому законом.

     Посадовi особи, виннi у приховуваннi (неврахуваннi) об'єктiв оподаткування, а також у вiдсутностi бухгалтерського облiку чи веденнi його з порушенням встановленого порядку, у неподаннi, несвоєчасному поданнi або поданнi не за встановленою формою розрахункiв чи iнших документiв, пов'язаних з обчисленням i сплатою податку, притягаються до вiдповiдальностi вiдповiдно до чинного законодавства.

     Недоїмки iз сплати податку, а також суми штрафiв, пеня стягуються з платникiв податку згiдно iз законодавством.

     Штрафнi санкцiї за порушення податкового законодавства накладаються на платника податкiв у розмiрах, визначених ст. 17 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" вiд 21.12.2000 року N 2181-III, iз змiнами та доповненнями.

ПЕРЕЛIК РОЗ'ЯСНЕНЬ
стосовно застосування Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11.12.91 року N 1963-XII:

     1. Щодо транспортних засобiв, якi не оподатковуються податком з власникiв транспортних засобiв.

     Об'єктами оподаткування є транспортнi засоби та iншi самохiднi машини i механiзми пiд вiдповiдним кодом Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД), зазначенi у статтi 2 Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв".

     УКТЗЕД покладено в основу Товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi (ТН ЗЕД), на якiй ґрунтується Митний тариф України, затверджений Законом України вiд 05.04.2001 р. N 2371-III "Про Митний тариф України", iз змiнами та доповненнями.

     Митний тариф України - це систематизований згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi перелiк ставок ввiзного мита, яке справляється з товарiв, що ввозяться на митну територiю України. Митний тариф є невiд'ємною частиною Закону України "Про Митний тариф України".

     Митний тариф України взагалi складається iз 21 роздiлу i мiстить кодування таких товарiв, як живi тварини, мiнеральнi продукти, продукцiю хiмiчної та пов'язаних з нею галузей промисловостi, полiмернi матерiали, пластмаси та вироби з них, каучук, гуму, взуття, механiчне обладнання, зброю, iнше. Транспортнi засоби, устаткування та пристрої, пов'язанi з транспортом визначенi у роздiлi XVII митного тарифу. Вiдповiдно до статтi 2 Закону об'єктами оподаткування є транспортнi засоби зазначенi в товарних позицiях 8701 - 8705, 8711 товарної групи 87 "Автомобiлi, тягачi, велосипеди та iншi наземнi транспортнi засоби, їх частини та пристрої" та товарної позицiї 8903 (крiм надувних човнiв) товарної групи "Плавучi засоби морськi або рiчковi".

     Вiдповiдно до частини другої статтi 2 Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" не є об'єктом оподаткування:

     - трактори на гусеничному ходу - код 8701 30;

     - мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установленим двигуном з об'ємом цилiндра двигуна до 50 куб. см - код 8711 10;

     - тiльки автомобiлi спецiального призначення швидкої допомоги та пожежнi - код 8705;

     - транспортнi засоби вантажнi, самохiднi, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажiв на короткi вiдстанi - код 8709;

     машини i механiзми для сiльськогосподарських робiт - коди 8432, 8433;

     тiльки яхти, судна паруснi i човни спортивнi - коди 8903 91, 8903 92, 8903 99.

     2. Щодо застосування ставок податку з власникiв транспортних засобiв.

     Ставки щодо сплати податку встановлено у статтi 3 Закону України вiд 12 грудня 1991 року N 1963-XII "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв", зi змiнами i доповненнями. Вони визначенi в залежностi вiд кодiв УКТЗЕД в гривнях з 100 см3 об'єму двигуна для транспортних засобiв, якi обладнанi двигуном внутрiшнього згорання. Для транспортних засобiв, якi обладнанi електродвигуном вони визначаються також у гривнях з 1 кВт (Вт - одиниця вимiру потужностi електродвигуна, приставка "к" означає 10 у степенi 3,1 кВт = 1000 Вт). Для водних транспортних засобiв ставки визначенi у гривнях з 100 см довжини водного транспортного засобу.

     Зазначеним Законом не передбачено прогресивного оподаткування транспортних засобiв, оскiльки останнi мають незмiнний об'єкт оподаткування (об'єм цилiндрiв або потужнiсть двигуна, чи довжину транспортного засобу) i твердi ставки податку на рiк (з 100 см куб. об'єму цилiндрiв двигуна, з 1 кВт потужностi двигуна або з 100 см довжини транспортного засобу) в залежностi вiд виду транспортного засобу.

     Ставки для деяких груп диференцiюються в залежностi вiд об'єму двигуна. Чим бiльше об'єм двигуна, тим вища ставка.

     При першiй реєстрацiї наземних транспортних засобiв в Українi ставки податку залежать вiд часу протягом якого використовувався транспортний засiб.

     Статтею 3 Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" визначено, що перша реєстрацiя в Українi - це реєстрацiя транспортного засобу в Українi, яка здiйснюється уповноваженими державними органами України вперше щодо цього транспортного засобу.

     При визначеннi ставок податку при першiй реєстрацiї транспортних засобiв в Українi, а це стосується в основному автомобiлiв, пiд поняттям "новi транспортнi засоби" слiд розумiти транспортнi засоби, якi нiколи не були зареєстрованi. (У текстi товарної номенклатури Митного тарифу України (додаток до Закону України "Про Митний тариф України" вiд 05.04.2001 N 2371-III) до тестового опису товарних угруповань, де класифiкуються транспортнi засоби, "новi" наведено пояснення: "новими транспортними засобами вважаються такi, що не мають актiв державної реєстрацiї уповноважених органiв, якi дають право на їх експлуатацiю").

     Таким чином, пiд новими транспортними засобами, у контекстi товарної номенклатури, вважаються такi транспортнi засоби, на якi уповноваженими державними органами не видавалися акти реєстрацiї, що дають право експлуатацiї цих транспортних засобiв.

     Поняття "транспортнi засоби, що використовувались", означає транспортнi засоби, якi були зареєстрованi щонайменше один раз, тобто такi, на якi були або є реєстрацiйнi документи, виданi уповноваженими державними органами, в тому числi iноземними, що дають право експлуатувати цi транспортнi засоби.

     Датою початку користування (вводу в експлуатацiю) транспортних засобiв, що були в користуваннi та ввозяться на митну територiю України, уважається дата першої реєстрацiї ТЗ, визначена в реєстрацiйних документах, якi виданi вповноваженими державними органами та дають право експлуатувати цi ТЗ на постiйнiй основi. У разi вiдсутностi реєстрацiйних документiв першої реєстрацiї ТЗ датою початку користування вважається перший день першого мiсяця року, зазначеного в iдентифiкацiйному номерi ТЗ, а за вiдсутностi в iдентифiкацiйному номерi року виготовлення - 1 сiчня року виготовлення, зазначеного в реєстрацiйних документах.

     3. Щодо термiну подачi розрахунку суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин та механiзмiв.

     Вiдповiдно до ст. 6 Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11.12.91 р. N 1963-XII юридичнi особи на основi бухгалтерського звiту у строки, визначенi законом для рiчного звiтного перiоду, подають вiдповiдному органу державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї транспортних засобiв розрахунок суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв на поточний рiк за формою, затвердженою центральним податковим органом.

     Пiдпунктом 4.1.4 пунктом 4.1 статтi 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" вiд 21.12.2000 р. N 2181-III визначено, що податкова звiтнiсть за рiчний податковий перiод подається протягом 60 календарних днiв за останнiм календарним днем звiтного (податкового) року.

     4. Чи враховується факт першої реєстрацiї транспортних засобiв в Українi при переведеннi транспортних засобiв закрiплених за вiйськовими частинами, вiйськовими навчальними закладами, установами та органiзацiями Збройних Сил України з вiйськового облiку на державний облiк а органах Державтоiнспекцiї?

     Статтею 3 Закону України вiд 11.12.91 N 1963-XII "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" визначено, що перша реєстрацiя в Українi - це реєстрацiя транспортного засобу в Українi, яка здiйснюється уповноваженими державними органами України вперше щодо цього транспортного засобу.

     Вiдповiдно до статтi 5 зазначеного Закону за придбанi протягом року юридичними особами транспортнi засоби, крiм тих, якi вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх реєстрацiєю за мiсяцi, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, у якому проведено реєстрацiю транспортного засобу. За транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх першою реєстрацiєю. Розрахунок суми податку за такi транспортнi засоби в 10-денний термiн пiсля їх реєстрацiї подається до вiдповiдного податкового органу.

     За транспортнi засоби, знятi юридичними особами протягом року з реєстрацiї (перереєстрованi), здiйснюється перерахунок розмiру податку, крiм податку, сплаченого при першiй реєстрацiї в Українi. Розмiр податку перераховується перед зняттям їх з реєстрацiї (перереєстрацiєю) за мiсяцi, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, наступного за тим, в якому транспортний засiб знято з реєстрацiї (перереєстровано).

     Юридичнi особи - платники податку зобов'язанi пред'являти органам, що здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю, зняття з облiку або технiчний огляд транспортних засобiв, платiжнi доручення про сплату податку з написом (позначкою) установи банку про зарахування податку по наземних транспортних засобах до територiальних дорожнiх фондiв.

     З огляду на вищевикладене, при реєстрацiї в органах ДАI автотранспортних засобiв зазначених пiдприємств, якi вже були зареєстрованi в Українi вповноваженими державними органами - Вiйськовою автомобiльною iнспекцiєю Мiнiстерства оборони України, податок з власникiв транспортних засобiв, самохiдних машин i механiзмiв сплачується у вiдповiдностi до статтi 3 Закону України вiд 11.12.91 N 1963-XII "Про податок iз власникiв транспортних засобiв i iнших самохiдних машин i механiзмiв" за ставками визначеними для транспортних засобiв, якi проходять реєстрацiю, перереєстрацiю та черговий технiчний огляд.

     5. Щодо нарахування i сплати податку з власникiв транспортних засобiв за придбанi пiдприємством протягом року автомобiлi.

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону України вiд 11.12.91 N 1963-XII "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" за придбанi протягом року юридичними особами транспортнi засоби, крiм тих, що вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх реєстрацiєю за мiсяцi, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, в якому проведено реєстрацiю транспортного засобу. За транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх першою реєстрацiєю. Розрахунок суми податку за такi транспортнi засоби в 10-денний термiн пiсля їх реєстрацiї подається до вiдповiдного податкового органу.

     Податок розраховується за ставками визначеними статтею 3 цього Закону, яка передбачає окремi ставки податку для транспортних засобiв, якi вперше реєструються в Українi та окремi ставки для транспортних засобiв, якi проходять реєстрацiю, перереєстрацiю та черговий технiчний огляд.

     6. Щодо виправлення помилки по сплатi податку з власникiв транспортних засобiв, чи передбачено виправлення помилки i за який перiод?

     Платник податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв вiдповiдно до пункту 5.1 статтi 5 i пункту 17.2 статтi 17 Закону вiд 21.12.2000 р. N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" може виправити самостiйно виявленi ним помилки.

     Так, якщо у майбутнiх податкових перiодах (з урахуванням строкiв давностi, визначених статтею 15 Закону N 2181-III) платник податкiв самостiйно виявляє помилки у показниках ранiше поданої податкової декларацiї, такий платник податкiв має право надати уточнюючий розрахунок.

     Платник податкiв має право не подавати такий розрахунок, якщо такi уточненi показники зазначаються ним у складi податкової декларацiї за будь-який наступний податковий перiод, протягом якого такi помилки були самостiйно виявленi. Форма уточнюючих розрахункiв визначається у порядку, встановленому для податкових декларацiй.

     Вiдповiдно до пункту 17.2 ст. 17 Закону N 2181-III платник податкiв, який до початку його перевiрки контролюючим органом самостiйно виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових перiодiв, зобов'язаний:

     1) або надiслати уточнюючий розрахунок i сплатити суму такої недоплати та штраф у розмiрi п'яти вiдсоткiв вiд такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку (зауважимо, що в рядку 6 Довiдки ще фiгурує старий розмiр штрафу - 10 вiдсоткiв, але нараховувати потрiбно 5 вiдсоткiв).

     2) або вiдобразити суму такої недоплати у складi декларацiї з цього податку, що подається за наступний податковий перiод, збiльшену на суму штрафу у розмiрi п'яти вiдсоткiв вiд такої суми, з вiдповiдним збiльшенням загальної суми податкового зобов'язання з цього податку.

     Якщо пiсля подачi декларацiї за звiтний перiод платник податкiв подає нову декларацiю з виправленими показниками до закiнчення граничного строку подання декларацiї за такий самий звiтний перiод, то штрафи, визначенi у пунктi 17.2 ст. 17 Закону N 2181-III, не застосовуються.

     При самостiйному донарахуваннi суми податкових зобов'язань адмiнiстративнi штрафи не накладаються.

     7. Щодо подання розрахунку по податку з власникiв транспортних засобiв фiлiєю.

     У вiдповiдностi до статтi 6 Закону України вiд 11.12.91 N 1963-XII "Про податок iз власникiв транспортних засобiв i iнших самохiдних машин i механiзмiв" податок iз власникiв транспортних засобiв i iнших самохiдних машин i механiзмiв обчислюється юридичними особами на пiдставi звiтних даних про кiлькiсть транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв станом на 1 сiчня поточного року, i сплачується згiдно зi статтею 5 цього Закону щокварталу рiвними частинами до 15 числа мiсяця, що настає за звiтним кварталом.

     Вiдповiдно до ст. 6 Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11.12.91 р. N 1963-XII юридичнi особи на основi бухгалтерського звiту у строки, визначенi законом для рiчного звiтного перiоду, подають вiдповiдному органу державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї транспортних засобiв розрахунок суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв на поточний рiк за формою, затвердженою центральним податковим органом.

     Пiдпунктом 4.1.4 пунктом 4.1 статтi 4 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" вiд 21.12.2000 р. N 2181-III визначено, що податкова звiтнiсть за рiчний податковий перiод подається протягом 60 календарних днiв за останнiм календарним днем звiтного (податкового) року.

     Згiдно ст. 95 Цивiльного кодексу України фiлiєю є вiдокремлений пiдроздiл юридичної особи, що розташований поза її мiсцезнаходженням та здiйснює всi або частину її функцiй.

     Представництвом є вiдокремлений пiдроздiл юридичної особи, що розташований поза її мiсцезнаходженням та здiйснює представництво i захист iнтересiв юридичної особи.

     Фiлiї та представництва не є юридичними особами. Вони надiляються майном юридичної особи, що їх створила, i дiють на пiдставi затвердженого нею положення. Фiлiя має своє керiвництво, яке пiдпорядковане керiвному органу юридичної особи i дiє на пiдставi доручення, що отримується вiд вiдповiдного керiвного органу юридичної особи.

     Враховуючи вищезазначене, та те що згiдно з Цивiльним кодексом України юридична особа набуває цивiльних прав i бере на себе цивiльнi обов'язки через свої органи, що дiють у межах прав, наданих їм за законом або статутом (положенням), розрахунок податку до органiв державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї транспортних засобiв, може бути подано за пiдписом особи уповноваженої головним пiдприємством.

     8. Щодо застосування штрафних санкцiй за порушення 10-ти денного термiну подання розрахунку з власникiв транспортних засобiв.

     Вiдповiдно до Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11.12.91 р. N 1963-XII, платниками податку з власникiв транспортних засобiв є зокрема, пiдприємства, установи та органiзацiї, якi є юридичними особами, iноземнi юридичнi особи, якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв або мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби, якi вiдповiдно до статтi 2 цього Закону є об'єктами оподаткування.

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону сплата податку з власникiв транспортних засобiв юридичними особами здiйснюється щоквартально рiвними частинами до 15 числа мiсяця, що настає за звiтним кварталом. За придбанi ж протягом року юридичними особами транспортнi засоби, крiм тих, що вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх реєстрацiєю за мiсяцi, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, в якому проведено реєстрацiю транспортного засобу. За транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх першою реєстрацiєю. Розрахунок суми податку за такi транспортнi засоби в 10-денний термiн пiсля їх реєстрацiї подається до вiдповiдного податкового органу.

     В разi придбання декiлькох транспортних засобiв, якi були зареєстрованi протягом вищевказаного 10-денного термiну, та за умови дотримання термiнiв подання розрахунку суми податку з власникiв транспортних засобiв встановлених законом, вiдомостi про всi придбанi транспортнi засоби можливо включити та подати до органу державної податкової служби одним розрахунком.

     З дня подання розрахунку до органу державної податкової служби податок, самостiйно визначений платником у розрахунку, вважається узгодженим i не може бути оскарженим платником в адмiнiстративному або судовому порядку. Якщо останнiй день строку подання розрахунку припадає на вихiдний або святковий день, то останнiм днем строку вважається наступний за вихiдним або святковим операцiйний (банкiвський) день. Розрахунок може бути надано до податкових органiв в електронному виглядi, а також може бути надiслано поштою з повiдомленням про вручення, але не пiзнiше нiж за 10 днiв (дата вiдправлення на поштовому штемпелi) до закiнчення граничного термiну сплати.

     Починаючи з одинадцятого дня пiсля реєстрацiї транспортного засобу до порушникiв строку подання розрахунку по податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв вiдповiдно до пiдпункту 17.1.1 пункту 17 статтi 17 Закону України вiд 21.12.2000 року N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами", iз змiнами та доповненнями, застосовуються штрафнi санкцiї у розмiрi десяти неоподатковуваних мiнiмумiв доходiв громадян за кожне таке неподання або затримку.

     У випадку придбання декiлькох транспортних засобiв та вiдповiдного перевищення десятиденного термiну подання розрахунку вiд дня реєстрацiї придбаних транспортних засобiв, розрахунок сум податку з власникiв транспортних засобiв повинен подаватися окремо за кожен транспортний засiб, i вiдповiдно штрафнi санкцiї будуть застосованi у розмiрi 170 грн. за кожен випадок несвоєчасного подання або затримки зазначеного розрахунку.

     9. Щодо подання уточнюючого розрахунку сум податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв.

     Порядок виправлення платником податку помилок, що мiстяться у ранiше поданому Розрахунку, викладено в пп. 13 - 19 Порядку заповнення i подання Розрахунку суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв, який затверджено наказом ДПА України вiд 17.09.2001 р. N 373 (далi - Порядок 373).

     Вiдповiдно до цього Порядку платник податку, який самостiйно виявив помилки, що мiстяться в ранiше поданому ним Розрахунку, зобов'язаний подати уточнений Розрахунок, що мiстить виправленi показники. При поданнi нового Розрахунку у зв'язку з уточненням даних у титульнiй його частинi ставиться позначка "Х" у графах "Уточнений розрахунок" i "Розрахунок на 200_  рiк".

     До уточненого Розрахунку вносяться всi транспортнi засоби, перелiченi в Розрахунку, що "виправляється", але без допущених ранiше помилок. До уточненого Розрахунку додається довiдка про суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв, якi зменшують або збiльшують податковi зобов'язання в результатi виправлення самостiйно виявленої помилки, допущеної в попереднiх звiтних перiодах.

     10. Щодо сплати податку з власникiв транспортних засобiв вiйськовими частинами, установами та органiзацiями Збройних Сил України в разi наявностi на облiку транспортних засобiв, якi вiдповiдно до чинного законодавства є об'єктами оподаткування зазначеним податком.

     Верховною Радою України 27 грудня 2007 року прийнято Закон України "Про Державний бюджет України на 2008 рiк та про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України" N 107-VI (далi - Закон N 107-VI), пунктом 15 роздiлу II якого внесено змiни до Закону України "Про Збройнi Сили України" вiд 06.12.91 р. N 1934-XII, iз змiнами та доповненнями (далi - Закон N 1934-XII).

     Згiдно Прикiнцевих положень Закону N 107-VI вiн набрав чинностi з 1 сiчня 2008 року.

     Вiдповiдно внесених змiн до Закону N 1934-XII, "земля, води, iншi природнi ресурси, а також майно, закрiпленi за вiйськовими частинами, вiйськовими навчальними закладами, установами та органiзацiями Збройних Сил України, є державною власнiстю, належить їм на правi оперативного управлiння та звiльняються вiд сплати усiх видiв податкiв вiдповiдно до законiв з питань оподаткування".

     Зазначена норма дiяла до прийняття 03.06.2008 Закону України N 309-VI "Про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України" (далi - Закон 309-VI). З 04.06.2008 зазначена норма згiдно пункту 1 роздiлу II Закону 309-VI пункт 15 роздiлу II Закону N 107-VI втратила чиннiсть.

     Починаючи з 04.06.2008 року набирають чиннiсть iншi норми Закону 309-VI, згiдно яких частина друга статтi 14 Закону N 1934-XII викладається знову у тiй самiй редакцiї яка дiяла з початку 2008 року, а саме:

     "Земля, води, iншi природнi ресурси, а також майно, закрiпленi за вiйськовими частинами, вiйськовими навчальними закладами, установами та органiзацiями Збройних Сил України, є державною власнiстю, належать їм на правi оперативного управлiння та звiльняються вiд сплати усiх видiв податкiв вiдповiдно до законiв з питань оподаткування".

     Законом України вiд 25.06.91 р. N 1251-XII "Про систему оподаткування", iз змiнами та доповненнями (далi - Закон N 1251-XII) визначено принципи побудови системи оподаткування в Українi, податки i збори (обов'язковi платежi) до бюджетiв та до державних цiльових фондiв, а також права, обов'язки i вiдповiдальнiсть платникiв. Частинами 1 i 3 статтi 1 Закону N 1251-XII передбачено, що встановлення i скасування податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв) до бюджетiв та державних цiльових фондiв, а також пiльг їх платникам здiйснюється Верховною Радою України, Верховною Радою АР Крим i сiльськими, селищними, мiськими радами вiдповiдно до цього Закону, iнших законiв України про оподаткування. Ставки, механiзм справляння податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), за винятком особливих видiв мита, i пiльги щодо оподаткування не можуть встановлюватися iншими Законами України, крiм законiв про оподаткування.

     Податок з власникiв транспортних засобiв є майновим податком i, вiдповiдно до статтi 1 Закону України вiд 11.12.91 р. N 1963-XII "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв", iз змiнами та доповненнями (далi - Закон N 1963-XII), платниками податку з власникiв транспортних засобiв є зокрема, пiдприємства, установи та органiзацiї, якi є юридичними особами, iноземнi юридичнi особи, якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв або мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби, якi вiдповiдно до статтi 2 цього Закону є об'єктами оподаткування.

     Податок сплачується за власнi транспортнi засоби, що знаходяться на балансi пiдприємств, при цьому на його сплату не впливають такi фактори, як обмеженiсть використання, не експлуатацiя транспортних засобiв чи експлуатацiя не повний рiк. Застосоване в статтi 1 Закону N 1963-XII поняття "власнi транспортнi засоби" наряду з правом власностi на транспортнi засоби, означає також їх перебування у платника податку на правi повного господарського вiдання та на правi оперативного управлiння.

     Вiдповiдно до частини 2 статтi 3 Закону N 1963-XII податок з власникiв наземних транспортних засобiв юридичних осiб сплачується за мiсцем реєстрацiї таких транспортних засобiв.

     Коло осiб, якi звiльняються вiд сплати податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв, визначено статтею 4 Закону N 1963-XII.

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону N 1963-XII сплата податку з власникiв транспортних засобiв юридичними особами здiйснюється щоквартально рiвними частинами до 15 числа мiсяця, що настає за звiтним кварталом. За придбанi ж протягом року юридичними особами транспортнi засоби, крiм тих, що вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх реєстрацiєю за мiсяцi, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, в якому проведено реєстрацiю транспортного засобу. За транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх першою реєстрацiєю. Розрахунок суми податку за такi транспортнi засоби в 10-денний термiн пiсля їх реєстрацiї подається до вiдповiдного податкового органу.

     Обчислення i сплата податку здiйснюється вiдповiдно до статтi 6 Закону N 1963-XII, якою передбачено, що податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв обчислюється юридичними особами на пiдставi звiтних даних про кiлькiсть транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв станом на 1 сiчня поточного року. Обчислення податку з власникiв наземних транспортних засобiв провадиться виходячи з об'єму цилiндрiв або потужностi двигуна кожного виду i марки транспортних засобiв, а податку з власникiв водних транспортних засобiв - виходячи з довжини транспортного засобу за ставками, зазначеними у статтi 3 цього Закону.

     Юридичнi особи на основi бухгалтерського звiту (балансу) у строки, визначенi законом для рiчного звiтного перiоду, подають вiдповiдному органу державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї транспортних засобiв розрахунок суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв на поточний рiк за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

     Враховуючи зазначене, вiйськовi частини та установи пiдпорядкованi Мiнiстерству оборони зобов'язанi дотримуватись вимог чинного податкового законодавства та сплачувати податок з власникiв транспортних засобiв.

     11. Щодо сплати податку з власникiв транспортних засобiв за орендованi транспортнi засоби.

     Вiдповiдно до статтi 1 Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11 грудня 1991 року N 1963-XII, iз змiнами та доповненнями (далi - Закон), платниками податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв є пiдприємства, установи та органiзацiї, якi є юридичними особами, iноземнi юридичнi особи, а також громадяни України, iноземнi громадяни та особи без громадянства, якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв або мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби, якi вiдповiдно до статтi 2 цього Закону є об'єктами оподаткування.

     Постановою КМУ N 1306 вiд 10.10.2001 р. "Про Правила дорожного руху" визначено, що власником транспортного засобу є фiзична або юридична особа, яка володiє майновими правами на транспортний засiб та має на це вiдповiднi документи.

     Отже, враховуючи викладене вище, у випадку передачi транспортних засобiв оренду платником податку з власникiв транспортних засобiв є орендодавець (юридична чи фiзична особа - власник транспортного засобу) щодо транспортних засобiв, зареєстрованих в органах ДАI МВС України на його iм'я.

     Якщо право користування транспортним засобом передано фiзичною особою за дорученням iншiй особi, то вiдповiдно до ст. 6 Закону податок з власникiв транспортних засобiв сплачується його власником або вiд його iменi особою, якiй це право передано, якщо це передбачено в дорученнi на право користування транспортним засобом, за мiсцем реєстрацiї цього транспортного засобу.

     12. Щодо сплати податку з власникiв транспортних засобiв за автомобiлi швидкої допомоги.

     Об'єктами оподаткування податку з власникiв транспортних засобiв є транспортнi засоби та iншi самохiднi машини i механiзми пiд вiдповiдним кодом Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД), зазначенi у статтi 2 цього Закону, зокрема, автомобiлi спецiального призначення, крiм тих що використовуються для перевезення пасажирiв i вантажiв, - код 8705 (крiм пожежних та швидкої допомоги).

     УКТЗЕД покладено в основу Товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi (ТН ЗЕД), на якiй ґрунтується Митний тариф України, затверджений Законом України вiд 05.04.2001 р. N 2371-III "Про Митний тариф України".

     Щодо органу, якому належить компетенцiя по визначенню кодiв УКТЗЕД, то вiдповiдно до Порядку ведення Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, що затверджений постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 р. N 1863 "Про затвердження Порядку ведення Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi", iз змiнами i доповненнями, ведення УКТЗЕД здiйснюється Державною митною службою України.

     Вiдповiдно до статтi 313 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 р. N 92-IV, iз змiнами i доповненнями, митнi органи класифiкують товари, тобто вiдносять товари до класифiкацiйних групувань, зазначених в УКТЗЕД.

     Так, вiдповiдно роз'яснень Держмитслужби (лист вiд 12.06.2007 р. N 11/1-29/5820-ЕП) транспортнi засоби, залежно вiд їх типiв та призначення, подiляються на:

     а) пасажирськi, якi в залежностi вiд кiлькостi визначених виробником автомобiля мiсць для пасажирiв класифiкуються у товарних позицiях 8702 або 8703 за УКТЗЕД;

     б) автомобiлi легковi та iншi транспортнi засоби, призначенi для перевезення людей (крiм автомобiлiв товарної позицiї 8702), включаючи вантажопасажирськi автомобiлi, фургони та гоночнi автомобiлi:

     в) вантажнi, що класифiкуються в товарнiй позицiї 8704 за УКТЗЕД;

     г) спецiального призначення (товарна позицiя 8705 за УКТЗЕД) - спецiально сконструйованi або пристосованi для розмiщення рiзних пристроїв, якi надають їм можливостi виконувати визначенi нетранспортнi функцiї, тобто основною метою застосування транспортного засобу цiєї товарної позицiї не є перевезення людей або вантажiв.

     До товарної позицiї 8703 згiдно з УКТЗЕД вiдносяться моторнi транспортнi засоби, призначенi для перевезення не бiльше 9 осiб, включаючи водiя, а саме:

     - легковi автомобiлi - це пасажирськi автомобiлi, якi за своєю конструкцiєю та обладнанням призначенi для перевезення пасажирiв та їхнього багажу iз забезпеченням необхiдного комфорту та безпеки iз кiлькiстю мiсць для сидiння не бiльше дев'яти, з мiсцем для водiя включно;

     - вантажопасажирськi автомобiлi - автомобiлi, якi за своєю конструкцiєю та обладнанням призначенi для перевезення як пасажирiв так i вантажiв.

     Таким чином, згiдно з поясненнями до товарної позицiї 8703, зокрема, включаються автомобiлi швидкої допомоги.

     Що стосується товарної позицiї 8705, то згiдно з поясненнями до цiєї товарної позицiї до неї включаються, зокрема, пересувнi клiнiки (медичнi або стоматологiчнi) з операцiйною, устаткуванням для анестезування та iншою хiрургiчною апаратурою. Тобто такi транспортнi засоби мають бути спецiально сконструйованими або пристосованими для розмiщення рiзних пристроїв, якi дають їм можливiсть виконувати специфiчнi нетранспортнi функцiї.

     Зважаючи на зазначене, при вирiшеннi питання щодо вiднесення транспортних засобiв до об'єктiв оподаткування, необхiдно враховувати галузевi нормативнi документи, якi визначають перелiк обов'язкового та додаткового оснащення виїзної бригади швидкої медичної допомоги, а також умови реєстрацiї цих транспортних засобiв, яка проводиться згiдно з Правилами державної реєстрацiї та облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв та мотоколясок, затвердженими постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 7 вересня 1998 р. N 1388, та Державного стандарту України "Засоби транспортнi дорожнi. Типи. Термiни та визначення" (ДСТУ 2984-95) за перелiком спецiальних та спецiалiзованих транспортних засобiв галузi охорони здоров'я України, що вiдносяться до складу (категорiї) санiтарних. 

     13. Щодо сплати податку за викрадений автомобiль.

     У вiдповiдностi з статтею 6 Закону 1963-XII, у разi викрадення транспортного засобу податок його власником не сплачується, якщо факт викрадення пiдтверджується вiдповiдними документами органiв, якими порушено вiдповiдну кримiнальну справу.

     Таким чином, в разi викрадення транспортного засобу платник має право припинити сплату податку з власникiв транспортних засобiв. Припинення сплати податку юридичними особами у даному випадку здiйснюється аналогiчно до порядку зазначеному в частинi 3 статтi 5 Закону, де передбачено проведення перерахунку розмiру податку за знятi юридичними особами протягом року з реєстрацiї (перереєстрованi) транспортнi засоби.

     Тобто, у разi викрадення транспортного засобу протягом року, за умови пiдтвердження вiдповiдними органами факту викрадення, здiйснюється перерахунок розмiру податку, крiм податку, сплаченого при першiй реєстрацiї в Українi. Розмiр податку перераховується перед зняттям їх з реєстрацiї (перереєстрацiєю) за мiсяцi, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, наступного за тим, в якому викрадено такий транспортний засiб.

     У разi повернення викраденого транспортного засобу у порядку визначеному статтею 5 Закону 1963-XII юридична особа повинна сплатити податок за кiлькiсть мiсяцiв, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця в якому було повернуто викрадений транспортний засiб та подати розрахунок суми податку на повернутi транспортнi засоби.

     14. Щодо сплати податку з власникiв транспортних засобiв, якщо транспортнi засоби зареєстрованi в ДАI, а облiковуються на балансi пiдприємства як товар.

     Вiдповiдно до Положення (стандарту) бухгалтерського облiку 9 "Запаси", товари - це матерiальнi цiнностi, що придбанi (отриманi) та утримуються пiдприємством з метою подальшого продажу.

     Вiдповiдно до Iнструкцiї про застосування Плану рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй, затвердженої наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 30 листопада 1999 р. N 291, iз змiнами та доповненнями, на рахунку 28 "Товари" ведеться облiк руху товарно-матерiальних цiнностей, що надiйшли на пiдприємство з метою продажу. Цей рахунок використовують в основному збутовi, торговi та заготiвельнi пiдприємства i органiзацiї, а також пiдприємства громадського харчування.

     А згiдно з Положенням (стандарт) бухгалтерського облiку 7 "Основнi засоби", основнi засоби - матерiальнi активи, якi пiдприємство утримує з метою використання їх у процесi виробництва або постачання товарiв, надання послуг, здавання в оренду iншим особам або для здiйснення адмiнiстративних i соцiально-культурних функцiй, очiкуваний строк корисного використання (експлуатацiї) яких бiльше одного року (або операцiйного циклу, якщо вiн довший за рiк). Одним з об'єктiв основних засобiв є транспортнi засоби.

     Об'єкт основних засобiв вилучається з активiв (списується з балансу) у разi його вибуття внаслiдок продажу, безоплатної передачi або невiдповiдностi критерiям визнання активом.

     Вiдповiдно до ст. 6 Закону 1963-XII "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11.12.91 р. N 1963-XII, iз змiнами та доповненнями, податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв самостiйно обчислюється юридичними особами на пiдставi звiтних даних про кiлькiсть транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв за станом на 1 сiчня поточного року. Обчислення податку з власникiв наземних транспортних засобiв провадиться виходячи з об'єму цилiндрiв або потужностi двигуна кожного виду i марки транспортних засобiв, а податок з власникiв водних транспортних засобiв - виходячи з довжини транспортного засобу за ставками, зазначеними у статтi 3 цього Закону.

     Юридичнi особи на основi бухгалтерського звiту (балансу) у строки, визначенi законом для рiчного звiтного перiоду, подають вiдповiдному органу державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї транспортних засобiв розрахунок суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв на поточний рiк за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

     Отже, якщо пiдприємство має власнi транспортнi засоби, що використовувалися та зареєстрованi в органах ДАI, вони будуть виключенi iз складу активiв (списанi з балансу) тiльки у разi продажу, для чого необхiдно буде їх зняти з облiку в органах ДАI. Але, поки такi транспортнi засоби не знятi з облiку в органах ДАI та не проданi, вони є активами пiдприємства (не списанi з балансу) i пiдприємство за них повинно сплачувати податок на загальних пiдставах.

     В тому разi, коли на балансi пiдприємства обраховуються транспортнi засоби придбанi для їх подальшого продажу (в якостi товару) та якi не пiдлягають реєстрацiї в органах ДАI за таким пiдприємством-продавцем у випадках передбачених дiючим законодавством, по таких транспортних засобах податок з власникiв транспортних засобiв не обраховується та не сплачується.

     15. Щодо сплати податку з власникiв транспортних засобiв пiд час реєстрацiї транспортного засобу вперше в Українi.

     Вiдповiдно до частини 5 статтi 94 Конституцiї України прийнятi та пiдписанi Президентом України закони набирають чинностi через десять днiв з дня його офiцiйного оприлюднення, якщо iнше не передбачено самими законами, але не ранiше дня їх опублiкування.

     Згiдно з Указом Президента України вiд 10.06.97 р. N 503 "Про порядок офiцiйного оприлюднення нормативно-правових актiв та набрання ними чинностi", газета "Урядовий кур'єр" є офiцiйним друкованим виданням i офiцiйно оприлюднений в зазначенiй газетi закон, набирає чинностi з моменту опублiкування (якщо законом не передбачено iнше). Закон N 427-V опублiковано в газетi "Урядовий кур'єр" 30.12.2006 р.

     Враховуючи зазначене, набрання чинностi нової редакцiї Закону N 1963-XII припадає на 1 сiчня 2007 року.

     Платниками податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв є пiдприємства, установи та органiзацiї, якi є юридичними особами, iноземнi юридичнi особи, а також громадяни України, iноземнi громадяни та особи без громадянства, якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв та/або мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби, що визначенi як об'єкти оподаткування пiд вiдповiдним кодом за Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД) у статтi 2 Закону.

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону 1963-XII, податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв сплачується фiзичними особами перед першою реєстрацiєю в Українi, реєстрацiєю, перереєстрацiєю транспортних засобiв, а також перед технiчним оглядом транспортних засобiв щорiчно або один раз за два роки, але не пiзнiше першого пiврiччя року, в якому провадиться технiчний огляд.

     Статтею 6 Закону N 1963-XII визначено, що сума податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв, що сплачується фiзичними особами, обчислюється за ставками, визначеними у статтi 3 цього Закону. За транспортнi засоби, придбанi протягом року, крiм тих, що вперше реєструються в Українi, податок сплачується пропорцiйно кiлькостi мiсяцiв, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, в якому проведено реєстрацiю транспортного засобу.

     Фiзичнi особи - платники податку зобов'язанi пред'являти органам, що здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю, зняття з облiку або технiчний огляд транспортних засобiв, квитанцiї або платiжнi доручення про сплату податку за попереднiй (у разi здiйснення сплати) та за поточний роки, а платники, звiльненi вiд сплати цього податку, - вiдповiдний документ, що дає право на користування цими пiльгами.

     У разi вiдсутностi документiв про сплату податку або документiв, що дають право на користування пiльгами, перша реєстрацiя в Українi, реєстрацiя, перереєстрацiя, зняття з облiку i технiчний огляд транспортних засобiв не провадяться.

     Враховуючи викладене, податок з власникiв транспортних засобiв на транспортнi засоби, що ввозяться на митну територiю України з метою вiльного використання та вперше реєструються в Українi, справляється за ставками, чинними на день реєстрацiї цих транспортних засобiв, з урахуванням строку їх використання, незалежно вiд дати ввезення транспортного засобу на митну територiю України та дати проведення митного оформлення.

     16. Щодо сплати податку з власникiв транспортних засобiв за колiснi навантажувачi.

     Вiдповiдно до статтi 1 Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11 грудня 1991 року N 1963-XII, iз змiнами та доповненнями (далi - Закон), платниками податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв є пiдприємства, установи та органiзацiї, якi є юридичними особами, iноземнi юридичнi особи, а також громадяни України, iноземнi громадяни та особи без громадянства, якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв, або мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби.

     Об'єктами оподаткування є транспортнi засоби та iншi самохiднi машини i механiзми пiд вiдповiдним кодом Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД), зазначенi у статтi 2 цього Закону.

     УКТЗЕД покладено в основу Товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi (ТН ЗЕД), на якiй ґрунтується Митний тариф України, затверджений Законом України вiд 05.04.2001 р. N 2371-III "Про Митний тариф України", iз змiнами та доповненнями.

     Митний тариф України - це систематизований згiдно з Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi перелiк ставок ввiзного мита, яке справляється з товарiв, що ввозяться на митну територiю України. Митний тариф є невiд'ємною частиною Закону України "Про Митний тариф України".

     Митний тариф України взагалi складається iз 21 роздiлу i мiстить кодування таких товарiв, як живi тварини, мiнеральнi продукти, продукцiю хiмiчної та пов'язаних з нею галузей промисловостi, полiмернi матерiали, пластмаси та вироби з них, каучук, гуму, взуття, механiчне обладнання, зброю, iнше. Транспортнi засоби, устаткування та пристрої, пов'язанi з транспортом визначенi у роздiлi XVII митного тарифу. Вiдповiдно до статтi 2 Закону об'єктами оподаткування є транспортнi засоби зазначенi в товарних позицiях 8701 - 8705, 8711 товарної групи 87 "Автомобiлi, тягачi, велосипеди та iншi наземнi транспортнi засоби, їх частини та пристрої" та товарної позицiї 8903 (крiм надувних човнiв) товарної групи "Плавучi засоби морськi або рiчковi".

     Порядок ведення УКТЗЕД затверджено постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.2002 р. N 1863 "Про затвердження Порядку ведення Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi", iз змiнами i доповненнями, внесеними постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 18 сiчня 2003 року N 92 (далi - Порядок N 92). Порядком N 92 визначено процедуру ведення Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi. Вiдповiдно до Порядку N 92 ведення УКТЗЕД здiйснює Державна митна служба України

     Згiдно до статтi 313 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 р. N 92-IV, iз змiнами i доповненнями, митнi органи класифiкують товари, тобто вiдносять товари до класифiкацiйних групувань, зазначених в УКТЗЕД, тобто, на Держмитслужбу покладено право здiйснення остаточних висновкiв щодо визначення кодiв ТН ЗЕД.

     Враховуючи вищезазначене, для визначення об'єктiв оподаткування ДПА України користуються саме Митним тарифом України та поясненнями до нього, або УКТЗЕД.

     У випадку, коли колiсний навантажувач по своєму типу буде класифiкуватися у товарних позицiях 8427 "Автонавантажувачi з вилковим захватом; iншi навантажувачi, оснащенi пiдiймальним чи вантажно-розвантажувальним обладнанням, використовуванi на пiдприємствах", 8429 "Самохiднi бульдозери з неповоротним та поворотним вiдвалом, грейдери, планувальники, скрепери, механiчнi лопати, екскаватори, однокiвшовi навантажувачi, трамбувальнi машини та дорожнi котки:", або iнших товарних позицiях групи 84 "Реактори ядернi, котли, машини, апарати i механiчнi пристрої; їх частини", зазначений транспортний засiб не повинен оподатковуватись податком з власникiв транспортних засобiв.

     17. Хто є платником податку з власникiв транспортних засобiв - власник чи вiд його iменi особа, якiй це право передано i на балансi якої облiковуються переданi в фiнансовий лiзинг транспортнi засоби?

     Податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв справляється на пiдставi Закону України вiд 11.12.91 р. N 1963-XII "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв", iз змiнами та доповненнями (далi - Закон), яким визначено платникiв податку, об'єкти оподаткування, ставки та строки його сплати.

     Вiдповiдно до частини 2 статтi 3 Закону податок з власникiв наземних транспортних засобiв юридичних осiб сплачується за мiсцем реєстрацiї таких транспортних засобiв.

     Вiдповiдно до ст. 6 Закону податок з визначених цим Законом власникiв наземних транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв обчислюється юридичною особою самостiйно. Розрахунок суми податку складається на пiдставi звiтних даних (балансу) про кiлькiсть транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв станом на 1 сiчня поточного року i подається юридичною особою до податкових органiв за мiсцем реєстрацiї транспортних засобiв у порядку i строки, встановленi Законом.

     Визначена у розрахунку сума податку вважається узгодженою сумою (п. 5.1 ст. 5 Закону України вiд 21.12.2000 р. N 2181-III "Про порядок погашення зобов'язань платникiв податкiв перед бюджетами та державними цiльовими фондами" iз змiнами та доповненнями) i сплачується юридичними особами щоквартально рiвними частинами до 15 числа мiсяця, що настає за звiтним кварталом, на спецiальнi рахунки вiдповiдного бюджету.

     Якщо такi транспортнi засоби протягом поточного року придбаваються юридичною особою у випадку, передбаченому статтею 5 Закону, ця юридична особа, як їх власник, повинна в 10-денний термiн пiсля їх реєстрацiї (реєстрацiя власниками належних їм транспортних засобiв повинна проводитися протягом десяти дiб пiсля їх придбання, одержання або виникнення обставин, що потребують внесення змiн у реєстрацiйнi документи) подати розрахунок суми податку за придбанi транспортнi засоби до вiдповiдного податкового органу i сплатити податок перед їх реєстрацiєю в порядку, визначеному Законом.

     Згiдно iз Законом України вiд 22 травня 1997 року N 283 "Про оподаткування прибутку пiдприємств" (iз змiнами i доповненнями) фiнансовий лiзинг (оренда) - це господарська операцiя фiзичної або юридичної особи, яка передбачає передання у користування орендарю майна, що пiдпадає пiд визначення основного фонду згiдно зi ст. 8 цього Закону, придбаного або виготовленого орендодавцем, а також усiх ризикiв та винагород, пов'язаних з правом користування та володiння об'єктом лiзингу. Лiзинг (оренда) вважається фiнансовим за певних умов (пп. 1.18.2 п. 1.18 ст. 1 цього Закону), однiєю з яких є придбання орендарем об'єкта лiзингу у власнiсть протягом строку дiї лiзингового договору або в момент його закiнчення за цiною, визначеною у такому лiзинговому договорi. Тобто передбачається обов'язкова подальша передача права власностi на такi основнi фонди, у тому числi на автомобiльний транспорт, орендарю.

     Отже, враховуючи викладене вище, у випадку передачi транспортних засобiв у фiнансовий лiзинг (оренду) платником податку з власникiв транспортних засобiв є орендодавець (юридична чи фiзична особа - власник транспортного засобу) щодо транспортних засобiв, зареєстрованих в органах ДАI МВС України на його iм'я, а сплата податку та подання розрахунку суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв повинна здiйснюватися за мiсцем реєстрацiї транспортних засобiв, незалежно вiд мiсця фактичного використання транспортного засобу.

     18. Чи повиннi приватнi пiдприємцi подавати до податкової iнспекцiї розрахунок податку з власникiв транспортних засобiв, якi знаходяться у їх власностi?

     Вимогу про необхiднiсть подання розрахунку суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв платниками цього податку встановлено частиною третьою статтi 6 Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11.12.91 р. N 1963-XII, зi змiнами та доповненнями (далi - Закон N 1963).

     Вiдповiдно до ст. 6 Закону 1963-XII "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11.12.91 р. N 1963-XII, iз змiнами та доповненнями, податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв самостiйно обчислюється юридичними особами на пiдставi звiтних даних про кiлькiсть транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв за станом на 1 сiчня поточного року. Обчислення податку з власникiв наземних транспортних засобiв провадиться виходячи з об'єму цилiндрiв або потужностi двигуна кожного виду i марки транспортних засобiв, а податок з власникiв водних транспортних засобiв - виходячи з довжини транспортного засобу за ставками, зазначеними у статтi 3 цього Закону.

     Юридичнi особи на основi бухгалтерського звiту (балансу) у строки, визначенi законом для рiчного звiтного перiоду, подають вiдповiдному органу державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї транспортних засобiв розрахунок суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв на поточний рiк за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

     У вiдповiдностi до статтi 5 Закону N 1963-XII, фiзичнi особи податок з власникiв транспортних засобiв сплачують - перед проведенням першої реєстрацiї в Українi, реєстрацiєю, перереєстрацiєю транспортних засобiв, а також перед технiчним оглядом транспортних засобiв щорiчно або один раз за два роки, але не пiзнiше першого пiврiччя року, в якому провадиться технiчний огляд при наявностi документiв, що пiдтверджують сплату податку. Тобто, власники транспортних засобiв зобов'язанi пред'являти органу, який здiйснює першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю, зняття з облiку або технiчний огляд транспортних засобiв, квитанцiї або платiжнi доручення про сплату податку за попереднiй (у разi здiйснення сплати) та за поточний роки, а платники, звiльненi вiд сплати цього податку, - вiдповiдний документ, що дає право на користування цими пiльгами.

     Вiдповiдно до ст. 80 Цивiльного кодексу України вiд 16.01.2003 року N 435-IV юридична особа - це органiзацiя, створена i зареєстрована у встановленому законом порядку.

     Таким чином, якщо транспортний засiб придбано особою, яка вiдповiдно до статтi 58 Господарського кодексу України вiд 16.01.2003 р. N 436-IV зареєстрована як пiдприємець без статусу юридичної особи, то такий приватний пiдприємець не повинен подавати розрахунок суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв вiдповiдно до вимог статтi 6 Закону 1963-XII.

     19. Чи надається пiльга по податку з власникiв транспортних засобiв учаснику лiквiдацiї аварiї на ЧАЕС I категорiї, який має у власностi легковий автомобiль (об'єм двигуна - 1952 куб. см, число сидячих мiсць - сiм), якщо у свiдоцтвi про реєстрацiї транспортного засобу виданого МРЕВ зазначено тип автомобiля - "пасажирський-В", а не "легковий"?

     Згiдно роздiлу XVII додатка до Закону N 2371-III "Про Митний тариф України", до коду 8703 - включаються автомобiлi легковi та iншi моторнi транспортнi засоби, призначенi головним чином для перевезення людей (крiм моторних транспортних засобiв товарної позицiї 8702), включаючи вантажопасажирськi автомобiлi - фургони та гоночнi автомобiлi. У цiй товарнiй позицiї термiн "вантажно-пасажирський автофургон" означає транспортнi засоби з максимальною кiлькiстю в дев'ять мiсць для сидiння (включаючи водiя), внутрiшнiй простiр яких може без конструктивних змiн використовуватися для перевезення як людей, так i вантажiв.

     Статтею 4 Закону N 1963-XII визначено категорiї громадян, якi мають пiльги по сплатi податку з власникiв транспортних засобiв. До них, зокрема, вiдносяться особи, зазначенi у пунктах 1 i 2 статтi 14 Закону України "Про статус i соцiальний захист громадян, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи", статтях 4 - 11 Закону України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту", статтях 6 i 8 Закону України "Про основнi засади соцiального захисту ветеранiв працi та iнших громадян похилого вiку в Українi", а також iнвалiди незалежно вiд групи iнвалiдностi (у тому числi дiти - iнвалiди за поданням органiв соцiального захисту), якi звiльняються вiд сплати податку щодо одного легкового автомобiля (мотоколяски) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см або одного мотоцикла з об'ємом цилiндрiв двигуна до 750 куб. см чи одного човна моторного або катера (крiм спортивного) з довжиною корпусу до 7,5 м.

     Пiльги, визначенi статтею 4 Закону, не поширюються на транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, крiм легкових автомобiлiв для iнвалiдiв (код 8703) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см, що придбанi за рахунок коштiв державного чи мiсцевих бюджетiв та безоплатно переданi iнвалiдам вiдповiдно до законодавства України.

     Пiльг для громадян, котрi мають у власностi iншi, нiж зазначено в цiй статтi транспортнi засоби Законом не передбачено, тому такi громадяни повиннi сплачувати податок у порядку i розмiрах, встановлених цим Законом.

     У разi вiдсутностi документiв про сплату податку або документiв, що дають право на користування пiльгами, перша реєстрацiя в Українi, реєстрацiя, перереєстрацiя, зняття з облiку i технiчний огляд транспортних засобiв не провадяться.

     20. Щодо сплати фiзичними особами податку з власникiв транспортних засобiв при перереєстрацiї транспортних засобiв у зв'язку з замiною двигуна.

     Пунктом 35 Правил державної реєстрацiї та облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв та мотоколясок, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07.09.98 N 1388, iз змiнами та доповненнями (далi - Постанова N 1388), визначено, що перереєстрацiя транспортних засобiв проводиться у разi змiни їх власника, мiсця стоянки, мiсцезнаходження або найменування власника - юридичної особи, мiсця проживання або прiзвища, iменi чи по батьковi фiзичної особи, яка є власником транспортного засобу, а також кольору, марки або моделi транспортного засобу внаслiдок переобладнання чи замiни двигуна або кузова, iнших вузлiв та агрегатiв, що мають iдентифiкацiйнi номери.

     Пунктом 38 Постанови N 1388 визначено, що перереєстрацiя транспортного засобу у зв'язку iз замiною двигуна здiйснюється у разi змiни типу двигуна, його ваги, робочого об'єму i потужностi.

     Враховуючи вищезазначене, коли при перереєстрацiї транспортного засобу його власником у зв'язку з замiною двигуна збiльшується робочий об'єм двигуна такого транспортного засобу, то такий власник повинен сплатити податок з власникiв транспортних засобiв вiдповiдно ставок, визначених статтею 3 Закону N 1963-XII.

     В тому разi, якщо перереєстрацiя транспортних засобiв вiдбувається протягом року, то податок сплачується пропорцiйно кiлькостi мiсяцiв, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, в якому проведено перереєстрацiю транспортного засобу. У випадку, коли власником транспортного засобу до перереєстрацiї транспортного засобу було сплачено податок з власникiв транспортних засобiв в поточному роцi пiд час технiчного огляду, то в даному випадку при перереєстрацiї необхiдно сплатити рiзницю мiж сумою податку яка обрахована за новим об'ємом цилiндрiв двигуна та рiчною сумою податку, що була сплачена пiд час технiчного огляду.

     21. Щодо сплати податку з власникiв транспортних засобiв фiзичних осiб, за транспортнi засоби, якi протягом тривалого перiоду не експлуатувалися.

     Вiдповiдно до статтi 1 Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11.12.91 р. N 1963-XII, iз змiнами та доповненнями, платниками податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв є пiдприємства, установи та органiзацiї, якi є юридичними особами, iноземнi юридичнi особи, а також громадяни України, iноземнi громадяни та особи без громадянства, якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв та мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби, що визначенi як об'єкти оподаткування пiд вiдповiдним кодом за Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     У вiдповiдностi до статтi 5 Закону N 1963-XII, фiзичнi особи сплачують податок з власникiв транспортних засобiв - перед проведенням першої реєстрацiї в Українi, реєстрацiєю, перереєстрацiєю транспортних засобiв, а також перед технiчним оглядом транспортних засобiв щорiчно або один раз за два роки, але не пiзнiше першого пiврiччя року, в якому провадиться технiчний огляд при наявностi документiв, що пiдтверджують сплату податку.

     Власники транспортних засобiв зобов'язанi пред'являти органу, який здiйснює першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю, зняття з облiку або технiчний огляд транспортних засобiв, квитанцiї або платiжнi доручення про сплату податку за попереднiй (у разi здiйснення сплати) та за поточний роки, а платники, звiльненi вiд сплати цього податку, - вiдповiдний документ, що дає право на користування цими пiльгами.

     Якщо документи про сплату податку або документи, якi дають право на користування пiльгами, вiдсутнi, то реєстрацiя, перереєстрацiя i технiчний огляд транспортних засобiв не проводиться.

     Вiдповiдно до Правил проведення державного технiчного огляду автомобiлiв, автобусiв, мототранспорту та причепiв, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.02.93 р. N 141, власники транспортних засобiв зобов'язанi подати належнi їм транспортнi засоби для технiчного огляду на мiсцi i в термiн, визначений вiдповiдним органом, що провадить технiчний огляд. 

     При неможливостi подання транспортного засобу на мiсце технiчного огляду (через несправнiсть чи з iнших причин) у встановлений строк його власник сплачує податок за цей транспортний засiб на загальних пiдставах, а документ про сплату податку пред'являє органу, який провадить технiчний огляд, разом з письмовою заявою про неможливiсть подання транспортного засобу для технiчного огляду.

     Таким чином, за транспортнi засоби, що не експлуатуються (через несправнiсть автомобiля, хворобу власника, вiдрядження тощо), податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин та механiзмiв сплачується на загальних пiдставах за повний рiк.

     22. Щодо перiоду за який сплачується податок перед проходженням техогляду, якщо податок не сплачувався за останнi п'ять рокiв.

     Згiдно ст. 6 Закону України "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11.12.91 р. N 1963-XII (iз змiнами i доповненнями), яким встановлюється даний податок, перед проходженням техогляду власник транспортного засобу, який не сплачував податок тривалий перiод, повинен сплатити його не бiльш як за три попереднi роки.

     23. Щодо ставок податку при першiй реєстрацiї в Українi, якщо автомобiль був ввезений на територiю України та розмитнений до восьми рокiв i пiсля ввезення його на територiю України не експлуатувався та не використовувався, так як потребував капiтального ремонту i не був зареєстрований в органах ДАI.

     Платниками податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв є пiдприємства, установи та органiзацiї, якi є юридичними особами, iноземнi юридичнi особи, а також громадяни України, iноземнi громадяни та особи без громадянства, якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв та/або мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби, що визначенi як об'єкти оподаткування пiд вiдповiдним кодом за Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД) у статтi 2 Закону.

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону 1963-XII, податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв сплачується фiзичними особами перед першою реєстрацiєю в Українi, реєстрацiєю, перереєстрацiєю транспортних засобiв, а також перед технiчним оглядом транспортних засобiв щорiчно або один раз за два роки, але не пiзнiше першого пiврiччя року, в якому провадиться технiчний огляд.

     Статтею 6 Закону N 1963-XII визначено, що сума податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв, що сплачується фiзичними особами, обчислюється за ставками, визначеними у статтi 3 цього Закону. За транспортнi засоби, придбанi протягом року, крiм тих, що вперше реєструються в Українi, податок сплачується пропорцiйно кiлькостi мiсяцiв, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, в якому проведено реєстрацiю транспортного засобу.

     Фiзичнi особи - платники податку зобов'язанi пред'являти органам, що здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю, зняття з облiку або технiчний огляд транспортних засобiв, квитанцiї або платiжнi доручення про сплату податку за попереднiй (у разi здiйснення сплати) та за поточний роки, а платники, звiльненi вiд сплати цього податку, - вiдповiдний документ, що дає право на користування цими пiльгами.

     У разi вiдсутностi документiв про сплату податку або документiв, що дають право на користування пiльгами, перша реєстрацiя в Українi, реєстрацiя, перереєстрацiя, зняття з облiку i технiчний огляд транспортних засобiв не провадяться.

     Щодо визначення ставок податку при першiй реєстрацiї транспортних засобiв в Українi, пiд поняттям "новi транспортнi засоби" слiд розумiти транспортнi засоби, якi нiколи не були зареєстрованi.

     Поняття "транспортнi засоби, що використовувались", означає транспортнi засоби, якi були зареєстрованi щонайменше один раз, тобто такi, на якi були або є реєстрацiйнi документи, виданi уповноваженими державними органами, в тому числi iноземними, що дають право експлуатувати цi транспортнi засоби.

     Датою початку користування (вводу в експлуатацiю) транспортних засобiв, що були в користуваннi та ввозяться на митну територiю України, уважається дата першої реєстрацiї ТЗ, визначена в реєстрацiйних документах, якi виданi вповноваженими державними органами та дають право експлуатувати цi ТЗ на постiйнiй основi. У разi вiдсутностi реєстрацiйних документiв першої реєстрацiї ТЗ датою початку користування вважається перший день першого мiсяця року, зазначеного в iдентифiкацiйному номерi ТЗ, а за вiдсутностi в iдентифiкацiйному номерi року виготовлення - 1 сiчня року виготовлення, зазначеного в реєстрацiйних документах.

     Враховуючи викладене, податок з власникiв транспортних засобiв на транспортнi засоби, що ввозяться на митну територiю України з метою вiльного використання та вперше реєструються в Українi, справляється за ставками, чинними на день реєстрацiї цих транспортних засобiв, з урахуванням строку їх використання, незалежно вiд дати ввезення транспортного засобу на митну територiю України i дати проведення митного оформлення, в також його технiчного стану.

     24. В якому розмiрi платник повинен сплачувати податок з власникiв транспортних засобiв при зняттi транспортного засобу з реєстрацiї за повний рiк або за кiлькiсть мiсяцiв поточного року протягом яких транспортний засiб був зареєстрований, включаючи мiсяць зняття з облiку?

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону N 1963-XII, податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв сплачується фiзичними особами перед першою реєстрацiєю в Українi, реєстрацiєю, перереєстрацiєю транспортних засобiв, а також перед технiчним оглядом транспортних засобiв щорiчно або один раз за два роки, але не пiзнiше першого пiврiччя року, в якому провадиться технiчний огляд.

     Фiзичнi особи - платники податку зобов'язанi пред'являти органам, що здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю, зняття з облiку або технiчний огляд транспортних засобiв, квитанцiї або платiжнi доручення про сплату податку за попереднiй (у разi здiйснення сплати) та за поточний роки, а платники, звiльненi вiд сплати цього податку, - вiдповiдний документ, що дає право на користування цими пiльгами.

     У разi вiдсутностi документiв про сплату податку або документiв, що дають право на користування пiльгами, перша реєстрацiя в Українi, реєстрацiя, перереєстрацiя, зняття з облiку i технiчний огляд транспортних засобiв не провадяться.

     Статтею 6 Закону 1963-XII визначено, що сума податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв, що сплачується фiзичними особами, обчислюється за ставками, визначеними у статтi 3 цього Закону. За транспортнi засоби, придбанi протягом року, крiм тих, що вперше реєструються в Українi, податок сплачується пропорцiйно кiлькостi мiсяцiв, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, в якому проведено реєстрацiю транспортного засобу.

     Враховуючи те, що норми статтi 6 Закону 1963-XII передбачають сплату податку за транспортнi засоби, придбанi фiзичними особами протягом року, крiм тих, якi вперше реєструються в Українi, залежно вiд кiлькостi мiсяцiв що залишились до кiнця року, при зняттi з облiку транспортного засобу власник повинен пред'явити квитанцiю про сплату податку за попереднiй рiк, якщо автомобiль був зареєстрований в попередньому роцi, та за кiлькiсть мiсяцiв поточного року протягом яких транспортний засiб був зареєстрований, включаючи мiсяць зняття з облiку.

     25. Чи є об'єктом оподаткування податком з власникiв транспортних засобiв та iнших машин i механiзмiв шляхо-будiвельна технiка, а саме автогрейдери?

     Об'єктами оподаткування є транспортнi засоби та iншi самохiднi машини i механiзми пiд вiдповiдним кодом Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД), зазначенi у статтi 2 цього Закону.

     УКТЗЕД покладено в основу Товарної номенклатури зовнiшньоекономiчної дiяльностi (ТН ЗЕД), на якiй ґрунтується Митний тариф України, затверджений Законом України вiд 05.04.2001 р. N 2371-III "Про Митний тариф України", iз змiнами та доповненнями.

     Автогрейдери вiдповiдно до УКТЗЕД належать до групи 84 "Реактори ядернi, котли, машини, апарати i механiчнi пристрої; їх частини" Роздiлу XVI "Механiчне обладнання; машини та механiзми, електрообладнання та їх частини; пристрої для записування або вiдтворення зображення i звуку по телебаченню та частини i приладдя до них" та класифiкуються за кодом 8429, тобто не належать до транспортних засобiв, а тому згiдно з Законом N 1963 вони не є об'єктом оподаткування податком з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв.

     26. Чи оподатковуються тролейбуси податком з власникiв транспортних засобiв?

     До товарної позицiї 8702 включаються всi моторнi транспортнi засоби, призначенi для перевезення десяти людей i бiльше включаючи водiя.

     До цiєї товарної позицiї включаються звичайнi та мiжмiськi автобуси; тролейбуси (з живленням вiд контактної мережi) i "гiробуси", принцип дiї яких полягає в тому, що кiнетична енергiя накопичується в обертальному з великою швидкiстю маховику i використовується для приведення в дiю електрогенератора, який живить електромотор.

     До цiєї товарної позицiї також включаються автобуси, що можуть бути перетворенi в залiзничнi вагони шляхом замiни колiс i блокування рульового керування, причому двигун залишається тим самим.

     Слiд зазначити, що тролейбуси (iз живленням вiд контактної мережi) не є об'єктами оподаткування у зв'язку з тим, що обчислення податку для наземних транспортних засобiв провадиться виходячи з об'єму цилiндрiв або потужностi двигуна (для автомобiлiв з електродвигуном - код 8703 90 10 00) кожного виду i марки транспортних засобiв.

     27. Щодо оподаткування автомобiлiв смiттєвозiв.

     Автомобiлi спецiального призначення, крiм тих, що використовуються для перевезення пасажирiв i вантажiв, вiдносяться до коду 8705 Гармонiзованої системи опису та кодування товарiв, на якiй базується Українська класифiкацiя товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (УКТЗЕД - товарна номенклатура), яка покладена в основу товарної класифiкацiйної схеми Митного тарифу України, що затверджена Законом України вiд 05.04.2001 N 2371-III "Про Митний тариф України", iз вiдповiдними змiнами i доповненнями, якi є об'єктами оподаткування вiдповiдно до статтi 2 Закону N 1963-XII.

     Вiдповiдно до статтi 313 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 р. N 92-IV, iз змiнами i доповненнями, визначено, що митнi органи вiдносять товари до класифiкацiйних групувань, зазначених в УКТЗЕД, тобто, на Держмитслужбу покладено право здiйснення остаточних висновкiв щодо визначення кодiв ТН ЗЕД.

     Згiдно до роз'яснення Державної митної служби України (лист вiд 11.04.2000 N 11/3-3273) до товарної позицiї 8705 - "Автомобiлi спецiального призначення, крiм тих, що використовуються для перевезення пасажирiв або вантажiв (автомобiлi технiчної допомоги, автокрани, пожежнi автомобiлi, автобетономiшалки, автомашини для прибирання шляхiв, автомобiлi з рентгенiвськими установками)" включається ряд типiв машин, вироблених або пристосованих, обладнаних рiзними пристроями, що дають їм можливiсть виконувати визначеннi не транспортнi функцiї, тобто основною метою транспортного засобу з цiєї позицiї не є перевезення людей або вантажiв.

     Наприклад, до позицiї 8705 вiдносяться: автомобiлi, обладнанi драбинами або пiдйомними платформами для ремонту контактних пiдвiсних мереж вуличного освiтлення; автомобiлi iз стрiлою, яка регулюється, та платформою для кiнознiмального або телевiзiйного обладнання; автомобiлi, якi застосовуються для чистки вулиць, канав, аеродромних злiтно-посадочних смуг; автокрани; автобуровi; пересувнi лабораторiї; автомайстернi, обладнанi рiзними станками та iнструментами, зварювальними пристроями.

     У зазначеному листi також було визначено, що до товарної позицiї 8704 - "Автомобiлi вантажнi" включаються:

     "Звичайнi вантажiвки i фургони (вiдкритi, з брезентовим верхом, закритi i т. iнш.); автомобiлi i фургони усiх видiв для доставки вантажiв додому, фургони для переїздiв iз квартири на квартиру; вантажiвки з автоматичними розвантажувальними пристосуваннями (вантажiвки з перекидним кузовом i т. iнш.); автомобiлi-цистерни (незалежно вiд того, обладнанi вони насосами чи нi); рефрижераторнi або термоiзольованi вантажiвки; багатонастильнi вантажiвки для перевезення кислоти в iзольованих вiд ударiв контейнерах, балонах iз бутаном i т. iнш.; важкi вантажiвки з рамами, що вiдкидаються, i заглибними похилими трапами для перевезення танкiв, пiднiмальних або траншеєкопальних машин, електричних трансформаторiв i т. iнш.; вантажiвки, спецiально призначенi для перевезення свiжого бетону, за винятком бетономiшалок за товарною позицiєю 8705; смiттєзбiрники, незалежно вiд того, обладнанi вони навантажувальними, трамбувальними, демфiруючими та iншими пристроями або нi."

     Враховуючи вищевикладене, автомобiлi-смiттєвози незалежно вiд того, обладнанi вони навантажувальними, трамбувальними, демфiруючими та iншими пристроями чи нi вiдносяться до товарної позицiї 8704 "Автомобiлi вантажнi" та повиннi оподатковуватись за ставками, визначеними статтею 3 Закону N 1963-XII.

     28. Чи має право на пiльгу по сплатi податку з власникiв транспортних засобiв iнвалiд Великої Вiтчизняної вiйни у власностi якого є легковий автомобiль з об'ємом двигуна 2969 куб. см?

     У статтi 4 Закону визначенi категорiї громадян, якi мають пiльги по сплатi податку з власникiв транспортних засобiв. До них, зокрема, вiдносяться особи, зазначенi статтях 4 - 11 Закону України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту", якi звiльняються вiд сплати податку щодо одного легкового автомобiля (мотоколяски) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см або одного мотоцикла з об'ємом цилiндрiв двигуна до 750 куб. см чи одного човна моторного або катера (крiм спортивного) з довжиною корпусу до 7,5 м.

     Крiм того, громадяни, у власностi яких знаходяться легковi автомобiлi (код 8703), з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см, взятi на облiк в Українi до 1990 року включно, та вантажнi автомобiлi (код 8704) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 6001 куб. см до 1990 року випуску включно, звiльняються вiд сплати податку на 50 вiдсоткiв щодо одного з зазначених автомобiлiв.

     Пiльги, визначенi статтею 4 Закону, не поширюються на транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, крiм легкових автомобiлiв для iнвалiдiв (код 8703) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см, що придбанi за рахунок коштiв державного чи мiсцевих бюджетiв та безоплатно переданi iнвалiдам вiдповiдно до законодавства України.

     Враховуючи те, що власникам легкових автомобiлiв з об'ємом цилiндрiв двигуна, що перевищує вказанi об'єми, пiльг по сплатi податку з власникiв транспортних засобiв названим Законом не передбачено, вони повиннi сплачувати податок на загальних пiдставах (виходячи iз всього об'єму цилiндрiв двигуна транспортного засобу, а не рiзницi, що перевищує вказану норму).

     Отже, оскiльки автомобiль, який знаходиться у власностi iнвалiда Великої Вiтчизняної вiйни, має об'єм цилiндрiв двигуна 2969 см3, що перевищує визначену Законом N 1963-XII пiльгову норму (2500 см3), такий громадянин не звiльняється вiд сплати податку з власникiв транспортних засобiв за цей автомобiль.

     29. Хто є платником податку: власник транспортного засобу, чи особа яка користується ним за дорученням?

     У вiдповiдностi iз статтею 1 Закону N 1963-XII, платниками податку є, зокрема, громадяни України, iноземнi громадяни та особи без громадянства, якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв та мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби, що визначенi як об'єкти оподаткування пiд вiдповiдним кодом за Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Статтею 6 Закону встановлено, що якщо право користування транспортним засобом передано фiзичною особою за дорученням iншiй особi, податок з власникiв транспортних засобiв сплачується його власником або вiд його iменi особою, якiй це право передано, якщо це передбачено в дорученнi на право користування транспортним засобом, за мiсцем реєстрацiї цього транспортного засобу.

     30. Чи може сплачувати податок з власникiв транспортних засобiв при проходженнi техогляду особа, яка керує транспортним засобом за дорученням?

     Статтею 6 Закону N 1963-XII встановлено, що якщо право користування транспортним засобом передано фiзичною особою за дорученням iншiй особi, податок з власникiв транспортних засобiв сплачується його власником або вiд його iменi особою, якiй це право передано, якщо це передбачено в дорученнi на право користування транспортним засобом, за мiсцем реєстрацiї цього транспортного засобу.

     Отже, якщо власник бажає, щоб за нього податок з власникiв транспортних засобiв сплачувала особа, що користується його автомобiлем, необхiдно цей момент передбачити у дорученнi на право користування транспортним засобом.

     31. Щодо пiльг фiзичним особам по сплатi податку з власникiв транспортних засобiв.

     Вiдповiдно до статтi 4 Закону N 1963-XII вiд сплати податку звiльняються:

     iнвалiди з числа учасникiв лiквiдацiї наслiдкiв аварiї на Чорнобильськiй АЕС та потерпiлих вiд Чорнобильської катастрофи (статтi 10, 11 i частина третя статтi 12 Закону України "Про статус i соцiальний захист громадян, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи" вiд 28 лютого 1991 року N 796-XII, iз змiнами та доповненнями (далi - Закон N 796-XII), щодо яких встановлено причинний зв'язок iнвалiдностi з Чорнобильською катастрофою, хворi внаслiдок Чорнобильської катастрофи на променеву хворобу, - категорiя 1;

     учасники лiквiдацiї наслiдкiв аварiї на Чорнобильськiй АЕС, якi працювали у зонi вiдчуження:

     - з моменту аварiї до 1 липня 1986 року - незалежно вiд кiлькостi робочих днiв;

     - з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року - не менше 5 календарних днiв;

     - у 1987 роцi - не менше 14 календарних днiв, а також потерпiлi вiд Чорнобильської катастрофи;

     - евакуйованi у 1986 роцi iз зони вiдчуження (в тому числi особи, якi на момент евакуацiї перебували у станi внутрiшньоутробного розвитку, пiсля досягнення ними повнолiття);

     особи, якi постiйно проживали у зонi безумовного (обов'язкового) вiдселення з моменту аварiї до прийняття постанови про вiдселення, - категорiя 2.

      особи, зазначенi у пунктах 3 i 4 статтi 14 Закону України "Про статус i соцiальний захист громадян, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи", до їх вiдселення та протягом трьох рокiв пiсля переселення iз зони гарантованого добровiльного вiдселення чи зони посиленого радiоекологiчного контролю, а саме:

     учасники лiквiдацiї наслiдкiв аварiї на Чорнобильськiй АЕС, якi працювали:

     - у зонi вiдчуження з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року - вiд 1 до 5 календарних днiв;

     - у зонi вiдчуження в 1987 роцi - вiд 1 до 14 календарних днiв;

     - у зонi вiдчуження в 1988 - 1990 роках - не менше 30 календарних днiв;

     - на дiючих пунктах санiтарної обробки населення i дезактивацiї технiки або їх будiвництвi - не менше 14 календарних днiв у 1986 роцi, а також потерпiлi вiд Чорнобильської катастрофи (не вiднесенi до категорiї 2), якi:

     - постiйно проживали на територiях зон безумовного (обов'язкового) та гарантованого добровiльного вiдселення на день аварiї або якi за станом на 1 сiчня 1993 року прожили у зонi безумовного (обов'язкового) вiдселення не менше двох рокiв, а на територiї зони гарантованого добровiльного вiдселення - не менше трьох рокiв та вiдселенi або самостiйно переселилися з цих територiй;

     - постiйно проживають або постiйно працюють чи постiйно навчаються у зонах безумовного (обов'язкового) та гарантованого добровiльного вiдселення за умови, що вони за станом на 1 сiчня 1993 року прожили або вiдпрацювали чи постiйно навчалися у зонi безумовного (обов'язкового) вiдселення не менше двох рокiв, а у зонi гарантованого добровiльного вiдселення - не менше трьох рокiв, - категорiя 3;

     - особи, якi постiйно проживають або постiйно працюють чи постiйно навчаються на територiї зони посиленого радiоекологiчного контролю, за умови, що вони за станом на 1 сiчня 1993 року прожили або вiдпрацювали чи постiйно навчалися у цiй зонi не менше чотирьох рокiв, - категорiя 4.

     Пiдставою для надання пiльг особам, зазначеним у пунктах 1 i 4 статтi 14 Закону N 796-XII, iз змiнами та доповненнями (до зазначених осiб вiдносяться громадяни, вiднесенi до 1 та 4 категорiй), є посвiдчення1 встановленого зразка.

____________
     1 Посвiдчення, що пiдтверджує статус громадян, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи, та надає право користуватися пiльгами й компенсацiями, встановленими Законом України "Про статус i соцiальний захист громадян, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи", затверджене постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20 сiчня 1997 р. N 51 "Про затвердження Порядку видачi посвiдчень особам, якi постраждали внаслiдок Чорнобильської катастрофи", iз змiнами та доповненнями.

      особи, зазначених у статтях 4 - 11 Закону України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту".

     Стосовно осiб, зазначених у статтях 4 - 11 України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту" вiд 22.10.93 р. N 3551-XII, iз змiнами та доповненнями (далi - Закон N 3551-XII), то у зв'язку iз введенням з 1 сiчня 1994 р. в дiю Закону України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту" до виготовлення нових бланкiв посвiдчень ветеранiв вiйни Мiнiстерство соцiального захисту i Генеральний штаб Збройних Сил України (спiльним листом вiд 20.12.93 р. N 05-250/4-04, вiд 23.12.93 р. N 115/5/8978) визначили Перелiк документiв, що пiдтверджують право на пiльги, передбаченi цим Законом, та на пiдставi одного з яких вони надаються.

     Вiдповiдно до статтi 18 вказаного Закону Кабiнет Мiнiстрiв України постановою вiд 12 травня 1994 р. N 302 "Про порядок видачi посвiдчень i нагрудних знакiв ветеранiв вiйни" (iз змiнами та доповненнями) затвердив Положення про порядок видачi посвiдчень i нагрудних знакiв ветеранiв вiйни, яким встановлено, що посвiдчення є документом, що пiдтверджує статус ветеранiв вiйни та iнших осiб, на яких поширюється чиннiсть Закону про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту, на пiдставi якого надаються вiдповiднi пiльги i компенсацiї.

     Згiдно з цим Положенням, посвiдчення ветеранам вiйни (учасники бойових дiй, iнвалiди вiйни, учасники вiйни), особам, на яких поширюється чиннiсть Закону України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту" та особам, якi мають особливi заслуги перед Батькiвщиною видаються на пiдставi одного з документiв, зазначених у вищезгаданому Перелiку спiльного листа Мiнсоцзахисту та Генерального штабу ЗС України.

     Оскiльки згiдно з Положенням посвiдчення iнвалiдiв вiйни, учасникiв вiйни та прирiвняних до них осiб, виданi вiдповiдними органами колишнього СРСР, союзних республiк, якi iснували на його територiї, України та iнших незалежних держав, що утворилися на його територiї, за зразками, що дiяли на 1 сiчня 1992 р., залишаються на збереженнi у ветеранiв вiйни, то у випадку, якщо цi громадяни не отримали вiдповiдних нових посвiдчень, пiльги зазначеним громадянам можуть надаватися на пiдставi одного з документiв, перелiчених у згаданому спiльному листi Мiнсоцзахисту та Генерального штабу ЗС України.

     Особам, якi мають право на отримання кiлькох посвiдчень вiдповiдно до Закону України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту", видається лише одне посвiдчення за їх вибором.

     У разi виникнення пiдстав, за якими особа втрачає право на статус, визначений Законом України "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту", видане їй ранiше посвiдчення вилучається органом, який його видав.

     • особи зазначенi в статтях 6 i 8 Закону України "Про основнi засади соцiального захисту ветеранiв працi та iнших громадян похилого вiку в Українi" (ветерани працi та особами, якi мають особливi трудовi заслуги перед Батькiвщиною).

     Вiдповiдно до Закону України "Про основнi засади соцiального захисту ветеранiв працi та iнших громадян похилого вiку в Українi" вiд 16.12.93 р. N 3721-XII, iз змiнами та доповненнями (далi - Закон N 3721-XII), визнаються громадяни, якi сумлiнно працювали в народному господарствi, державних установах, органiзацiях та об'єднаннях громадян, мають трудовий стаж (35 рокiв - жiнки i 40 рокiв - чоловiки) i вийшли на пенсiю, а також iншi громадяни, якi визнаються ветеранами працi згiдно iз пiдпунктами "а", "б" i "в" цiєї статтi (громадяни, яким призначенi пенсiї на пiльгових умовах; пенсiонери, нагородженi медаллю "Ветеран працi"; iнвалiди 1 i 2 груп, якi одержують пенсiї по iнвалiдностi, загальний трудовий стаж яких становить не менше 15 рокiв).

     Особами, якi мають особливi трудовi заслуги перед Батькiвщиною, вважаються Герої Соцiалiстичної Працi та повнi кавалери ордена Трудової Слави (документи, якi пiдтверджують присвоєння звання Героя Соцiалiстичної працi та повних кавалерiв ордену Трудової Слави, та засвiдчують особу нагородженого - книжка Героя Соцiалiстичної працi, орденська книжка).

     Щодо можливостi вiднесення ветеранiв вiйськової служби до ветеранiв працi, то вiдповiдно до роз'яснення Правового управлiння Мiнiстерства оборони України (лист N 204/2/507 вiд 13.04.2000 року), при вирiшеннi цього питання слiд керуватися статтею 6 Закону України "Про основнi засади соцiального захисту ветеранiв працi та iнших громадян похилого вiку в Українi".

     Таким чином, якщо ветеран вiйськової служби одночасно має трудовий стаж, передбачений у статтi 6 цього Закону (тобто до вступу на вiйськову службу чи пiсля звiльнення в запас або вiдставку працював у вищеназваних установах та органiзацiях, то вiн може бути визнаний у встановленому порядку ветераном працi та користуватися вiдповiдними пiльгами.

     Вiдповiдно до Положення про порядок видачi посвiдчення i нагрудного знака "Ветеран працi", затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 липня 1994 року N 521, документом, що пiдтверджує статус ветерана працi, на пiдставi якого надаються вiдповiднi пiльги i компенсацiї, є вiдповiдне посвiдчення.

     Обчислення трудового стажу, необхiдного для визнання громадян ветеранами працi, здiйснюється в порядку, передбаченому Законом України "Про пенсiйне забезпечення" вiд 5 листопада 1991 року N 1788-XII, iз змiнами та доповненнями.

     Посвiдчення i нагрудний знак видаються ветеранам працi за мiсцем проживання органами, що призначають пенсiї (для вiйськових пенсiонерiв - вiйськовими комiсарiатами).

     • Iнвалiди незалежно вiд групи iнвалiдностi (особи зi стiйким розладом функцiй органiзму, зумовленим захворюванням, наслiдком травм або з уродженими дефектами, що призводить до обмеження життєдiяльностi та необхiдностi в соцiальнiй допомозi i захистi). Пiдставою для надання пiльги є пенсiйне посвiдчення або довiдка лiкарняно-трудової експертної комiсiї.

     Що стосується питань, якi виникають при розглядi можливостi надання пiльги одному з батькiв, якi доглядають дитину-iнвалiда, або iнвалiда з дитинства, забезпечення автомобiлем здiйснюється вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 19 липня 2006 р. N 999 "Про затвердження Порядку забезпечення iнвалiдiв автомобiлями", iз змiнами та доповненнями. Забезпечення автомобiлями iнвалiдiв за мiсцем проживання i реєстрацiї здiйснюється Мiнiстерством працi та соцiальної полiтики Автономної Республiки Крим, головними управлiннями працi та соцiального захисту населення обласних, Головним управлiнням соцiального захисту населення Київської мiської i управлiнням працi та соцiального захисту населення Севастопольської мiської держадмiнiстрацiй.

     Пiдставою для забезпечення iнвалiдiв автомобiлями є висновок обласної, центральної мiської у мм. Києвi та Севастополi, республiканської в Автономнiй Республiцi Крим медико-соцiальної експертної комiсiї про наявнiсть в iнвалiда медичних показань для забезпечення автомобiлем i наявнiсть або вiдсутнiсть протипоказань до керування ним.

     Перелiк медичних показань для забезпечення iнвалiдiв автомобiлями затверджується Мiнiстерством охорони здоров'я за погодженням з Мiнiстерством працi та соцiальної полiтики.

     Вiдповiдно цього порядку реєстрацiйнi документи на автомобiль оформлюються на iнвалiдiв, а недiєздатним iнвалiдам i дiтям-iнвалiдам - на їх законних представникiв.

     У реєстрацiйних документах на автомобiль пiдроздiлом МВС робиться позначка про видачу автомобiля головним управлiнням соцiального захисту або управлiнням виконавчої дирекцiї, а також про заборону вiдчуження автомобiля та передачi права керування ним без дозволу головного управлiння соцiального захисту або управлiння виконавчої дирекцiї.

     У реєстрацiйних документах на автомобiль пiдроздiлом МВС робиться вiдмiтка про видачу автомобiля головним управлiнням соцiального захисту, передачу права керування автомобiлем члену сiм'ї (у разi потреби), а також про заборону вiдчуження автомобiля.

     Отже, якщо автомобiль видано для обслуговування iнвалiда одному з батькiв, якi доглядають дитину-iнвалiда, або iнвалiда з дитинства, то за наявностi у такого iнвалiда документа, що пiдтверджує iнвалiднiсть, довiдки про медичнi показання для забезпечення автомобiлем з ручним або iз звичайним керуванням та висновку щодо протипоказань на керування транспортними засобами, податок з власника такого транспортного засобу не справляється.

     Пiльги вiдповiдно до пунктiв "а - б" статтi 4 Закону України N 1963-XII надається зазначеним в цьому пунктi категорiям громадян вiдносно одного легкового автомобiля (мотоколяски) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 см3 або одного мотоцикла з об'ємом цилiндрiв двигуна до 750 см3 чи одного човна моторного або катера (крiм спортивного) з довжиною корпусу до 7,5 м.

     Отже, пiльга фiзичним особам по сплатi податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв надається визначеним у пунктах (а) i (б) статтi 4 Закону N 1963-XII категорiям громадян за один легковий автомобiль або мотоцикл чи човен моторний, що вiдповiдають вказаним в статтi 4 Закону N 1963-XII параметрам (умовам).

     Пiльг для громадян, котрi мають у власностi iншi, нiж зазначено в статтi 4 Закону N 1963-XII транспортнi засоби Законом не передбачено, тому такi громадяни повиннi сплачувати податок у порядку i розмiрах, встановлених цим Законом.

     Крiм того, громадяни, у власностi яких знаходяться легковi автомобiлi (код 8703) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см, взятi на облiк в Українi до 1990 року включно, та вантажнi автомобiлi (код 8704) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 6001 куб. см до 1990 року випуску включно, звiльняються вiд сплати податку на 50 вiдсоткiв щодо одного з зазначених автомобiлiв.

     Для отримання пiльги потрiбно, щоб легковий автомобiль було до 1990 р. включно зареєстровано в Українi. Якщо легковий автомобiль до 1990 р. в Українi не облiковувався, а був ввезений та зареєстрований наприклад у 1994 р., то власнику такого автомобiля не надається право на пiльгу. Пiльга надається останньому власнику легкового автомобiля, якщо цей автомобiль до 1990 р. включно було зареєстровано в Українi за будь-яким власником. Щодо вантажних автомобiлiв то зазначена пiльга надається незалежно вiд країни виробництва та дати реєстрацiї такого транспортного засобу в Українi.

     Слiд зазначити, що вказана пiльга надається щодо одного легкового автомобiля або одного вантажного автомобiля за вибором платника податку.

     Пiльги, визначенi статтею 4 Закону, не поширюються на транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, крiм легкових автомобiлiв для iнвалiдiв (код 8703) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см, що придбанi за рахунок коштiв державного чи мiсцевих бюджетiв та безоплатно переданi iнвалiдам вiдповiдно до законодавства України.

     Законом 1963-XII також передбачається, що органи мiсцевого самоврядування вiдповiдно до їх повноважень мають право приймати рiшення щодо звiльнення вiд сплати податку осiб, якi мають посвiдчення водiя на право керування транспортним засобом вiдповiдної категорiї, щодо одного легкового автомобiля (код 8703) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см або одного вантажного автомобiля (код 8704) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 6001 куб. см на одну особу, крiм транспортних засобiв, якi вперше реєструються в Українi.

     32. Щодо пiльг по податку з власникiв транспортних засобiв ветеранам органiв внутрiшнiх справ.

     У статтi 4 Закону 1963-XII визначенi категорiї громадян, якi мають пiльги по сплатi податку з власникiв транспортних засобiв. До них, зокрема, вiдносяться особи, зазначенi у статтях 6 i 8 Закону України вiд 16.12.93 р. N 3721-XII "Про основнi засади соцiального захисту ветеранiв працi та iнших громадян похилого вiку в Українi" (далi - Закон N 3721-XII), якi звiльняються вiд сплати податку щодо одного легкового автомобiля (мотоколяски) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см або одного мотоцикла з об'ємом цилiндрiв двигуна до 750 куб. см чи одного човна моторного або катера (крiм спортивного) з довжиною корпусу до 7,5 м.

     Крiм того, громадяни, у власностi яких знаходяться легковi автомобiлi (код 8703), з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см, взятi на облiк в Українi до 1990 року включно, та вантажнi автомобiлi (код 8704) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 6001 куб. см до 1990 року випуску включно, звiльняються вiд сплати податку на 50 вiдсоткiв щодо одного з зазначених автомобiлiв.

     До перелiку осiб, визначених в статтi 6 Закону N 3721-XII, ветерани внутрiшнiх справ не вiднесенi. Згiдно вказаної статтi, ветеранами працi визнаються, громадяни якi сумлiнно працювали в народному господарствi, державних установах, органiзацiях та об'єднаннях громадян, мають трудовий стаж (35 рокiв - жiнки i 40 рокiв - чоловiки) i вийшли на пенсiю, а також iншi громадяни, якi визнаються ветеранами працi згiдно iз пiдпунктами "а", "б" i "в" цiєї статтi (громадяни, яким призначенi пенсiї на пiльгових умовах; пенсiонери, нагородженi медаллю "Ветеран працi"; iнвалiди 1 i 2 груп, якi одержують пенсiї по iнвалiдностi, загальний трудовий стаж яких становить не менше 15 рокiв).

     Якщо ветеран органiв внутрiшнiх справ має трудовий стаж, передбачений в статтi 6 Закону N 3721-XII (тобто до вступу на вiйськову службу чи пiсля звiльнення в запас або вiдставку працював у вищеназваних установах та органiзацiях, то вiн може бути визнаний у встановленому порядку ветераном працi та користуватися вiдповiдними пiльгами.

     Обчислення трудового стажу, необхiдного для визнання громадян ветеранами працi, здiйснюється в порядку, передбаченому Законом України "Про пенсiйне забезпечення" вiд 5 листопада 1991 року N 1788-XII, iз змiнами та доповненнями.

     Вiдповiдно до Положення про порядок видачi посвiдчення i нагрудного знака "Ветеран працi", затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 29 липня 1994 року N 521, документом, що пiдтверджує статус ветерана працi, на пiдставi якого надаються вiдповiднi пiльги i компенсацiї, є вiдповiдне посвiдчення.

     Посвiдчення i нагрудний знак видаються ветеранам працi за мiсцем проживання органами, що призначають пенсiї (для вiйськових пенсiонерiв - вiйськовими комiсарiатами).

     Враховуючи вищезазначене, для отримання пiльги по податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв при проходженнi технiчного огляду автомобiля Вам потрiбно надати органам ДАI посвiдчення "Ветерана працi".

     Пiльги, визначенi статтею 4 Закону, не поширюються на транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, крiм легкових автомобiлiв для iнвалiдiв (код 8703) з об'ємом цилiндрiв двигуна до 2500 куб. см, що придбанi за рахунок коштiв державного чи мiсцевих бюджетiв та безоплатно переданi iнвалiдам вiдповiдно до законодавства України.

     Пiльг для громадян, котрi мають у власностi iншi, нiж зазначено в цiй статтi транспортнi засоби Законом не передбачено, тому такi громадяни повиннi сплачувати податок у порядку i розмiрах, встановлених цим Законом.

     Фiзичними особами - податок сплачується перед проведенням першої реєстрацiї в Українi, реєстрацiєю, перереєстрацiєю транспортних засобiв, а також перед технiчним оглядом щорiчно або один раз за два роки, але не пiзнiше першого пiврiччя року, в якому провадиться технiчний огляд;

     Фiзичнi особи - платники податку зобов'язанi пред'являти органам, що здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю, зняття з облiку або технiчний огляд транспортних засобiв, квитанцiї або платiжнi доручення про сплату податку за попереднiй (у разi здiйснення сплати) та за поточний роки, а платники, звiльненi вiд сплати цього податку, - вiдповiдний документ, що дає право на користування цими пiльгами.

     У разi вiдсутностi документiв про сплату податку або документiв, що дають право на користування пiльгами, перша реєстрацiя в Українi, реєстрацiя, перереєстрацiя, зняття з облiку i технiчний огляд транспортних засобiв не провадяться.

     33. Щодо класифiкацiї згiдно УКТЗЕД броньованих автомобiлiв, що використовуються для iнкасацiї.

     З метою виключення випадкiв неправильностi класифiкацiї броньованих автомобiлiв, призначених для перевезення готiвкової грошової маси i цiнностей службами iнкасацiї та обладнаних спецiальними пристроями (свiтловими та звуковими сигналами, радiостанцiями, сейфами тощо), Державна митна служба України листом вiд 01.03.2000 р. N 21/3-681-ЕП повiдомила, що вiдповiдно до вимог УКТЗЕД зазначенi автомобiлi не можуть бути вiднесенi до позицiї 8705.

     В залежностi вiд наявностi мiсць для сидiння, якi розташованi за мiсцем водiя, або пристроїв для їх крiплення, вище вказанi автомобiлi класифiкуються в товарних позицiях УКТЗЕД 8703 або 8704.

     34. Щодо оподаткування великотоннажних автомобiлiв марки "БелАЗ".

     Згiдно з вимогами УКТЗЕД великотоннажнi автомобiлi марки "БелАЗ" класифiкуються в товарнiй позицiї 8704 "Автомобiлi вантажнi" до якої, зокрема, вiдносяться i самоскиди, тобто транспортнi засоби мiцної конструкцiї з перекидним кузовом чи днищем, що вiдкривається вниз, призначеним для перевезення грунту, породи чи iнших матерiалiв. Цi автомашини, що можуть мати жорстке або шарнiрне шасi, як правило, обладнанi колесами для руху по бездорiжжю i можуть пересуватися по м'якому грунту. До цiєї товарної позицiї входять як важкi, так i легкi самоскиди, а саме класифiкованi в пiдсубпозицiях 8704 10 110 - 8704 10 900 автомашини, що призначаються для використання в кар'єрах, рудниках чи на будiвельних майданчиках, на будiвництвi дорiг для перевезення грунту, гравiю, цементу тощо. Зазначенi пiдсубпозицiї також охоплюють транспортнi засоби меншого розмiру, якi використовуються на будiвельних майданчиках для зазначених цiлей.

     Отже, великотоннажнi автомобiлi-самоскиди марки "БеЛАЗ", призначенi для використання поза дорожньою мережею, є об'єктом оподаткування, за УКТЗЕД визначенi пiд кодом 8704 "Автомобiлi вантажнi" i вiдповiдно - оподатковуються за ставкою, встановленою статтею 3 Закону 1963-XII, залежно вiд об'єму цилiндрiв двигуна.

     35. Щодо класифiкацiї автомобiлiв-цистерн згiдно УКТЗЕД.

     Згiдно з вимогами УКТЗЕД, автомобiлi, в залежностi вiд технiчних характеристик та призначення класифiкуються у вiдповiдних товарних позицiях.

     Зокрема, у поясненнях до товарної позицiї 8704 "Автомобiлi вантажнi" зазначено, що автомобiлi-цистерни (незалежно вiд того, обладнанi вони насосами чи нi) вiдносяться саме до даної товарної позицiї.

     Вiдповiдно до роз'яснення Державної митної служби України (лист вiд 11.04.2000 N 11/3-3273) до товарної позицiї 8705 - "Автомобiлi спецiального призначення, крiм тих, що використовуються для перевезення пасажирiв або вантажiв (автомобiлi технiчної допомоги, автокрани, пожежнi автомобiлi, автобетономiшалки, автомашини для прибирання шляхiв, автомобiлi з рентгенiвськими установками)" включається ряд типiв машин, вироблених, або пристосованих, обладнаних рiзними пристроями, що дають їм можливiсть виконувати визначеннi не транспортнi функцiї, тобто основною метою транспортного засобу з цiєї позицiї не є перевезення людей або вантажiв.

     Наприклад, до позицiї 8705 вiдносяться: автомобiлi, обладнанi драбинами або пiдйомними платформами для ремонту контактних пiдвiсних мереж вуличного освiтлення; автомобiлi iз стрiлою, яка регулюється, та платформою для кiнознiмального або телевiзiйного обладнання; автомобiлi, якi застосовуються для чистки вулиць, канав, аеродромних злiтно-посадочних смуг; автокрани; автобуровi; пересувнi лабораторiї; автомайстернi, обладнанi рiзними станками та iнструментами, зварювальними пристроями.

     Таким чином, автомобiлi-цистерни (паливозаправники скрапленого газу), не можна вiднести до вищезазначеної категорiї транспортних засобiв, оскiльки вони призначенi для перевезення хоч i спецiалiзованого, але вантажу, - скрапленого газу.

     Враховуючи вищевикладене, автомобiлi-цистерни (паливозаправники скрапленого газу) незалежно вiд того, обладнаннi вони насосами, чи нi вiдносяться до товарної позицiї 8704 "Автомобiлi вантажнi" та повиннi оподатковуватись за ставками, визначеними для таких автомобiлiв.

     Тому, автомобiлi-цистерни класифiкуються у позицiї 8704, як вантажнi автомобiлi.

     36. Щодо класифiкацiї транспортних засобiв в товарнiй позицiї 8709 "Транспортнi засоби вантажнi, самохiднi без пiдйомникiв або навантажувальних пристроїв, якi використовуються на заводах, складах, у портах або аеропортах для перевезення вантажiв на короткi вiдстанi; тягачi, використовуванi на залiзничних платформах, їх частини".

     Статтею 2 Закону N 1963-XII "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв" вiд 11 грудня 1991 року N 1963-XII, iз змiнами та доповненнями (далi - Закон N 1963-XII), визначенi транспортнi засоби, що не є об'єктом оподаткування, в тому числi це - транспортнi засоби вантажнi, самохiднi, що використовуються на заводах, складах, у портах та аеропортах для перевезення вантажiв на короткi вiдстанi, - код 8709.

     Згiдно з УКТЗЕД до товарної позицiї 8709 "Транспортнi засоби вантажнi, самохiднi без пiдйомникiв або навантажувальних пристроїв, якi використовуються на заводах, складах, у портах або в аеропортах для перевезення вантажiв на короткi вiдстанi; тягачi, використовуванi на залiзничних платформах, їх частини" включається група самохiдних транспортних засобiв, застосовуваних на заводах, складах, у доках або аеропортах для перевезення рiзних вантажiв (товарiв або контейнерiв) на короткi вiдстанi або з невеликими причепами на перонах залiзничних станцiй.

     Подiбнi транспортнi засоби мають багато рiзновидностей. Привод може бути вiд електродвигуна, що живиться вiд акумуляторних батарей або вiд двигуна внутрiшнього згоряння, або двигуна iншого типу.

     Основнi особливостi, властивi всiм транспортним засобам вищезазначеної товарної позицiї i, як правило, що вiдрiзняють їх вiд транспортних засобiв товарних позицiй 8701, 8703 або 8704, можуть бути пiдсумованi таким чином:

     • конструкцiя i конструктивнi особливостi роблять їх непридатними для перевезення пасажирiв або вантажiв дорогами або iншими суспiльними артерiями пересування;

     • у разi завантаження їх максимальна швидкiсть, як правило, не перевищує 30 - 35 км/год.;

     • радiус повороту у них приблизно дорiвнює довжинi самого транспортного засобу.

     Транспортнi засоби товарної позицiї 8709 зазвичай не мають закритої кабiни для водiя, а водiй стоїть на платформi, з якої вiн i керує транспортним засобом. Деякi типи транспортних засобiв можуть мати захисну раму, металевий екран та iн. над мiсцем водiя.

     Вантажнi транспортнi засоби промислового призначення - це самохiднi вiзки для перевезення вантажiв, що мають, наприклад, платформу або контейнер (iнодi пристосування для пiднiмання), на яких розмiщуються вантажi.

     Невеликi вiзки-цистерни типу, застосовуваного зазвичай на залiзничних станцiйних перонах, незалежно вiд того, укомплектованi вони допомiжними насосами чи нi, також класифiкуються у вищезазначенiй товарнiй позицiї.

     Трактори, застосовуванi на перонах залiзничних станцiй, призначаються насамперед для буксирування або штовхання iнших транспортних засобiв, наприклад невеликих причепiв. Самi вони не застосовуються для перевезення вантажiв i, як правило, меншi за масою i мають меншу потужнiсть порiвняно з тракторами товарної позицiї 8701. Трактори цього типу також можуть застосовуватися на пiрсах, складах тощо.

     Оскiльки в Законi 1963-XII не йдеться про те, що об'єктами оподаткування є транспортнi засоби, якi зареєстрованi окремо в органах ДАI чи iнших органах, навпаки в цьому Законi записано, що платниками податку є, в тому числi, юридичнi особи, якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв та мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби, якi вiдповiдно до статтi 2 Закону N 1963-XII є об'єктами оподаткування.

     Великотоннажнi автомобiлi та iншi технологiчнi транспортнi засоби незалежно вiд форм власностi, що не пiдлягають експлуатацiї на вулично-дорожнiй мережi загального користування, реєструються Державним комiтетом України з нагляду за охороною працi - наказ Державного комiтету України по нагляду за охороною працi вiд 1 липня 2004 року N 163 "Про затвердження Правил реєстрацiї та облiку великотоннажних автомобiлiв та iнших технологiчних транспортних засобiв, що не пiдлягають експлуатацiї на вулично-дорожнiй мережi загального користування".

     Враховуючи вищевикладене, транспортнi засоби, якi знаходяться на балансi юридичної особи та зареєстрованi в Українi вiдповiдно до чинного законодавства i згiдно до УКТЗЕД не можуть бути класифiкованi в товарнiй позицiї 8709, повиннi оподатковуватись за ставками вiдповiдно до статтi 3 Закону N 1963-XII.

     37. Щодо сплати податку з власникiв транспортних засобiв за транспортнi засоби, якi знаходяться в оперативному управлiннi Державної спецiальної служби транспорту.

     5 лютого 2004 року Верховною Радою України з ухвалення Закону "Про Державну спецiальну службу транспорту" N 1449-IV на законодавчому рiвнi зафiксовано факт перетворення Залiзничних вiйськ Збройних Сил України в Державну спецiальну службу транспорту та закрiплення її пiдпорядкування Мiнiстерству транспорту України. Згiдно Закону 1449-IV Державна спецiальна служба транспорту є спецiалiзованим державним органом транспорту у складi центрального органу виконавчої влади в галузi транспорту, призначеним для забезпечення стiйкого функцiонування транспорту в мирний час та в умовах воєнного i надзвичайного стану.

     Податок з власникiв транспортних засобiв є майновим податком i вiдповiдно до статтi 1 Закону України вiд 11.12.91 р. N 1963-XII "Про податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв", iз змiнами та доповненнями (далi - Закон N 1963-XII), платниками податку транспортних засобiв є зокрема, пiдприємства, установи та органiзацiї, якi є юридичними особами, iноземнi юридичнi особи, якi здiйснюють першу реєстрацiю в Українi, реєстрацiю, перереєстрацiю транспортних засобiв, або мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi транспортнi засоби, якi вiдповiдно до статтi 2 цього Закону визначенi як об'єкти оподаткування пiд вiдповiдним кодом за Українською класифiкацiєю товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi (далi - УКТЗЕД) у статтi 2 Закону N 1963-XII, а саме:

     - трактори (колiснi) - код за УКТЗЕД (далi - код) - 8701, крiм гусеничних;

     - тiльки сiдельнi тягачi - код 8701 20;

     - автомобiлi, призначенi для перевезення не менше 10 осiб, включаючи водiя, - код 8702;

     - автомобiлi легковi - код 8703;

     - автомобiлi вантажнi - код 8704;

     - автомобiлi спецiального призначення, крiм тих, що використовуються для перевезення пасажирiв i вантажiв, - код 8705 (крiм пожежних i швидкої допомоги);

     - мотоцикли (включаючи мопеди) та велосипеди з установленим двигуном - код 8711, крiм тих, що мають об'єм цилiндра двигуна до 50 куб. см - код 8711 10;

     - яхти та судна паруснi з допомiжним двигуном або без нього (крiм спортивних) - код 8903 91;

     - човни моторнi i катери, крiм човнiв з пiдвiсним двигуном (крiм спортивних), - код 8903 92;

     - iншi човни (крiм спортивних) - код 8903 99.

     Податок, сплачується за власнi транспортнi засоби, що знаходяться на балансi пiдприємств, при цьому на його сплату не впливають такi фактори, як обмеженiсть використання, не експлуатацiя транспортних засобiв чи експлуатацiя не повний рiк. Застосоване в статтi 1 Закону N 1963-XII поняття "власнi транспортнi засоби" наряду з правом власностi на транспортнi засоби, означає також їх перебування у платника податку на правi повного господарського вiдання та на правi оперативного управлiння.

     Вiдповiдно до частини 2 статтi 3 Закону N 1963-XII податок з власникiв наземних транспортних засобiв юридичних осiб сплачується за мiсцем реєстрацiї таких транспортних засобiв.

     Коло осiб, якi звiльняються вiд сплати податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв, визначено статтею 4 Закону N 1963-XII. У той же час, для пiдприємств, органiзацiй та установ, що пiдпорядкованi Державнiй спецiальнiй службi транспорту податковi пiльги цим Законом не передбаченi.

     Вiдповiдно до статтi 5 Закону N 1963-XII сплата податку з власникiв транспортних засобiв юридичними особами здiйснюється щоквартально рiвними частинами до 15 числа мiсяця, що настає за звiтним кварталом. За придбанi ж протягом року юридичними особами транспортнi засоби, крiм тих, що вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх реєстрацiєю за мiсяцi, якi залишилися до кiнця року, починаючи з мiсяця, в якому проведено реєстрацiю транспортного засобу. За транспортнi засоби, якi вперше реєструються в Українi, податок сплачується перед їх першою реєстрацiєю. Розрахунок суми податку за такi транспортнi засоби в 10-денний термiн пiсля їх реєстрацiї подається до вiдповiдного податкового органу.

     Обчислення i сплата податку здiйснюється вiдповiдно до статтi 6 Закону N 1963-XII, якою передбачено, що податок з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв обчислюється юридичними особами на пiдставi звiтних даних про кiлькiсть транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв станом на 1 сiчня поточного року. Обчислення податку з власникiв наземних транспортних засобiв провадиться виходячи з об'єму цилiндрiв або потужностi двигуна кожного виду i марки транспортних засобiв, а податку з власникiв водних транспортних засобiв - виходячи з довжини транспортного засобу за ставками, зазначеними у статтi 3 цього Закону.

     Юридичнi особи на основi бухгалтерського звiту (балансу) у строки, визначенi законом для рiчного звiтного перiоду, подають вiдповiдному органу державної податкової служби за мiсцем реєстрацiї транспортних засобiв розрахунок суми податку з власникiв транспортних засобiв та iнших самохiдних машин i механiзмiв на поточний рiк за формою, затвердженою центральним податковим органом України.

     Враховуючи зазначене, за транспортнi засоби, якi знаходяться в оперативному управлiннi Державної спецiальнiй службi транспорту зобов'язанi дотримуватись вимог чинного податкового законодавства та сплачувати податок з власникiв транспортних засобiв.

     Усi ранiше наданi податковi роз'яснення (крiм узагальнюючих податкових роз'яснень) з питань, що включенi до цього оглядового листа втрачають чиннiсть з моменту його оприлюднення, у тому числi листи ДПА України:

     лист ДПА України вiд 24.06.99 р. N 9244/7/17-0517

     лист ДПА України вiд 08.02.2006 р. N 1059/6/17-0315

     лист ДПА України вiд 18.04.2006 р. N 4338/6/17-0316

     лист ДПА України вiд 18.04.2006 р. N 4344/6/31-1019

     лист ДПА України вiд 14.11.2006 р. N 12878/6/17-0316

     лист ДПА України вiд 28.02.2007 р. N 898/к/17-0315

     лист ДПА України вiд 25.04.2007 р. N 2049/г/17-0315

     лист ДПА України вiд 15.06.2007 р. N 3001/о/17-0315

     лист ДПА України вiд 03.08.2007 р. N 3873/о/17-0315

     лист ДПА України вiд 23.08.2007 р. N 4222/б/17-0315

     лист ДПА України вiд 30.11.2007 р. N 11988/6/17-0315

     лист ДПА України вiд 25.12.2007 р. N 12969/6/17-0316

     лист ДПА України вiд 21.01.2008 р. N 848/7/17-0317

     лист ДПА України вiд 02.04.2008 р. N 2953/6/17-0316

     лист ДПА України вiд 13.06.2008 р. N 5971/6/17-0316

     лист ДПА України вiд 13.06.2008 р. N 4874/с/17-0315

     лист ДПА України вiд 18.07.2008 р. N 7034/6/17-0316

     лист ДПА України вiд 29.09.2008 р. N 8707/г/17-0316

     Всi iншi наданi податковi роз'яснення дiють у частинi, що не суперечать цьому оглядовому листу.

Заступник Голови С. I. Лекарь
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.