РАДА ПIДПРИЄМЦIВ ПРИ КАБIНЕТI МIНIСТРIВ УКРАЇНИ

вiд 21.08.2009 р. N 333


Вiдповiдi на запитання суб'єктiв ЗЕД

1. РЕГIОНАЛЬНА IНФОРМАЦIЙНА МИТНИЦЯ

Щодо вiдсутностi сертифiкатiв вiдповiдностi, а також невiдповiднiсть даних ЄАIС.

     На виконання вимог Тимчасового протоколу вiд 18.02.2008 N 1 погодження реквiзитiв, форми та строкiв обмiну iнформацiєю до Угоди про iнформацiйне спiвробiтництво мiж Держспоживстандартом та Держмитслужбою вiд 18.02.2008, Держспоживстандарт повинен надати до Держмитслужби одноразово iснуючий обсяг iнформацiї щодо виданих сертифiкатiв та дозволiв, а також в подальшому щотижнево надавати iнформацiю щодо виданих сертифiкатiв та дозволiв на протязi тижня пiсля попереднього надання.

     Регiональною iнформацiйною митницею було забезпечено виконання вимог цього Протоколу, а саме нарочним щопонедiлка на CD-носiї отримувалася iнформацiя згiдно з цим Протоколом за минулий тиждень та розмiщувалась в ЄАIС Держмитслужби.

     Але Держспоживстандартом одноразово була надана iнформацiя щодо сертифiкатiв та дозволiв, виданих лише за 2008 рiк.

     Таким чином, на момент набуття чинностi постанови Кабiнету Мiнiстрiв вiд 05.08.2009 N 815 в ЄАIС Держмитслужби була в наявностi лише iнформацiя щодо сертифiкатiв вiдповiдностi за 2008 - 2009 роки, яка оновлювалася один раз на тиждень.

     Для забезпечення виконання вимог постанови Кабiнету Мiнiстрiв вiд 05.08.2009 N 815 Регiональною iнформацiйною митницею невiдкладно були здiйсненi додатковi заходи:

     - доопрацьоване програмне забезпечення "Iнспектор 2006" в частинi забезпечення перегляду наявної в ЄАIС Держмитслужби iнформацiї;

     - направленi листи до Державного пiдприємства "Державний реєстр системи сертифiкацiї" вiд 14.08.2009 N 31/22-15-3493 та до Управлiння заходiв торгiвельної полiтики ДМСУ вiд 14.08.2009 N 31/22-15-3515-ЕП з пропозицiями щодо вжиття невiдкладних заходiв по забезпеченню виконання вимог згаданої постанови Кабiнету Мiнiстрiв;

     - починаючи з 11.08.2009 запроваджене щоденне отримання нарочним на CD-носiї та розмiщування в ЄАIС Держмитслужби вiдповiдної iнформацiї у ручному режимi;

     - пiдготовлений та затверджений Протокол вiд 17.08.2009 N 35 "Про внесення змiн до Тимчасового протоколу вiд 18.02.2008 N 1 згiдно якого одноразово Держспоживстандартом до Держмитслужби України 21.08.2009 в повному обсязi надана наявна iнформацiя щодо виданих сертифiкатiв вiдповiдностi (свiдоцтв про визнання вiдповiдностi) з дати їх видачi до 2008 року.

     Кiлькiсть сертифiкатiв вiдповiдностi, отриманих вiд Держспоживстандарту та розмiщених в ЄАIС станом на 31.08.2009: 2004 р. - 151, 2005 р. - 509, 2006 р. - 1255, 2007 р. - 7403, 2008 р. - 252291, 2009 р. - 81909.

     Починаючи з 25.08.2009 iнформацiя отримується вiд Держспоживстандарту (УкрСЕПРО) електронною поштою по каналам загального користування в архiвованому виглядi з паролем щоденно, не пiзнiше 12 години робочого дня, наступного за днем видачi дозвiльних документiв та розмiщується в ЄАIС Держмитслужби невiдкладно пiсля її отримання;

     - направлений лист до митних органiв вiд 25.08.2009 N 31/22-15-3619-ЕП з докладною iнформацiєю з питань виконання постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 05.08.2009 N 815;

     - у робочому порядку проблемнi питання вiдсутностi в ЄАIС Держмитслужби iнформацiї щодо сертифiкатiв за телефонними зверненнями митниць та суб'єктiв ЗЕД невiдкладно вирiшувалися з Держспоживстандартом (УкрСЕПРО).

2. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНО-ТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

Щодо уповiльнення митного оформлення у зв'язку з вимогою Днiпропетровської митницi пiдтверджувати коди товарiв, якi надходять у контейнерах та товари, що ввозяться перший раз протягом 2009 року.

     Згiдно зi статтею 42 Митного кодексу України пiд час проведення митного контролю митнi органи самостiйно визначають форму та обсяг контролю, достатнi для забезпечення додержання законодавства України з питань митної справи та мiжнародних договорiв України, укладених в установленому законом порядку, контроль за дотриманням яких покладено на митнi органи.

     За iнформацiєю Днiпропетровської митницi встановлено, що деякi недолiки щодо заповнення граф 31 та 33 ВМД за товарами, що оформлюються в зонi дiяльностi Днiпропетровської митницi, мають системний характер, зокрема для товарiв, якi постачаються в контейнерах з митниць Азово-Чорноморського регiону. Наприклад не зазначається:

     - розмiрний ряд квiтiв;

     - потужнiсть, об'єм, кiлькiсть компресорiв та деякi iншi технiчнi характеристики побутової технiки;

     - вид керамiки з якої виготовлена керамiчна плитка. Вiдповiдно до вимог наказу Держмитслужби України вiд 16.12.2008 N 1414 в частинi заповнення граф 31 та 33 ВМД до графи 31 повиннi вноситись вiдомостi про характеристики, що впливають на рiвень оподаткування. А саме: вiдомостi, необхiднi для класифiкацiї товарiв, та вiдомостi, необхiднi для розпiзнання товару.

     Враховуючи вищевикладене, вiдповiдно до вимог чинного законодавства, на даний час значна частина вiдомостей, що вносяться до графи 31, стосується не тiльки визначення коду товару, але визначення його митної вартостi. Наприклад, такi як потужнiсть, кiлькiсть горiлок, наявнiсть або вiдсутнiсть додаткових функцiй та опцiй для побутової технiки не впливають на класифiкацiю товару, але є визначальними при визначеннi митної вартостi.

     Саме, з метою дотримання вимог чинного законодавства, пiдвищення рiвня органiзацiї роботи з адмiнiстрування митних платежiв, безумовного виконання планових показникiв надходжень до бюджету митних платежiв, забезпечення виконання вимог наказу Держмитслужби України вiд 16.12.2008 N 1414 було прийнято рiшення про посилення контролю за правильнiстю класифiкацiї та заповнення графи 31 ВМД за товарами, якi постачаються в контейнерах з митниць Азово-Чорноморського регiону.

     Щоб уникнути невиправданих затримок, такi контрольнi заходи було прийнято застосовувати для товарiв, якi надходять у контейнерах та протягом 2009 року на якi не приймались рiшення про визначення коду товару (службова записка ВНКТ Днiпропетровської митницi вiд 12.05.2009 N 19-16/607).

3. ДЕПАРТАМЕНТ ОРГАНIЗАЦIЇ МИТНОГО КОНТРОЛЮ

Пропозицiя вiдновлення режиму розмiщення товарiв на складах пiдприємства на основi Акта вiдповiдального зберiгання.

     З метою врегулювання питання розмiщення товарiв пiд АВЗ (акт вiдповiдального зберiгання) на спецiально обладнаних (опломбованих) складах (частинах iснуючих складiв) пiдприємств, Державною митною службою України свого часу було розроблено та запроваджено окремий Порядок зберiгання пiдприємствами товарiв та iнших предметiв, увезених на митну територiю України, пiд митним контролем (далi - Порядок) затверджений наказом Держмитслужби вiд 05.01.99 N 4. Даний Порядок скасовано наказом Держмитслужби вiд 07.10.2003 N 674 "Про затвердження Положення про склади тимчасового зберiгання", який було розроблено Державною митною службою України вiдповiдно до статей 99 - 109 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 N 92-IV i який має на метi вдосконалення процедури розмiщення та зберiгання товарiв на територiях пiдприємств та враховує необхiднi для забезпечення належного митного контролю органiзацiйнi та технологiчнi вимоги. Тому, на нашу думку, повернення до застосування Акта вiдповiдального зберiгання є певним кроком назад у питаннi вдосконалення механiзму розпорядження товарами, що перебувають пiд митним контролем та може розцiнюватись як стримуючий фактор функцiонування складiв тимчасового зберiгання.

     Також вважаємо за необхiдне зазначити, що зберiгання товарiв на складах тимчасового зберiгання це загальноприйнята свiтова практика.

4. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Пропозицiя змiнити вид оплати на користь ДП "Укрекокомресурси" (з попередньої на пiсля оплату).

     Згiдно з п. 1.1 Порядку здiйснення митного оформлення iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах, затвердженого наказом Мiнiстерства економiки України, Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, Державної митної служби України вiд 30.07.2009 N 789/414/709, його розроблено з метою здiйснення контролю за тарою i пакувальними матерiалами, у яких на територiю України надходять iмпортнi товари. Компетенцiя митних органiв пiд час здiйснення такого контролю передбачена пунктами 2.1, 2.2 Порядку та полягає у здiйсненi митного оформлення товарiв, що перемiщуються на територiю України у тарi i пакувальних матерiалах, за наявностi у лiвому нижньому кутку на зворотному боцi аркуша з позначенням 1/6 єдиного адмiнiстративного документа форми МД-2 особистої печатки "Ввiз дозволено" державного iнспектора з охорони навколишнього природного середовища територiальних органiв та спецiальних пiдроздiлiв Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України.

     Питання утилiзацiї використаних тари, пакувальних матерiалiв та оплати за такi операцiї до компетенцiї Держмитслужби не належить.

5. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ ВАРТОСТI

Пропонується митну вартiсть розраховувати вiд фактичної вартостi договору купiвлi-продажу.

     Положеннями статей 268 i 269 Митного кодексу України передбачено, що якщо виявлено бiльше, нiж одна вартiсть операцiї з iдентичними або подiбними (аналогiчними) товарами, для визначення митної вартостi оцiнюваних товарiв використовується найменша така вартiсть.

     Оскiльки вiдомостi про митну вартiсть товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, використовуються для нарахування податкiв i зборiв (обов'язкових платежiв), при вiдсутностi мита та наявностi преференцiї на сплату ПДВ, декларацiю митної вартостi подавати не потрiбно, що передбачено пунктом 4 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.12.2006 N 1766 "Про затвердження Порядку декларування митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, та подання вiдомостей для її пiдтвердження".

6. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Щодо необхiдностi надання митному органу при поставцi зразкiв на безкоштовнiй основi договору дарування.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2009 N 521 "Про внесення змiни до перелiку документiв, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України" було викладено у новiй редакцiї пункт 3 Перелiку: "Зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) або iнший документ, що використовується в мiжнароднiй практицi замiсть договору (контракту)". Держмитслужбою України листом вiд 14.07.2009 р. N 11/6-10.10/6714-ЕП митним органам було надане роз'яснення щодо зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) та iнших документiв, що використовуються в мiжнароднiй практицi замiсть договору (контракту), у яких зафiксовано змiст правочину або iншi установленi законодавством пiдстави для перемiщення товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України та якi можуть бути прийнятi митними органами замiсть зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) за умови наявностi в них вiдомостей, достатнiх для заповнення ВМД.

7. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ ВАРТОСТI

На пiдставi яких документiв висновки Асоцiацiї виробникiв гофрокартону по рiвню цiн на iмпортний товар для виробництва гофротари будуть визнанi митними органами.

     Слiд зазначити, що Держмитслужба має позитивний досвiд спiвпрацi з iмпортерами та асоцiацiями в напрямку iнформацiйного забезпечення. З метою запобiгання випадкам фальсифiкацiї вiдомостей про визначення митної вартостi, розширення iнформацiйних ресурсiв з питань вартостi товарiв Держмитслужба i у подальшому зацiкавлена у спiвробiтництвi з iмпортерами, асоцiацiями, об'єднаннями промисловцiв тощо. Однак, слiд наголосити, що надана iнформацiя може бути використана при визначеннi митної вартостi товарiв що iмпортуються на митну територiю України, тiльки у випадку Тi достовiрностi та посилання на джерела iнформацiї. Крiм того, вiдповiдно до пункту 11 постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.12.2006 N 1766 "Про затвердження Порядку декларування митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, та подання вiдомостей для її пiдтвердження" висновки про якiснi та вартiснi характеристики товарiв мають бути пiдготовленi спецiалiзованими експертними органiзацiями, що мають вiдповiднi повноваження згiдно iз законодавством.

8. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Щодо спрощення системи, встановленої спiльним наказом Мiнiстерства економiки України, Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, Державної митної служби України вiд 30.07.2009 N 789/414/709.

     Згiдно з п. 1.1 Порядку здiйснення митного оформлення iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах, затвердженого наказом Мiнiстерства економiки України, Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, Державної митної служби України вiд 30.07.2009 N 789/414/709, цей Порядок розроблено з метою здiйснення контролю за тарою i пакувальними матерiалами, у яких на територiю України надходять iмпортнi товари.

     Компетенцiя митних органiв пiд час здiйснення такого контролю передбачена пунктами 2.1, 2.2 Порядку та полягає у здiйсненнi митного оформлення товарiв, що перемiщуються на територiю України у тарi i пакувальних матерiалах, за наявностi у лiвому нижньому кутку на зворотному боцi аркуша з позначенням 1/6 єдиного адмiнiстративного документа форми МД-2 особистої печатки "Ввiз дозволено" державного iнспектора з охорони навколишнього природного середовища територiальних органiв та спецiальних пiдроздiлiв Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України.

     У разi отримання вiд основного розробника проекту внесення вiдповiдних змiн до Порядку Державна митна служба України в межах своєї компетенцiї вiзьме участь у його розглядi.

9. ДЕПАРТАМЕНТ ОРГАНIЗАЦIЇ МИТНОГО КОНТРОЛЮ

Щодо здiйснення митних процедур предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних експрес-вiдправленнях.

     Вiдповiдно до п. 11 Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.07.97 N 574, вантажна митна декларацiя заповнюється на товари, якi перемiщуються через митний кордон України юридичними i фiзичними особами (пiдприємцями) i митна вартiсть яких перевищує суму, еквiвалентну 100 євро, крiм пiдакцизних товарiв, якi декларуються незалежно вiд їх вартостi.

     Отже, на цей час для митного оформлення товарiв, митна вартiсть яких не перевищує 100 євро, подання вантажної митної декларацiї законодавством не передбачено.

     Згiдно з пунктом 8 Порядку i умов здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних експрес-вiдправленнях, затверджених постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1948 (зi змiнами), для декларування використовуються:

     а) митна декларацiя М 16 - у разi надходження вiдправлень на адреси громадян;

     б) митна декларацiя - у разi пересилання вiдправлень громадянами;

     в) вантажна митна декларацiя - у випадках, передбачених законодавством.

     Iнструкцiєю з органiзацiї митного контролю та митного оформлення мiжнародних експрес-вiдправлень, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон України, затвердженою наказом Держмитслужби України вiд 03.09.2007 N 728, зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 21.09.2007 за N 1081/14348, передбачено, що мiжнароднi експрес-вiдправлення (далi - МЕВ), що надiйшли на адресу пiдприємств i для декларування яких не застосовується вантажна митна декларацiя, а для митного оформлення не потрiбне подання дозвiльних документiв уповноважених органiв державної влади, що виконують вiдповiднi контрольнi функцiї, у порядку, визначеному пiдпунктами 3.1 - 3.6 пункту 3 глави 3 роздiлу VI цiєї Iнструкцiї, можуть бути випущенi в день надходження на центральну сортувальну станцiю без розмiщення у мiсцi зберiгання МЕВ.

10. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Здiйснення митного оформлення в режимi тимчасового ввезення на основi актiв дефекацiї i т. д.

     Вiдповiдно до п. 3 ч. 2 ст. 231 Митного кодексу України операцiї з ремонту товарiв, у тому числi вiдновлення та регулювання, вiдносяться до митного режиму переробки товарiв. Статтею 206 Митного кодексу України встановлено, що дозвiл на тимчасове ввезення на митну територiю України (тимчасове вивезення за межi митної територiї України) пiд зобов'язання про зворотне вивезення допускається щодо устаткування та матерiалiв, призначених нерезидентами для будiвництва та ремонту морських i рiчкових суден, iнших плавучих засобiв та повiтряних суден.

11. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНО-ТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

Пропозицiя щодо спрощення порядку заповнення графи 31 ВМД до мiнiмуму.

     Вiдповiдно до Положення про вантажну митну декларацiю, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв вiд 09.06.97 N 574, вантажна митна декларацiя - письмова заява встановленої форми, що подається митному органу i мiстить вiдомостi про товари та транспортнi засоби, якi перемiщуються через митний кордон України, митний режим, у який вони заявляються, а також iншу iнформацiю, необхiдну для здiйснення митного контролю, митного оформлення, митної статистики, нарахування податкiв, зборiв та iнших платежiв.

     Порядок заповнення графи 31 вантажної митної декларацiї визначено Iнструкцiєю про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженою наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307, зареєстрованим в Мiн'юстi 24.09.97 за N 443/2247 (зi змiнами i доповненнями).

     В цiй графi зазначається точний опис товарiв, що декларуються митному органу:

     повне найменування (торговельне, комерцiйне, фiрмове або iнше найменування);

     основнi (головнi), властивi цьому товару, якiснi та кiлькiснi параметри, технiчнi та комерцiйнi характеристики, що є в наявностi (фiрма виробник, торговельна марка (допускається зазначення однiєю з європейських мов мiжнародного спiлкування), комерцiйна та фiрмова назви, сорт, тип, марка, модель, артикул, розмiр, кiлькiсний та якiсний склад, стандарт, ТУ, комплектнiсть, розфасування, маркування тощо);

     опис окремих товарiв має мiстити додаткову iнформацiю вiдповiдно до Класифiкатора додаткової iнформацiї, яка вноситься до графи 31 ВМД, необхiдну для iдентифiкацiї товарiв при їх класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД, що затверджується Держмитслужбою.

     Вiдомостi про товари мають мiстити достатнiй перелiк iнформацiї для їх розпiзнання та однозначного вiднесення до коду згiдно з УКТЗЕД у кiлькостi знакiв, визначенiй правилами заповнення графи 33 ВМД для вiдповiдного митного режиму та особливостей перемiщення, згiдно з Основними правилами iнтерпретацiї УКТЗЕД. Опис товарiв має наводитися без перенесення в графу непiдтвердженого опису класифiкацiйних групувань УКТЗЕД, що вiдповiдають коду товару.

12. УПРАВЛIННЯ ЗАХОДIВ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ

Пропозицiя iнiцiювати i узгодити порядок щодо надання дозволу не на окремi iнвойси, а на комплект товару, який постачається декiлькома партiями.

     Компетенцiю митних органiв у системi органiв державного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi визначено Законом України вiд 16.04.91 N 959-XII "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть". У вiдповiдностi до статтi 9 цього Закону України Держмитслужба України здiйснює митний контроль в Українi згiдно з чинними законами України. Вiдповiдно до статей 40 i 70 Митного кодексу України митному контролю та вiдповiдному митному оформленню пiдлягають усi товари, що перемiщуються через митний кордон України.

     Перемiщення через митний кордон України окремих видiв товарiв згiдно iз законодавством України (зокрема, статтями 96 та 97 Митного кодексу України, статтями 7, 17 Закону України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть") може бути заборонено або обмежено. У разi встановлення законами України рiзних видiв заборон або обмежень щодо перемiщення через митний кордон України товарiв, видання державними органами в межах їх компетенцiї передбачених в законах України вiдповiдних актiв тарифного i нетарифного регулювання, Держмитслужба забезпечує їх виконання.

     Вiдповiдно до статтi 97 Митного кодексу України та постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1986 "Про порядок здiйснення митного контролю, оформлення та пропуску через митний кордон України товарiв, щодо перемiщення яких установлено обмеження" митний контроль, оформлення та пропуск через митний кордон України товарiв, щодо перемiщення яких установлено обмеження, здiйснюється митним органом на пiдставi дозволу уповноваженого органу державної влади, що виконує вiдповiднi контрольнi функцiї.

     Порядком здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженим наказом Державної митної служби України вiд 20.04.2005 N 314, зареєстрованим Мiнiстерством юстицiї України 27.04.2005 за N 439/10719 (далi - Порядок), передбачена можливiсть багаторазового застосування дозволiв i сертифiкатiв уповноважених державних органiв. Згiдно з роздiлом другим цього Порядку якщо поданий для здiйснення митного контролю й митного оформлення документ є довгостроковим i його використання для цiлей митного контролю й митного оформлення не припиняється пiсля митного оформлення першої партiї товарiв, то при декларуваннi першої партiї товарiв декларант може подати митному органу додаткову копiю документа для зберiгання її в окремiй справi суб'єкта зовнiшньоекономiчної дiяльностi у пiдроздiлi митного органу.

     У багатьох випадках дозвiльнi документи, якi застосовуються митними органами при здiйсненнi митних процедур, є документами багаторазового застосування (використання).

     Такими документами, зокрема, є:

     - сертифiкат вiдповiдностi (на серiйне виробництво товару);

     - дозвiл (висновок) на право здiйснення мiжнародних передач товарiв;

     - висновок державної санiтарно-епiдемiологiчної експертизи;

     - дозвiл на ввезення в Україну радiоелектронних засобiв та випромiнювальних пристроїв (при авторизованих поставках мобiльних телефонiв);

     - лiцензiя на експорт, iмпорт товарiв;

     - рiзнi види документiв, якi засвiдчують державну реєстрацiю товарiв;

     - картка реєстрацiї - облiку зовнiшньоекономiчного договору (контракту).

     Висновок державної експертизи з енергозбереження, про який йдеться у зверненнi Ради пiдприємцiв, на сьогоднi митними органами не застосовується (вiдповiдно до постанови Уряду України вiд 21.05.2009 N 493). У разi, якщо органом державної влади в установленому порядку буде запроваджено документ, який дозволяє його багаторазове використання (протягом установленого термiну дiї, на визначену кiлькiсть тощо) митнi органи застосовуватимуть цей документ вiдповiдно до згаданого Порядку.

13. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ ВАРТОСТI

Щодо необґрунтованого завищення митної вартостi на сировину, яка iмпортується ВАТ "Демiтекс".

     На запит ВАТ "Демiтекс" вiд 24.07.2009 N 1006 надана вiдповiдь листом Держмитслужби України вiд 26.08.2009 N 16/2-3/1562 (додається). У листi декларанту наданi роз'яснення щодо порядку контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товару. Оскiльки скарга щодо прийняття рiшення про визначення митної вартостi товарiв розглядається Держмитслужбою України лише на пiдставi поданого повного пакету документiв, в тому числi пояснення митного органу стосовно того, як ним було визначено таку вартiсть, ВАТ "Демiтекс" було запропоновано надати копiї поданих до митного оформлення документiв та вiдповiднi пояснення митного органу.

     Одночасно Держмитслужба України звернулася до Товариства з проханням надати iнформацiю стосовно формули розрахунку цiни бавовни та врахування впливу таких додаткових чинникiв, як тип бавовноволокна, його сорт та клас очистки на його вартiсть.

14. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНИХ ПЛАТЕЖIВ

Щодо застосування ВАТ "Демiтекс" вексельної форми сплати податку на додану вартiсть при митному оформленнi товарiв, що ввозяться на митну територiю України.

     Повiдомляємо, що до Держмитслужби України на розгляд надiйшло звернення ВАТ "Демiтекс" стосовно застосування вексельної форми сплати податку на додану вартiсть при митному оформленнi товарiв, що ввозяться на митну територiю України.

     Вiдповiдь iз порушеного питання була надiслана на адресу ВАТ "Демiтекс" листом Державної митної служби України вiд 14.02.2008 N 15/267 (копiя додається). Водночас слiд зазначити, що статтею 62 роздiлу I Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рiк" заборонено у 2009 роцi надання вiдстрочок щодо термiнiв сплати податкових зобов'язань суб'єктiв господарювання за податками, зборами (обов'язковими платежами).

     Конституцiя України не мiстить норм, якi б встановлювали iєрархiчну залежнiсть одних законiв вiд iнших. Прийнятi Верховною Радою України закони є актами рiвної юридичної сили. Єдиним законом України, який Конституцiя України виокремлює серед iнших, це закон про Державний бюджет України. Зокрема, суттєвi його вiдмiнностi полягають у тому, що згiдно з Конституцiєю України цей закон приймається щорiчно та має визначений термiн дiї.

     Для визначення, який закон пiдлягає переважному застосуванню у випадку рiзного регулювання одного й того ж питання, використовуються в якостi правового звичаю такi правила, як спецiальний закон має переважну силу над загальним та пiзнiше прийнятий акт скасовує попереднiй.

     Зокрема, Конституцiйний Суд України у пунктi 3 мотивувальної частини Рiшення вiд 03.10.97 N 4-зп (справа про набуття чинностi Конституцiєю України) зазначив, що конкретна сфера суспiльних вiдносин не може бути водночас врегульована упредметненими нормативними правовими актами однакової сили, якi за змiстом суперечать один одному. Звичайною є практика, коли наступний у часi акт мiстить пряме застереження щодо повного або часткового скасування попереднього. Загальновизнаним є й те, що з прийняттям нового акта, якщо iнше не передбачено самим цим актом, автоматично скасовується однопредметний акт, який дiяв у часi ранiше.

     В даному випадку Закон України "Про Державний бюджет України на 2009 рiк" прийнятий пiзнiше, нiж Закон України "Про податок на додану вартiсть". Слiд також зазначити, що питання визначення, який з цих двох законiв є спецiальним, дослiджувалося Верховним Судом України, який у своїй постановi вiд 26.06.2007 дiйшов висновку про те, що суди всiх iнстанцiй порушили правила застосування норм матерiального права.

     Зокрема, перевагу було надано приписам Закону України "Про систему оподаткування" та Закону України "Про податок на додану вартiсть", якi щодо спiрних правовiдносин є загальними, проте перевагу при застосуваннi закону мають спецiальнi норми. Такими за наведених обставин є положення Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рiк".

     Також зазначаємо, що вiдповiдно до пункту 1.16 статтi 1 Закону України "Про податок на додану вартiсть" податковий вексель - це письмове безумовне грошове зобов'язання платника податку сплатити до бюджету вiдповiдну суму коштiв у порядку та термiни, визначенi цим Законом, що пiдтверджене комерцiйними банками шляхом авалю, який видається платником на вiдстрочення сплати податку на додану вартiсть, що справляється при iмпортi товарiв на митну територiю України. Тобто, видання податкового векселя у цьому випадку є вiдстроченням сплати податку на додану вартiсть.

     Норми Закону України вiд 03.04.97 N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть", що дозволяють особi надавати митним органам податковий вексель на суму податкового зобов'язання за податком на додану вартiсть, є загальними щодо вказаних правовiдносин, проте перевагу при застосуваннi закону мають спецiальнi норми, а саме положення Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рiк".

     Таким чином, норма статтi 62 Закону України "Про Державний бюджет України на 2009 рiк", як i норма статтi 63 Закону України "Про Державний бюджет України на 2008 рiк та про внесення змiн до деяких законодавчих актiв України", поширюється на правовiдносини щодо сплати податку на додану вартiсть шляхом пред'явлення податкового векселя, i як спецiальна норма має перевагу при застосуваннi, а отже, сплату податку на додану вартiсть шляхом пред'явлення податкового векселя у 2009 роцi заборонено.

15. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Щодо спрощення системи, встановленої спiльним наказом Мiнiстерства економiки України, Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, Державної митної служби України вiд 30.07.2009 N 789/414/709.

     Згiдно з п. 1.1 Порядку здiйснення митного оформлення iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах, затвердженого наказом Мiнiстерства економiки України, Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, Державної митної служби України вiд 30.07.2009 N 789/414/709, цей Порядок розроблено з метою здiйснення контролю за тарою i пакувальними матерiалами, у яких на територiю України надходять iмпортнi товари.

     Компетенцiя митних органiв пiд час здiйснення такого контролю передбачена пунктами 2.1, 2.2 Порядку та полягає у здiйсненнi митного оформлення товарiв, що перемiщуються на територiю України у тарi i пакувальних матерiалах, за наявностi у лiвому нижньому кутку на зворотному боцi аркуша з позначенням 1/6 єдиного адмiнiстративного документа форми МД-2 особистої печатки "Ввiз дозволено" державного iнспектора з охорони навколишнього природного середовища територiальних органiв та спецiальних пiдроздiлiв Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України.

     У разi отримання вiд основного розробника проекту внесення вiдповiдних змiн до Порядку Державна митна служба України в межах своєї компетенцiї вiзьме участь у його розглядi.

16. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ ВАРТОСТI

Щодо доцiльностi надання експортної декларацiї країни вiдправника.

     На даний час експортна декларацiя країни вiдправлення може подаватися декларантом в якостi додаткового документа для пiдтвердження заявленої митної вартостi товару вiдповiдно до пункту 11 Порядку декларування митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.12.2006 N 1766.

     Однак з 27.10.2009 вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.07.2009 N 767 "Про внесення змiн до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України" експортна декларацiя країни вiдправлення входить до перелiку обов'язкових документiв, якi при митному оформленнi подаються для заявлення (декларування) митної вартостi товару. Не зважаючи на заперечення Держмитслужби, iнiцiатором внесення змiн до Порядку декларування митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, та подання вiдомостей для її пiдтвердження виступив Мiнфiн.

     Вiдповiдно до статтi 77 Митного кодексу України митному органу подаються документи українською мовою, офiцiйною мовою митних союзiв, членом яких є Україна, або iншою iноземною мовою, яка є поширеною у свiтi. Якщо оригiнали документiв складенi iншою мовою, декларант має забезпечити їх переклад на українську мову за власний рахунок.

     У разi потреби у пiдтвердженнi заявленої митної вартостi товарiв митний орган має право вимагати вiд декларанта подання, окрiм експортної декларацiї країни-вiдправника, i iнших документiв. Декларант зобов'язаний подати митному органу необхiднi для цього вiдомостi та забезпечити можливiсть їх перевiрки (стаття 264 Митного кодексу України). Зазначенi положення Митного кодексу України вiдповiдають i мiжнароднiй практицi, а саме статтi 17 Угоди про застосування статтi VII ГАТТ.

17. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ ВАРТОСТI

Щодо необхiдностi зниження митної вартостi товарiв, зазначеної у базi Держмитслужби.

     Вiдповiдно до статтi VII ГАТТ оцiнка ввезеного товару для митних цiлей повинна ґрунтуватися недiйснiй вартостi ввезеного товару або вартостi аналогiчного товару. Митний орган при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товару повинен впевнитися, що заявлена декларантом митна вартiсть товару ґрунтується на дiйснiй вартостi. Зазначене можливо здiйснити тiльки шляхом порiвняння рiвня заявленої митної вартостi товарiв з наявною у митного органу iнформацiєю.

     Заявлена декларантом митна вартiсть товарiв i поданi ним вiдомостi про її визначення повиннi базуватися необ'єктивних, документально пiдтверджених даних, що пiддаються обчисленню.

     Вiдповiдно до статтi 265 Митного кодексу України митний орган має право упевнитися в достовiрностi або точностi будь-якої заяви, документа чи декларацiї, поданої для цiлей визначення митної вартостi. Слiд зазначити, що положення наказу Держмитслужби вiд 14.10.2008 N 1144 "Про внесення доповнення до Методичних рекомендацiй iз застосування окремих положень Митного кодексу України, що стосуються питань визначення митної вартостi товарiв, якi iмпортуються на митну територiю України" ураховують особливостi визначення митної вартостi товарiв, якi реалiзуються в порядку бiржової торгiвлi. Зокрема, цiна угоди порiвнюється з середнiм значенням бiржових котирувань. Таким чином, при митному оформленнi митний орган враховує реальнi коливання цiни на товари, якi є об'єктом бiржової торгiвлi, i вiдповiдно до цiєї iнформацiї здiйснює контроль правильностi визначення митної вартостi. Це, в першу чергу, стосується бiржових товарiв, та товарiв до складу яких входять складовi, виготовленi з сировини, яка є об'єктом бiржової торгiвлi. Зрозумiло, що вартiсть товару не може бути нижче вартостi матерiалу (сировини), що використовується при виготовленнi цього товару.

20. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ ВАРТОСТI

Щодо неправомiрних дiй митного органу щодо визначення митної вартостi.

     Вiдповiдно до статтi 265 Митного кодексу України митний орган має право упевнитися в достовiрностi або точностi будь-якої заяви, документа чи декларацiї, поданої для цiлей визначення митної вартостi. У разi виникнення потреби в уточненнi заявленої митної вартостi товарiв декларант зобов'язаний подати митному органу необхiднi для цього вiдомостi. Перелiк додаткових документiв, якi декларант зобов'язаний подати для пiдтвердження митної вартостi товарiв на вимогу митного органу, мiститься у пунктi 11 Порядку декларування митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, та подання вiдомостей для її пiдтвердження, затвердженому постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.12.2006 N 1766.

     Статтею VII ГАТТ оцiнка ввезеного товару для митних цiлей повинна ґрунтуватися недiйснiй вартостi ввезеного товару або вартостi аналогiчного товару. Пiд дiйсною вартiстю розумiється цiна, за якою такий або аналогiчний товар продається або пропонується для продажу при нормальнiй ходi торгiвлi в умовах вiльної конкуренцiї. Тому митний орган при здiйсненнi контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товару повинен впевнитися, що заявлена декларантом митна вартiсть товару ґрунтується на дiйснiй вартостi. Зазначене можливо здiйснити тiльки шляхом порiвняння рiвня заявленої митної вартостi товарiв з наявною у митного органу iнформацiєю.

     Вiдповiдно до Порядку здiйснення контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.04.2008 N 339, контроль за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв передбачає порiвняння рiвня заявленої митної вартостi товарiв з рiвнем митної вартостi iдентичних або подiбних (аналогiчних) товарiв, митне оформлення яких вже здiйснено. Для порiвняння заявленої митної вартостi товарiв використовується iнформацiя про продаж iдентичних або подiбних (аналогiчних) товарiв на тих самих комерцiйних умовах i приблизно у тих самих кiлькостях, що й товари, якi оцiнюються.

     Якщо такого продажу не виявлено, використовується iнформацiя про продаж iдентичних або подiбних (аналогiчних) товарiв при виконаннi однiєї з трьох умов:

     а) продаж на тих самих комерцiйних умовах, проте в iнших кiлькостях;

     б) продаж на iнших комерцiйних умовах, але приблизно в тих самих кiлькостях;

     в) продажна iнших комерцiйних умовах та в iнших кiлькостях. Пiсля виявлення продажу за будь-якої з трьох умов митна вартiсть товару коригується залежно вiд обставин лише на кiлькiснi фактори, на фактори комерцiйних умов або на фактори комерцiйних умов та кiлькiснi.

     Слiд зазначити, що вiдповiдно до оглядового листа Вищого адмiнiстративного суду України вiд 23.04.2008 N 720/100/13-08 факт заниження митної вартостi товару може бути пiдтверджено витягом цiнової iнформацiї бази даних Державної митної служби України.

     Декларант має право оскаржити рiшення митного органу щодо визначення митної вартостi оцiнюваних товарiв до Держмитслужби України та/або до суду.

21. УПРАВЛIННЯ ЗАХОДIВ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ

Щодо наявностi на територiї України контрафактної продукцiї пiд торговою маркою "Легка хода".

     Щодо заяви Акцiонерного товариства закритого типу "Україна" стосовно наявностi на територiї України контрафактної продукцiї з торговельною маркою "Легка Хода" iнформуємо про наступне.

     Вiдповiдно до заяви Акцiонерного товариства закритого типу "Україна" про сприяння захисту майнових прав на торговельну марку "Легка Хода" зазначена торговельна марка була внесена до митного реєстру об'єктiв права iнтелектуальної власностi строком на 1 рiк, з 08.08.2008. За перiод реєстрацiї торговельної марки "Легка Хода" у митному реєстрi випадкiв перемiщення через митний кордон товарiв маркованих цiєю торговельною маркою з порушенням прав iнтелектуальної власностi не зафiксовано. Жодного звернення заявника на адресу Держмитслужби щодо конкретних випадкiв виявлення ним на митнiй територiї України контрафактної продукцiї не надходило. За iнформацiєю Регiональної iнформацiйної митницi фактiв ввезення товарiв з торговельною маркою "Легка Хода" за кодами згiдно з УКТЗЕД, зареєстрованими у митному реєстрi за перiод з 08.08.2008 по 13.08.2009 в базi даних електронних копiй вантажних митних декларацiй не виявлено.

     При цьому слiд зазначити, що митними органами (Київська регiональна митниця, Днiпропетровська митниця) протягом 2008 року здiйснювались призупинення митного оформлення аналогiчної продукцiї (шкарпеток) iнших торговельних марок, внесених до митного реєстру об'єктiв права iнтелектуальної власностi, з ознаками контрафактностi загальною кiлькiстю бiльше 46 тис. пар. Це свiдчить про ефективнiсть застосування такого механiзму, як реєстрацiї у вищезгаданому митному реєстрi для запобiгання надходження в Україну контрафактної продукцiї.

     Довiдково: Вiдповiдно до частин першої та другої статтi 256 Митного кодексу України вiд 11.07.2002 N 92-IV (iз змiнами, внесеними Законом України вiд 16.11.2006 N 359-V) особа, якiй вiдповiдно до законодавства України належать майновi права на об'єкт права iнтелектуальної власностi та яка має пiдстави вважати, що пiд час перемiщення товарiв через митний кордон України порушуються чи можуть бути порушенi її права на цей об'єкт, має право подати до Держмитслужби України заяву про сприяння захисту майнових прав на об'єкт iнтелектуальної власностi шляхом внесення вiдповiдних вiдомостей до митного реєстру об'єктiв права iнтелектуальної власностi. Держмитслужба України веде зазначений реєстр на пiдставi заяв власникiв майнових прав на об'єкти авторського права i сумiжних прав, прав на торговельнi марки, промисловi зразки та географiчнi зазначення.

     Пiсля внесення об'єкту права до митного реєстру вiдповiдна iнформацiя доводиться до всiх митних органiв для забезпечення сприяння захисту прав iнтелектуальної власностi пiд час здiйснення митного контролю та митних процедур. Пiсля реєстрацiї у митному реєстрi об'єкта права iнтелектуальної власностi на пiдставi даних такого реєстру митнi органи вживають заходiв щодо запобiгання перемiщенню через митний кордон України контрафактних товарiв, що можуть мiстити охоронюванi законодавством України об'єкти авторського права i сумiжних прав, прав на торговельнi марки, промисловi зразки та географiчнi зазначення.

     Митнi органи при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв перевiряють наявнiсть аналогiчних товарiв, якi мiстять певний об'єкт права iнтелектуальної власностi у митному реєстрi. В разi наявностi таких товарiв з вiдповiдними об'єктами права iнтелектуальної власностi у митному реєстрi, митнi органи звiряють данi про оригiнальнi товари, з даними про товари, пред'явленими до оформлення. У випадку неспiвпадання даних про виробника товару (країни виробника), експортера, iмпортера, маркування тощо або у випадку якщо пред'явлений до оформлення товар вiдповiдає тому, що заявлений як контрафактний, митнi органи зупиняють митне оформлення таких товарiв i далi учиняють дiї вiдповiдно до статтi 257 Митного кодексу України у редакцiї Закону України вiд 16.11.2007 N 359.

     З урахуванням зазначеного, можна зробити припущення щодо можливостi нелегального виробництва продукцiї з торговельною маркою "Легка Хода" на територiї України.

     При цьому слiд наголосити, що протидiя реалiзацiї на внутрiшньому ринку України контрафактної продукцiї повинна забезпечуватись комплексними заходами, якi в межах своєї компетенцiї здiйснюють рiзнi державнi органи: Держмитслужба - пiд час перетину товарами митного кордону України, Мiнiстерство внутрiшнiх справ, Державний департамент iнтелектуальної власностi Мiнiстерства освiти i науки, Державна податкова адмiнiстрацiя - у випадках виробництва та реалiзацiї такої продукцiї на внутрiшньому ринку.

     Виходячи з зазначеного вважаємо, що для вирiшення проблеми, яку на сьогоднi намагається розв'язати Акцiонерне товариство закритого типу "Україна", необхiдно працювати в напрямку посилення взаємодiї з правоохоронними органами з питань протидiї так званому "тiньовому" виробництву в Українi панчiшно-шкарпеткових виробiв.

23. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Щодо спрощення системи, встановленої спiльним наказом Мiнiстерства економiки України, Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, Державної митної служби України вiд 30.07.2009 N 789/414/709.

     Згiдно з п. 1.1 Порядку здiйснення митного оформлення iмпортних товарiв у тарi i пакувальних матерiалах, затвердженого наказом Мiнiстерства економiки України, Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України, Державної митної служби України вiд 30.07.2009 N 789/414/709, цей Порядок розроблено з метою здiйснення контролю за тарою i пакувальними матерiалами, у яких на територiю України надходять iмпортнi товари.

     Компетенцiя митних органiв пiд час здiйснення такого контролю передбачена пунктами 2.1, 2.2 Порядку та полягає у здiйсненнi митного оформлення товарiв, що перемiщуються на територiю України у тарi i пакувальних матерiалах, за наявностi у лiвому нижньому кутку на зворотному боцi аркуша з позначенням 1/6 єдиного адмiнiстративного документа форми МД-2 особистої печатки "Ввiз дозволено" державного iнспектора з охорони навколишнього природного середовища територiальних органiв та спецiальних пiдроздiлiв Мiнiстерства охорони навколишнього природного середовища України.

     У разi отримання вiд основного розробника проекту внесення вiдповiдних змiн до Порядку Державна митна служба України в межах своєї компетенцiї вiзьме участь у його розглядi.

24. ДЕПАРТАМЕНТ ОРГАНIЗАЦIЇ МИТНОГО КОНТРОЛЮ

Подальше вдосконалення механiзму спрощеного порядку застосування процедур митного контролю та митного оформлення щодо товарiв пiдприємств-резидентiв, якi працюють прозоро.

     Розроблений Держмитслужбою проект постанови Кабiнету Мiнiстрiв України "Про внесення змiн до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14 квiтня 1999 р. N 593" схвалений 30.04.2009 на засiданнi Урядового комiтету з питань економiчної полiтики i прийнятий 06.05.2009 Кабiнетом Мiнiстрiв України як постанова N 455. Завдяки змiнам, унесеним постановою вiд 06.05.2009 N 455 до базової постанови вiд 14.04.99 N 593 "Про сприяння зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi", Держмитслужба одноосiбно, тепер вже без участi Мiнекономiки та ДПА, може визначати за власними критерiями оцiнки сумлiннi пiдприємства-резиденти, до товарiв i транспортних засобiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення пiд час здiйснення такими пiдприємствами зовнiшньоекономiчних операцiй. З метою практичної реалiзацiї механiзму встановлення такого порядку Держмитслужбою розроблено накази, якими регiональним митницям, митницям делегуються повноваження на визначення сумлiнних пiдприємств-резидентiв та встановлення до їх товарiв i транспортних засобiв спрощеного порядку застосування митних процедур:

     - вiд 10.08.2009 N 735 "Про затвердження Критерiїв оцiнки пiдприємств - резидентiв, до товарiв i транспортних засобiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення";

     - вiд 10.08.2009 N 736 "Про затвердження Порядку визначення пiдприємств-резидентiв, до товарiв i транспортних засобiв яких може встановлюватися спрощений порядок застосування процедур митного контролю та митного оформлення", визначених нормативно-правовими актами Державної митної служби України. За станом на даний час цi накази листом Держмитслужби вiд 10.08.2009 N 11/4-10.9/7626 надiслано до Мiнiстерства юстицiї України для державної реєстрацiї.

25. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ ВАРТОСТI

Щодо пiдвищення митної вартостi через неможливiсть надання додаткових документiв, якi, на думку вiдправника, не мають вiдношення до поставки i є конфiденцiйною iнформацiєю.

     Вiдповiдно до статтi 265 Митного кодексу України митний орган має право упевнитися в достовiрностi або точностi будь-якої заяви, документа чи декларацiї, поданої для цiлей визначення митної вартостi. У разi виникнення потреби в уточненнi заявленої митної вартостi товарiв декларант зобов'язаний подати митному органу необхiднi для цього вiдомостi. Це вiдповiдає i мiжнароднiй практицi. Так, вiдповiдно до статтi 17 Угоди про застосування статтi VII ГАТТ митнi органи мають право перевiряти iнформацiю iмпортерiв щодо визначення митної вартостi з точки зору її повноти i правильностi.

     Вiдповiдно до Порядку декларування митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, та подання вiдомостей для її пiдтвердження, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.12.2006 N 1766, декларант зобов'язаний подати додатковi документи згiдно iз записом митного органу про їх подання протягом 10 календарних днiв. Якщо декларантом не подано в установлений строк додатковi документи або якщо вiн вiдмовився вiд їх подання, митну вартiсть товарiв визначає митний орган на пiдставi наявних вiдомостей згiдно iз законодавством.

26. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ ВАРТОСТI

Щодо пiдвищення митної вартостi через неможливiсть надання експортної декларацiї вiдправника.

     На даний час експортна декларацiя країни вiдправлення подається декларантом на вимогу митного органу в якостi додаткового документа для пiдтвердження заявленої митної вартостi товару вiдповiдно до пункту 11 Порядку декларування митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.12.2006 N 1766.

     Держмитслужба України розумiє, що подання такого документа не завжди може бути забезпечено через те, що в рядi країн при експортi подається лише електронний примiрник ВМД, чи заповнена ВМД передається до митницi для статистичного облiку через мережу Iнтернет.

     Проте пропонуємо ТОВ "Рома" (м. Запорiжжя) вирiшити питання отримання експортної декларацiї країни-вiдправника, оскiльки з 27.10.2009 вiдповiдно до постанови Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 24.07.2009 N 767 "Про внесення змiн до деяких постанов Кабiнету Мiнiстрiв України" експортна декларацiя країни вiдправлення входить до перелiку обов'язкових документiв, якi при митному оформленнi подаються для заявлення (декларування) митної вартостi товару.

27. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ ВАРТОСТI

Щодо способу визначення митної вартостi килимiв рiзної ваги.

     Повiдомляємо, що Митним тарифом України на 57 групу встановлено окрiм основних одиниць вимiру (кг) додатковi одиницi вимiру - м2. Також ТОВ "Карат", як виробнику килимових виробiв в Українi, повiдомляємо, що питання контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв придiляється постiйна увага Держмитслужби України.

     Вiдповiдно до статтi 267 Митного кодексу України при визначеннi митної вартостi до цiни, що була фактично сплачена або пiдлягає сплатi за оцiнюванi товари додаються витрати, зокрема витрати на транспортування оцiнюваних товарiв до мiсця ввезення на митну територiю України, якщо вони не включалися до цiни, що була фактично сплачена або пiдлягає сплатi.

     Порядком декларування митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, та подання вiдомостей для її пiдтвердження, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.12.2006 N 1766, чiтко визнаний перелiк основних та додаткових документiв, якi подаються для пiдтвердження заявленої митної вартостi товарiв. Так, перелiк додаткових документiв мiстить, у тому числi, експортну декларацiю країни-вiдправлення i калькуляцiю фiрми-виробника товару.

28. ДЕПАРТАМЕНТ ОРГАНIЗАЦIЇ МИТНОГО КОНТРОЛЮ

Щодо визначення норм запасiв споживання продовольчих товарiв, пально-мастильних матерiалiв та iнших запасiв для повiтряних суден.

     При митному оформленнi запасiв, призначених для споживання, вiдповiдно до митного режиму експорту може бути застосована перiодична митна декларацiя за умови дотримання вимог Митного кодексу України, Порядку та умов подання перiодичної митної декларацiї, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.2002 N 1985 (далi - Порядок), та Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмитслужби вiд 09.07.97 N 307, зареєстрованої в Мiнiстерствi юстицiї України 24.09.97 за N 443/2247 (зi змiнами).

     У разi якщо товари регулярно перемiщуються через митний кордон України, митний орган може дозволити такiй особi подавати перiодичну митну декларацiю, яка оформляється на перемiщення товарiв за певний погоджений з митним органом перiод (ст. 83 Митного кодексу України).

     Пунктом 2 Порядку встановлено, що рiшення про надання особi дозволу на подання перiодичної митної декларацiї приймається на пiдставi заяви начальником митного органу або його заступником. Форма та правила заповнення заяви, подання якої митному органу передує митному оформленню товарiв i транспортних засобiв, затвердженi наказом Держмитслужби вiд 09.08.2005 N 735, зареєстрованим у Мiнiстерствi юстицiї України 26.08.2005 за N 934/11214.

     При цьому, митне оформлення перiодичної митної декларацiї здiйснюється митним органом у пунктах пропуску через митний кордон України за мiсцем вивезення цих запасiв споживання, за умови дотримання вимог Порядку визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України та викликане потребою у забезпеченнi належного контролю за перемiщенням запасiв споживання з моменту їх пред'явлення для митного оформлення.

     Додатково повiдомляємо, що листом Держмитслужби вiд 05.03.2005 N 25/2-9-16/2155-ЕП надавалися роз'яснення щодо митного оформлення запасiв споживання, що постачаються на iноземнi повiтрянi судна.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.03.2003 N 381 "Про делегування повноважень на затвердження нормативно-правового акта" право затвердити норми споживання продовольчих товарiв, пально-мастильних матерiал i в та iнших запасiв, що перемiщуються через митний кордон України на суднах, засобах залiзничного та iншого транспорту делегував Мiнiстерству транспорту за погодженням з Держмитслужбою та Мiнiстерством охорони здоров'я.

     З свого боку Державна митна служба неодноразово звертала увагу Мiнiстерства транспорту на те, що вiдсутнiсть норм запасiв, призначених для споживання пасажирами та екiпажем на борту суден, лiтакiв, у поїздах, iнших транспортних засобах, а також норм споживання, необхiдних для забезпечення експлуатацiї самого транспортного засобу з урахуванням його технiчних характеристик, тривалостi рейсу та пасажиромiсткостi, що призведе до проблемних питань при проведеннi контрольних процедур в вiдношеннi запасiв споживання.

29. РЕГIОНАЛЬНА IНФОРМАЦIЙНА МИТНИЦЯ

Щодо необхiдностi додаткових документiв Держспоживстандарту для митного оформлення.

     Електроннi копiї ВМД, якi розмiщенi в ЄАIС Держмитслужби обов'язково у графi 8 мiстять iнформацiю про iмпортера, незалежно вiд необхiдностi сертифiкацiї товару. Крiм того, у разi ввезення товарiв на митну територiю України з Молдови та Росiйської Федерацiї в ЄАIС Держмитслужби розмiщуються електроннi копiї ВМД сумiжних держав, якi отримуються в межах Протоколiв про обмiн iнформацiєю, та номери яких пов'язуються з номерами українських ВМД, пiд час виконання процедур по контролю за доставленням вантажiв.

30. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНОЇ ВАРТОСТI

Пропозицiя визначати митну вартiсть для нацiональних виробникiв по цiнi угоди прямого контракту.

     Вiдповiдно до Порядку здiйснення контролю за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.04.2008 N 339, контроль за правильнiстю визначення митної вартостi товарiв передбачає порiвняння рiвня заявленої митної вартостi товарiв з рiвнем митної вартостi iдентичних або подiбних (аналогiчних) товарiв, митне оформлення яких вже здiйснено. Для порiвняння заявленої митної вартостi товарiв використовується максимально наближений час митних оформлень за iншими контрактами iдентичних або подiбних (аналогiчних) товарiв.

     ВАТ "Одескабель" справедливо зауважує, що митна вартiсть товару є розрахунковою величиною i при визначеннi митної вартостi враховується вплив цiлого ряду чинникiв, якi впливають на рiвень цiни Товару. Так, при митному оформленнi обов'язково враховується, яким чином укладений контракт - безпосередньо з виробником, чи через посередника, кон'юнктура свiтового ринку вiдповiдного товару тощо. Врахування наявностi "бренда" передбачено положеннями статтi 267 Митного кодексу України. Пiдтвердження якостi товару передбачено положеннями Порядку декларування митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, та подання вiдомостей для її пiдтвердження, затвердженим постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.12.2006 N 1766. Врахування знижок взагалi i їх розмiру зокрема, при визначеннi митної вартостi товару можливо за умови їх чiткого обумовлення в контрактi.

     Таким чином, ще раз наголошуємо, що заявлена декларантом митна вартiсть товарiв i поданi ним вiдомостi про її визначення повиннi базуватися на документально пiдтверджених даних, що пiддаються обчисленню.

31. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Пропозицiї щодо внесення змiн до наказу ДМСУ вiд 09.07.97 N 307 щодо заповнення графи 33 ВМД.

     Вiдповiдно до Законiв України "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть", "Про державну статистику" та "Про iнформацiю" вiдповiдальним органом, який здiйснює розповсюдження iнформацiї з питань зовнiшньої торгiвлi, визначений Державний комiтет статистики України. На виконання двостороннiх домовленостей про обмiн статистичними даними мiж Євростатом та Держкомстатом, iнформацiя про зовнiшньоторговельнi операцiї передається на рiвнi 6 знакiв УКТЗЕД, тому змiни Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженої наказом Держмистлужби вiд 09.07.97 N 307, у частинi зазначення у гр. 33 коду товару згiдно з УКТЗЕД на рiвнi перших 4 знакiв, пiд час транзитного перемiщення товарiв, призведуть до невiдповiдностi з мiжнародними домовленостями.

     Крiм того зазначене вiдповiдає положенням пункту 2.1 роздiлу II Порядку подання нормативно-правових актiв на державну реєстрацiю до Мiнiстерства юстицiї України та проведення їх державної реєстрацiї, затвердженого наказом Мiнiстерства юстицiї України вiд 12.04.2005 N 34/5, вiдповiдно до яких нормативно-правовий акт не повинен дублювати приписiв iнших нормативно-правових актiв.

32. ДЕПАРТАМЕНТ ОРГАНIЗАЦIЇ МИТНОГО КОНТРОЛЮ

Щодо вирiшення питання до укомплектування штату iнспекторiв оперативних змiн.

     Наказом Державної митної служби України вiд 22.04.2009 N 376 затверджено Примiрну структуру регiональної митницi, митницi та Вимоги до штатної структури регiональної митницi, митницi. Пунктом 3 цього наказу установлено, що начальник регiональної митницi, митницi має право самостiйно визначати чисельнiсть структурних пiдроздiлiв, передбачених Примiрною структурою, доцiльнiсть створення окремих iз них або покладати на одну посадову особу виконання обов'язкiв за декiлькома напрямами дiяльностi (крiм вiддiлiв (секторiв) внутрiшньої безпеки).

     Також в додатку 2 до цього наказу однiєю iз вимог до штатної структури є те, що штатна чисельнiсть особового складу митних постiв та пiдроздiлiв митного оформлення, у тому числi керiвникiв цих пiдроздiлiв та їх заступникiв, не повинна бути меншою 50 % вiд затвердженої граничної чисельностi митницi. На даний час структуру i штатний розпис регiональних митниць, митниць затверджено.

33. УПРАВЛIННЯ ЗАХОДIВ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ

Прохання надати роз'яснення щодо чинностi листа Держмитслужби.

     Лист Держмитслужби України вiд 04.07.2008 N 11/5-18/7396 стосовно тимчасового використання iнформацiї iз бази даних державного реєстру Системи УкрСЕПРО щодо продукцiї, яка пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, як довiдкової, вiдкликано листом Держмитслужби вiд 03.12.2009 N 11/1-10.18/11734-ЕП.

34. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Що має вищий прiоритет при митному оформленнi - оригiнал сертифiката вiдповiдностi, або вiдомостi, що мiстяться в базi даних ДМСУ.

     Вказана ситуацiя вказує на можливу невiдповiднiсть iнформацiї або в ЄАIС ДМСУ, або в оригiналi свiдоцтва про визнання вiдповiдностi. Вважаємо, що завершення митного оформлення можливе пiсля встановлення та усунення недолiкiв.

35. РЕГIОНАЛЬНА IНФОРМАЦIЙНА МИТНИЦЯ

Прохання надати роз'яснення щодо порядку усунення розбiжностей в оригiналi сертифiката вiдповiдностi та вiдомостей електронної бази даних Держспоживстандарту або ЄАIС ДМСУ.

     У разi виявлення неточностей або розбiжностей в оригiналi сертифiкату вiдповiдностi (свiдоцтва про визнання вiдповiдностi) та його електронної копiї в ЄАIС Держмитслужби, яка отримується вiд Держспоживстандарту, посадова особа митницi, що здiйснює митне оформлення та виявила неточностi або розбiжностi, повинна невiдкладно проiнформувати в телефонному режимi Регiональну iнформацiйну митницю для невiдкладного з'ясування питання з Держспоживстандартом (УкрСЕПРО), отримання в разi необхiдностi по електроннiй поштi каналами загального користування виправленої iнформацiї та її розмiщення в ЄАIС Держмитслужби.

36. УПРАВЛIННЯ ЗАХОДIВ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ

Прохання надати роз'яснення щодо можливостi завершення митного оформлення товарiв. що пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї за умови пред'явлення оригiналу сертифiкату (свiдоцтва) без додаткового пiдтвердження вiдомостями ЄАIС.

     Вiдповiдно до пункту 4 Порядку митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України та пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.05.2008 N 446 (iз змiнами i доповненнями), митне оформлення контрольованих товарiв (крiм товарiв, зазначених у додатку 3 до Порядку) з метою вiльного обiгу на митнiй територiї України завершується в разi подання сертифiката вiдповiдностi (свiдоцтва про визнання вiдповiдностi) та наявностi в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Держмитслужби iнформацiї про те, що контрольованi товари включено до Єдиного реєстру сертифiкованої в Українi продукцiї.

     Митне оформлення з метою вiльного обiгу на митнiй територiї України зазначених в додатку 3 контрольованих товарiв, що не були у користуваннi та ввозяться суб'єктами господарювання, завершується за наявностi в Єдинiй автоматизованiй iнформацiйнiй системi Держмитслужби iнформацiї про те, що назва, тип, вид, марка та виробник товарiв (незалежно вiд їх власника або одержувача) включенi до Єдиного реєстру сертифiкованої в Українi продукцiї.

37. РЕГIОНАЛЬНА IНФОРМАЦIЙНА МИТНИЦЯ

Прохання вжити заходiв щодо усунення недолiкiв у iнформацiйному обмiнi мiж Держмитслужбою, Держспоживстандартом та iншими органами сертифiкацiї.

     На погляд Регiональної iнформацiйної митницi для удосконалення iнформацiйного обмiну мiж Держспоживстандартом (УкрСЕПРО) i Держмитслужбою України та усунення iснуючих недолiкiв необхiдно:

     - невiдкладно звернутися до Держспоживстандарту (УкрСЕПРО) з питання надання до Держмитслужби в електронному виглядi додаткiв до виданих сертифiкатiв вiдповiдностi (свiдоцтв про визнання вiдповiдностi), пiдготувати проект вiдповiдного Протоколу мiж Держспоживстандартом та Держмитслужбою;

     - прискорити розгляд та пiдписання Протоколу погодження реквiзитiв та способу обмiну iнформацiєю на виконання п. 11 Плану забезпечення реалiзацiї Указу Президента України "Про Програму боротьби з контрабандою та порушенням митних правил на 2008 - 2009 роки", затвердженого Першим вiце-прем'єр-мiнiстром України Турчиновим О. В. 13.03.2008, в частинi створення та запровадження органами державної митної служби та iншими органами державної влади комплексної системи електронного документообiгу дозвiльних документiв на здiйснення зовнiшньоекономiчних операцiй, який передбачає щоденне надання iнформацiї. Проект даного документу був опрацьований у робочому порядку з представниками Держспоживстандарту (Укр-СЕПРО) у червнi цього року. Крiм того, щодо наведеної у листi Асоцiацiї пiдприємств побутової технiки та електронiки вiд 20.08.2009 N 01-04/08 роздрукiвки екранної форми ЄАIС Держмитслужби, у який замiсть опису продукцiї до електронної колiї сертифiкату занесене "*** СВ", повiдомляємо, що Держспоживстандартом (УкрСЕПРО) протягом 2008 - 2009 рокiв були наданi 2198 таких сертифiкатiв, але до набуття чинностi постановою Кабiнету Мiнiстрiв вiд 05.08.2009 N 815 жодного звернення митниць до РIМ з цього питання не було. Пiсля отримання вiд Держспоживстандарту (УкрСЕПРО) 26.08.2009 виправленнi електроннi копiї сертифiкатiв занесенi до ЄАIС Держмитслужби.

38. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Удосконалити та скоротити перелiк документiв необхiдних для декларування товарiв в режимi iмпорту та експорту.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2009 N 521 "Про внесення змiни до перелiку документiв, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України" було викладено у новiй редакцiї пункт 3 Перелiку: "Зовнiшньоекономiчний договiр (контракт) або iнший документ, що використовується в мiжнароднiй практицi замiсть договору (контракту)". Держмитслужбою України листом вiд 14.07.2009 p. N 11/6-10.10/6714-ЕП митним органам було надане роз'яснення щодо зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) та iнших документiв, що використовуються в мiжнароднiй практицi замiсть договору (контракту), у яких зафiксовано змiст правочину або iншi установленi законодавством пiдстави для перемiщення товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України та якi можуть бути прийнятi митними органами замiсть зовнiшньоекономiчних договорiв (контрактiв) за умови наявностi в них вiдомостей, достатнiх для заповнення ВМД.

39. ДЕПАРТАМЕНТ МИТНО-ТАРИФНОГО РЕГУЛЮВАННЯ

Пропозицiя встановити єдинi одиницi вимiру товарiв для усiх вантажних митниць України (напр. Одеса - в кг. Хмельницький - в шт.)

     Законом України вiд 05.04.2001 N 2371-III "Про Митний тариф України" (зi змiнами та доповненнями) передбачено, що основною одиницею вимiру та облiку кiлькостi товарiв в Українськiй класифiкацiї товарi в зовнiшньоекономiчної дiяльностi є одиниця маси - кiлограм.

     У разi потреби для цiлей тарифного та нетарифного регулювання (лiцензування, квотування тощо), збору та оброблення статистичних даних застосовуються додатковi одиницi вимiру. У третiй графi УКТЗЕД наведено додатковi одиницi вимiру; знак "-" означає, що додаткової одиницi вимiру немає, тобто використовується основна одиниця вимiру - кiлограм.

     Заповнення вантажної митної декларацiї здiйснюється у вiдповiдностi до Iнструкцiї про порядок заповнення ВМД, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307 (зi змiнами).

     Згiдно з iнструкцiєю додатковi одиницi вимiру зазначаються у графi 41 ВМД. Якщо для класифiкацiйної позицiї за УКТЗЕД товару, опис якого наведено в графi 31 ВМД, передбачено додаткову одиницю вимiру, то в графi 41 ВМД зазначаються код цiєї одиницi вимiру згiдно iз загальнодержавним Класифiкатором системи позначень одиниць вимiрювання та облiку, через знак "/" - кiлькiсть цього товару в додатковiй одиницi вимiру. При декларуваннi останньої партiї складових комплектного об'єкта в графi зазначається код додаткової одиницi вимiру, якщо така одиниця вимiру передбачена для товару, код якого зазначений у графi 33 ВМД, через знак "/" зазначається цифра "1". При оформленнi всiх попереднiх партiй складових комплектного об'єкта, крiм останньої, графа не заповнюється.

     Графа не заповнюється: якщо для товару, заявленого в графi 31 ВМД, застосовується основна одиниця вимiру або в графi 33 ВМД зазначається код товару на рiвнi менше 10 знакiв за УКТЗЕД; при заповненнi окремої митної декларацiї.

     Крiм цього, наказом Держмитслужби України вiд 27.02.2009 N 159 "Про внесення змiн до наказу Держмитслужби вiд 12.12.2007 N 1048" затверджено Класифiкатор окремих товарiв, при декларуваннi яких застосовуються додатковi одиницi вимiру в 31 графi ВМД.

     Враховуючи викладене, питання встановлення єдиних одиниць вимiру товарiв для всiх митних органiв врегульоване чинним законодавством.

40. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Спростити процедуру отримання вiдкрiплення в регiональних митницях.

     Повiдомляємо, що з метою уникнення безпiдставних затримок митного оформлення товарiв за листами про погодження вiдповiдно до статтi 71 Митного кодексу України, Порядку визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.04.2003 N 584, Порядку прийняття митними органами погодженого рiшення про мiсце здiйснення митного оформлення товарiв, затвердженого наказом Державної митної служби України вiд 09.11.2004 N 801 та зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 01.12.2004 за N 1522/10121, Держмитслужбою України листом вiд 17.03.2009 р. N 11/1-10.10/2314-ЕП було встановлено вимогу митним органам щодо забезпечення розгляду та надання погоджень на здiйснення митного оформлення за листами про погодження або вiдмови у наданнi вiдповiдних погоджень (за наявностi обґрунтованих пiдстав) у термiн, що не перевищує 6 робочих годин.

41. ДЕПАРТАМЕНТ АНАЛIТИЧНОЇ РОБОТИ, УПРАВЛIННЯ РИЗИКАМИ ТА АУДИТУ

Не закривати очi на митницi, якi працюють за "сiрими" схемами (Одеса, Київ).

     1. Термiн "працювати за сiрими схемами" не визначений нормативними документами. Iснування такого поняття пов'язане з проведенням оформлення у митному вiдношеннi товарiв пiд час якого суб'єкт зовнiшньоекономiчної дiяльностi намагається ухилитися вiд сплати обов'язкових платежiв у повному обсязi. Слiд зазначити, що нарахування податкiв регулюється вiдповiдними Законами України, нормативними актами та рiшеннями судiв. Базою для оподаткування перш за все є вартiсть товару яка вказана у платiжному документi (iнвойсi, рахунку тощо). При цьому цiна товару залежить вiд низки чинникiв, а саме, розмiру партiї товару, умов поставки, фiнансових взаємовiдносин мiж продавцем та покупцем iнше. У зв'язку з чим, iнодi виникає дуже велика рiзниця мiж цiною товару, що придбаний громадянином за кордоном у роздрiбної мережi та цiною на такий товар, що продається згiдно iз зовнiшньоекономiчним контрактом на суму в мiльйони доларiв США. Така ситуацiя притаманна не тiльки митницям розташованих у Києвi та Одесi, але у всьому свiтi.

     2. Пiдприємства, що здiйснюють зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть, у разi надання митними органами вiдмови у оформленi товарiв за низькими цiнами, звертаються до судiв та, як правило, отримують рiшення на свою користь. Митнi органи, вiдповiдно до Конституцiї України, проводять митне оформлення товарiв за такими рiшеннями.

     3. Щодо митниць, якi розташованi у мiстах Києвi та Одесi, слiд зазначити, що протягом 8 мiсяцiв цього року Держмитслужбою України в зонах їх дiяльностi проведено низку контрольно-перевiрочних заходiв щодо дотримання суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi законодавства України з питань митної справи, а саме, бiльш нiж 80 перевiрок правильностi нарахування платежiв за результатами яких до Державного бюджету України донараховано бiльш 1 мiльйона гривень додаткових коштiв. Також за перiод з 01.01.2009 по 31.08.2009 вказаними митницями складено 1620 адмiнiстративних матерiалiв загальна вартiсть предметiв правопорушення за якими склала 205 млн. гривень та порушено 41 кримiнальну справу про контрабанду на суму 64 млн. гривень.

     Вказане вище свiдчить про те, що Держмитслужбою України вживаються заходи щодо недопущення та припинення незаконного перемiщення через митний кордон України товарiв та транспортних засобiв.

     Окрiм цього, Державною митною службою України на постiйнiй основi здiйснюються заходи, спрямованi на попередження, виявлення та припинення можливих порушень митного законодавства, у тому числi викриття незаконних схем ухилення вiд сплати обов'язкових митних платежiв окремими суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

     Вище викладе не свiдчить проте, що митними органами України проводиться належна робота iз забезпечення режиму законностi при здiйсненнi зовнiшньоекономiчної дiяльностi як у Київському та Одеському регiонах, так i на всiй митнiй територiї України.

42. ДЕПАРТАМЕНТ ОРГАНIЗАЦIЙНО-IНСПЕКЦIЙНОЇ ДIЯЛЬНОСТI МИТНИХ ОРГАНIВ

Щодо залучення до перевiрок митниць пiдприємцiв рiзних регiонiв, якi мають досвiд спiвпрацi з митними органами.

     Безпосереднє здiйснення контролю за дотриманням законодавства посадовими особами митних органiв суб'єктами пiдприємництва законодавством України не передбачено.

     В той же час вiдповiдно до Iнструкцiї про порядок проведення комплексних й тематичних перевiрок митних органiв з питань оперативно-службової дiяльностi, затвердженої наказом Держмитслужби України вiд 06.08.2003 N 526, до участi у перевiрках можуть залучатися на договiрних засадах експерти з рiзних питань. Крiм того, при Держмитслужбi, регiональних митницях та митницях створенi громадськi ради. Вiдповiдно до положень про Громадську раду при Державнiй митнiй службi України та Громадську раду при регiональнiй митницi, митницi, затверджених наказом Держмитслужби України вiд 27.10.2006 N 946, одним з основних завдань цих консультативно-дорадчих органiв є, зокрема, забезпечення врахування громадської думки в процесi пiдготовки й органiзацiї виконання рiшень Держмитслужби України. Правлiння громадської ради уповноважене, зокрема, подавати аналiтичну iнформацiю та консультативну допомогу митному органу, при якому створена громадська рада, з питань реалiзацiї полiтики в галузi митної справи. Одним з таких питань є забезпечення законностi у роботi митних органiв.

     Слiд зазначити, що громадськi ради при митних органах формуються за добровiльним принципом, iз числа суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi, митних брокерiв, декларантiв, власникiв митних лiцензiйних складiв, експедиторiв, перевiзникiв, представникiв пiдприємств i громадян, яких цiкавить митна справа України, а також представникiв громадських органiзацiй, професiйних спiлок та iнших об'єднань громадян, засобiв масової iнформацiї.

     Таким чином, суб'єкти пiдприємництва можуть залучатися до перевiрок оперативно-службової дiяльностi митних органiв або у якостi експертiв з рiзних питань (за наявностi повноважень на здiйснення експертної роботи), або шляхом участi у роботi громадських рад при митних органах за вищезгаданим напрямком.

44. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Пропозицiя удосконалити систему розмитнення вантажiв за мiсцем знаходження пiдприємства, чим дати загрузку регiональним митницям.

     Вiдповiдно до ч. 3 ст. 71 Митного кодексу України митне оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України резидентами (крiм громадян), крiм випадкiв перемiщення товарiв i транспортних засобiв через територiю України у режимi транзиту, здiйснюється митними органами, у зонах дiяльностi яких розташованi цi резиденти. У випадках, визначених Кабiнетом Мiнiстрiв України, митне оформлення в iншому митному органi може здiйснюватися за письмовим погодженням мiж цим митним органом i митним органом, у зонi дiяльностi якого розташований вiдповiдний резидент.

     З метою урегулювання питання визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами (крiм громадян) через митний кордон України, постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.04.2003 N 584 затверджено Порядок визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України.

45. ДЕПАРТАМЕНТ ОРГАНIЗАЦIЇ МИТНОГО КОНТРОЛЮ

Стосовно вiдмiни бар'єрiв для доступу регiональних перевiзникiв в Одеський та Iллiчiвський порти.

     Питання стосовно допущення регiональних перевiзникiв на територiю Одеського та Iллiчiвського морських торговельних портiв не належить до митних органiв, оскiльки це питання пов'язане компетенцiї iз iснуванням конкуренцiї мiж перевiзниками, що працюють безпосередньо в морських торговельних портах i тими вантажоодержувачами на адресу яких надходять товари у контейнерах, i якi намагаються вивозити цi товари власними транспортними засобами без залучення будь-яких посередникiв.

48. ДЕПАРТАМЕНТ ДЕКЛАРУВАННЯ ТА МИТНИХ РЕЖИМIВ

Пропозицiя дозволити представникам брокерських пiдприємств вказаних у договорах на обслуговування проводити оформлення вантажiв та викликати декларанта, вказаного у ВМД лише при виникненнi критичних ситуацiй.

     Державною митною службою України на постiйнiй основi проводяться заходи щодо обговорення з громадськiстю проблемних питань, у тому числi тих, що виникають пiд час митного оформлення товарiв та транспортних засобiв.

49. ДЕПАРТАМЕНТ ОРГАНIЗАЦIЇ МИТНОГО КОНТРОЛЮ

Пропозицiя стосовно надання дозволу спiвробiтникам брокерських пiдприємств, якi не є декларантами певної ВМД, супроводжувати проходження ВМД на етапах митного контролю та митного оформлення.

     Згiдно з Митним кодексом України декларант зобов'язаний:

     здiйснити декларування товарiв i транспортних засобiв вiдповiдно до порядку, встановленого Митним кодексом України;

     на вимогу митного органу пред'явити товари i транспортнi засоби для митного контролю i митного оформлення;

     надати митному органу передбаченi законодавством документи i вiдомостi, необхiднi для виконання митних процедур; сплатити податки i збори.

     Вiдповiдно Кодексу декларант виконує всi обов'язки i несе у повному обсязi вiдповiдальнiсть, передбачену Митним кодексом України, незалежно вiд того, чи вiн є власником товарiв i транспортних засобiв, якi перемiщуються через митний кордон України, митним брокером чи iншою уповноваженою особою. Вiдповiдно до Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв iз застосуванням вантажної митної декларацiї, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 20.04.2005 N 314, декларант подає документи митному органу та одержує оформленi документи особисто. Присутнiсть декларанта при проведеннi митного огляду обов'язкова. З моменту прийняття ВМД до оформлення декларант несе юридичну вiдповiдальнiсть за недостовiрнiсть вiдомостей, зазначених у ВМД.

     З огляду на зазначене вище, з метою уникнення випадкiв притягнення до вiдповiдальностi iнших осiб, вважаємо, що iнтереси суб'єктiв ЗЕД у митних органах повиннi представляти особи, якi саме i здiйснюють декларування товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України (декларанти).

50. ЮРИДИЧНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ

Щодо мiсця проведення митних процедур товарiв, що ввозяться на митну територiю України через пункти пропуску для морського сполучення у зонi дiяльностi Пiвденної митницi.

     З метою реалiзацiї ст. ст. 41, 42, 71 Митного кодексу України, п. 12 Порядку визначення мiсця здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються резидентами та нерезидентами через митний кордон України, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 23.04.2003 N 584, та п. 4.2 Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення, затвердженого наказом Держмитслужби вiд 08.12.98 N 771, пункт 1 розпорядження керiвника Пiвденної митницi вiд 24.06.2009 N 53/-р викладено в новiй редакцiї. Проблемне питання, щодо обов'язкового митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України з метою вiльного використання за ордерними коносаментами, за мiсцем увезення, знято.

51. УПРАВЛIННЯ ЗАХОДIВ ТОРГОВЕЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ

Щодо необхiдностi подання довiдки про те, що товар не пiдлягає сертифiкацiї.

     Постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 21.05.2009 N 492 "Про внесення змiн до Порядку митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України та пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї в Українi" (далi - Постанова), затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.05.2008 N 446, визначено, що контрольованi товари - товари, що пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, назва (опис) та код класифiкацiї згiдно з УКТЗЕД яких збiгаються з назвою продукцiї та кодом УКТЗЕД, зазначеними в Перелiку продукцiї, що пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї в Українi, затвердженого наказом Держспоживстандарту вiд 01.01.2005 N 28 (далi - Перелiк). В разi коли збiгається лише назва або код, товар вважається таким, що не пiдлягає обов'язковiй сертифiкацiї.

     Про те, вiдповiдно до iснуючих нормативно-правових актiв Держспоживстандарту, деякi товари опис та код згiдно iз УКТЗЕД яких спiвпадає з описом та кодом продукцiї, включеної до Перелiку, не вiдносяться до контрольованих.

     Наприклад, в роздiлi 21 "ДОРОЖНI ТРАНСПОРТНI ЗАСОБИ, ЇХ СКЛАДОВI ЧАСТИНИ ТА ПРИЛАДДЯ" Перелiку визначено транспортнi засоби, зокрема, легковi, вантажнi автомобiлi, сiдельнi тягачi iз зазначенням десятизначних кодiв згiдно УКТЗЕД.

     Разом з тим, згiдно iз Правилами обов'язкової сертифiкацiї дорожнiх транспортних засобiв (далi - ДТЗ), їх складових та приладдя, затвердженими наказом Держспоживстандарту вiд 17.01.97 N 23 (iз доповненнями), не пiдлягають сертифiкацiї:

     - тихохiднi ДТЗ, конструктивна швидкiсть яких не перевищує 25 км/г;

     - ДТЗ, якi призначенi виключно для вiйськових потреб або для використання яких на дорогах загального користування iснують спецiальнi правила.

     Таким чином, митнi органи при здiйсненнi митного оформлення транспортних засобiв, зазначених у Перелiку, повиннi вимагати вiд суб'єктiв сертифiкати вiдповiдностi або свiдоцтва про визнання вiдповiдностi, оскiльки i назва продукцiї, i код згiдно УКТЗЕД спiвпадатимуть з назвою продукцiї i кодом згiдно УКТЗЕД, зазначеним у Перелiку. Визначення безпосередньо митними органами категорiй транспортних засобiв, що не пiдлягають обов'язковiй сертифiкацiї, наприклад, для використання яких на дорогах загального користування iснують спецiальнi правила, потребують спецiальних фахових знань з боку органiв сертифiкацiї.

     А органи сертифiкацiї, з урахуванням положень нормативно-правових актiв Держспоживстандарту, не будуть видавати сертифiкати вiдповiдностi (свiдоцтва про визнання вiдповiдностi), незважаючи на те, що опис та код товару згiдно iз УКТЗЕД спiвпадає з описом та кодом товару, включеного до Перелiку.

     У зв'язку з цим Держмитслужба України звернулася до Кабiнету Мiнiстрiв України з пропозицiєю щодо використання рiшення (довiдки, листа-роз'яснення) органу iз сертифiкацiї у разi, якщо назва товару i код згiдно УКТЗЕД спiвпадатимуть з назвою продукцiї i кодом згiдно УКТЗЕД, зазначеним у Перелiку. На даний момент, Кабiнет Мiнiстрiв України дорученням вiд 28.10.2009 N 51560/5/1-09 зобов'язав Держспоживстандарт України вдосконалити Перелiк продукцiї, шляхом деталiзацiї опису товарiв.

52. ЮРИДИЧНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ

Пропозицiї щодо внесення змiн до Митного кодексу України.

     Пропозицiї ТОВ фiрма "Конекс, ЛТД" щодо внесення змiн до Митного кодексу України, в частинi юридичної вiдповiдальностi посадових осiб митних органiв за злочини, є недоцiльними i не належать до сфери правового регулювання цього Кодексу.

     Злочиннi дiяння, а також вiдповiдальнiсть за їх вчинення та iншi кримiнально-правовi наслiдки, визначаються тiльки Кримiнальним кодексом України. Зокрема, вiдповiдальнiсть за злочини у сферi службової дiяльностi є предметом регулювання роздiлу XVII Кримiнального кодексу України.

     Крiм цього, пiдстави, в тому числi набрання законної сили обвинувальним вироком суду, за якими посадова особа митної служби може бути звiльнена, зазначенi у пунктi 28 Дисциплiнарного статуту митної служби України. Одночасно повiдомляємо, що проект Закону України "Про приєднання України до Конвенцiї про спрощення формальностей у торгiвлi товарами" є передчасним.

     Згiдно зi статтею 11 Конвенцiї про спрощення формальностей у торгiвлi товарами, Об'єднаний комiтет ухвалює рiшення про запрошення третiх країн приєднатися до цiєї Конвенцiї. На сьогоднi Україна такого запрошення не отримала.

Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.