ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

05.12.2008 р. N 12/182-ЕП

 

Начальникам регiональних митниць, митниць
Митним закладам освiти


Про направлення документiв

     Для використання в роботi направляємо Програму проведення iспитiв у осiб, якi бажають отримати квалiфiкацiйне посвiдчення представника митного брокера, та Положення про порядок органiзацiї та правила проведення iспитiв у осiб, якi бажають отримати квалiфiкацiйне посвiдчення представника митного брокера, в навчальних закладах Державної митної служби України, погодженi заступником Голови Служби Онопенком Петром Васильовичем (додаються).

     Прошу довести до вiдома осiб, якi бажають отримати квалiфiкацiйне посвiдчення представника митного брокера, що примiрний перелiк питань до iспиту знаходиться на офiцiйному сайтi Держмитслужби за адресою www.customs.gov.ua (в роздiлi "Iнформацiя для суб'єктiв ЗЕД" рубрика "Правила реєстрацiї/митнi брокери").

     Додаток: на 19 арк.

Директор Департаменту В.П.Мелюх

 

Додаток 1

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
АКАДЕМIЯ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Iнститут пiслядипломної освiти

"ЗАТВЕРДЖЕНО"
Ректор Академiї митної служби України
В.В.Ченцов
04 грудня 2008 р.
"ПОГОДЖЕНО"
Заступник Голови Служби
П.В.Онопенко
04 грудня 2008 р.

Програма проведення iспитiв у осiб,
якi бажають отримати квалiфiкацiйне посвiдчення представника митного брокера

Днiпропетровськ

ЗМIСТ ПРОГРАМИ

Роздiл 1. Особливостi митного контролю та митного оформлення товарiв, предметiв та транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України.

модуль 1. Основи митного законодавства України. Загальнi положення щодо порядку здiйснення митного контролю та оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України

Тема 1. Основи митного законодавства України

     Митний кодекс України - правова основа здiйснення митної справи в Українi. Основнi поняття i термiни: митна територiя, митний кордон, митнi органи, митний контроль, декларування, митне оформлення, митнi режими, митнi процедури, митнi брокери та їх представники тощо.

Тема 2. Основнi положення митного контролю та оформлення товарiв та транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України

     Органiзацiя митного контролю. Мета створення та види зон митного контролю. Форми митного контролю. Термiн перебування товарiв та транспортних засобiв пiд митним контролем. Здiйснення митного контролю. Пункти пропуску через державний кордон України та їх класифiкацiя. Мета митного оформлення. Мiсце i час здiйснення митного оформлення товарiв та транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України фiзичними та юридичними особами. Здiйснення митного оформлення товарiв в митних органах поза мiсцезнаходженням суб'єктiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi.

Тема 3. Особливостi перемiщення товарiв та предметiв через митний кордон України громадянами

     Порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв громадян. Порядок вивезення з України, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв громадян. Обмеження щодо вивезення за межi митної територiї України окремих товарiв. Порядок митного контролю та оформлення несупроводжуваного багажу, що перемiщується через митний кордон України громадянами. Ввезення громадянами транспортних засобiв на митну територiю України. Особливостi тимчасового ввезення на митну територiю України та транзиту через територiю України транспортних засобiв громадянами.

модуль 2. Пiдприємницька дiяльнiсть з надання митних послуг

Тема 4. Основи зовнiшньоекономiчної дiяльностi України

     Нормативно-правове регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi. Основнi види угод (контрактiв) в сферi здiйснення зовнiшньоекономiчних операцiй. Характеристика угод купiвлi-продажу, бартерних угод, угод про спiльну дiяльнiсть в зовнiшньоекономiчнiй сферi. Характеристика угод про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi. Характеристика iнвестицiйних угод. Лiзинговi угоди в сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi. Особливостi окремих видiв посередницьких угод в сферi ЗЕД. Валютне законодавство i валютний контроль. Розрахунки у зовнiшньоекономiчних операцiях. Режим iндивiдуального лiцензування та тимчасового зупинення зовнiшньоекономiчної дiяльностi, як види спецiальних санкцiй. Правила IНКОТЕРМС-2000. Особливостi застосування базисiв поставки. Пiдприємницька дiяльнiсть митних брокерiв та їх представникiв.

Тема 5. Порядок створення та функцiонування митних лiцензiйних складiв, складiв тимчасового зберiгання, складiв митних органiв, вантажних митних комплексiв, магазинiв безмитної торгiвлi.

     Порядок створення та функцiонування митних лiцензiйних складiв, складiв тимчасового зберiгання, складiв митних органiв. Поняття вантажного митного комплексу, порядок функцiонування вантажних митних комплексiв, автопортiв, автотермiналiв. Порядок розмiщення та зберiгання товарiв на митних лiцензiйних складах, складах тимчасового зберiгання, складах митних органiв. Вимоги до конструкцiї та облаштування митних лiцензiйних складiв, складiв тимчасового зберiгання, складiв митних органiв. Порядок випуску товарiв з митних лiцензiйних складiв, складiв тимчасового зберiгання, складiв митних органiв. Особливостi використання складiв тимчасового зберiгання. Порядок вiдкриття та функцiонування магазинiв безмитної торгiвлi.

РОЗДIЛ 2. Декларування товарiв та транспортних засобiв при їх перемiщеннi через митний кордон України

модуль 3. Декларування товарiв. Митний режим щодо товарiв i транспортних засобiв, якi перемiщуються через митний кордон України

Тема 6. Декларування

     Поняття декларування. Форми декларування. Права та обов'язки декларантiв. Облiк суб'єктiв ЗЕД в митних органах України.

     Форми митних декларацiй та документiв, якi використовуються при митному контролi та митному оформленнi товарiв.

     Документи, що використовуються для декларування транзитних вантажiв замiсть вантажної митної декларацiї в залежностi вiд виду транспорту. Документи, якi обов'язковi для подання при здiйсненнi митного контролю та митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон України.

     Спрощений порядок митного оформлення. Електронне декларування. Порядок здiйснення митного оформлення товарiв, якi декларуються з поданням митної декларацiї в електронному виглядi. Критерiї оцiнки пiдприємств для запровадження процедури електронного декларування.

Тема 7. Митнi режими

     Поняття митного режиму. Види митних режимiв. Особливостi застосування деяких видiв митних режимiв. Застосування рiзних митних режимiв до товарiв, якi входять до складу однiєї партiї. Тривалiсть перебування товарiв пiд митним контролем згiдно з заявленим митним режимом. Застосування положень Конвенцiї про тимчасове ввезення (Стамбул, 1990) до товарiв, що помiщуються у митний режим тимчасового ввезення. Митне оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон з використанням книжок (карнетiв) А.Т.А.

Тема 8. Вантажна митна декларацiя: умови застосування та порядок заповнення

     Положення про вантажну митну декларацiю. Особливостi застосування типiв митних декларацiй. Особливостi заповнення граф вантажної митної декларацiї залежно вiд напрямку перемiщення та вiдповiдно до обраного митного режиму. Вiдомчi класифiкатори з питань митної статистики, якi використовуються в процесi оформлення митних декларацiй.

модуль 4. Особливостi контролю за перемiщенням товарiв.

Тема 9. Контроль за перемiщенням товарiв

     Порядок контролю за товарами, якi перемiщуються пiд митним контролем. Заходи гарантування доставки товарiв у митницю призначення. Документи контролю за перемiщенням товарiв. Вiдповiдальнiсть осiб, що порушили зобов'язання про доставку товарiв у митницю призначення. Митна конвенцiя про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки мiжнародного дорожнього перевезення (Конвенцiя МДП) 1975р. Особливостi здiйснення контролю за товарами при їх перемiщеннi рiзними видами транспорту (автомобiльний, залiзничний, повiтряний, морський). Порядок заповнення документу контролю доставки i внесення iнформацiї про застосування гарантiй. Особливостi застосування фiнансових гарантiй.

модуль 5. Тарифне та нетарифне регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi

Тема 10. Товарна номенклатура зовнiшньоекономiчної дiяльностi

     Товарна номенклатура, класифiкацiя та кодування товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi. Характеристика Гармонiзованої системи опису i кодування товарiв. Основнi правила iнтерпретацiї класифiкацiї товарiв. Порядок визначення коду товарiв згiдно з УКТ ЗЕД.

Тема 11. Митна вартiсть

     Митна вартiсть товарiв. Методи визначення митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України. Порядок декларування митної вартостi товарiв та подання вiдомостей для її пiдтвердження. Використання довiдкової iнформацiї при здiйсненнi контролю правильностi визначення митної вартостi.

Тема 12. Митнi платежi

     Види митних платежiв. Порядок донарахування податкових зобов'язань по митним платежам та порядок повернення помилково та/або надмiрно сплачених митних платежiв. Особливостi оподаткування товарiв в залежностi вiд обраного митного режиму.

Тема 13. Митно-тарифне регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi. Мито. Визначення країни походження товарiв. Сертифiкати про походження товарiв

     Митний тариф України. Мито та його види. Порядок застосування ввiзного, вивiзного та особливих видiв мита. Порядок нарахування мита. Тарифнi пiльги (тарифнi преференцiї). Звiльнення вiд сплати мита. Класифiкатор звiльнень вiд сплати ввiзного мита.

     Застосування положень угод про вiльну торгiвлю та торговельно-економiчнi угоди з наданням режиму найбiльшого сприяння або нацiонального режиму.

     Визначення країни походження товару. Пiдтвердження походження товарiв. Критерiй достатньої переробки товару. Пiдстави для вiдмови у випуску товарiв. Сертифiкати про походження товарiв форми СТ-1, А, EUR та iншi. Верифiкацiя сертифiкатiв про походження товарiв з України.

Тема 14. Плата за митне оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митних органiв або поза робочим часом, встановленим для митних органiв

     Порядок прийняття рiшення про здiйснення митного оформлення товарiв i транспортних засобiв поза мiсцем розташування митного органу або поза робочим часом, установленим для митного органу, а також нарахування й унесення плати за таке митне оформлення. Розмiр i особливостi справляння плати.

Тема 15. Механiзм оподаткування товарiв акцизним збором та податком на додану вартiсть у зовнiшньоекономiчнiй дiяльностi

     Порядок нарахування i сплати акцизного збору за митне оформлення товарiв. Платники акцизного збору. Митне оформлення пiдакцизних товарiв. Звiльнення вiд сплати акцизного збору. Особливостi контролю за сплатою акцизного збору з товарiв, що пiдлягають позначенню марками акцизного збору. Класифiкатор звiльнень вiд сплати акцизного збору.

     Порядок нарахування i сплати податку на додану вартiсть. Звiльнення вiд сплати податку на додану вартiсть. Порядок контролю за сплатою суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi податку на додану вартiсть при перемiщеннi товарiв через митний кордон України. Об'єкти оподаткування податком на додану вартiсть. Платники податку на додану вартiсть. Класифiкатор звiльнень вiд сплати податку на додану вартiсть.

Тема 16. Заходи нетарифного регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi

     Квотування та лiцензування. Лiцензiї та їх види. Дозволи iнших державних органiв, як пiдстава для митного оформлення товарiв. Види контролю: прикордонний, ветеринарний, санiтарний, фiтосанiтарний, радiологiчний, екологiчний. Товари, що пiдлягають цим видам контролю. Порядок митного оформлення товарiв, якi пiдлягають сертифiкацiї. Особливостi iдентифiкацiї товарiв, що пiдлягають експортному контролю при здiйсненнi процедур митного контролю та митного оформлення.

модуль 6. Особливостi здiйснення митного контролю та митного оформлення окремих видiв товарiв

Тема 17. Особливостi здiйснення митного контролю та митного оформлення окремих видiв товарiв

     Порядок здiйснення митного оформлення товарiв гуманiтарної та технiчної допомоги. Особливостi перемiщення через митний кордон України товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi. Порядок митного контролю та митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митну територiю України як iнвестицiї.

Тема 18. Особливостi заповнення граф вантажної митної декларацiї при декларуваннi окремих видiв товарiв

     Порядок заповнення граф ВМД при декларуваннi запасiв призначених для споживання. Особливостi заповнення вантажної митної декларацiї при декларуваннi товарiв, що вивозяться з митної територiї України у складi ордерних поставок, при декларуваннi комплектного об'єкту та при декларуваннi залишкiв переробки.

модуль 7. Вiдповiдальнiсть осiб за злочини в сферi зовнiшньоекономiчної дiяльностi та за порушення митних правил

Тема 19. Органiзацiйно правовi основи боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил

     Поняття порушення митних правил. Склад порушення митних правил. Види порушень митних правил. Вiдповiдальнiсть за порушення митних правил. Поняття та ознаки контрабанди як кримiнального злочину. Вiдповiдальнiсть за вчинення контрабанди. Порядок оскарження постанов у справах про порушення митних правил та дiй посадових осiб митних органiв.

Перелiк рекомендованої лiтератури

     1. "Зовнiшньоекономiчна дiяльнiсть та митна справа", Збiрник нормативних актiв, Упорядник Камлик М.I., Київ, 2004.

     2. "Митна справа в Українi", Нормативна база, Київ, 2004.

     3. "Основи митної дiяльностi в Українi", Навчальний посiбник, За ред. П.В.Пашка, Київ, Знання, 2004.

     4. "Основи митної справи": Навчальний посiбник /В.А. Аргунов, В.П.Батiг, Є.М.Березний та iн. / За заг. ред. Ю.П.Соловкова, П.В.Пашка. - Харкiв.: Видавнича групи РА Каравела, 2000.

     5. Гребельник О.П. "Основи митної справи", Навчальний посiбник, Київ, 2003.

     6. Деркач Л.В., "Українська митниця: вчора, сьогоднi, завтра" - Київ, 2000.

     7. Дубiнiна А.А., Сорокiна С.В. "Основи митної справи в Українi", Навчальний посiбник, Київ, 2004.

     8. Жорiн Ф.Л., Звягiна I.Н. "Правовi засади митної справи України", Навчальний посiбник, За заг. ред. Ф.Л.Жорiна, Київ, 2005.

     9. Кiвалов С.В., Кормич Б.А. "Митна полiтика України", Пiдручник, Одеса, 2002.

     10. Коментар до Митного кодексу України. За ред. М.М.Каленського, П.В. Пашка.

     11. Макогон Ю.В., Яценко А.Б. "Митна справа", Навчальний посiбник, Київ, 2005.

     12. Науменко В.В. Яворський М.М. Митна вартiсть товарiв: теорiя та практика. Довiдковий посiбник, -К.- 142 с.

     13. Науменко В.П., Пашко П.В., Руссков В.А. "Митне регулювання зовнiшньоекономiчної дiяльностi в Українi", Київ, Знання, 2004.

     14. Терещенко С.С. "Основи митного законодавства України. Питання теорiї та практики зовнiшньоекономiчної дiяльностi" - К., ЗАТ "Август", 2000.

     15. Терещенко С.С., Науменко В.П. "Основи митного законодавства в Українi: Теорiя та практика: Навчальний посiбник для студентiв вищих та середнiх спецiальних навчальних закладiв - К.: Август, 1999.

     16. Шершун А.А. "Митне оформлення товарiв та транспортних засобiв", Навчально-методичний посiбник. Київ,2007. - 330с.

ПЕРЕЛIК РЕКОМЕНДОВАНИХ НОРМАТИВНО-ПРАВОВИХ АКТIВ
(у редакцiї, чиннiй на дату складання iспиту)

     1. Конституцiя України вiд 28.06.96.

     2. Генеральна угода з тарифiв та торгiвлi вiд 30.10.47.

     3. Конвенцiя про тимчасове ввезення (м. Стамбул, 26.06.1990).

     4. IНКОТЕРМС. Офiцiйнi правила тлумачення торгових термiнiв Мiжнародної торгової палати (редакцiя 2000 року).

     5. Угода про загальнi умови i механiзм пiдтримки розвитку виробничої кооперацiї пiдприємств i галузей держав - учасниць Спiвдружностi Незалежних Держав вiд 23.12.93.

     6. Митний кодекс України вiд 11.07.02 N 92-IV.

     7. Закон України вiд 16.04.91 N 959-XII "Про зовнiшньоекономiчну дiяльнiсть".

     8. Закон України вiд 18.09.91 N 1560-ХII "Про iнвестицiйну дiяльнiсть".

     9. Закон України вiд 05.02.92 N 2097-XII "Про Єдиний митний тариф".

     10. Закон України вiд 02.10.92 N 2657-XII "Про iнформацiю".

     11. Закон України вiд 13.10.92 N 2673-XII "Про загальнi засади створення та функцiонування спецiальних ( вiльних ) економiчних зон".

     12. Закон України вiд 21.09.99 N 1068-XIV "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цiнностей".

     13. Закон України вiд 01.06.00 N 1775-III "Про лiцензування певних видiв господарської дiяльностi".

     14. Закон України вiд 13.09.01 N 2681-III "Про порядок ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарiв та транспортних засобiв, що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територiю України".

     15. Закон України вiд 22.05.03 N 851-IV "Про електроннi документи та електронний документообiг".

     16. Закон України вiд 01.07.04 N 1955-IV "Про транспортно-експедиторську дiяльнiсть".

     17. Закон України вiд 06.07.05 N 2739-IV "Про деякi питання ввезення на митну територiю України транспортних засобiв".

     18. Закон України вiд 19.01.06 N 3383-IV "Про ратифiкацiю Рiшення Ради глав урядiв Спiвдружностi Незалежних Держав про правила митного контролю за перемiщенням через митний кордон товарiв, що мiстять об'єкти iнтелектуальної власностi".

     19. Закон України вiд 19.03.96 N 93/96-ВР "Про режим iноземного iнвестування".

     20. Закон України вiд 03.04.97 N 168/97-ВР "Про податок на додану вартiсть".

     21. Закон України вiд 16.12.97 N 723/97-ВР "Про фiнансовий лiзинг".

     22. Закон України вiд 05.04.01 N 2371-III "Про митний тариф України".

     23. Закон України вiд 15.09.95 N 327/95-III "Про операцiї з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     24. Закон України вiд 22.10.99 N 1192-XIV "Про гуманiтарну допомогу".

     25. Закон України вiд 04.11.99 N 1212-XIV "Про єдиний збiр, який справляється у пунктах пропуску через державний кордон України".

     26. Закон України вiд 22.05.03 N 852-IV "Про електронний цифровий пiдпис".

     27. Закон України вiд 20.02.03 N 549-IV "Про державний контроль за мiжнародними передачами товарiв вiйськового призначення та подвiйного використання".

     28. Закон України вiд 25.06.92 N 2498 "Про ветеринарну медицину".

     29. Закон України вiд 04.04.96 N 123/96-ВР "Про лiкарськi засоби".

     30. Закон України вiд 05.05.99 N 619-XIV "Про металобрухт".

     31. Закон України вiд 22.10.93 N 3551-XII "Про статус ветеранiв вiйни, гарантiї їх соцiального захисту".

     32. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 01.02.06 N 80 "Про перелiк документiв, необхiдних для здiйснення митного контролю та митного оформлення товарiв i транспортних засобiв, що перемiщуються через митний кордон України".

     33. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 02.12.96 N 1446 "Про впорядкуванню дiяльностi митних лiцензiйних складiв".

     34. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 09.06.97 N 574 "Про затвердження Положення про вантажну митну декларацiю".

     35. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 N 1855 "Про допущення товарiв до перемiщення через митний кордон України в режимi тимчасового ввезення (вивезення)".

     36. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 N 1862 "Про затвердження Порядку взяття (надання) проб i зразкiв товарiв, проведення дослiджень (аналiзу, експертизи) з метою їх митного оформлення, а також розпорядження зразками".

     37. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 12.12.02 N 1863 "Про Порядок ведення Української класифiкацiї товарiв зовнiшньоекономiчної дiяльностi".

     38. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 13.12.01 N 1652 "Про обсяги та порядок ввезення громадянами на митну територiю України продуктiв харчування для власного споживання та перелiк предметiв, що не можуть бути вiднесенi до особистих речей громадян".

     39. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 14.08.96 N 954 "Про впорядкування дiяльностi митних лiцензiйних складiв".

     40. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 15.07.97 N 748 "Про перелiк вiдомостей, що оголошуються громадянами за встановленою формою у разi перемiщення ними через митний кордон України товарiв та iнших предметiв".

     41. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 17.12.03 N 1955 "Деякi питання вiдмови на користь держави вiд товарiв, що перебувають пiд митним контролем".

     42. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 25.12.02 N 1948 "Деякi питання здiйснення митного контролю товарiв та iнших предметiв, що перемiщуються (пересилаються) через митний кордон у мiжнародних поштових та експрес-вiдправленнях".

     43. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 20.12.06 N 1766 "Про затвердження Порядку декларування митної вартостi товарiв, якi перемiщуються через митний кордон України, та подання вiдомостей для її пiдтвердження".

     44. Постанова Кабiнету Мiнiстрiв України i Нацiонального банку України вiд 26.12.95 N 1044 "Про заходи щодо забезпечення контролю за зовнiшньоекономiчною дiяльнiстю та валютного контролю".

     45. Постанова КМУ вiд 18.05.94 N 323 "Про затвердження Положення про порядок поставок i митного оформлення продукцiї за виробничою кооперацiєю пiдприємств i галузей держав-учасниць СНД".

     46. Постанова КМУ вiд 01.10.97 N 1104 "Про затвердження порядку випуску, обiгу та погашення векселiв, якi видаються на суму податку на додану вартiсть при iмпортi товарiв на митну територiю України".

     47. Постанова КМУ вiд 07.08.96 N 937 "Про затвердження Порядку видачi, облiку i погашення векселiв, виданих пiд час ввезення в Україну майна як внеску iноземного iнвестора до статутного фонду пiдприємства з iноземними iнвестицiями, а також за договорами (контрактами) про спiльну iнвестицiйну дiяльнiсть, та сплати ввiзного мита у разi вiдчуження цього майна".

     48. Постанова КМУ вiд 23.04.03 N 567 "Про запровадження марок акцизного збору нового зразка з голографiчними захисними елементами для маркування алкогольних напоїв та тютюнових виробiв".

     49. Постанова КМУ вiд 24.11.97 N 1303 "Про затвердження Порядку оформлення векселями сплати податкiв з продукцiї, що поставляється за виробничою кооперацiєю, та їх погашення".

     50. Постанова КМУ вiд 27.01.97 N 66 "Про затвердження порядку справляння податку на додану вартiсть та акцизного збору у разi ввезення товарiв на митну територiю України".

     51. Наказ Державного комiтету України з питань регуляторної полiтики та пiдприємництва, Державної митної служби України вiд 25.03.04 N 34/212 "Про затвердження Лiцензiйних умов провадження посередницької дiяльностi митного перевiзника".

     52. Наказ Державної митної служби України вiд 02.12.03 N 828 "Про затвердження Порядку заповнення декларацiї митної вартостi".

     53. Наказ Державної митної служби України вiд 03.07.06 N 551 "Про затвердження Порядку заповнення й використання попереднього повiдомлення митного органу про намiр увезти товари на митну територiю України та про внесення змiни до наказу Держмитслужби України вiд 12.12.2005 N 1220".

     54. Наказ Державної митної служби України вiд 22.06.06 N 514 "Про затвердження Порядку подання документiв, якi пiдтверджують право суб'єктiв пiдприємницької дiяльностi на користування встановленими законодавством податковими пiльгами пiд час митного оформлення товарiв, що ввозяться на митну територiю України або вивозяться з митної територiї України".

     55. Наказ Державної митної служби України вiд 11.05.06 N 370 "Про затвердження Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв, установлення й експлуатацiї дощок податкових повiдомлень та Порядку дiй митних органiв при несвоєчасному погашеннi платниками податкiв податкових зобов'язань".

     56. Наказ Державної митної служби України вiд 11.05.06 N 370 "Про затвердження Порядку пiдготовки та направлення митними органами податкових повiдомлень платникам податкiв, установлення й експлуатацiї дощок податкових повiдомлень та Порядку дiй митних органiв при несвоєчасному погашеннi платниками податкiв податкових зобов'язань [ЗМIСТ]".

     57. Наказ Державної митної служби України вiд 11.05.06 N 370 "Порядок дiй митних органiв при несвоєчасному погашеннi платниками податкiв податкових зобов'язань".

     58. Наказ Державної митної служби України вiд 12.12.07 N 1048 "Про затвердження вiдомчих класифiкаторiв з питань митної статистики, якi використовуються в процесi оформлення митних декларацiй, i порядку їх ведення".

     59. Наказ Державної митної служби України вiд 07.12.05 N 1201 "Про затвердження Класифiкатора видiв податкiв, зборiв (обов'язкових платежiв) та iнших бюджетних надходжень".

     60. Наказ Державної митної служби України вiд 04.01.05 N 1 "Про затвердження Порядку застосування унiфiкованої митної квитанцiї МД-1".

     61. Наказ Державної митної служби України вiд 05.08.04 N 576 "Про затвердження Порядку взаємодiї митних органiв з Центральним митним управлiнням лабораторних дослiджень та експертної роботи при проведеннi митного контролю й митного оформлення товарiв i транспортних засобiв".

     62. Наказ Державної митної служби України вiд 07.10.03 N 674 "Про затвердження Положення про склади тимчасового зберiгання".

     63. Наказ Державної митної служби України вiд 08.11.05 N 1088 "Про затвердження Порядку прийняття попереднього рiшення про країну походження товару та про внесення змiни до наказу Держмитслужби України вiд 28.12.99 N 864".

     64. Наказ Державної митної служби України вiд 08.12.98 N 771 "Про затвердження Положення про порядок здiйснення контролю за доставкою вантажiв у митницi призначення".

     65. Наказ Державної митної служби України вiд 09.07.97 N 307 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї".

     66. Наказ Державної митної служби України вiд 12.12.05 N 1227 "Про затвердження Порядку оформлення й використання Картки вiдмови в прийняттi митної декларацiї, митного оформлення чи пропуску товарiв i транспортних засобiв через митний кордон України".

     67. Наказ Державної митної служби України вiд 13.09.03 N 609 "Про затвердження Порядку застосування митних режимiв переробки на митнiй територiї України та переробки за межами митної територiї України".

     68. Наказ Державної митної служби України вiд 13.10.05 N 969 "Про затвердження Порядку здiйснення контролю за доставкою в митницi призначення перемiщуваних через митний кордон України товарiв окремих видiв".

     69. Наказ Державної митної служби України вiд 17.11.05 N 1118 "Про затвердження Правил митного контролю та митного оформлення транспортних засобiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України".

     70. Наказ Державної митної служби України вiд 20.04.05 N 314 "Про затвердження Порядку здiйснення митного контролю й митного оформлення товарiв, iз застосуванням вантажної митної декларацiї".

     71. Наказ Державної митної служби України вiд 21.11.01 N 755 "Про затвердження Порядку реалiзацiї положень Митної конвенцiї про мiжнародне перевезення вантажiв iз застосуванням книжки МДП".

     72. Наказ Державної митної служби України вiд 22.11.01 N 763 "Про затвердження Порядку декларування валютних цiнностей, цiнностей, предметiв, що перемiщуються через митний кордон України громадянами, i оформлення митної декларацiї та про внесення змiн до наказу Держмитслужби України вiд 08.10.99 N 645".

     73. Наказ Державної митної служби України вiд 28.03.2000 N 173 "Про затвердження Порядку застосування митного режиму тимчасового ввезення (вивезення)".

     74. Наказ Державної митної служби України вiд 30.12.03 N 932 "Про затвердження Порядку застосування тимчасової та неповної декларацiй вiдповiдно до митного режиму iмпорту (при випуску у вiльний обiг)".

     75. Наказ Державної митної служби України вiд 31.12.96 N 592 "Про затвердження Положення про вiдкриття та експлуатацiю митних лiцензiйних складiв".

     76. Наказ Державної митної служби України, Мiнiстерства транспорту України вiд 30.03.01 N 231/174 "Про затвердження Порядку взаємодiї митниць i залiзниць України при перемiщеннi через митний кордон товарiв та iнших предметiв у вантажних залiзничних поїздах".

     77. Наказ Державної митної служби України вiд 21.01.00 N 33 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок справляння акцизного збору в разi ввезення товарiв суб'єктами зовнiшньоекономiчної дiяльностi на митну територiю України".

     78. Наказ Державної митної служби України вiд 23.01.06 N 30 "Про затвердження Порядку справляння митними органами ввiзного (вивiзного) та особливих видiв мита пiд час митного оформлення товарiв, що перемiщуються через митний кордон України".

     79. Наказ Державної митної служби України вiд 12.01.06 N 5 "Про затвердження Порядку справляння мита, податку на додану вартiсть, акцизного й митних зборiв при митному оформленнi товарiв i предметiв, що перемiщуються громадянами через митний кордон України".

     80. Наказ Державної митної служби України вiд 07.10.03 N 662 "Про затвердження Порядку застосування митного режиму реiмпорту до товарiв, що перемiщуються через митний кордон України".

     81. Наказ Мiнiстерства економiки вiд 26.11.03 N 340 "Про затвердження Положення про порядок надання висновкiв щодо визначення операцiй як таких, що належать до операцiй з давальницькою сировиною у зовнiшньоекономiчних вiдносинах".

     82. Наказ Мiнiстерства культури i мистецтв України вiд 22.04.02 N 258 "Про затвердження Iнструкцiї про порядок оформлення права на вивезення, тимчасове ввезення культурних цiнностей та контролю за їх перемiщенням через державний кордон України".

     83. Постанова Правлiння Нацiонального банку України вiд 31.07.01 N 305 "Про затвердження Правил надання фiзичним i юридичним особам - резидентам (крiм уповноважених банкiв України) i нерезидентам iндивiдуальних лiцензiй та спецiальних дозволiв на перемiщення валюти України, iноземної валюти, платiжних документiв (iменних, дорожнiх чекiв), банкiвських металiв через митний кордон України та внесення змiн до Iнструкцiї про перемiщення валюти України, iноземної валюти, банкiвських металiв, платiжних документiв, iнших банкiвських документiв i платiжних карток через митний кордон України".

 

Додаток 2

ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
АКАДЕМIЯ МИТНОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ

Iнститут пiслядипломної освiти

"ЗАТВЕРДЖЕНО"
Ректор Академiї митної служби України
В.В.Ченцов
05 грудня 2008 р.
"ПОГОДЖЕНО"
Заступник Голови Служби
П.В.Онопенко
05 грудня 2008 р.

ПОЛОЖЕННЯ
про порядок органiзацiї та правила проведення iспитiв у осiб, якi бажають отримати квалiфiкацiйне посвiдчення представника митного брокера, в навчальних закладах Державної митної служби України

Днiпропетровськ

     1. Цей документ визначає порядок органiзацiї та правила проведення iспитiв у осiб, якi бажають отримати квалiфiкацiйне посвiдчення представника митного брокера в навчальних закладах Державної митної служби України (далi - навчальний заклад).

     2. До участi в складаннi iспиту, допускаються фiзичнi особи, якi подали до навчального закладу заяву, до якої додано:

     копiю паспорта громадянина України (копiя сторiнок паспорта, якi мiстять iнформацiю щодо особи: фотографiя, данi про видачу паспорта, мiсце реєстрацiї);

     документ про отримання вищої освiти (за наявностi);

     документ про iдентифiкацiйний номер особи (у разi присвоєння такого номера);

     за наявностi, документи, якi пiдтверджують володiння особою спецiальними знаннями, умiннями та навиками в галузi митної справи.

     Графiк складання iспитiв формується на пiдставi поданих заяв та оприлюднюється навчальними закладами.

     При прибуттi до навчальних закладiв або до виїзної комiсiї для складання iспиту, особа повинна пред'явити паспорт громадянина України.

     3. Для проведення iспиту навчальним закладом створюються комiсiї, в кiлькостi не менше 3-х осiб, до складу яких входять викладачi навчальних закладiв та посадовi особи середньої керiвної ланки митних органiв, а також посадовi особи Департаменту органiзацiї та контролю за дiяльнiстю пiдприємств, що надають митнi послуги, Департаменту кадрової роботи, Юридичного Департаменту на їх вимогу.

     4. Iспити проводяться в навчальних закладах, а також за рiшенням керiвника навчального закладу виїзними комiсiями безпосередньо у регiональних митницях, митницях.

     5. Iспит проводиться за єдиною програмою, яка складається Академiєю митної служби України на пiдставi вимог (тематичних напрямкiв) визначених Державною митною службою України.

     6. Програма iспитiв доводиться до вiдома осiб, якi бажають отримати квалiфiкацiйне посвiдчення представника митного брокера шляхом її розмiщення на наочних iнформацiйних стендах у мiсцях розташування навчальних закладiв та на WEB -сторiнках навчальних закладiв.

     7. Iспит проводиться у формi тестування з використанням персональних електронно-обчислювальних машин. Для проведення iспиту встановлюється норма часу (в академiчних годинах) у три години. Структура iспиту складається з 100 тестових завдань.

     Результати iспиту, пiсля їх роздрукування за допомогою друкувального пристрою персональної електронно-обчислювальної машин пiдписуються всiма членами комiсiї.

     Персональнi електронно-обчислювальнi машини (далi - ПЕОМ) за допомогою яких проводиться тестування повиннi бути захищеними вiд втручання в їх роботу зовнiшнiх факторiв (наприклад, ПЕОМ не повиннi мати доступу до мережi Iнтернет).

     8. Оцiнювання знань осiб, що склали iспит здiйснюється за сто бальною системою. Кожне тестове завдання оцiнюється в 1(один) бал. Максимальна кiлькiсть балiв, яку може отримати особа за складання iспиту, становить 100 балiв.

     Застосовується наступна система оцiнювання знань:

     - вiд 60 до 70 балiв - оцiнка "задовiльно";

     - вiд 71 до 85 балiв - оцiнка "добре";

     - вiд 86 до 100 балiв - оцiнка "вiдмiнно".

     Особи, якi при складаннi iспиту набрали вiд 1 до 59 балiв (включно), вважаються такими, що не склали iспит та не пiдтвердили свої знання. Такi особи отримують оцiнку "незадовiльно".

     9. Пiд час проведення iспиту у особи не повинно бути будь-яких джерел отримання iнформацiї. Забороняється використовувати пiдручники, навчальнi посiбники, мобiльнi телефони, ноутбуки, iнформацiйно-пошуковi системи тощо. У разi користування особою пiд час складання iспиту стороннiми джерелами iнформацiї (в тому числi пiдказуванням), вона вiдсторонюється вiд подальшого складання iспиту. На екзаменацiйнiй роботi такої особи всi члени комiсiї зазначають причину вiдсторонення, дату та час. Ця екзаменацiйна робота не зараховується незалежно вiд обсягу i змiсту вирiшених завдань. Апеляцiї з питань вiдсторонення вiд складання залiку не розглядаються.

     10. Результати iспиту оголошуються в день його складання. Особи, що складали iспит мають право на перегляд перевiреної роботи, а в разi незгоди з кiлькiстю набраних балiв на апеляцiю. Розгляд апеляцiї проводиться всiма членами комiсiї в день складання iспиту за участю особи, яка подала апеляцiю. У разi змiни кiлькостi балiв за переглянутою за результатами апеляцiї роботою, складається протокол про змiну кiлькостi отриманих балiв, який пiдписується всiма членами комiсiї.

     11. За результатами iспиту в строк, що не перевищує п'яти робочих днiв з дня складання iспиту, екзаменацiйна комiсiя навчального закладу приймає рiшення про видачу квалiфiкацiйного посвiдчення або про вiдмову у видачi посвiдчення, про що заявник повiдомляється в письмовiй формi протягом п'яти робочих днiв з дати прийняття рiшення, iз зазначенням причин вiдмови.

     Результати iспиту та заява особи з доданими до неї документами зберiгаються навчальним закладом на базi якого вони проводились протягом трьох рокiв, пiсля чого знищуються в установленому порядку.

     За необхiдностi, результати iспиту особи, її заява та доданi до неї документи можуть бути витребуванi Держмитслужбою.

Директор Департаменту В.П.Мелюх
Copyright © 2024 НТФ «Интес»
Все права сохранены.